Geen smartengeld voor moeder vermoorde studente

De ouders van de man die in 2002 studente Nadia van de Ven vermoordde hoeven geen schadevergoeding te betalen aan de moeder van het slachtoffer. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald. De moeder had tienduizend euro geëist van de dader en tienduizend euro van zijn ouders. De rechtbank velde geen definitief oordeel over de vraag of de dader moet betalen.

Pascal F. werd in 2005 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij was een huisgenoot van de 25-jarige Van de Ven en schoot haar in oktober 2002 met een uzi dood in het Utrechtse studentenhuis waar ze woonden. F. was ook verhuurder van het pand. De twee zouden ruzie hebben gehad over onder meer het houden van katten.

De moeder van het slachtoffer beweerde onder meer dat de ouders hun zoon voor de moord alcohol mee naar huis hadden gegeven. De rechtbank oordeelde dat zij niet hadden kunnen vermoeden dat de dader onder invloed van alcohol een moord zou plegen.

Na de moord vluchtte F. naar Polen, waar zijn ouders hem onderdak boden. De rechtbank stelde dat dit weliswaar een strafbaar feit is, maar niet als daarmee geprobeerd wordt een eigen kind te beschermen tegen strafvervolging. Om dezelfde reden rekende de rechtbank het de ouders niet aan dat zij tegenover de politie, in strijd met de waarheid, hadden verklaard hun zoon na de moord niet gezien te hebben.

De moeder van Van de Ven voerde eveneens aan dat de ouders vermogen van hun zoon hadden weggesluisd. Daarvoor is echter geen bewijs gevonden, stelde de rechtbank. Dat zij zich tegenover de politie negatief uitlieten over Nadia van de Ven staat hun verder vrij, aldus de rechtbank.

De Arnhemse rechtbank wilde geen definitief oordeel vellen over de vordering tegen de dader. De rechtbank wees op een uitspraak van de Hoge Raad op grond waarvan de moeder van Nadia onder bepaalde omstandigheden aanspraak kan maken op een vergoeding van smartengeld en inkomensschade. Dan moet er tegenover de moeder zelf, en niet alleen tegen het slachtoffer, onrechtmatig zijn gehandeld, bijvoorbeeld doordat bij haar geestelijk letsel is ontstaan: shockschade.

Volgens de rechtbank is in deze zaak aan een aantal van de voorwaarden voldaan maar is onderzoek door een psychiater nodig om te beoordelen of de moeder geestelijke letsel heeft opgelopen door het gebeuren. Ze is sinds de moord op haar dochter arbeidsongeschikt.