Inflatie Zimbabwe op een miljoen procent

De jaarlijkse inflatie in Zimbabwe is deze maand gestegen tot meer dan een miljoen procent. Dat hebben onafhankelijke analisten gezegd.

Een klein pak koffiebonen kostte woensdag in winkels in Zimbabwe net iets minder dan een miljard Zimbabwaanse dollar. Tien jaar geleden konden met dat bedrag zestig nieuwe auto's worden aangeschaft. Een brood kost momenteel tweehonderd miljoen Zimbabwaanse dollar.

Verwacht wordt dat de prijzen nog verder stijgen. Als er niets wordt gedaan, bereikt de inflatie in oktober ongeveer vijf miljoen procent, zeggen economische analisten. De regering zei in februari dat de jaarlijkse inflatie op 165.000 procent stond, al verreweg de hoogste in de wereld.

De economische crisis in Zimbabwe, nog niet zolang geleden de graanschuur van de regio, was een belangrijke reden voor het verlies van president Robert Mugabe bij de verkiezingen eind maart. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen, waarin Mugabe het opneemt tegen oppositieleider Morgan Tsvangirai, heeft eind volgende maand plaats. Tsvangirai kreeg volgens de officiële cijfers net niet genoeg stemmen om een tweede ronde te vermijden.