Sparta en Feyenoord ruziŽn over dode meeuw

We schrijven 15 november 1970. In Rotterdam wordt de voetbalwedstrijd tussen Sparta en Feyenoord gespeeld op het Kasteel. Feyenoord-doelman Eddy Treytel trapt een bal hoog het veld in en raakt een meeuw. Het beest stort rond de middencirkel dood neer op het veld.  Het is één van de opmerkelijkste taferelen uit het Nederlandse profvoetbal.

Vandaag schrijven we 21 mei 2008. En over die meeuw wordt in de havestad nu 'geruzied'. Feyenoord claimt dat de destijds neergeschoten meeuw, die indertijd werd opgezet, staat in  het Schielandshuis, als opmerkelijk pronkstuk in het kader van de tentoonstelling Feyenoord 100 jaar.  Sparta heeft in haar eigen museum ook een opgezette meeuw staan, die volgens de Spartanen de bewuste uit de lucht geschoten vogel is.

Volgens Sparta is de meeuw van Feyenoord niet de goede. ''Wij hebben biologen laten kijken naar de vogel in de Feyenoordtentoonstelling. Meeuwen zien er in november toch echt heel anders uit dan dat exemplaar in het Schielandshuis.”  Bovendien zou de meeuw ook op het Kasteel thuishoren, omdat het beest als een echte Spartaan de door de Feyenoord-keeper uitgeschoten bal wilde tegenhouden.

Feyenoord op haar beurt zegt zeker te weten dat de meeuw in hun museum de meeuw uit 1970 is. De Telegraaf belde daarom maar eens met Eddy Treytel. ''De meeuw die ik met mijn uittrap neerhaalde, is en blijft van Feyenoord. Dat is ook logisch. In de jacht neem je toch ook mee wat je neerschiet”, zegt hij. De oud-doelman weet ook hoe het zit met de meeuw bij Sparta: ''Dat is gewoon een ludieke actie van Sparta. Dat hebben ze daar een paar weken geleden bedacht.''