Dopingaffaire Spaanse hockeysters

Peterselieman
De Spaanse hockeysters kunnen mogelijk niet aan de Spelen in Beijing deelnemen door twee dopinggevallen. Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Azerbeidzjan zijn twee speelsters betrapt op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen.

"De internationale hockeyfederatie FIH heeft ons op de hoogte gebracht van de positieve gevallen. Het zou gaan om een sterk stimulerend middel, amfetamine of iets dergelijks," zei de Spaanse bondsvoorzitter Marti Colomer woensdag.

Volgens de Spaanse hockeybond maken de dopinggevallen uit van een sabotageactie van het gastland. Zo klaagden speelsters er over dat ze ’s nachts in hun hotelkamer wakker gebeld werden, dat er enkele speelsters flauw gevallen waren na het inademen van gas uit de airconditioning van het hotel en dat speelsters ziek werden na het drinken van door de organisatie verstrekt water.

Spanje heeft overigens wel het toernooi gewonnen door in de finale Azerbeidzjan met 3-2 te verslaan. Echter wordt volgens de reglementen van de FIH een team geschorst als er meer dan één speelster positief test en mocht deze affaire leiden tot een schorsing voor Spanje, dan mag Azerbeidzjan naar de Olympische Spelen.