Buzz! The Pop Quiz

Kunnen jullie je het nog herinneren? Gezellig met een paar vrienden op de bank muziekvragen beantwoorden tijdens het nuttigen van net genoeg alcohol en lachen om de mensen die niets wisten. Of gewoon een leuk avondje met je ouders en broer of zus een gezelschapsspel spelen op de console. Dit was drie jaar geleden toen Buzz! The Music Quiz verscheen op de Playstation 2. Na een hele reeks Buzz! en Buzz! Junior games is daar nu de elfde telg uit de serie: Buzz! The Pop Quiz.

Toen Buzz! voor het eerst verscheen was net het fenomeen Casual Gaming in opkomst. De game was een succes en leuk voor jong en oud. The Pop Quiz is weer zoals vanouds: met maximaal acht vrienden/familieleden moet je vragen beantwoorden over muziek, dit keer dus popmuziek. Met de grote rode buzzer en de vier gekleurde knoppen is het de bedoeling om punten te scoren en zo te laten zien aan de rest hoe veel (of weinig) je afweet van pop-muziek. Simpel maar effectief.

De leukste rondes in het spel zijn degene waar je je tegenstander even flink te grazen kan nemen. Een voorbeeld hiervan is de ronde waar je punten kan stelen van de tegenstander. Het meest logische is natuurlijk om degene die boven jou staat te pakken, maar je kan er meestal wel een goeie lach uithalen als je de punten steelt van hij of zij die zielig als laatste staat. Helaas zijn er niet veel rondes die je niet kan terugvinden op de oudere versies van Buzz!.
Een grote vooruitgang ten opzichte van The Music Quiz zijn de licenties. Ze hebben nu veel orginele nummers en stukken van videoclips in het spel zitten waardoor het toch allemaal net wat beter aanvoelt. Ook de karakters zijn beter gemaakt, ze dansen nu op de muziek mee en reageren veel meer op hoe je er nu zelf voorstaat. Als je over twee sets buzzers beschikt is het mogelijk om met 8 spelers te spelen, dit was wel al vanaf Buzz! The BIG Quiz mogelijk, maar nog niet met een muziek versie van de serie, en kunnen nu dus ook meerdere mensen met hun muziekkennis pronken. Maar helaas voelt The Pop Quiz niet helemaal goed aan.

SCEE gaat met deze game niet een nieuwe richting op maar blijft doorhameren op oude ideeën. De rondes bestaan voornamelijk uit dezelfde rondes die ook al in The Music Quiz voorkwamen. Ook de mogelijkheid om de filmpjes tussendoor over te slaan is minimaal, nog steeds moet je de slechte grappen en vreselijke voice-acting aanhoren van de presentator, hij klinkt af en toe bijna als Robin de Robot van Bassie en Adriaan. Ook als je snel verder wil bij de uitleg van een ronde krijg je stukken tekst te horen welke waarschijnlijk gewoon is hergebruikt uit een van de eerdere delen.
De meer dan 5000 vragen zijn geweldig voor diegene die de pop-enncyclopedie uit hun hoofd kennen, maar voor mensen als jij en ik kan dit spel zeer frustrerend zijn. Er bestaat wel een mogelijkheid om het niveau van de vragen aan te passen voordat je een spel begint, maar zelfs de makkelijke versie is voor de normale mens zo moeilijk dat je je niet zal verbazen als er een vraag tussen zou staan als: \'Welke boyband trad op met dezelfde roadies die All Saints gebruikte tijdens hun eerste tournee na hun derde top 40 album?\'