FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 mei 2008

Fritzl huilt zichzelf elke avond in slaap

Josef Fritzl, die zijn eigen kind en kleinkinderen 24 jaar lang opsloot en ook nog eens incestueus bezig was, huilt tot diep in de nacht. Elke avond gaat de besnorde 73-jarige snikkend slapen, zo meldt een medegevangene. Of Fritzl daadwerkelijk spijt geuit heeft, is niet duidelijk. Volgens de bron was Fritzl bij aankomst in de nor "arrogant", maar is hij nu "een eenzame en gebroken man" geworden.

Afgelopen maandag werden zogeheten 'schreeuwtesten' uitgevoerd, waarbij een ambtenaar in functie in de horrorkelder ging staan blèren. Een stel andere bromsnorren probeerde dat op straat en bij de buren te horen. De politie probeerde zo uit te vogelen of het mogelijk was dat de buurt, en daarmee Fritzls vrouw Rosemarie, schreeuwen om hulp had kunnen horen.

De inmiddels beruchte Fritzl sloot zijn dochter op toen ze 18 was, verwekte zeven kinderen bij haar en verbrandde een doodgeboren kindje. De zes overigen werden gesplitst; drie in de kelder en drie als 'pleegkinderen'. Fritzl zegt te weten dat zijn daden fout zijn, en dat wist hij altijd al. Hij was naar eigen zeggen alleen verslaafd aan seks met zijn dochter.

De dochter, Elisabeth, probeert via haar advocaat de therapiekosten, die richting een miljoen euro oplopen, van haar vader terug te eisen. Fritzl zelf zit tot zijn nek in de schulden en moet nog 1,9 miljoen euro terugbetalen aan diverse instanties.

Voetbal: Uitslag finale Champions League

In Moskou heeft Manchester United de Champions League gewonnen. Het was geen makkelijke klus, er moesten strafschoppen aan te pas komen. Van der Sar eiste een hoofdrol op, door de penalty van Anelka te stoppen. Hierdoor won Manchester de strafschopenserie met 6-5.

De twee elftallen, die het ook uitvochten om het kampioenschap in Engeland, tastten aanvankelijk af. Het enige beetje gevaar kwam per ongeluk, toen een voorzet van Owen Hargreaves van richting werd veranderd. De bal werd echter zonder al te veel moeite gepakt door doelman Petr Čech. Vijandelijk was het al vrij snel, getuige enkele korte opstootjes. Zo kreeg Claude Makélélé de Mancunians over zich heen, nadat Paul Scholes in een botsing met de Fransman bloedend bleef liggen. Scholes kon verder na een behandeling, maar het voorval leverde beide een gele kaart op.

De elftallen gingen vervolgens wel sneller spelen, en dat resulteerde al snel in de voorsprong voor United. Een mooie één-twee tussen Wes Brown en Scholes werd gevolgd door een voorzet op Cristiano Ronaldo. De Portugees timede goed en kopte vervolgens zijn achtste Champions League-treffer van het seizoen binnen. Ondanks dat de Red Devils beter waren, kreeg Chelsea de kans om gelijk te komen. Van dichtbij zag Michael Ballack zijn inzet echter weggestompt door Edwin van der Sar. Razendsnel kwam United er uit om de voorspong te vergroten, maar ook Čech liet zien te kunnen keepen. Allereerst stopte hij een kopbal van Carlos Tévez, om seconden later een poeier van Michael Carrick tot hoekschop te verwerken.

Vlak voor rust kreeg de ploeg uit Manchester wederom een goede kans op de 2-0, maar de voorzet op Tévez werd door alles en iedereen gemist. In plaats daarvan werd op slag van rust de stand gelijk getrokken. Een schot van Michael Essien werd tot tweemaal toe van richting veranderd, om zo voor de voeten van Frank Lampard te belanden. De middenvelder van Chelsea kon de bal vervolens vrij gemakkelijk langs Van der Sar werken, en bepaalde zo de ruststand op 1-1.

In het begin van de tweede helft bleven de mogelijkheden over en weer gaan. Toch waren het the Blues die de betere kansen creëerden, met onder meer Essien en Ballack die hun pogingen maar net het doel zagen missen. United had het lastig om het spel weer naar zich toe te trekken, en kwam slechts sporadisch op de helft van de Londenaren. Chelsea hield het offensief echter niet vol, waardoor de veldverdeling naar het eind van het duel toe weer wat eerlijker werd. Terwijl United dacht weer wat te kunnen proberen, loste Didier Drogba zijn eerst echte gevaarlijke schot. De knal van de Ivoriaan spatte met nog ruim tien minuten op de klok uiteen op de buitenkant van Van der Sars doel.

In de slotfase, waarin beide elftallen moegestreden naar de korte rustpauze snakten, werd de eerste wissel pas gemaakt. Ryan Giggs verving Scholes, en werd daarmee de speler die het vaakst uitkwam voor de Mancunians, liefst 759 keer. De mannen van Avram Grant zouden de negentig minuten allen volmaken. Vlak na het begin van de eerste verlenging zou de oefenmeester dan toch zijn eerste basisspeler eruit halen; Malouda werd vervangen door Salomon Kalou. De oud-Feyenoorder zag direct na zijn invalbeurt Lampard de lat raken, nadat Ballack hem de bal bezorgde.

Vijf minuten later was United zeer dicht bij de tweede goal. De inzet van Ryan Giggs werd door verdediger John Terry echter over het lege doel gekopt. Met nog tien minuten te gaan schoot Drogba een vrije trap maar rakelings langs de kruising van het doel van de Oranje-aanvoerder. Hij mocht deze nemen nadat Nemanja Vidić zichzelf geel bezorgde middels een overtreding op invaller Nicolas Anelka. Dat was meteen het laatste wapenfeit van de Ivoriaan, want hij ontving de rode kaart na een rel tussen de teams. Drogba deelde een tikje uit aan Vidić en mocht inrukken van arbiter Ľuboš Micheľ. Uiteindelijk zouden strafschoppen de uitkomst moeten bieden, aangezien de gelijke stand bewaard bleef.

Nadat beide ploegen de eerste penalty's koel in het net schoten, was het Ronaldo die de eerste misser op zijn naam kreeg. Cech stopte de inzet van de Portugees, en zag Lampard vervolgens wel raken. Van der Sar raakte de strafschop van Ashley Cole nog wel aan, maar moest hem toch doorlaten. Hierdoor moest invaller Nani wel scoren, en deed dat ook. Vervolgens kreeg aanvoerder Terry de kans zijn ploeg naar winst te schieten. De verdediger gleed weg bij de aanloop, en raakte hierdoor de buitenkant van de paal. De volgende twee strafschoppen werden wel weer koelbloedig genomen, waardoor de spanning alsmaar toenam. Nicolas Anelka, ooit winnaar van de CL, moest de veertiende strafschop voor zijn rekening nemen. De Franse invaller koos de linkerhoek, maar daar was Van der Sar ook te vinden. De aanvoerder van het Nederlands elftal stompte de bal uit de zestien en bezorgde Manchester United daarmee de derde Champions League in de historie.

Manchester United FC* - Chelsea FC 1-1 (6-5 na strafschoppen)
26' Cristiano Ronaldo 1-0
45+1' Frank Lampard 1-1
116' Didier Drogba (Chelsea)

Strafschoppen:

Carlos Tévez scoort: 1-0
Michael Ballack scoort: 1-1
Michael Carrick scoort: 2-1
Juliano Belletti scoort: 2-2
X Cristiano Ronaldo mist: 2-2
Frank Lampard scoort: 2-3
Owen Hargreaves scoort: 3-3
Ashley Cole scoort: 3-4
Nani scoort: 4-4
X John Terry mist: 4-4
Anderson scoort: 5-4
Salomon Kalou scoort: 5-5
Ryan Giggs scoort: 6-5
X Nicolas Anelka mist: 6-5

Arbiter: Ľuboš Micheľ (SVK)
Stadion: Luzhniki, Moskou, Rusland
Gele kaart: Paul Scholes, Rio Ferdinand, Nemanja Vidić, Carlos Tévez (Manchester United), Claude Makélélé, Ricardo Carvalho, Michael Ballack, Michael Essien (Chelsea)
Rode kaart: Didier Drogba (Chelsea)

De teams:

Manchester United FC: Edwin van der Sar; Wes Brown (Anderson/120+5), Rio Ferdinand (C), Nemanja Vidić, Patrice Evra; Owen Hargreaves, Paul Scholes (Ryan Giggs/87), Michael Carrick, Cristiano Ronaldo; Wayne Rooney (Nani/101), Carlos Tévez.
Ongebruikte wissels: Tomasz Kuszczak (D), John O'Shea, Darren Fletcher, Mikaël Silvestre.
Coach: Sir Alex Ferguson (SCO)

Balbezit: 58%
Schoten (op doel): 12 (5)
Overtredingen: 22
Hoekschoppen: 5


Chelsea FC: Petr Čech; Michael Essien, Ricardo Carvalho, John Terry (C), Ashley Cole; Joe Cole (Nicolas Anelka/99), Michael Ballack, Claude Makélélé (Juliano Belletti/120+4), Frank Lampard, Florent Malouda (Salomon Kalou/92); Didier Drogba.
Ongebruikte wissels: Carlo Cudicini (D), Andryi Shevchenko, John Obi Mikel, Alex.
Coach: Avram Grant (ISR)

Balbezit: 42%
Schoten (op doel): 24 (3)
Overtredingen: 25
Hoekschoppen: 8

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!voetbalmanager

Uitslag finale Champions League

In het Luzhniki-stadion in Moskou heeft Manchester United vanavond de Champions League veroverd. Diep in de nacht van Moskou werd landgenoot Chelsea op strafschoppen verslagen: 6-5.

De twee elftallen, die het ook uitvochten om het kampioenschap in Engeland, tastten aanvankelijk af. Het enige beetje gevaar kwam per ongeluk, toen een voorzet van Owen Hargreaves van richting werd veranderd. De bal werd echter zonder al te veel moeite gepakt door doelman Petr Čech. Vijandelijk was het al vrij snel, getuige enkele korte opstootjes. Zo kreeg Claude Makélélé de Mancunians over zich heen, nadat Paul Scholes in een botsing met de Fransman bloedend bleef liggen. Scholes kon verder na een behandeling, maar het voorval leverde beiden een gele kaart op.

De elftallen gingen vervolgens wel sneller spelen, en dat resulteerde al snel in de voorsprong voor United. Een mooie één-twee tussen Wes Brown en Scholes werd gevolgd door een voorzet op Cristiano Ronaldo. De Portugees timede goed en kopte vervolgens zijn achtste Champions League-treffer van het seizoen binnen. Ondanks dat de Red Devils beter waren, kreeg Chelsea de kans om gelijk te komen. Van dichtbij zag Michael Ballack zijn inzet echter weggestompt door Edwin van der Sar. Razendsnel kwam United er uit om de voorspong te vergroten, maar ook Čech liet zien te kunnen keepen. Allereerst stopte hij een kopbal van Carlos Tévez, om seconden later een poeier van Michael Carrick tot hoekschop te verwerken.

Vlak voor rust kreeg de ploeg uit Manchester wederom een goede kans op de 2-0, maar de voorzet op Tévez werd door alles en iedereen gemist. In plaats daarvan werd in blessuretijd de stand gelijk getrokken. Een schot van Michael Essien werd tot tweemaal toe van richting veranderd, om zo voor de voeten van Frank Lampard te belanden. De middenvelder van Chelsea kon de bal vervolens vrij gemakkelijk langs Van der Sar werken, en zo de ruststand op 1-1 bepalen.

In het begin van de tweede helft bleven de mogelijkheden over en weer gaan. Toch waren het the Blues die de betere kansen creëerden, met onder meer Essien en Ballack die hun pogingen maar net het doel zagen missen. United had het lastig om het spel weer naar zich toe te trekken, en kwam slechts sporadisch op de helft van de Londenaren. Chelsea hield het offensief echter niet vol, waardoor de veldverdeling naar het eind van het duel toe weer wat eerlijker werd. Terwijl United dacht weer wat te kunnen proberen, loste Didier Drogba zijn eerst echte gevaarlijke schot. De knal van de Ivoriaan spatte met nog ruim tien minuten op de klok uiteen op de buitenkant van Van der Sars doel.

In de slotfase, waarin beide elftallen moegestreden naar de korte rustpauze snakten, werd de eerste wissel pas gemaakt. Ryan Giggs verving Scholes, en werd daarmee de speler die het vaakst uitkwam voor de Mancunians, liefst 759 keer. De mannen van Avram Grant zouden de negentig minuten allen volmaken. Vlak na het begin van de eerste verlenging zou de oefenmeester dan toch zijn eerste basisspeler eruit halen; Malouda werd vervangen door Salomon Kalou. De oud-Feyenoorder zag direct na zijn invalbeurt Lampard de lat raken, nadat Ballack hem de bal bezorgde.

Vijf minuten later was United zeer dicht bij de tweede goal. De inzet van Ryan Giggs werd door verdediger John Terry echter over het lege doel gekopt. Met nog tien minuten te gaan schoot Drogba een vrije trap maar rakelings langs de kruising van het doel van de Oranje-aanvoerder. Hij mocht deze nemen nadat Nemanja Vidić zichzelf geel bezorgde middels een overtreding op invaller Nicolas Anelka. Dat was meteen het laatste wapenfeit van de Ivoriaan, want hij ontving de rode kaart na een rel tussen de teams. Drogba deelde een tikje uit aan Vidić en mocht inrukken van arbiter Ľubo¨ Micheľ. Uiteindelijk zouden strafschoppen de uitkomst moeten bieden, aangezien de gelijke stand bewaard bleef.

Nadat beide ploegen de eerste penalty's koel in het net schoten, was het Ronaldo die de eerste misser op zijn naam kreeg. Cech stopte de inzet van de Portugees, en zag Lampard vervolgens wel raken. Van der Sar raakte de strafschop van Ashley Cole nog wel aan, maar moest hem toch doorlaten. Hierdoor moest invaller Nani wel scoren, en deed dat ook. Vervolgens kreeg aanvoerder Terry de kans zijn ploeg naar winst te schieten. De verdediger gleed weg bij de aanloop, en raakte hierdoor de buitenkant van de paal. De volgende twee strafschoppen werden wel weer koelbloedig genomen, waardoor de spanning alsmaar toenam. Nicolas Anelka, ooit winnaar van de CL, moest de veertiende strafschop voor zijn rekening nemen. De Franse invaller koos de linkerhoek, maar daar was Van der Sar ook te vinden. De aanvoerder van het Nederlands elftal stompte de bal uit de zestien en bezorgde Manchester United daarmee de derde Champions League in de historie.

Manchester United FC* - Chelsea FC 1-1 (6-5 na strafschoppen)
26' Cristiano Ronaldo 1-0
45+1' Frank Lampard 1-1
116' Didier Drogba (Chelsea)

Strafschoppen:

Carlos Tévez scoort: 1-0
Michael Ballack scoort: 1-1
Michael Carrick scoort: 2-1
Juliano Belletti scoort: 2-2
Cristiano Ronaldo mist: 2-2
Frank Lampard scoort: 2-3
Owen Hargreaves scoort: 3-3
Ashley Cole scoort: 3-4
Nani scoort: 4-4
John Terry mist: 4-4
Anderson scoort: 5-4
Salomon Kalou scoort: 5-5
Ryan Giggs scoort: 6-5
Nicolas Anelka mist: 6-5

Arbiter: Ľubo¨ Micheľ (SVK)
Stadion: Luzhniki, Moskou, Rusland
Gele kaart: Paul Scholes, Rio Ferdinand, Nemanja Vidić, Carlos Tévez (Manchester United), Claude Makélélé, Ricardo Carvalho, Michael Ballack, Michael Essien (Chelsea)

De teams:

Manchester United FC: Edwin van der Sar; Wes Brown (Anderson/120+5), Rio Ferdinand (C), Nemanja Vidić, Patrice Evra; Owen Hargreaves, Paul Scholes (Ryan Giggs/87), Michael Carrick, Cristiano Ronaldo; Wayne Rooney (Nani/101), Carlos Tévez.
Ongebruikte wissels: Tomasz Kuszczak (D), John O'Shea, Darren Fletcher, Mikaël Silvestre.
Coach: Sir Alex Ferguson (SCO)

Balbezit: 58%
Schoten (op doel): 12 (5)
Overtredingen: 22
Hoekschoppen: 5


Chelsea FC: Petr Čech; Michael Essien, Ricardo Carvalho, John Terry (C), Ashley Cole; Joe Cole (Nicolas Anelka/99), Michael Ballack, Claude Makélélé (Juliano Belletti/120+4), Frank Lampard, Florent Malouda (Salomon Kalou/92); Didier Drogba.
Ongebruikte wissels: Carlo Cudicini (D), Andryi Shevchenko, John Obi Mikel, Alex.
Coach: Avram Grant (ISR)

Balbezit: 42%
Schoten (op doel): 24 (3)
Overtredingen: 25
Hoekschoppen: 8

'Rutger verlaat GeenStijl voor RTL'

Geenstijlpresentator Rutger Castricum verlaat de weblog voor RTL. Dat beweert GeenStijl althans. Naar verluidt gaat Rutger bij RTL de finale presenteren van De Gouden Kooi, samen met Bridget. Verder gaat de blonde presentator meewerken aan RTL Travel.

Rutger Castricum was anderhalf jaar te zien op GeenStijl waar hij diverse reportages maakte. Zo bezocht hij achterstandswijken, evenementen, premières en bekende en minder bekende Nederlanders. Zijn landelijke doorbraak kreeg hij onlangs toen hij minister Ella Vogelaar minuten lang liet zwijgen voor de camera. Verder waren Francisco van Jole en Hanneke Groenteman vaak het mikpunt van spot. Voor hij bij Geenstijl kwam maakte Castricum het programma Rutger Leert Stappen op TV Rijnmond. Alle filmpjes van Rutger zijn hier na te kijken. RTL heeft het bericht overigens nog niet bevestigd.



Rutger doet Ella.

SP: CBR moet betalen bij wachttijden rijexamen

Het CBR moet opdraaien voor de kosten van extra rijlessen voor leerlingen die langer dan zes weken op hun praktijkexamen moeten wachten. Dat eist de SP van minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA). Met de maatregel wil de partij voorkomen dat leerlingen de dupe worden van de lange wachttijden, zegt Tweede Kamerlid Emile Roemer.

Het kabinet dreigde vorige maand met maatregelen als het CBR niet snel met een structurele oplossing komt voor de lange wachttijden voor rijexamens. Volgens het bureau liggen de wachttijden gemiddeld op drie tot vier maanden.

Leerlingen die in de wacht staan voor een praktijkexamen, moeten wel blijven oefenen. Dit kost hen volgens de SP soms honderden euro's extra. "De minister heeft het CBR genoeg kansen gegeven om aan zijn eigen eis van zes weken te voldoen", zegt Roemer. "Nu moet hij ingrijpen door sancties op te leggen. De problemen van een overheidsinstantie moeten niet op het bordje komen van de nieuwe automobilisten."

Duitse postzegels met vervanger Hitler

De Duitse post heeft per ongeluk postzegels uitgebracht met het portret van de plaatsvervanger van Adolf Hitler, Rudolf Hess. Dat heeft een woordvoerder vandaag bekendgemaakt. Op de twintig zegels was Hess te zien naast een boeket bloemen.

De zegels waren gedrukt als onderdeel van een dienst die het mogelijk maakt om op maat gemaakte enveloppen te bestellen. "Het is erg ongelukkig", aldus de woordvoerder. Die zei te verwachten dat de opdracht is gedaan door iemand uit de "extreemrechtse hoek". Het gebeurt volgens hem vaker dat klanten proberen postzegels te krijgen waarop nazi-leiders worden herdacht.

Hess was Hilters plaatsvervanger tot hij in 1941 naar Groot-Brittannië vloog, waarschijnlijks op een vredesmissie. Hij werd later veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. In zijn cel in Berlijn pleegde hij in 1987 op 93-jarige leeftijd zelfmoord.

Elf mensen levend verbrand in heksenjacht

In een Keniaans dorp zijn elf 'heksen' en 'tovenaars' door een menigte van heksenjagers levend verbrand. De groep had een lijst gemaakt van acht vrouwen en drie mannen, allen tussen de 80 en 96 jaar oud, die vermoord moesten worden. Ze werden één voor één uit hun huizen gesleept en in brand gestoken. Vervolgens werden ook de huizen van de 'heksen' in de fik gezet.

Volgens de dorpsbewoners waren er bewijzen dat de elf samen plannen smeedden om mensen te beheksen. Ze keuren de moordpartij dan ook niet af. In een aantal Afrikaanse culturen is het geloof in heksen wijdverbreid en komen heksenverbrandingen regelmatig voor, maar niet vaak vallen er zoveel slachtoffers in één incident. De politie zoekt nog naar de daders.

Guitar Hero: World Tour toont zich met trailer

Gametrailers heeft sinds vandaag een wereldprimeurtje erbij; de eerste trailer van Guitar Hero: World Tour (zo gaat de game officieel heten) staat sinds kort op de website van Gametrailers. De trailer geeft veel informatie vrij, zo is het bekend dat Guitar Hero: World Tour naast een aantal gitaren, ook een drumstel en een microfoon bevat.

Maar dat is nog niet alles. We worden verzekerd van de "beste tracklist aller tijden", maar we kunnnen ook een spiksplinternieuwe mode verwachten: Battle of the Bands. Naar alle waarschijnlijkheid kun je bij deze mode het opnemen tegen andere bands, online. Daarnaast komt Guitar Hero: World Tour met iets geheel nieuws: je kunt tracks opnemen en vervolgens via internet verspreiden. Misschien kun je wel ontdekt en wereldberoemd worden!


Multiplatform Wiimote in beeld

Er gaan al een tijdje geruchten dat Microsoft bezig zou zijn met hun versie van de Wii-mote. Het project kreeg de naam Newton en al snel begon de geruchtenmolen te draaien. Als we Xboxworld moeten geloven hebben zij de eerste beelden van de controller in de juli-uitgave van het blad. Zou onderstaande foto daadwerkelijk de controller zijn waar Microsoft mee gaat komen? Hier is een betere afbeelding te bekijken.

Update
De afbeelding blijkt niet de Wiimote van Microsoft zelf te zijn, maar een algemene kloon van een andere fabrikant welke op meerdere platformen te gebruiken zal zijn. Op Microsofts Wiimote moeten we dus nog even wachten.



Nep televisie tegen inbraak

Speciaal voor mensen die vaak in het buitenland zijn, of die zich 's avonds niet zo veilig voelen, is er iets nieuws op de markt: FakeTV.

FakeTV zorgt dat je huis minder aantrekkelijk wordt voor dieven, door een flikkerig kleurenlicht uit te zenden, zodat het lijkt of je nog met je luie reet op de bank voor de tv zit!

Voor slechts $49,- (ongeveer 2 pakken melk) is het goedkoper dan een beveiligingscamera systeem.

Nuon en Essent vanaf juli duurder

Klanten van energiebedrijf Nuon gaan vanaf 1 juli gemiddeld € 10,- per maand meer betalen. Nuon zegt niets anders te kunnen nadat de olieprijs opnieuw gestegen is. De prijs van olie is verbonden aan de gasprijs.

Doordat in landen als China en India de vraag naar olie steeds verder toeneemt en de dollar historisch laag staat, stijgt de prijs van een vat olie per dag. Volgens deskundigen zou het hen niks verbazen als de prijs voor een vat ruwe olie de komende tijd een top bereikt van 150 tot 200 dollar.

[upd] 22:30 uur
Ook Essent voert de prijzen op als gevolg van de olieprijs. Klanten van Essent gaan vanaf juli gemiddeld € 11,- per maand meer betalen, een euro meer dan bij Nuon. Groene stroom van Essent houdt tot 1 januari 2010 dezelfde prijs als gewone stroom.

Staatsloterij onder vuur

De Nationale Staatsloterij ligt onder vuur. Ruim 15.000 mensen hebben zich aangemeld op de website Loterijverlies.nl, omdat ze de loterij misleidend vinden.

Tot vorig jaar adverteerde de loterij met de boodschap dat elke maand op twintig loten prijzen van € 50.000,- en € 100.000,- zouden vallen. Uiteindelijk vielen deze prijzen op slechts vier loten. Volgens de actievoerders vallen de resterende prijzen op loten die niet verkocht zijn. De Reclame Code Commissie oordeelde in april al dat de reclame van de Staatsloterij misleidend is.

Inschrijven op de actiesite is niet gratis, door een eenmalige betaling probeert de site de 'geleden schade' aan de klanten terug te betalen.

Cao-overleg streekvervoer levert niets op

Er komt voorlopig geen einde aan de acties in het streekvervoer. Het overleg tussen de vakbonden en de werkgevers heeft vandaag niets opgeleverd, zo hebben beide partijen gemeld. Er is ook geen afspraak voor een vervolgoverleg gemaakt.

Net als vandaag en gisteren staken de buschauffeurs in het streekvervoer morgen tussen 09.00 en 16.00 en na 19.00 uur. Zij eisen een goede cao. In de spits rijden zij wel, om de scholieren die eindexamen doen niet te duperen.

"We wisten van tevoren dat het vandaag geen onderhandelingsgesprek zou zijn", aldus Janny Koppens van FNV Bondgenoten. De werkgevers zouden een toelichting geven op hun laatste bod. Die toelichting heeft niets veranderd aan de mening van de bond dat het bod te mager is. Wat FNV Bondgenoten betreft is er geen aanleiding de onderhandelingen te hervatten.

Volgens haar CNV-collega Wyb Kusters zijn de werkgevers zelfs niet bereid om informeel, achter de schermen naar oplossingen te zoeken. "We zijn geen millimeter tot elkaar gekomen." De werkgevers vinden dat de bal nu bij de bonden ligt, aldus een woordvoerster. De busbedrijven hebben op alle mogelijke manieren handreikingen gedaan, maar de bonden willen niet praten.

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) stelde afgelopen weekeinde de partijen voor een mediator in te schakelen. De werkgevers staan daar wel positief tegenover. De bonden hebben haar daarover nadere vragen gesteld die zij eerst beantwoord willen zien.


Ook morgen geen streekvervoer buiten de spits

Kabinet: loktieners inzetten in supermarkten

Kinderen moeten kunnen worden ingezet als loktieners in supermarkten. Dat wil het kabinet mogelijk maken. De tieners worden ingezet om supermarkten te betrappen die drank verkopen aan jongeren. Het kabinet neemt hiermee het plan over dat de PvdA morgen in de Tweede Kamer gaat presenteren.

Tot nu toe lukt het nauwelijks om supermarkten te betrappen op drankverkoop aan jongeren onder de 16. De PvdA hoopt dat van de inzet van zulke loktieners een preventieve werking uitgaat. De PvdA hoopt dat de inzet van loktieners winkeliers afschrikt. Die winkeliers worden nu ook al op kleine schaal met deze werkwijze geconfronteerd om ze bewust te maken van hun verkoopgedrag.

Sommige gemeenten hadden het kabinet al eerder gevraagd om de inzet van loktieners mogelijk te maken.

[RG]Huta Galung nadert hoofdtoernooi

Jesse Huta Galung is een stap dichter bij het hoofdtoernooi van Roland Garros gekomen. Hij won vandaag in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi.

Huta Galung won eenvoudig met 6-2 en 6-0 van de Amerikaan Hugo Armando. In de derde en laatste ronde van het kwalificatietoernooi treft de 22-jarige Nederlander de Spanjaard Marc Lopez, de nummer 176 van de wereldranglijst. Huta Galung staat 188e.

Nederlaag hockeysters tegen Japan

Nederland heeft op de Champions Trophy zijn eerste nederlaag geleden. Het nog puntloze Japan was met 1-0 te sterk.

Nederland, zonder de internationals van landskampioen Den Bosch en runner-up Amsterdam, was duidelijk de sterkste ploeg. Het vergat alleen te scoren uit de vele kansen die het kreeg. Onder meer acht strafcorners werden niet benut. Uiteindelijk was het Kaori Chiba, uitkomend voor Rotterdam, die het enige doelpunt scoorde.

Nederland gaat nog wel samen met Argentinië en Duitsland aan de leiding. Alle drie de landen hebben zes punten.

[RG] Schultz verder in kwalificatie

Brenda Schultz heeft zich voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi voor Roland Garros geplaatst. De Nederlandse was in de eerste ronde veel te sterk voor de 16-jarige Chloe Babet uit Frankrijk. De setstanden waren 6-2 en 6-2.

Schultz, die in het verleden twee keer tot de vierde ronde reikte, is dit jaar de enige Nederlandse in het kwalificatietoernooi voor Roland Garros. Michaëlla Krajicek kreeg rechtstreeks toegang tot het hoofdtoernooi.

Mols jaar langer bij Feyenoord

Feyenoord kan ook komend seizoen over de diensten van Michael Mols beschikken. Het huidige contract van de speler wordt na een mondeling akkoord met één seizoen verlengd.

"Ik vroeg mezelf af of ik nog plezier had in het voetbal, of ik nog van waarde zou kunnen zijn voor de ploeg en of ik nog goed zou kunnen meekomen met de groep," liet Mols weten. "Daarbij was het voor mij belangrijk of de nieuwe trainer Gertjan Verbeek het in mij zou zien zitten. Al die vragen heb ik inmiddels positief beantwoord. Het gevoel voor volgend seizoen is daardoor heel goed."

Mols speelde het afgelopen seizoen 22 wedstrijden in het shirt van Feyenoord en wist in die periode twee doelpunten te maken. In het verleden kwam de aanvaller ook nog uit voor FC Twente, Cambuur Leeuwarden, FC Utrecht, Glasgow Rangers en ADO Den Haag.

Haase naar tweede ronde Pörtschach

Robin Haase is er in geslaagd om de tweede ronde van het graveltoernooi in Pörtschach te bereiken. De Nederlander wist met de nodige moeite van zijn Argentijnse opponent Sergio Roitman te winnen. De setstanden waren 7-6 (7) en 6-4.

Haase greep het graveltoernooi in Frankrijk aan om zich voor te bereiden op Roland Garros, dat dit weekend van start gaat. De Nederlander hield zich de afgelopen weken rustig, omdat zijn knie overbelast was.

Ook Martin Verkerk deed aan het toernooi in Oostenrijk mee, maar werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. De tennisser uit Alphen aan den Rijn verloor in drie sets van de Tsjech Jiri Vanek (7-5, 4-6 en 6-2).

[Giro] Soler moet de strijd staken

De Giro d'Italia is voorbij voor Maurizio Soler. De Colombiaan, die vorig jaar de bolletjestrui in de Tour de France in de wacht sleepte, moest de strijd in de elfde etappe staken.

Soler kwam aan het begin van de Ronde van Italië ten val, maar weigerde tot nu toe op te geven. De etappe van woensdag kende echter een heuvelachtig parcours. Dit was teveel voor de Colombiaan voor Barloworld, waarna hij afstapte.

Lille OSC laat Kluivert gaan

Patrick Kluivert kan zijn koffers gaan pakken. De trainer van Lille OSC, Claude Puel, maakte woensdag bekend dat het contract van de speler niet verlengd zal worden. De Nederlander kwam het afgelopen seizoen maar zelden in actie, vanwege diverse blessures.

Puel liet overigens wel weten dat Kluivert in de toekomst een goede trainer kan worden. "Hij is een voorbeeld voor de jongere spelers in de groep. Hij zou een goede leermeester kunnen zijn," aldus de oefenmeester van Lille OSC. "Ik weet echter niet of hij nog verder wil voetballen of dat hij misschien een trainerscarrière ambieert."

Stevens wil hechte PSV-familie maken

Huub Stevens besteedt niet teveel aandacht aan de consternatie die de afgelopen weken bij PSV is ontstaan. Zo staan doelman Heurelho da Silva Gomes en algemeen directeur Jan Reker recht tegenover elkaar. Een vertrek van de Braziliaan lijkt onafwendbaar.

Toch lijkt Stevens zich er niet al te druk over te maken. "Het kan beter nu onrustig zijn, dan wanneer we weer beginnen, liet de nieuwbakken trainer van PSV in een reactie weten. "We gaan proberen er weer een echte PSV-familie van te maken."

Stevens weet echter ook dat de lat volgend seizoen hoog zal liggen. "Hopelijk kunnen we strijden om een vijfde opeenvolgende titel. We hebben echter nog een lange weg te gaan, daar ga ik nu dan ook mee beginnen."

NEC hengelt naar Leonardo

Leonardo kan zich verheugen op de interesse van NEC. De Nijmegenaren zien in de Ajacied de ideale opvolger van Kevin Bobson. Bobson verkoos een buitenlands avontuur boven een langer verbijf in Nijmegen.

De oefenmeester van NEC, Mario Been, werkte in het verleden bij Feyenoord al eerder samen met Leonardo. De Braziliaanse aanvaller heeft bij Ajax nog een contract voor een jaar. Dit seizoen kwam hij wegens diverse blessures maar tot acht duels voor de Amsterdammers.

Jol gepresenteerd bij HSV

Afgelopen middag is Martin Jol officieel gepresenteerd als trainer van Hamburger SV. De uit Den Haag afkomstige trainer werd hartstochtelijk ontvangen. Jol, die Zeljko Petrovic meeneemt als assistent, tekende een contract tot 2010.

Sportchef Dietmar Beiersdorfer was erg tevreden met de aanstelling van Jol als nieuwe trainer van HSV: "Wij zijn blij dat we met Martin Jol een absolute vakman hebben binnengehaald." Ook Jol sprak zich zeer tevreden uit over zijn nieuwe job: "Meer kan ik me niet wensen."

De 52-jarige Jol krijgt bij zijn nieuwe club de Nederlanders Rafael van der Vaart, Joris Mathijsen, Romeo Castelen en Nigel de Jong onder zijn hoede. Hij gaf meteen ook zijn doelstellingen prijs voor volgend seizoen. "We willen opnieuw Europa in. Met een of twee spelers erbij moeten we het nog beter kunnen doen dan het voorbije seizoen", aldus een strijdlustige Jol.

Top of Flop: Peaches

De Top of Flop van maandag met Crazy Loop was ook niet zo'n succes.
Crazy Loop (Mm ma ma) is een flop!

Ge4ce: "Flopje, het heeft wel wat, maar het heeft niet al te veel inhoud."

De top of flop van vanavond zou niet veel beter zijn.

Daan: " Simpel gezegd, Flopheid ten top. Eentonige beat, een tekst van niks, en een hysterische perzik. Maar toch ga ik voor de Top!"

Hier zijn Peaches met het nummer: Fuck the pain away

Olieprijs weer op record na cijfers voorraden

Zwaar tegenvallende Amerikaanse olievoorraden hebben de olieprijs opnieuw fors hoger gezet. Eerder vandaag brak de olieprijs al voor het eerst door de 130-dollargrens, en na het bekendmaken van de cijfers moest zelfs 132 dollar betaald worden voor een vat (159 liter) van het zwarte goud met een levering in juli.

De voorraden van ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week onverwachts gedaald met 5,4 miljoen vaten naar 320,4 miljoen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van energie vanmiddag bekend. Analisten gingen juist uit van een lichte toename.

De vandaag gepubliceerde notulen van de meest recente vergadering van de Bank of England stuwden de olieprijs rond het middaguur al op. In die notulen staat, dat volgens de centrale bank de hoge olieprijzen eerder veroorzaakt worden door de beperkte olievoorraden dan door speculatie. Ook met de hoge prijzen blijft de vraag naar olie onverminderd groot.

Futurecontracten op olie voor levering in 2016 liepen zelfs op tot boven de 140 dollar per vat, een indicatie dat speculanten verwachten dat er tekorten gaan ontstaan. Steeds meer analisten schroeven hun langetermijnverwachtingen voor de olieprijs fors op. In de afgelopen twaalf maanden is de prijs van een vat verdubbeld.

[Giro] Bertolini wint elfde etappe

Alessandro Bertolini heeft de 199 kilometer lange etappe in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De elfde etappe bracht de renners van Urbania naar Cesena. Door mist en regen in combinatie met enkele colletjes van de eerste, tweede en derde categorie gingen diverse renners onderuit.

De grootste naam die niet op de fiets kon blijven zitten was de roze trui drager Visconti. Ook Mechov, Pfannberger, Piepoli en Leipheimer gingen tegen de vlakte. In de afdaling van de laatste col kwam iedereen wel weer bij elkaar. Dit gold niet voor de mannen die al vroeg in de etappe ontsnapt waren. Onder hen onder andere de latere winnaar. Dall’Antonia, Lastras, Veikkanen, Baliani en Mangel waren de andere ontsnappers. Veikkanen en Mangel waren de eersten die moesten lossen. Bertolini was daarna de eerste die een aanval deed en probeerde weg te rijden van de vier overgebleven vluchters. Dall’Antonia kon niet meekomen en liet de drie gaan. Door een val van Baliani op de kasseinen kreeg Bertolini het wel heel gemakkelijk. De gevallen Baliani viel namelijk vlak voor Lastras waardoor de weg voor Bertolini open lag om de dagzege te pakken.

Uitslag

#RennerNat. Tijd
1Alessandro BertoliniIta5.22,44
2Pablo LastrasSpa+ 0,05
3Fortunato BalianiIta+ 0,16
4Tiz. Dall'AntonioIta+ 0,41
5Laurent MangelFra+ 1,33

Roze Trui

#RennerNat. Tijd
1Giovanni ViscontiIta43.12,02
2Matthias RussDui+ 3,31
3Gabriele BosisioIta+ 5,50
4Alberto ContadorSpa+ 6,59
5Marzio BruseghinIta+ 7,52

Inflatie Zimbabwe op een miljoen procent

De jaarlijkse inflatie in Zimbabwe is deze maand gestegen tot meer dan een miljoen procent. Dat hebben onafhankelijke analisten gezegd.

Een klein pak koffiebonen kostte woensdag in winkels in Zimbabwe net iets minder dan een miljard Zimbabwaanse dollar. Tien jaar geleden konden met dat bedrag zestig nieuwe auto's worden aangeschaft. Een brood kost momenteel tweehonderd miljoen Zimbabwaanse dollar.

Verwacht wordt dat de prijzen nog verder stijgen. Als er niets wordt gedaan, bereikt de inflatie in oktober ongeveer vijf miljoen procent, zeggen economische analisten. De regering zei in februari dat de jaarlijkse inflatie op 165.000 procent stond, al verreweg de hoogste in de wereld.

De economische crisis in Zimbabwe, nog niet zolang geleden de graanschuur van de regio, was een belangrijke reden voor het verlies van president Robert Mugabe bij de verkiezingen eind maart. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen, waarin Mugabe het opneemt tegen oppositieleider Morgan Tsvangirai, heeft eind volgende maand plaats. Tsvangirai kreeg volgens de officiële cijfers net niet genoeg stemmen om een tweede ronde te vermijden.

FOK!Blog Babe Battle #75

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 17.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we één dame en in de rechterhoek twee dames. LET OP: het winnaarsblogje wordt vanavond rond 22.00 uur geplaatst!!

'Twee van Putten' willen excuses van overheid

De twee mannen die ten onrechte jarenlang vastzaten voor de moord op Christel Ambrosius, willen worden gerehabiliteerd door de Nederlandse regering. Ook beramen zij zich op een aanvullende schadevergoeding. Dat heeft hun advocaat Geert-Jan Knoops woensdagmiddag bevestigd.

Dinsdag werd een 33-jarige man uit Delft opgepakt als hoofdverdachte van de geruchtmakende moord in 1994 in het Gelderse dorp Putten. "Gesteld dat dit de dader is, dan is een rehabilitatieverklaring op z'n plaats en ook een schadevergoeding", licht Knoops toe.

Het Openbaar Ministerie twijfelt er niet aan dat de Delftenaar de dader is. De zaak kwam aan het rollen toen het Nederlands Forensisch Instituut een match vond met het DNA uit de bloed- en spermasporen die op het lichaam van Ambrosius waren gevonden.

Herman Dubois en Wilco Viets werden in 1995 veroordeeld voor de moord en kwamen in 2000 vrij nadat ze twee derde van hun straf erop hadden zitten. In 2002 volgde formele vrijspraak en een schadevergoeding van in totaal ruim 1,8 miljoen euro. Volgens Knoops was dat bedrag gebaseerd op de tijd dat de twee zwagers onterecht vast hebben gezeten. "Maar er is geen rekening mee gehouden dat ze daarna maatschappelijk besmet zijn gebleven. Zo zijn er mensen die hen ondanks de vrijspraak als de daders zijn blijven zien."

Excuses van de overheid zou Dubois en Viets meer waard zijn dan een zak geld, weet Knoops. Hij trekt een vergelijking met de 'Zes van Birmingham', de zes mannen die begin jaren negentig werden vrijgelaten na zestien jaar onschuldig te hebben vastgezeten voor bomaanslagen in pubs in Birmingham. Knoops haalt aan dat de toenmalige Britse premier Tony Blair een paar jaar terug het zestal rehabiliteerde. "Die waren daar zo geraakt en zo geroerd door", stelt de raadsman. "Dat is waar mijn cliënten ook op wachten."

OM verlaagt strafeis voor Wilders-kunstwerken

Voor doodsbedreiging van Geert Wilders is woensdag in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen de kunstenaar Jonas Staal. De eis is lager dan in eerste aanleg, toen het OM zes maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur eiste. De rechtbank in Rotterdam sprak hem in augustus vorig jaar vrij.

Staal richtte in 2005 gedenkplaatsen in voor Wilders, wat de suggestie wekte dat de politicus was overleden. Dat deed hij in Den Haag en Rotterdam. Staal liet foto's van de politicus, brandende kaarsjes, rozen en speelgoedbeertjes achter.

Dat de eis van het OM nu lager uitvalt, komt volgens een woordvoerder doordat Staal eerder is vrijgesproken. "We willen vooral een principiële uitspraak over hoe ver je nu kunt gaan in bedreigingen."

Staal beschouwt het proces als onderdeel van zijn kunstwerk. Hij noemt Wilders hypocriet omdat deze op 'ondubbelzinnige wijze de vrijheid van meningsuiting vertegenwoordigt'. Daarom zou hij moeten accepteren dat hierop wordt gereageerd. Dat Wilders zijn aangifte niet heeft ingetrokken, is volgens de kunstenaar een teken van zwakte.

Het gerechtshof in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

FC Lisse gaat aan kop in zaterdagkampioenschap

FC Lisse deed gisteravond goede zaken in de kampioenscompetitie bij de zaterdagamateurs. Op eigen veld wist de ploeg HHC Hardenberg met 2-0 te verslaan.

Een overtuigend Lisse liet de kampioen van de hoofdklasse C voor rust alle hoeken van het veld zien. Dit leverde veel irritatie en onnodige overtredingen van de Hardenbergers op. De ruststand van 2-0, door goals van Glynor Plet en Kevin Winter, was dan ook geen verrassing. Na rust werd er niet meer gescoord.

Zaterdag speelde de kampioen van de hoofdklasse A al met 2-2 gelijk bij Spakenburg. Zodoende gaat FC Lisse met vier punten uit twee duels nu aan kop. Spakenburg volgt met één punt uit één wedstrijd, HHC Hardenberg heeft er nul uit één duel. Aanstaande zaterdag mag HHC op eigen veld tegen Spakenburg spelen.

Rare had plannen voor DS/360-connectiviteit bij Viva Piñata

Rare heeft nagedacht over een mogelijke Nintendo DS- en Xbox 360-connectiviteit bij Viva Piñata: Trouble in Paradise. Als dat werkelijk was gebeurd, kon Microsoft er waarschijnlijk vanuit gaan dat de casual gamers in contact zouden komen met de Xbox 360. Helaas heeft Rare laten weten dat het plan om de Xbox 360 met de Nintendo DS te verbinden geen werkelijkheid wordt.

Rare was er mee bezig, maar ze waren veel te laat met het idee gekomen. De game is al een enige tijd in ontwikkeling en dus is er geen ruimte voor de connectiviteit tussen de DS en 360. Rare baalt zelf enorm, dat ze er niet eerder aan hebben gedacht.

Moderne Inquisitie

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft onlangs de commissie die hem adviseert over drugszaken, CAM, gevraagd onderzoek te doen naar het gevaar van paddo's. Deze commissie kwam tot dezelfde conclusie als in 2000, namelijk dat paddo's geen gevaar vormen voor de volksgezondheid en dat regulering van paddogebruik beter is dan een verbod, omdat bij een verbod geen voorlichting meer mogelijk is. Dit alles omdat een dronken Frans meisje tijdens een paddotrip van een brug sprong. Hoe kan het zijn dat het besluit van de minister om paddo's te verbieden lijnrecht ingaat tegen het advies van de commissie? Heeft onze Ab dit zelf besloten na een badtrip?

Flodder-acteur Bert André overleden

Afgelopen nacht is in een Antwerps ziekenhuis toneel- en film/tv-acteur Bert André op 66-jarige leeftijd overleden. Bij het grootste deel van het Nederlandse publiek zal hij vooral bekend zijn in de rol als buurman Neuteboom van de familie Flodder en met name de scène uit de Flodder-film waarin hij seks heeft met Tatjana Simic: ''Oh buurman, wat doet u nu?''. Waarschijnlijk een van de meest bekende scènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

Hij deed echter veel meer dan Flodder. André speelde kleine en grotere rollen in ongeveer 150 films, waaronder Soldaat van Oranje en Turks Fruit en in tv-films en tv-series. Vorig jaar was hij nog als begrafenisondernemer te zien in de Dick Maas-film Moordwijven. Hij speelde ook mee in andere recente films als Kruistocht in Spijkerbroek en Vet Hard. Zijn laatste rol was die van de Indiaan in One Flew Over The Cuckoo's Nest, een theaterproductie van Joop Van Den Ende.

Bert André werd geboren op 6 augustus 1941 in Maastricht. Hij begon zijn carrière als onderwijzer en week in 1964 uit naar Antwerpen, waar hij toneelles volgde aan het Nederlands Kamer Toneel en het Nationaal Toneel. Een paar jaar terug werd een chronische vorm van leukemie vastgesteld bij André. In november 2007 gaf hij nog een interview in de Belgische media. Toen ging het al vrij slecht met hem.

De acteur wordt in Antwerpen begraven.


Met dank aan Sjoerd102, Professor_Paljas, ThaSandman en DJMarcel.nl voor de submit.

Dopingprobleem Spaanse hockeysters

De deelneming van de Spaanse hockeysters aan de Olympische Spelen is in gevaar gekomen door een bizarre dopingaffaire. Tijdens het kwalificatietoernooi in Bakoe vorige maand zijn twee speelsters betrapt op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen.

Spanje won met 3-2 van gastland Azerbeidzjan en plaatste zich daarmee voor de Spelen. ''De internationale hockeyfederatie FIH heeft ons op de hoogte gebracht van de positieve gevallen'', bevestigde bondsvoorzitter Marti Colomer woensdag. ''Het zou gaan om een sterk stimulerend middel, amfetamine of iets dergelijks.''

Volgens de Spaanse hockeybond RFEH moet dit onderdeel zijn geweest van een grootschaliger sabotageactie tijdens het toernooi. Het team en de technische staf klaagden bij terugkeer uitgebreid over de slechte organisatie en de vreemde gang van zaken.

Zo werden vier speelsters onwel nadat ze in het hotel gas dat was ontsnapt uit de airconditioning hadden ingeademd. Een aantal werd uit de slaap gehouden door telefoonbombardementen op de kamer. Ook werden enkele hockeysters ziek na het drinken van water dat de organisatoren hadden klaargezet bij de wedstrijden.

Dat er sprake is geweest van een vooropgezet plan zal echter moeilijk te bewijzen zijn. De regels van de FIH schrijven diskwalificatie voor als meer dan een speler van een team wordt betrapt op doping. In dat geval zou Azerbeidzjan naar Peking mogen.

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport.

'Rekenkamer: doelstellingen kabinet te algemeen'

De Algemene Rekenkamer heeft vandaag flinke kritiek geuit in een rapport over het jaarverslag van het Rijk. De kritiek is vooral gericht op de doelstellingen die het kabinet zichzelf heeft gesteld. Volgens de Rekenkamer is een deel hiervan zo algemeen opgesteld dat het vrijwel onmogelijk is om te controleren of ze gehaald worden.

De president van de Rekenkamer, Saskia Stuiveling, is wel te spreken over het financiële beheer van het Rijk. Zij zegt dat ruim 99 procent van de overheidsuitgaven (194,8 miljard euro) aan de wettelijke eisen voldeed. Het gaat er met name om wat er uiteindelijk bereikt wordt door al die uitgaven van het Rijk. Gerrit de Jong, collegelid van de Rekenkamer, zegt dat het kabinet niet goed kan controleren of het geld goed besteed wordt als de doelen niet nauwkeurig omschreven worden. "Op deze manier wordt van de Tweede Kamer een spoorzoeker gemaakt."

Volgens De Jong moet het eenvoudig zijn om heldere doelen te formuleren, omdat de kennis daarvoor aanwezig is op de verschillende ministeries. Nu is het nog zo dat de gedachte achter het beleid goed is, maar dat de informatie die naderhand komt niet deugt. Hij haalt de 'Milleniumdoelstellingen' van minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking aan. Gezondheid van moeders is volgens Koenders de belangrijkste doelstelling, maar het blijkt nergens op gebaseerd te zijn.

Er zijn volgens de Rekenkamer momenteel drie grote knelpunten waar de overheid tegenaan kijkt. De onophoudelijke problemen bij de Belastingdienst, het (rommelige) munitiebeheer bij Defensie en het jaarverslag van het ministerie van VROM. Het personeelsbeleid van de overheid past daarnaast ook in dit rijtje. Het aantal ambtenaren zou in 2007 afnemen, maar er werkten bij de overheid net zoveel mensen als in 2006. Daarbij werd er ook nog eens meer uitgegeven aan het inhuren van externe mensen.

Uitgeverij dicht na sexy aardbevingfoto's

Een Chinees lifestyle magazine is gesloten wegens het publiceren van foto's waarop schaars geklede dames te midden van ingestorte gebouwen poseren. Het ging om een speciale fotoreportage over de zware aardbeving van 12 mei, aldus officiële bronnen.

The New Travel Weekly met foto's van wulpse modellen in ondergoed lag sinds maandag in de schappen, de eerste dag van de nationale rouwperiode. De afdeling pers en publicatie van de zuidwestelijke stad Chongqing sloot de vestiging en sprak in haar rapport van een ''extreem kwalijke sociale invloed''. Enkele werknemers zijn ontslagen.

Het officiële dodental als gevolg van de beving is woensdag bijgesteld tot 41.353, circa 1.300 meer dan de dag ervoor. Bijna 33.000 personen worden nog vermist.

Premier: zelfbeeld van Nederland te negatief

Nederland heeft een veel te negatief zelfbeeld. Nederlanders hebben de neiging dingen die niet goed gaan breed uit te meten, terwijl we er in vergelijking met andere landen goed voorstaan.

Premier Jan Peter Balkenende heeft dat vanmiddag gezegd in een toelichting op zijn verantwoordingsbrief. Het kabinet blikt daarin terug op het beleid van vorig jaar.

Zelf vindt het kabinet dat het op de goede weg is, terwijl uit opiniepeilingen blijkt dat een groot deel van de bevolking ontevreden is over tal van maatregelen en dat het vertrouwen in het kabinet laag is.

Balkenende en vicepremier Wouter Bos ontkennen niet dat een aantal dingen beter moet, maar ze zijn er wel van overtuigd dat het kabinet ''op het goede spoor zit''. Bos wees erop dat de kritiek uit de samenleving ook niet eenduidig is. Zowel links als recht is ontevreden, zei hij. ''De samenleving is het ook niet eens.''

Bos onderstreepte verder dat 2008 het moeilijste jaar is voor dit kabinet, omdat nu een aantal impopulaire maatregelen genomen moet worden, zoals belastingverhogingen. Daardoor hopen ''het chagrijn en de ontevredenheid'' zich op, aldus Bos.

Balkenende zei niet uit de voeten te kunnen met het cynisme en negativisme dat hij in de samenleving bespeurt. ''Daarmee kom je geen stap verder.''

Jeroen Krabbé in Transporter 3

Acteur Jeroen Krabbé vertolkt een rol in de nieuwe actiefilm Transporter 3. Dat heeft hij woensdag gemeld. Het is de tweede internationale filmrol van de Nederlander in korte tijd.

Eerder deze week maakte Krabbé al bekend binnenkort het hoofdpersonage te gaan spelen in een grote speelfilm over het leven van Albert Schweitzer.

Transporter 3 is het derde deel in de serie over de koelbloedige huurling Frank Martin (Jason Statham). Ditmaal moet hij uitkomst bieden als de dochter van een Oekraïense politicus (Krabbé) wordt ontvoerd. Een andere belangrijke rol is voor Robert Knepper, die vooral bekend werd als gevangene T-Bag in hitserie Prison Break.

De opnames vinden onder meer plaats in Parijs en Rusland. De film wordt net als de vorige twee delen geproduceerd door Luc Besson (Leon, Taxi). Transporter 3 moet medio volgend jaar in première gaan.

Zwemmer Drymonakos betrapt op doping

De Griekse zwemmer Ioannis Drymonakos is bij een onaangekondigde controle betrapt op doping. Hij won onlangs bij het EK zwemmen in Eindhoven nog goud op de 200 meter vlinderslag en zilver op de 400 meter wisselslag.

Bij een controle op 7 maart werd hij betrapt op het middel Trenbonol, een steroïde welke inmiddels ook in zijn B-staal is aangetroffen. De 24-jarige zwemmer hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Zijn advocaat meldt dat de Griek voorlopig niet meer in actie komt: "Hij wil de zaak juridisch opgehelderd zien. Hij heeft dit middel nooit bewust genomen."

'Doorbraak bestrijding malaria'

Onderzoekers van het Amsterdamse Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) hebben samen met Engelse wetenschappers een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee snel en goedkoop malaria kan worden vastgesteld. Ze spreken zelf van een mogelijke doorbraak in de bestrijding van de ziekte.

Het KIT heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Er bestaan al sneltests voor het stellen van de diagnose, maar volgens het instituut is de nieuwe methode nog veel sneller. Ook is de methode eenvoudiger toe te passen in gebieden met weinig voorzieningen. De nieuwe manier lijkt volgens het tropeninstituut een beetje op een zwangerschaptest voor thuisgebruik.

Het KIT baseert zich op laboratoriumonderzoek. De resultaten worden deze zomer gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biophysical Journal. Dit najaar wordt de methode in Kenia onder veldomstandigheden verder uitgeprobeerd.

Kwaliteit zorg nauwelijks verbeterd

De Nederlandse zorg presteert ondanks de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 nauwelijks beter dan daarvoor. Dat blijkt woensdag uit de Zorgbalans, een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de prestaties van de gezondheidszorg. Vergeleken met andere westerse landen zit de kwaliteit van de Nederlandse zorg volgens het rapport in de middenmoot.

Projectleider van het onderzoek Gert Westert relativeert het uitblijven van verbetering. "Het nieuwe stelsel is er nog niet zo lang en heeft zich nog niet echt kunnen bewijzen."

Zorgverzekeraars kijken volgens de onderzoekers bij het inkopen van zorg alleen naar de prijs en niet naar de kwaliteit. Dat zou niet alleen aan de verzekeraars zelf liggen: het is voor hen niet duidelijk of bijvoorbeeld een ziekenhuis goed werk aflevert en dus is de prijs hun enige criterium. De onderzoekers vrezen dat de kwaliteit van de zorg achteruit kan gaan nu alleen naar de prijs wordt gekeken.

Ook het toenemend aantal vacatures baart de onderzoekers zorgen. Het aantal vacatures steeg tussen 2004 en 2007 met 42 procent. Moeilijk op te vullen vacatures namen in aantal toe van veertien procent naar een kwart. Verder vond 56 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden vorig jaar dat er genoeg personeel is om de veiligheid te waarborgen. In 2004 was dit zeventig procent.

Een pluspunt is volgens Westert dat de zorg in tegenstelling tot wat werd gevreesd nog net zo toegankelijk is als voor de invoering van het nieuwe stelsel. Vorig jaar besloot een procent van de Nederlanders door de hoge kosten af te zien van een bezoek aan de dokter. Vergeleken met de twee procent van Engeland en de twaalf procent Duitsers scoort Nederland beter.

Het nieuwe stelsel heeft ook de rem gezet op de zorguitgaven, stelt Westert. Tot 2006 stegen de uitgaven in de zorg van de overheid en de bevolking met zo'n tien procent per jaar. Nu is dat jaarlijks vijf procent.

Van de ondervraagde Nederlanders vindt 42 procent dat het nieuwe zorgsysteem goed werkt. Voor de invoering van het nieuwe stelsel was 45 procent tevreden met het zorgsysteem. Dat de meeste mensen niet tevreden zijn, komt niet doordat ze hun arts niet vertrouwen. Negen op de tien Nederlanders oordelen zeer positief over artsen en over de zorg in het algemeen. Bijna dertig procent geeft zelfs een 9 of 10 als rapportcijfer. Zes op de tien mensen hebben er alle vertrouwen in dat er uitstekende en veilige zorg wordt verleend als ze ernstig ziek worden. Vijf procent heeft hier weinig vertrouwen in.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) neemt het rapport woensdag in ontvangst. Voor het onderzoek zijn duizenden Nederlanders ondervraagd. Ook zijn onderzoeken onder duizenden mensen in het buitenland gebruikt.

Nintendo verklaart vertraging Super Smash Bros Brawl

In Japan is Super Smash Bros Brawl al lang en breed uit, de Amerikaanse gamers zijn ook al geruime tijd bezig om Pikachu te leren dat het niet verstandig is om oog-in-oog te staan met Solid Snake, maar voor Europese gamers duurt het nog even voordat de game in de schappen ligt. Nintendo heeft een verklaring gegeven waarom de Europese release op zich laat wachten.

Laurent Fischer, senior marketing director voor Nintendo Europe, wijt het aan de grote hoeveelheid titels die Nintendo momenteel in productie heeft voor Europa. Al deze titels worden gelocaliseerd door dezelfde groep mensen en momenteel hebben zij meer werk te doen dan de capaciteit toelaat. Behalve localisatie is productie ook een probleem.
Verder gaf hij aan dat voor sommige karakters in Super Smash Bros Brawl zes verschillende stemmen opgenomen moesten worden voor de localisatie, wat alleen maar extra tijd kostte.

"I realise that from time to time we have still been disappointing some people. We know that we are still not reaching the expectations of all the people, but we're really doing our best to resolve this."

Ruud Brood nieuwe trainer RKC

Ruud Brood is de nieuwe trainer van RKC. De coach heeft met de leiding van RKC Waalwijk overeenstemming bereikt over een contract voor twee jaar.


Brood, die afgelopen kerst ontslagen werd bij Heracles Almelo, is de opvolger van Zeljko Petrovic die assistent-trainer bij Hamburger SV wordt. Brood begon zijn trainerscarrière bij de jeugd van NAC. Via Helmond Sport belandde hij bij Heracles waar hij na slechte resultaten de laan uit werd gestuurd. Zijn vervanger Gert Heerkens slaagde er wel in om Heracles goed te laten en spelen en ontliep zo degradatie.

"Ruud is een trainer die heeft bewezen een duidelijk visie te hebben, waarbij hij optimaal gebruik maakt van het beschikbare materiaal. Hij heeft laten zien een spelersgroep als team te laten fungeren", motiveert algemeen directeur Henry van der Vegt de komst van Brood, die nog vandaag officieel gepresenteerd wordt.

Brood stond als voetballer tussen 1985 en 1987 onder contract bij RKC. De Waalwijkers misten dit seizoen op een haar na rechtstreekse promotie naar de Eredivisie. In de daaropvolgende play-offs won RKC nog van MVV maar moest zijn meerdere erkennen in ADO Den Haag.

Dopingaffaire Spaanse hockeysters

De Spaanse hockeysters kunnen mogelijk niet aan de Spelen in Beijing deelnemen door twee dopinggevallen. Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Azerbeidzjan zijn twee speelsters betrapt op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen.

"De internationale hockeyfederatie FIH heeft ons op de hoogte gebracht van de positieve gevallen. Het zou gaan om een sterk stimulerend middel, amfetamine of iets dergelijks," zei de Spaanse bondsvoorzitter Marti Colomer woensdag.

Volgens de Spaanse hockeybond maken de dopinggevallen uit van een sabotageactie van het gastland. Zo klaagden speelsters er over dat ze ’s nachts in hun hotelkamer wakker gebeld werden, dat er enkele speelsters flauw gevallen waren na het inademen van gas uit de airconditioning van het hotel en dat speelsters ziek werden na het drinken van door de organisatie verstrekt water.

Spanje heeft overigens wel het toernooi gewonnen door in de finale Azerbeidzjan met 3-2 te verslaan. Echter wordt volgens de reglementen van de FIH een team geschorst als er meer dan één speelster positief test en mocht deze affaire leiden tot een schorsing voor Spanje, dan mag Azerbeidzjan naar de Olympische Spelen.

Erasmusziekenhuis vraagt patiënten donatie

Het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum vraagt patiënten sinds enkele maanden een donatie. Het geld wordt gebruikt voor het aantrekken van jong medisch talent, verbetering van de zorg en wetenschappelijk onderzoek.

Het ziekenhuis vraagt patiënten lid te worden van het Erasmus MC Vriendenfonds. Volgens een woordvoerder hebben de laatste maanden ongeveer 15.000 mensen zich in het ziekenhuis laten behandelen. Zo'n 80 patiënten hebben zich aangemeld bij het fonds. Zij betalen 35 euro per jaar en krijgen daarvoor een magazine en uitnodigingen voor bijvoorbeeld lezingen over medische onderwerpen.

De overheid verplicht ziekenhuizen de laatste tijd steeds meer om zelf financiering te zoeken voor zaken als wetenschappelijk onderzoek. Volgens het ziekenhuis past de donateursactie bij die ontwikkeling.

Autoverzekeraars weren bejaarden

De website Verzekeringssite heeft een onderzoek uitgevoerd naar hoe autoverzekeraars met bejaarden omgaan die willen overstappen naar hun maatschappij. De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat twee op de drie autoverzekeraars een polis weigert aan ouderen. Bij een aantal ligt de grens op 64 jaar, bij anderen op 74 jaar.

Van de 42 verzekeringsmaatschappijen die werden onderzocht, zijn er 28 die een maximum leeftijd stellen om nog een polis af te sluiten. De andere 14 verzekeraars hanteren geen grens. Ouderen moeten bij 13 maatschappijen een hogere premie dan de overige automobilisten betalen voor hun verzekering. Deze groep mensen is het beste af bij organisaties als ANWB, Delta Lloyd en OHRA, die zowel geen bovengrens als extra premie kennen. Het gaat hierbij echter alleen om nieuwe verzekerden. Mensen die met hun leeftijd de bovengrens bereiken, kunnen uiteraard gewoon verzekerd blijven bij hun huidige maatschappij.

Momenteel is er in de autoverzekeringswereld sprake van een prijzenslag. Volgens de directeur van Verzekeringssite kunnen ouderen hier niet maximaal van profiteren. Hij spreekt zelfs van discriminatie: "jonge mannen zijn net zulke brokkenpiloten als oude dames van ongeveer 75 jaar. Het vreemde is dat jongeren weliswaar fors meer premie betalen, maar niet worden geweigerd als ze willen overstappen."

Geen smartengeld voor moeder vermoorde studente

De ouders van de man die in 2002 studente Nadia van de Ven vermoordde hoeven geen schadevergoeding te betalen aan de moeder van het slachtoffer. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald. De moeder had tienduizend euro geëist van de dader en tienduizend euro van zijn ouders. De rechtbank velde geen definitief oordeel over de vraag of de dader moet betalen.

Pascal F. werd in 2005 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij was een huisgenoot van de 25-jarige Van de Ven en schoot haar in oktober 2002 met een uzi dood in het Utrechtse studentenhuis waar ze woonden. F. was ook verhuurder van het pand. De twee zouden ruzie hebben gehad over onder meer het houden van katten.

De moeder van het slachtoffer beweerde onder meer dat de ouders hun zoon voor de moord alcohol mee naar huis hadden gegeven. De rechtbank oordeelde dat zij niet hadden kunnen vermoeden dat de dader onder invloed van alcohol een moord zou plegen.

Na de moord vluchtte F. naar Polen, waar zijn ouders hem onderdak boden. De rechtbank stelde dat dit weliswaar een strafbaar feit is, maar niet als daarmee geprobeerd wordt een eigen kind te beschermen tegen strafvervolging. Om dezelfde reden rekende de rechtbank het de ouders niet aan dat zij tegenover de politie, in strijd met de waarheid, hadden verklaard hun zoon na de moord niet gezien te hebben.

De moeder van Van de Ven voerde eveneens aan dat de ouders vermogen van hun zoon hadden weggesluisd. Daarvoor is echter geen bewijs gevonden, stelde de rechtbank. Dat zij zich tegenover de politie negatief uitlieten over Nadia van de Ven staat hun verder vrij, aldus de rechtbank.

De Arnhemse rechtbank wilde geen definitief oordeel vellen over de vordering tegen de dader. De rechtbank wees op een uitspraak van de Hoge Raad op grond waarvan de moeder van Nadia onder bepaalde omstandigheden aanspraak kan maken op een vergoeding van smartengeld en inkomensschade. Dan moet er tegenover de moeder zelf, en niet alleen tegen het slachtoffer, onrechtmatig zijn gehandeld, bijvoorbeeld doordat bij haar geestelijk letsel is ontstaan: shockschade.

Volgens de rechtbank is in deze zaak aan een aantal van de voorwaarden voldaan maar is onderzoek door een psychiater nodig om te beoordelen of de moeder geestelijke letsel heeft opgelopen door het gebeuren. Ze is sinds de moord op haar dochter arbeidsongeschikt.

Politie kijkt krokodil in de ogen bij doorzoeking

Op zoek naar wapens en munitie is de Haagse politie dinsdagochtend in een woning op een krokodil gestuit. Het gaat om een brilkaaiman van bijna een meter lang, die in een afgesloten glazen kist huisde. Behalve het reptiel troffen agenten een 'behoorlijke hoeveelheid' hasj, wiet en een zak jointjes aan, meldt de politie woensdag. Er werd niet gevonden waarnaar gezocht werd.

Wel werden in de woning aan de Newtonstraat in Den Haag ook nog weegschalen, voorraadbakjes, plastic kokertjes om een voorgedraaide joint in te bewaren en contant geld aangetroffen. De bewoner, een 29-jarige man, gaf als verklaring voor de spullen dat hij een coffeeshop van handelwaar voorziet. Alle spullen zijn in beslag genomen.

De stichting Iguana, een opvangcentrum voor reptielen, heeft zich over de krokodil ontfermd. De verdachte is aangehouden en zit vast. Hij wordt niet alleen verdacht van drugsgerelateerde zaken, maar ook van het overtreden van de flora- en faunawet. De politie was uitgerukt na een tip.

[RG] Davenport zegt Roland Garros af

Tennisster Lindsay Davenport zal niet actief zijn op Roland Garros. Het graveltoernooi dat aanstaande zondag begint, is de enige grandslam die ze nog nooit heeft gewonnen.

Door privéredenen heeft de 32-jarige speelster afgezegd. Andy Roddick, de nummer zes op de wereldranglijst, heeft al eerder aangegeven niet aanwezig te zijn op het toernooi. Hij is in het speelschema vervangen door de Argentijn Guillermo Coria, finalist in 2004. Verder hebben Meilen Tu (heupklachten) en Meghann Shaughnessy (knieblessure) ook afgezegd.

Driekwart Nederlanders gamet, puzzelgames populairst

Nederlanders besteden gemiddeld vier uur per week aan computergames. Bijna driekwart (72 procent) van de bevolking van 8 jaar en ouder speelt dergelijke spelletjes, dus ze worden niet alleen door jongeren gewaardeerd.

Dat blijkt uit het Nationaal Gaming Onderzoek 2008, dat TNS NIPO in april uitvoerde onder vijfduizend Nederlanders. Volgens het onderzoeksbureau is dat aantal representatief voor de ruim 12 miljoen Nederlanders van 8 jaar en ouder met toegang tot internet, meldde een woordvoerder vandaag.

De medewerkers van TNS NIPO noemen het opvallend dat mensen die wel eens een museum, theater of filmhuis bezoeken evenveel, en soms meer, gamen dan degenen die dat niet doen. Gaming nestelt zich qua mediaconsumptie tussen andere grote mediatypen als tv, radio en internet (gemiddeld meer dan vier uur per week).

Dagbladen en tijdschriften worden gemiddeld minder dan vier uur per week geraadpleegd. Puzzelgames blijken het populairst, gevolgd door adventure-/strategie-games en braintraininggames. Pas op de vierde plaats komen de pure vecht- en schietgames.


Razend populair onder de Nederlandse bevolking.

'De Zeeuw en Boulahrouz naar Ajax'

Uit verschillende bronnen is te halen dat Ajax bezig is op de transfermarkt om de het team te verbeteren. Volgens presentatrice Barbara Barend zal Khalid Boulahrouz de overstap naar Amsterdam maken van Sevilla.

Ik verwacht dat Van Basten ervoor zal kiezen Boulahrouz mee te nemen naar het aanstaande Europees kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland,” meent Barend. “Sterker nog, ik denk dat hij hem na het toernooi direct meeneemt naar Ajax.

Boulahrouz maakte de overstap naar Sevilla deze zomer maar de verdediger heeft tot nu toe geen grote impact gemaakt in Spanje. Door blessures heeft de sterke mandekker amper gespeeld.

Verder blijkt uit Sportweek dat Demy de Zeeuw komend seizoen voor Ajax gaat spelen. De middenvelder van AZ zou al rond zijn met Ajax. “De clubs moeten het nog eens worden over de transfer”, aldus de insider.

De Zeeuw ontkent deze geruchten. “Ik snap de optelsom die sommige mensen maken”, reageert de 24-jarige middenvelder op de site. “Omdat ik basisspeler ben van Oranje en de bondscoach na het EK naar Ajax gaat, schrijven mensen dat ik ook naar Ajax zal gaan. Iedereen neemt dat gerucht over, maar er speelt helemaal niks rond mij vanuit Amsterdam.

Ajax heeft ook interesse getoond in Marvin Emnes van Sparta. De negentienjarige aanvaller staat ook in de nadrukkelijke belangstelling van Feyenoord en Heerenveen. Het blijft opmerkelijk aangezien er eerder ontkend is dat Emnes met Danny Blind, de nieuwe technische manager, mee zou gaan naar Ajax.

User van Xbox Live verbannen om zijn naam

Zoals wellicht bekend is zijn sexueel getinte namen niet toegestaan als Xbox Live Gamertag. Gamers die wel een dergelijke naam kiezen worden door Microsoft verbannen van Xbox Live totdat hun gamertag is aangepast aan een naam die wel voldoet aan de policy.

Dit ondervond ook een Xbox-gamer uit Groot Brittanië. Zijn gamertag, RichardGaywood, werd zonder blikken of blozen van Xbox Live verbannen. Geheel terecht en volgens de policy, ware het niet dat de gekozen gamertag gewoon zijn echte naam is.




Hij reageerde op Kotaku als volgt:

I have no idea why MS banhammered my tag, given that they could confirm from the billing address that it's my real name. Where does it stop though? Xbox live is an international service, what if a German person's tag has the Spanish word for gay in it? Why stop at the word gay? What if I come from Scunthorpe? Maybe this is why the Wii has numbers instead of tags.

Microsoft heeft nog niet gereageerd op de zaak.

Rutte wil nieuwe migrant zonder baan weg hebben

Als het aan VVD-leider Mark Rutte ligt krijgen nieuwe migranten de eerste tien jaar geen bijstandsuitkering. Ook moet de hoogte van de werkloosheidsuitkering worden beperkt voor migranten. Zijn voorstel betreft vrijwillige migranten, die hier heen komen om te werken en dus geen asielzoekers.

Rutte zegt deze week in Elsevier Weekblad dat hij niet dezelfde toestanden met Oost-Europeanen wil hebben als in het verleden met Turkse en Marokkaanse gastarbeiders is gebeurd. ''Zij zijn nu oververtegenwoordigd in de sociale zekerheid. Laten we niet naïef zijn. We zetten de sluis open om het probleem te herhalen. De uitkeringen zijn hier erg vet. Onze werkloosheidsuitkering is drie keer het modale inkomen van een Poolse werknemer. Dat heeft op Polen straks een aanzuigende werking.''

De VVD-voorman is duidelijk wat er moet gebeuren met migranten die binnen tien jaar zonder werk komen te zitten. ''Als je geen baan hebt, dan lazer je weer op. Dat doen ze in de VS ook.''

De plannen van Rutte zijn mogelijk strijdig met allerhande internationale verdagen die Nederland getekend heeft, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Maar daar maakt de VVD-leider zich niet druk over: ''Daar moesten we eens minder paniekerig over doen. Meneer Sarkozy en Mevrouw Merkel zeggen constant verdragen op.''

Räikkönen: "Stuk sterker dan vorig jaar"

Vorig jaar kon Ferrari met een derde en een achtste plaats geen potten breken op het circuit van Monaco, maar Kimi Räikkönen verwacht dat het dit jaar voor Ferrari beter zal gaan. Vorig jaar werd McLaren eerste en tweede met Alonso en Hamilton.

Räikkönen won de race al in 2005 en hoopt deze prestatie dit jaar te evenaren: "Mijn overwinning in 2005 was waarschijnlijk de mooiste zege uit mijn loopbaan. Om de race opnieuw te winnen zou net zo speciaal zijn. Dit jaar is er nog minder ruimte voor fouten dan de vorige seizoenen, omdat we nu geen tractiecontrole meer hebben. Zeker als het regent, zal het bijzonder zwaar zijn."

Vorige week werd er ter voorbereiding op de race in het vorstendom nog getest op het circuit van Paul Ricard. "Dat ging erg goed. We hebben wat nieuwe dingen geprobeerd en de afstelling verbeterd. De auto is erop vooruit gegaan ten opzichte van vorig jaar op dit soort circuits. We hebben veel van onze zwakkere punten verbeterd," aldus de Fin.

Räikkönen verwacht dat de concurrentie ook dit weekend sterk zal zijn. "Ik verwacht een open race. Ferrari zal sterk zijn, maar ik verwacht tegenstand van McLaren en BMW Sauber. En dan mogen we natuurlijk niet vergeten dat er in Monaco soms rare dingen gebeuren."

Slachtoffers 'orale-gsm-seks' bedreigd

Een zaak die bij onze zuiderburen al een paar dagen voor ophef zorgt, speelt vandaag nog eens extra op omdat de slachtoffers bedreigd worden. Het betreft twee meiden van 14 en 18 jaar van wie vrijdagnacht in de Brusselse deelgemeente Anderlecht een gsm werd afgepakt door drie jongens. Ze sleurden de meisjes vervolgens mee naar het Astridpark en verklaarden dat ze de gsm alleen terug zouden geven als ze een pijpbeurt zouden krijgen.

In het park sloten zich nog twee jongens bij de groep aan.  De meiden werden betast en de 18-jarige werd gedwongen drie van de jongens oraal te bevredigen. Met de gsm van het slachtoffer werd alles gefilmd. Een buschauffeur die langsreed, alarmeerde de politie. Zij konden de jongens - tussen 15 en 17 jaar - oppakken. Vier zijn inmiddels overgebracht naar een gesloten instelling.

De jongens ontkenden in eerste instantie de feiten. Maar toen de 18-jarige de piemels van de daders wist te omschrijven, vielen ze door de mand.

Het 14-jarige slachtoffer is nu op straat bedreigd. ''O wee als mijn neef naar de gevangenis moet'', beet iemand haar toe. Ook haar moeder werd bedreigd in een anonieme oproep op haar gsm. ''Trek de klacht in zodat de jongens worden vrijgelaten'', luidde de boodschap. Het meisje van 14 zegt dat ze  bang is om terug naar school te gaan.

Politie zoekt naar criminelen via Hyves

De Amsterdamse politie begint in juni een proef met het via internet speuren naar criminelen. Met speciale software en een Team Digitale Expertise wil de politie met name via vriendennetwerk Hyves in kaart brengen met wie criminelen zoal bevriend zijn.

Een woordvoerder van de politie bevestigde vandaag een bericht van die strekking in het Nederlands Dagblad. Door het digitale netwerk van criminelen op Hyves te onderzoeken, hoopt de politie verbanden met andere criminelen en eventuele 'meelopers' in beeld te krijgen.

Volgens de zegsman is het experiment vooral bedoeld om te bekijken op welke manier internet van nut kan zijn bij politieonderzoeken.

Hoe en bij welke verdachten of criminelen de politie Hyves precies gaat gebruiken, moet nog blijken. ''We willen weten hoe ver we via internet kunnen gaan. Daarbij moeten we natuurlijk ook rekening houden met de privacywetgeving'', aldus de woordvoerder.

Driekwart Nederlanders gamet

Nederlanders besteden gemiddeld vier uur per week aan computergames. Bijna driekwart (72 procent) van de bevolking van 8 jaar en ouder speelt dergelijke spelletjes, dus ze worden niet alleen door jongeren gewaardeerd.

Dat blijkt uit het Nationaal Gaming Onderzoek 2008, dat TNS NIPO in april uitvoerde onder vijfduizend Nederlanders. Volgens het onderzoeksbureau is dat aantal representatief voor de ruim 12 miljoen Nederlanders van 8 jaar en ouder met toegang tot internet, meldde een woordvoerder vandaag.

De medewerkers van TNS NIPO noemen het opvallend dat mensen die wel eens een museum, theater of filmhuis bezoeken evenveel, en soms meer, gamen dan degenen die dat niet doen. Gaming nestelt zich qua mediaconsumptie tussen andere grote mediatypen als tv, radio en internet (gemiddeld meer dan vier uur per week).

Dagbladen en tijdschriften worden gemiddeld minder dan vier uur per week geraadpleegd. Puzzelgames blijken het populairst, gevolgd door adventure-/strategie-games en braintraininggames. Pas op de vierde plaats komen de pure vecht- en schietgames.

Meer gamenieuws vind je op FOK!games

[NBA] Sterke openingswedstrijd van Celtics

De Boston Celtics blijven thuis ongeslagen in de play-offs. Tot nu toe zijn alle thuiswedstrijden gewonnen en zo ook de eerste wedstrijd van de Eastern Conference-finale. De Detroit Pistons werden met 88-79 verslagen.

Het waren twee mannen die de wedstrijd domineerden namens de Celtics, Kevin Garnett en oudgediende Paul Pierce. Garnett was de topscorer van de wedstrijd met 26 punten, negen rebounds en vier assists. Pierce had 22 punten, zes rebounds en zes assists. Ray Allen had een mindere avond, de topschutter schoot maar drie van zijn tien pogingen raak. Hij eindigde de wedstrijd met negen punten.

Bij de Pistons waren de punten wat eerlijker verdeeld. Tayshaun Prince had zestien punten en vier rebounds. Antonio McDyess moest het doen met veertien punten en elf rebounds. Chauncey Billups, die weer terugkeerde na zijn blessure, kon helaas geen grote impact maken op het spel. De kleine gaurd had maar negen punten en twee assists in 30 minuten speeltijd.

Sparta en Feyenoord ruziën over dode meeuw

We schrijven 15 november 1970. In Rotterdam wordt de voetbalwedstrijd tussen Sparta en Feyenoord gespeeld op het Kasteel. Feyenoord-doelman Eddy Treytel trapt een bal hoog het veld in en raakt een meeuw. Het beest stort rond de middencirkel dood neer op het veld.  Het is één van de opmerkelijkste taferelen uit het Nederlandse profvoetbal.

Vandaag schrijven we 21 mei 2008. En over die meeuw wordt in de havestad nu 'geruzied'. Feyenoord claimt dat de destijds neergeschoten meeuw, die indertijd werd opgezet, staat in  het Schielandshuis, als opmerkelijk pronkstuk in het kader van de tentoonstelling Feyenoord 100 jaar.  Sparta heeft in haar eigen museum ook een opgezette meeuw staan, die volgens de Spartanen de bewuste uit de lucht geschoten vogel is.

Volgens Sparta is de meeuw van Feyenoord niet de goede. ''Wij hebben biologen laten kijken naar de vogel in de Feyenoordtentoonstelling. Meeuwen zien er in november toch echt heel anders uit dan dat exemplaar in het Schielandshuis.”  Bovendien zou de meeuw ook op het Kasteel thuishoren, omdat het beest als een echte Spartaan de door de Feyenoord-keeper uitgeschoten bal wilde tegenhouden.

Feyenoord op haar beurt zegt zeker te weten dat de meeuw in hun museum de meeuw uit 1970 is. De Telegraaf belde daarom maar eens met Eddy Treytel. ''De meeuw die ik met mijn uittrap neerhaalde, is en blijft van Feyenoord. Dat is ook logisch. In de jacht neem je toch ook mee wat je neerschiet”, zegt hij. De oud-doelman weet ook hoe het zit met de meeuw bij Sparta: ''Dat is gewoon een ludieke actie van Sparta. Dat hebben ze daar een paar weken geleden bedacht.''

AZ vandaag nog rond met De Sutter

Tom de Sutter lijkt definitief naar AZ te vertrekken. De Telegraaf meldt dat de aanvaller vandaag nog een contract voor vier jaar tekent.

In april werd al duidelijk dat AZ interesse had in De Sutter. Nu, een aantal weken later, is het contract er, en wordt het vandaag nog ondertekend. De zaakwaarnemer van de Belg zei hier het volgende op: “Er is meer interesse in Tom, maar hij heeft voor AZ gekozen.”

AZ moet een bedrag van rond de drie tot vier miljoen neerleggen voor de 22-jarige Belg die nu nog aan het herstellen is van een knieblessure. Bij de club uit Alkmaar komt hij zijn landgenoten Moussa Dembélé, Maarten Martens en Sebastien Pocognoli tegen.

Marshall Law en Jin Kazama in eerste beelden Tekken-film

Game-verfilmingen zijn redelijk populair. Afgezien van de films van een bepaalde Duitser, doen de meesten het nog aardig in de bioscoop. Één van de games die momenteel verfilmd wordt is Tekken, het populaire vechtspel van Namco-Bandai.

De regie van de film is in handen van Dwight H. Little, die eerder films als Deep Blue en Murder At 1600 en afleveringen van onder meer 24, Prison Break en Millennium regisseerde. De cast van de film ziet er als volgt uit:
John Foo - Jin Kazama
Luke Goss - Steve Fox
Chiaki Kuriyama - Ling Xiaoyu
Kelly Overton - Christie Monteiro
Chung Le - Marshall Law
Cary-Hiroyuki Tagawa - Kazuya Mishima
Darrin Dewitt Henson - Raven
Gary Daniels - Brian Fury
Ian Anthony Dale - Kazuya
Mircea Monroe - Kara
Candice Hillebrand - Nina Williams
Marian Zapico - Anna Williams
Roger Huerta - Miguel

Verder zijn er ook nog twee foto's vrijgekomen waarin we Marshall Law en Jin Kazama kunnen zien:



John Foo als Jin Kazama

Chung Le als Marshall Law

Vergoossen naar RC Genk

Nadat eerder al bekend was dat Sef Vergoossen in trek was bij RC Genk, is daar nu ook een principe-akkoord over bereikt. Dit meldde de club op de website.

Vergoossen krijgt een rol als adviseur bij Genk. Over de concrete taken moet de komende dagen nog gepraat worden met de oud-trainer van PSV. Van 2001 tot 2004 was de coach ook al actief bij Genk. In 2002 werd hij met de club landskampioen.

Sef Vergoossen werd in Nederland onder meer bekend door zijn trainersperiode bij PSV. Hij leidde de club afgelopen seizoen naar het kampioenschap, nadat hij vanaf januari trainer was bij de club uit de lichtstad.

VVD Zeeburg gaat halal eten

Op een VVD-ondernemersbijeenkomst die volgende maand in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg wordt gehouden, zijn alcohol en haram-voedsel taboe. Alleen alcoholvrije dranken en halal-voedsel zijn beschikbaar voor de deelnemers. De bijeenkomst is georganiseerd door de VVD-afdeling in Zeeburg.  De hoofdgast op deze avond is VVD-Kamerlid Henk Kamp die een toespraak zal houden over integratie en daarna de discussie daarover zal aangaan.

In De Telegraaf reageren VVD-leden die uitgenodigd zijn voor de bijeenkomst, niet echt positief op het non-alcoholische halal-karakter.  ''De VVD Zeeburg vindt het nu ook al noodzakelijk elke Nederlander halal vlees door de strot te duwen. Met Wilders en Verdonk is schijnbaar nu ook het liberalisme vertrokken bij de VVD en verkwanseld voor de strikte islamitische leer. Ben benieuwd wanneer Rutte hoofddoekjes wil verplichten voor vrouwen”, aldus een anonieme VVD'er.

Eric van der Burg, VVD-fractievoorzitter in Amsterdam, heeft met het halal-voedsel niet zo veel problemen,  ''net zo min als met koosjer eten''. Alcohol zou er echter wel moeten worden geschonken, vindt hij: ''Ik vind dat iedereen vrij is in zijn keuze. Dus als men niet wil drinken, dan niet. Maar laat iedereen dat zelf beslissen.''

De Landelijke Dierenbescherming is dan weer niet blij met het halal-karakter, omdat de geslachte dieren niet zijn bedwelmd. ''Uit recent onderzoek van dierenartsen is gebleken dat het ongeveer een minuut duurt voor een beest is doodgebloed en al die tijd verkeert dat dier dus in complete paniek. Gelukkig gaan steeds meer islamitische groeperingen en ook joodse gemeenschappen op zoek naar manieren om de beesten op een of andere manier wel te verdoven. In dat geval hebben wij niets tegen halal geslacht vlees”, aldus woordvoerder Niels Dorland.

De Partij voor de Dieren komt voor de zomer zelfs met een eigen wetsvoorstel om een verbod te regelen op onverdoofd ritueel slachten.

Voorronde Songfestival trekt 1,7 miljoen kijkers

De voorronde van het Eurovisiesongfestival is gisteravond door 1.777.000 tv-kijkers gevolgd, blijkt uit gegevens van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Met die score is het het best bekeken televisieprogramma van die avond.

De Nederland 1-kijkers waren er getuige van dat de Nederlandse inzending Hind niet doordrong tot de finale die zaterdag op de buis komt. In Belgrado, waar de eerste halve finale werd gehouden, behoorde zij niet tot de tien deelnemers die een ticket naar de eindronde kregen.

Het is het vierde jaar op rij dat de Nederlandse songfestivalinzending strandt in de voorronde. Eerder al waren Glennis Grace, Treble en Edsilia Rombley dat lot beschoren.

''Ongelofelijk, ik heb er geen woorden voor'', zei een teleurgestelde Hind na afloop.  ''Ik heb er zeker een traantje om gelaten, ik voelde me net zo als na de uitschakeling bij de eerste editie van Idols'', aldus de 23-jarige zangeres die bij Idols derde werd.

,,Je leeft er toch naartoe, dan is het wel heel vervelend om uitgeschakeld te worden. Zeker als je dan ziet dat een land als bijvoorbeeld Azerbeidjaan wel door is.''

Hind gisteravond in Belgrado

Jonge homo hoeft niet terug naar Iran

De 19-jarige Iraanse homo Mehdi Kazemi wordt niet teruggestuurd naar Iran en mag in Groot-Brittannië blijven. Dat heeft het Britse ministerie van binnenlandse zaken dinsdag meegedeeld.

Kazemi kwam in 2005 naar Engeland om te studeren. Toen hij vernam dat zijn vriend in Iran ter dood was veroordeeld en opgehangen vroeg hij asiel aan. Nadat zijn verzoek was afgewezen vluchtte hij naar Nederland. Hier werd zijn aanvraag ook niet gehonoreerd, omdat hij eerder in Groot-Brittannië asiel had aangevraagd. Hij keerde in maart naar het Verenigd Koninkrijk terug nadat minister van binnenlandse zaken Jacqui Smith had toegezegd zijn zaak opnieuw te bekijken.

Een Kamermeerderheid van D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en PVV eiste vorige maand dat Kazemi niet zou worden teruggestuurd naar Iran. Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) liet toen al weten de zaak met haar Britse collega te hebben besproken en dat de tiener waarschijnlijk in Engeland mocht blijven.

R. Kelly met seksvideo in rechtszaal

Juryleden en toeschouwers hebben gisteren in een rechtszaal in Chicago een video bekeken waarop te zien is hoe R&B-ster R. Kelly seks heeft met een minderjarig meisje van vermoedelijk 14 jaar. Openbaar aanklagers zijn er zeker van dat Kelly op de video staat.

Advocaten van de Amerikaanse zanger, die al jaren wordt verdacht van ontucht met minderjarigen en het maken van kinderporno, zeggen dat het meisje op de video geen slachtoffer is van Kelly. De raadsmannen zeggen geen idee te hebben waar de 26 minuten durende video vandaan komt. Als Kelly schuldig wordt bevonden, kan hij tot vijftien jaar cel krijgen.

Volgens de aanklagers is de video gemaakt tussen 1998 en 2000. Op de video is te zien hoe een man, die Kelly moet zijn, het meisje commando's geeft en geld overhandigt. De R&B-zanger scoorde in 1997 een wereldhit met I Believe I Can Fly.

Quote's jonge miljonairs

Zakenblad Quote presenteert vandaag voor het eerst een lijst van jonge rijke Nederlanders. Ze zijn allemaal onder de veertig, rijk en succesvol zonder de hulp van papa.

De lijst van honderd jonge miljonairs loopt uiteen van diskjockey Edwin Evers, goed voor vijf miljoen, tot kredietverlener Maasbert Schouten, die met 36 jaar al goed is voor 334 miljoen euro. Ook staan er elf voetballers op de lijst.

De Top 5:
1. Maasbert Schouten (36 jaar), kredietverlening, 334 miljoen euro.
2. Allard Jacobs (39 jaar), beursbedrijf All Options, 220 miljoen euro.
3. Reinout Oerlemans (36 jaar), Eyeworks, 80 miljoen euro.
4. Michael van de Kuit (39 jaar), vastgoed, 60 miljoen euro.
5. Andruw Jones (31 jaar), baseball, 45 miljoen euro.

Natuurlijk staan er ook BN-grootverdieners op de lijst. Om een beeld te geven wat zij hebben:
25. Tijs - Tiësto - Verwest (39 jaar), deejay, 18 miljoen euro.
28. Frans Bauer (34 jaar), zanger, 17 miljoen euro.
33. Richard Krajicek (36 jaar), tennis, 15 miljoen euro.
73. Jos Verstappen (36 jaar), autoracen, 8 miljoen euro.
81. Doutzen Kroes (23 jaar), model, 6 miljoen euro.
84. Jan Smit (22 jaar), zanger, 6 miljoen euro.
85. Yfke Sturm (26 jaar), model, 6 miljoen euro.
93. Armin van Buuren (31 jaar), deejay, 5 miljoen euro.

Pand Sittard opnieuw ontruimd

Het pand aan de Oude Markt in Sittard dat afgelopen zondag ontruimd is geweest wegens een penetrante geur, is gisteravond opnieuw ontruimd. De brandweer sloeg gisteravond groot alarm, zo liet zij weten.

In één van de kamers van het pand zijn flessen gevonden met een onbekende inhoud, aldus de politie. De politie wilde de huurder van de kamer daarop aanspreken, maar die is vooralsnog onvindbaar.

Afgelopen zondag klaagden mensen over keelpijn, een droge mond en tranende ogen door een penetrante geur. Uit vijf panden zijn toen 23 mensen geëvacueerd. De boosdoener was toen een aardolieachtig oplosmiddel. De brandweer heeft nog niet kunnen achterhalen waar het oplosmiddel vandaan kwam.

Burger betaalt boetes ministeries

Een groot aantal verkeersboetes van de chauffeurs van de ministers, staatssecretarissen en topambtenaren van drie departementen worden door de belastingbetaler betaald. Het betreft de verkeersboetes voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Financiën. 

Nadat bekend werd dat bij verschillende provincies kleine boetes voor ambtenaren werden betaald wilde D66-leider Alexander Pechtold weten of deze regeling ook bij de rijksoverheid geldt. Op de Kamervragen die hij vervolgens stelde bleek uit de antwoorden van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) dat de drie ministeries hun verkeersboetes inderdaad door de belastingbetaler laten betalen. Volgens Pechtold staat Ter Horst "in haar hemd" nu dit bekend is geworden.

Poll: Jaap, Huub, Brian of Amanda?

Omdat de finale morgen is én het daarna echt over is voor De Gouden Kooi, gooien wij er een poll tegenaan. Dit keer geen ludieke of ingewikkelde opties maar slechts de namen Brian, Huub, Jaap en Amanda. Wie? Nou, de finalisten van de Gouden Kooi.

De winnaar krijgt overigens niet de villa. Daarvoor moest men minstens twee jaar in het huis zitten, maar de stekker wordt er van tevoren al uitgehaald. De Gouden Kooi begon op Talpa en wist slechts een kleine fanbase op te bouwen. Na de fusie met RTL ging het programma naar RTL5. Ook de regels veranderden steeds. Uiteindelijk werd besloten de winnaar een miljoen plus duizend euro per dag te geven. Wel gaat daar nog het boetebedrag af. Zo heeft Huub 800.000 euro aan boetes open staan, onder meer wegens geweldpleging. Jaap wil met zijn prijzengeld overigens een eigen terror-show gaan maken.

STEM NU. Je kunt voor de laatste nieuwtjes op het forum terecht in DGK.



Natasia tegen Jaap: JE MOEDER, JE MOEDER

Boek: Groen leven voor dummies

Op deze zwaar vervuilde planeet kan het natuurlijk geen kwaad om wat extra aandacht te schenken aan het milieu. Dat kan op veel verschillende manieren. Niet alleen door het gebruik van een spaarlamp en groene stroom, of zelfs het opwekken van je eigen windenergie. Nee, er zijn veel meer mogelijkheden om groen te leven. Let bijvoorbeeld op de schoonmaakmiddelen die je gebruikt en denk goed na over welk vervoermiddel je gebruikt voor bijvoorbeeld die ene leuke vakantie. En koop levensmiddelen die vallen onder een fairtrade merk zoals Max Havelaar, of welke afkomstig zijn van een biologische boerderij. Weet je niet waar je moet beginnen of heb je nog meer vragen? Lees dan Groen leven voor dummies.

'Hoogste leider ETA in Frankrijk opgepakt'

Francisco Javier López Peña, beschouwd als de hoogste leider van de Baskische terreurbeweging ETA, is in de Franse stad Bordeaux opgepakt. Dat hebben Spaanse media vanmorgen gemeld op gezag van bronnen bij de Spaanse politie.

Ook drie andere ETA-leden zouden in Frankrijk zijn aangehouden. Volgens politiebronnen zijn de vier gisteren kort voor middernacht aangehouden in een appartement in Bordeaux. Ze verzetten zich niet tegen hun arrestatie.

López Peña, bijgenaamd Thierry, zou het hoofd van de politieke tak van de ETA zijn. Volgens de Spaanse radiozender Cadena SER was hij sinds 1983 voortvluchtig.

Thierry wordt verantwoordelijk gehouden voor het in juni 2007 beëindigen van het bestand dat de regering ruim een jaar eerder had afgekondigd. Hij was volgens Cadena SER aanwezig bij twee gesprekken van de ETA met de regering van premier José Luíz Rodríguez Zapatero over vrede.

De ETA pleegde in 1968 voor het eerst een aanslag die levens eiste. In de afgelopen veertig jaar werden door het ETA-geweld zeker 820 mensen gedood.

Vierde stakingsdag in streekvervoer

Buschauffeurs leggen vandaag het werk neer, voor de vierde dag in zeven dagen tijd. Zicht op een oplossing in het cao-conflict met de werkgevers in het streekvervoer is er niet, hoewel de partijen vanmiddag met elkaar in overleg gaan.

De woordvoerster van de werkgevers Connexxion, Arriva en Veolia benadrukte dat tijdens het overleg geen sprake zal zijn van onderhandelingen. De werkgevers staan positief tegenover de komst van een bemiddelaar, maar de vakbonden willen daar vooralsnog niet aan.

Intussen duperen de stakingen dagelijks een half miljoen tot een miljoen reizigers. In de vroege ochtend en in de middagspits rijden wel bussen, maar wordt er niet gecontroleerd op plaatsbewijzen. Tussen 09.00 uur en 16.00 uur en na 19.00 uur parkeren de chauffeurs hun voertuigen in de remise.

Vorige week woensdag en donderdag legden de chauffeurs het werk ook al neer uit onvrede over de vastgelopen cao-onderhandelingen. Gisteren staakten ze ook al. Vandaag en morgen worden de acties voortgezet.

Obama heeft meerderheid gedelegeerden

Barack Obama heeft de meerderheid binnen van de 3253 gedelegeerden die via voorverkiezingen te vergeven waren voor de Democratische kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap. Dat blijkt uit ramingen van de zender CNN.

Clinton versloeg Obama gisteren in Kentucky met meer dan 30 procentpunt. In Kentucky waren 51 gedelegeerden te vergeven. Daarvan heeft Obama er genoeg binnengehaald om de mijlpaal te bereiken van 1627 van de 3253 gedelegeerden die via voorverkiezingen kunnen worden gewonnen.

Om de Democratische nominatie in de wacht te slepen, heeft een kandidaat 2026 gedelegeerden nodig. Naast de gedelegeerden uit de voorverkiezingen heeft Obama daarom ook de steun van supergedelegeerden nodig. Die superdelegeerden zijn ongeveer achthonderd partijbonzen en oud-ambtsdragers die tijdens het Democratische congres in augustus mogen stemmen over de presidentskandidaat.

Voorlopig geen Nederlandse release Rock Band

Vanaf morgen liggen de 8,5 kilo wegende dozen van Rock Band voor de Xbox 360 in de schappen van Franse, Duitse en Engelse gameshops. Harmonix heeft nu een verklaring gegeven voor deze beperkte Europese release.

De drie landen vormen een pilot-release om te zien of gamers in Europa net zo enthousiast reageren op de game als in de VS en Canada. Mocht het een succes worden, dan wordt er een grotere Europese release overwogen.
Of de game een succes wordt is nog maar de vraag; op internet is al verbolgen gereageerd op de hoge prijs van de game. Europeanen zijn 240 euro kwijt voor een complete set instrumenten en de game, terwijl Amerikaanse gamers voor de ook niet misselijke prijs van 169 dollar (zo'n 110 euro) hetzelfde pakket mee naar huis kunnen nemen.

Het is onbekend bij welke verkoopcijfers de pilot als een succes wordt beschouwd en wanneer uitgevers EA en MTV Games een eventuele uitgebreide Europese release zullen uitbrengen.

Akkoord over beëindigen crisis Libanon

Rivaliserende politieke groeperingen in Libanon hebben vandaag in Qatar een akkoord bereikt over het beëindigen van de crisis die het land al anderhalf jaar parten speelt. Dat hebben vertegenwoordigers van de pro-westerse regering laten weten.

Door het akkoord zou de weg zijn vrijgemaakt voor het kiezen van legerleider Michel Suleiman tot president. Die verkiezing zou donderdag of vrijdag kunnen plaatshebben. De oppositie, die wordt gedomineerd door de pro-Syrische sjiitische beweging Hezbollah, zou het geëiste vetorecht over regeringsbesluiten krijgen.

Door de huidige crisis zit het land al sinds november zonder staatshoofd. Eerder deze maand was Libanon in de greep van het hevigste sektarische geweld sinds de burgeroorlog (1975-1990). Bij vuurgevechten tussen soennitische aanhangers van de regering en supporters van Hezbollah vielen meer dan zestig doden.

Epidemieën bedreigen Napels

De vuilniscrisis die de Italiaanse stad Napels nu al maanden in zijn greep houdt, dreigt voor epidemieën te gaan zorgen. De duizenden tonnen rottend afval kunnen een broeinest voor allerlei ziektes zijn die onder de bevolking kunnen uitbreken.

Er wordt onder andere gewaarschuwd voor leptospirosis, een bacteriële ziekte die door ratten kan worden overgedragen op de mens. Doordat de inwoners van de stad nu zelf vuilnis verbranden, bestaat de mogelijkheid dat mensen een dioxinevergiftiging oplopen.

De Europese Unie heeft Italië opgeroepen om direct maatregelen te treffen, voordat de crisis in een echt ramp uitmondt. Vandaag komt het kabinet van premier Silvio Berlusconi voor het eerst bijeen om over de chaos in Napels te praten. Hij zal een plan presenteren, waarin staat dat er tien nieuwe vuilnisbelten worden geopend, drie nieuwe vuilverbrandingsfabrieken worden gebouwd en het leger helpt bij het opruimen van de 50.000 ton afval die nu nog op straat ligt.

Een deel van het afval is onlangs naar Duitsland gestuurd, maar de samenwerking is inmiddels weer stopgezet. Sindsdien groeit de vuilnishoop op straat weer.

Klantvriendelijk

Klantvriendelijkheid staat hoog in het vaandel bij de supermarkt waarin ik werk. En dat terwijl sommige klanten zelf niet altijd vriendelijk zijn. Als caissière moet je jezelf het nodige laten welgevallen. Iedereen kent wel die klanten die ongeduldig zijn. Vooral als net de kassarol op is, krijg ik nogal eens commentaar. Of als de klant onvoldoende saldo blijkt te hebben bij het pinnen, dan is het vaak mijn schuld.
We hebben bij ons in de winkel een vaste klant die iedereen 'De Schrik van de Dag' noemt. Deze meneer komt iedere dag zijn boodschapjes halen. Als hij het pand binnenkomt, gaat dat als een lopend vuurtje door de winkel. Niemand wil met hem van doen hebben. Hij is bijzonder nors en onvriendelijk. Altijd. Daarbij gebruikt hij heel grove woorden.

CD: Sarah McLachlan - Rarities, B-sides and Other Stuff

De naam mag dan enigszins Schots/Iers klinken, het voorvoegsel 'Mc' is bij Sarah McLachlan geen verwijzing naar haar geboortegrond. De zangeres is afkomstig uit Halifax in Canada. In 1988 maakte ze een droomdebuut door met haar eerste album, Touch, meteen alle verkoopcijfers te breken. Er gingen meer dan 25 miljoen albums over de toonbank. Vele cd's later is er nu een heel apart album verschenen: Rarities, B-sides and Other Stuff. De titel zegt het al, het is vooral werk dat niet via de reguliere wegen het publiek heeft gehaald.

Eerste beelden van The Legend of Spyro: Dawn of the Dragon

Sierra maakt ons blij met een twintigtal screenshots van The Legend of Spyro: Dawn of the Dragen. De screenshots komen van de Xbox 360- versie van de game, welke het laatste deel is uit de Legend of Spyro-reeks. In dit next-gen deel (hoewel de game naast de Xbox 360 en PlayStation 3 ook naar de PlayStation 2 en Wii komt) zal vooral de drop-in coop-mode hoge ogen scoren.


De game wordt 31 oktober in ons koude kikkerlandje verwacht. Meer screenshots van de game zijn te vinden bij de gameinfo.

Epic Games neemt Chair Entertainment over

Epic Games, bekend van Unreal Tournament en Gears of War, heeft aangekondigd Chair Entertainment over te nemen, bekend van de gratis Xbox Live Arcade game Undertow.

Chair was al bekend met de Unreal 3 engine door hun game Undertow en is bezig met het vergamen van Orson Scott Card's Ender's Game, ook met behulp van de Unreal 3 engine.

Chair's stylised approach to creating games is further enhanced by their ability to stretch our technology in new directions that not only help in creating amazing gaming experiences but also demonstrate the power and versatility of the Unreal Engine.

Aldus Epic Games' Marc Rein.

Wat deze overname betekent voor de Ender's Game game is nog onbekend.

Celfase van Spore uitgelicht in screenshots en filmpje

Spore gaat een ambitieuze game worden, waarbij je opgroeit van enkelcellig-organisme tot intergalactisch imperium. Van het prille begin van de game is nu een trailer uitgekomen, met uitleg van het hoe, het wat, het waar en het waarom.

Benieuwd geworden naar de game? Lees dan onze hands-on preview van de game voor meer informatie.


Ook zijn er enkele nieuwe screenshots vrijgegeven van deze fase van de game.






In deze game controleer je meerdere vormen van leven - van bacteriën tot wezens die wij nu zouden zien als aliens. Gemaakt door Will Wright, de grote man achter Sim City en The Sims. Spore wordt 5 september in de winkels verwacht voor de PC.

Maastrichtenaar meterslang meegesleurd op motorkap

Een Maastrichtenaar heeft maandag een paar straten lang op de motorkap van een auto gelegen. Even daarvoor was hij door diezelfde auto geschept. Het Thorbeckeplein was het startpunt van wat de politie als dollemansrit omschrijft.

Na een scherpe bocht in de nabijgelegen Meerssenerweg werd de man, die zich volgens de politie had vastgehouden als een terriër, van de auto geslingerd. Het 27-jarige slachtoffer moest zich in een ziekenhuis laten behandelen aan zijn hoofd.

Na de aanrijding op het Thorbeckeplein sloegen de inzittenden van de auto en de fietser aan het bekvechten. Die laatste werd zo nijdig dat hij op de motorkap sprong. De bestuurder van de auto met Luxemburgs kenteken probeerde hem tevergeefs op straat te mikken door als een waanzinnige heen en weer te rijden, licht de politie toe.

De auto is richting de Viaductweg weggescheurd. Los van het kenteken weet de politie alleen dat het vermoedelijk om een zwarte BMW gaat. Wat de inzittenden naar Maastricht bracht is gissen. Het zou volgens een politiewoordvoerder goed kunnen dat zij in Nederland waren om drugs in te slaan.

OM eist vrijspraak in zaak vermiste Onno Meijer

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag vrijspraak geëist voor de 46-jarige Anton van L. uit Tilburg in de zaak van de vermiste Onno Meijer. Het OM in Breda liet dinsdag weten dat Van L. nog wel wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Meijer, maar dat dit niet hard kan worden gemaakt.

Meijer wordt sinds oktober 2002 vermist, maar zijn lichaam is nooit gevonden. Hij zou zijn doodgeschoten. Getuigen hebben Van L. als dader aangewezen. Justitie gelooft dat Meijer dood is, maar de getuigenverklaringen kunnen om diverse redenen niet meer worden getoetst. "Die zijn in onze ogen niet betrouwbaar meer", zei een woordvoerder van het OM.

Van L., de enige verdachte die in de zaak in beeld is, ontkent betrokkenheid bij de moord. Hij werd in oktober 2006 aangehouden, maar in juni vorig jaar vrijgelaten wegens onvoldoende bewijs.

De Tilburger zou samen met Meijer lid van een internationale drugsbende zijn geweest, die vanuit Marokko hasj smokkelde naar Nederland, België en Engeland. In 1997 werd Meijer hiervoor opgepakt. Nadat hij zijn straf had uitgezeten vertrok hij naar Malta en keerde in september 2002 terug naar Nederland.

Op de dag van zijn verdwijning bezocht de toen 41-jarige Meijer bekenden in Gilze. Naar het lichaam van Meijer is diverse malen gezocht op verschillende plekken in Nederland en België. In augustus doorzocht de recherche een huis in het Brabantse Gilze.

Nu het OM vrijspraak heeft geëist is het 'zeer onwaarschijnlijk' dat de rechter hem schuldig acht, zei de woordvoerder van het OM. "Maar theoretisch is het mogelijk."

Tilburg doet weer aangifte wegens lek

Burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg heeft wederom aangifte gedaan omdat geheime raadsinformatie is uitgelekt.

Vreeman wil dat de politie uitzoekt hoe een kopie van het vertrouwelijke bedrijfsplan van het omstreden Midi Theater bij het Brabants Dagblad is terechtgekomen, meldde zijn woordvoerder gisteravond. De krant publiceerde daaruit onder meer over de salarissen van de drie initiatiefnemers en twee medewerkers.

In Tilburg lekte de afgelopen jaren al drie keer eerder uiterst gevoelige informatie uit. Het bedrijfsplan voor het theater van acteur Arijan van Bavel (Adje uit de tv-show van Paul de Leeuw) lag uit concurrentieoverwegingen streng bewaakt ter inzage voor alleen gemeenteraadsleden. Een ambtenaar was vrijgemaakt om de envelop te beheren en de raadsleden uitleg over de inhoud te geven, legde de woordvoerder dinsdagavond uit. Toch is een kopie bij de krant beland.

Het vorige gemeentebestuur stapte vorige maand op omdat een meerderheid van de gemeenteraad het bedrijfsplan als te riskant voor de gemeente beoordeelde. Gisteren is het nieuwe college van PvdA, SP, GroenLinks en VVD aan de slag gegaan.

Eerder lekte geheime informatie uit over een terechtwijzing van de radicale imam Ahmad Salam door burgemeester Vreeman, over een wachtgeldregeling voor raadsleden met een pensioengerechtigde leeftijd en over problemen van de gemeente met de eigenaar van een beruchte discotheek. In de laatste twee gevallen eiste fractievoorzitter Hans Smolders, oud-chauffeur van Pim Fortuyn, van de Lijst Smolders Tilburg de verantwoordelijkheid op. Het gerechtshof veroordeelde hem om het laatste geval tot een boete.

'Nekschot niet opgepakt om godslastering'

De aanhouding van cartoonist Gregorius Nekschot heeft niks te maken met de discussie over het verbod op godslastering. Dat zei minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) dinsdag tijdens het spoeddebat over de arrestatie van de tekenaar in de Tweede Kamer. Verschillende partijen in de Kamer hadden dat in hun bijdrage eerder op de avond wel gesuggereerd.

Hirsch Ballin stelde dat de arrestatie van de cartoonist een gevolg was van zijn tekeningen die groepen mensen zouden beledigen. "Het gaat om mensen die zwart zijn en het gaat om mensen die moslim zijn", zei de minister. "Wie de tekeningen bekijkt, kan zien dat godslastering hier niks mee te maken kan hebben." Hirsch Ballin ontkende ook dat de arrestatie op zijn aanwijzing had plaatsgevonden.

De partijen in de Kamer noemden het excessief dat er tien agenten aanwezig waren bij de aanhouding van de cartoonist in zijn huis. Volgens de minister waren die tien politiemensen nodig om huiszoeking te verrichten en droegen maar twee agenten een politie-uniform.

Wel zei de minister kritisch te zijn over de tijd die het duurde voordat Nekschot, na zijn arrestatie weer in vrijheid werd gesteld. Nekschot zat dertig uur in de cel. Hirsch Ballin zei daarover contact op te nemen met het Openbaar Ministerie.

De minister ontkende dat hij vorige week tegen de pers had gezegd dat het drie jaar duurde voordat het OM de identiteit van de cartoonist had achterhaald. Gregorius Nekschot is een pseudoniem. De minister stelde dat hij had bedoeld dat het drie jaar duurde voordat de opsporingshandelingen waren begonnen.

Hirsch Ballin stemde in met het verzoek van GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema om een analyse te laten doen naar de veiligheidsrisico's van Nekschot. De CDA-minister zei ook al te hebben gesproken over eventuele beveiliging van de tekenaar.

Politie levert meer verdachten aan OM

De politie leverde afgelopen jaar 251.591 verdachten aan bij het Openbaar Ministerie, ruim 8500 meer dan in 2006.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de politie. De stijging zit vooral bij het aantal verdachten van vernielingen, aantasting van de openbare orde, geweld tegen personen en verkeersmisdrijven.

Minder goed verliep de bereikbaarheid van het politienummer 0900-8844: slechts twaalf van de 26 korpsen slaagden er in om 80 procent van de telefoontjes binnen 20 seconden aan te nemen. Wel is het publiek tevreden over de kwaliteit van de telefonische dienstverlening. Bij telefoontjes naar het alarmnummer 1-1-2 halen bijna alle korpsen volgens het jaarverslag de nieuwe, verhoogde norm om 90 procent van de oproepen binnen 10 seconden aan te nemen.

De ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) hebben het jaarverslag gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd.

EiffelTowers winnen tweede play-off duel

De Bossche basketballers van EiffelTowers hebben het tweede play-off duel gewonnen van Amsterdam en houden zicht op de derde landstitel op rij. De stand is na twee wedstrijden 1-1. De finale van de play-offs gaan volgens het best-of-seven principe.

EiffelTowers was in de tweede wedstrijd een klasse beter als de mannen van coach Spinks. MyGuide Amsterdam, dat de eenzijdige wedstrijd twee dagen geleden nog gewonnen had, werd met 91-71 naar huis gestuurd.

De tweede wedstrijd werd eigenlijk al in het eerste kwart beslist. Dankzij goed schutterswerk van onder andere Dean Oliver stonden de EiffelTowers al op een ruime voorsprong (24-13). Uit deze veilige marge wist Den Bosch heel wat zelfvertrouwen te putten en MyGuide slaagde er niet in het Den Bosch moeilijk te maken. De Brabanders pakten alle losse ballen en wisten zo een paar keer makkelijk te scoren. Ook uit de drie-punter kon Amsterdam weinig punten pakken (nul uit acht in de eerste helft). In het restant van het duel kwam de thuisploeg nauwelijks in de problemen en bouwde haar voorsprong zelfs uit naar 20 punten.

De honger naar een trilogie bleek opeens zichtbaar in de Maaspoort, iets wat twee dagen geleden nog ver te zoeken was bij de Bosschenaren. Amsterdam, dat zich dit seizoen versterkte met Stefan Wessels en de routinier Peter van Paassen, is erop gebrand om EiffelTowers van de troon te stoten. Van Paassen die twee dagen geleden nog het belangrijkste wapen van Amsterdam was, moest nu toezien hoe zijn ploeg weggespeeld werd.

Komende donderdag is de derde ontmoeting in Amsterdam.

Love at first sight


De games.fok.nl editorial uitgave, week 39, jaargang 4

“Hoe mensen je voor het eerst zien is hoe ze je de rest van hun leven zullen gedenken. Dat is hoe de wereld werkt. Je kunt neerdalen van een troon en zelfs als je je daarna gedraagt als een boer in een varkensstal, zullen ze nooit vergeten dat je ooit op een troon zat. Maar als ze eerst alleen een jonge man zien, een boerenzoon, dan zullen ze niet accepteren dat hij een troon bestijgt, wat zijn rechten of macht ook mogen zijn”.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.