OM eist vrijspraak in zaak vermiste Onno Meijer

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag vrijspraak geëist voor de 46-jarige Anton van L. uit Tilburg in de zaak van de vermiste Onno Meijer. Het OM in Breda liet dinsdag weten dat Van L. nog wel wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Meijer, maar dat dit niet hard kan worden gemaakt.

Meijer wordt sinds oktober 2002 vermist, maar zijn lichaam is nooit gevonden. Hij zou zijn doodgeschoten. Getuigen hebben Van L. als dader aangewezen. Justitie gelooft dat Meijer dood is, maar de getuigenverklaringen kunnen om diverse redenen niet meer worden getoetst. "Die zijn in onze ogen niet betrouwbaar meer", zei een woordvoerder van het OM.

Van L., de enige verdachte die in de zaak in beeld is, ontkent betrokkenheid bij de moord. Hij werd in oktober 2006 aangehouden, maar in juni vorig jaar vrijgelaten wegens onvoldoende bewijs.

De Tilburger zou samen met Meijer lid van een internationale drugsbende zijn geweest, die vanuit Marokko hasj smokkelde naar Nederland, België en Engeland. In 1997 werd Meijer hiervoor opgepakt. Nadat hij zijn straf had uitgezeten vertrok hij naar Malta en keerde in september 2002 terug naar Nederland.

Op de dag van zijn verdwijning bezocht de toen 41-jarige Meijer bekenden in Gilze. Naar het lichaam van Meijer is diverse malen gezocht op verschillende plekken in Nederland en België. In augustus doorzocht de recherche een huis in het Brabantse Gilze.

Nu het OM vrijspraak heeft geëist is het 'zeer onwaarschijnlijk' dat de rechter hem schuldig acht, zei de woordvoerder van het OM. "Maar theoretisch is het mogelijk."