'Pleidooi CDA voor kernenergie voorbarig'

Het pleidooi voor kernenergie van CDA-fractieleider Pieter van Geel is 'voorbarig'. Dat vindt minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA), verantwoordelijk voor het milieubeleid in het kabinet. Zij verzet zich daarmee tegen het pleidooi van coalitiepartner CDA. In maart was dat ook al reden tot een conflict tussen CDA en PvdA in het kabinet.

CDA-fractievoorzitter Van Geel schreef gisteren op zijn weblog dat hij de bouw van een nieuwe kerncentrale zou 'toejuichen'. Volgens de oud-staatssecretaris van Milieu heeft Nederland kernenergie de komende decennia 'gewoon hard nodig'. Van Geel motiveert zijn standpunt door te wijzen op de hoge olie- en benzineprijzen. Hij wil de afhankelijkheid op energiegebied van het Midden-Oosten en Rusland terugdringen.

In het regeerakkoord staat dat in deze kabinetsperiode geen nieuwe centrale wordt gebouwd, maar volgens Van Geel hoeft het denken erover daarom niet stil te staan. De fractievoorzitter roept het kabinet op de kwestie met een 'open mind' te bekijken.

In maart leidde de discussie over kernenergie nog tot een conflict binnen het kabinet. Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) wilde alle opties voor energiewinning openhouden, óók kernenergie. Haar Vrom-collega stond erop dat tot 2030 geen nieuwe kerncentrales worden gebouwd.

Cramer schrijft vandaag in reactie op het pleidooi van het CDA dat het klimaatbeleid van het kabinet inzet op energiebesparing, duurzame energie en CO2-afvang en -opslag. "De optie kernenergie maakt geen onderdeel uit van dit plan", zo staat er te lezen. "Het kabinet neemt zelf geen besluit over de bouw van nieuwe kerncentrales. De oproep van Van Geel is dan ook voorbarig."