PVV: Cramer moet vertrekken

Jacqueline Cramer moet vertrekken als minister van Milieu. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders vanmiddag in reactie op het rapport over de PvdA-minister van Ernst & Young. Het accountantskantoor liet vandaag weten geen bevestiging te hebben gevonden voor de toestemming van Cramer voor ondertekening van een steunverklaring voor het krakerstijdschrift Bluf! in 1986. Zij was toen directeur van Milieudefensie.

In de advertentie stelden 177 ondertekenaars destijds dat zij opdracht hadden gegeven voor een eerdere inbraak bij het ministerie van Economische Zaken. Documenten over kernenergie die daarbij buit waren gemaakt werden door het krakerstijdschrift openbaar gemaakt. Daarvoor dreigde juridische vervolging van Bluf.

Cramer liet onderzoek doen door Ernst & Young omdat zij zich naar eigen zeggen niets herinnerde van het geven van toestemming voor haar steunbetuiging. Maar volgens Wilders wist zij wel degelijk af van de advertentie. "Anders had zij na publicatie wel rectificatie geëist", redeneert hij. "Met de advertentie heeft zij verantwoordelijkheid genomen voor de inbraak. Daarom dienen wij een motie van wantrouwen in." Dat gebeurt waarschijnlijk later vandaag tijdens een door de VVD aangevraagd spoeddebat.

De liberalen vinden het rapport van Ernst & Young 'volstrekt onbevredigend'. VVD-Tweede Kamerlid Helma Neppérus laat weten alsnog een spoeddebat met premier Jan Peter Balkenende (CDA) en de PvdA-bewindsvrouw te willen voeren over het actieverleden van Cramer.