Flodder-acteur Bert André overleden

Afgelopen nacht is in een Antwerps ziekenhuis toneel- en film/tv-acteur Bert André op 66-jarige leeftijd overleden. Bij het grootste deel van het Nederlandse publiek zal hij vooral bekend zijn in de rol als buurman Neuteboom van de familie Flodder en met name de scène uit de Flodder-film waarin hij seks heeft met Tatjana Simic: ''Oh buurman, wat doet u nu?''. Waarschijnlijk een van de meest bekende scènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

Hij deed echter veel meer dan Flodder. André speelde kleine en grotere rollen in ongeveer 150 films, waaronder Soldaat van Oranje en Turks Fruit en in tv-films en tv-series. Vorig jaar was hij nog als begrafenisondernemer te zien in de Dick Maas-film Moordwijven. Hij speelde ook mee in andere recente films als Kruistocht in Spijkerbroek en Vet Hard. Zijn laatste rol was die van de Indiaan in One Flew Over The Cuckoo's Nest, een theaterproductie van Joop Van Den Ende.

Bert André werd geboren op 6 augustus 1941 in Maastricht. Hij begon zijn carrière als onderwijzer en week in 1964 uit naar Antwerpen, waar hij toneelles volgde aan het Nederlands Kamer Toneel en het Nationaal Toneel. Een paar jaar terug werd een chronische vorm van leukemie vastgesteld bij André. In november 2007 gaf hij nog een interview in de Belgische media. Toen ging het al vrij slecht met hem.

De acteur wordt in Antwerpen begraven.


Met dank aan Sjoerd102, Professor_Paljas, ThaSandman en DJMarcel.nl voor de submit.