VVD Zeeburg gaat halal eten

Op een VVD-ondernemersbijeenkomst die volgende maand in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg wordt gehouden, zijn alcohol en haram-voedsel taboe. Alleen alcoholvrije dranken en halal-voedsel zijn beschikbaar voor de deelnemers. De bijeenkomst is georganiseerd door de VVD-afdeling in Zeeburg.  De hoofdgast op deze avond is VVD-Kamerlid Henk Kamp die een toespraak zal houden over integratie en daarna de discussie daarover zal aangaan.

In De Telegraaf reageren VVD-leden die uitgenodigd zijn voor de bijeenkomst, niet echt positief op het non-alcoholische halal-karakter.  ''De VVD Zeeburg vindt het nu ook al noodzakelijk elke Nederlander halal vlees door de strot te duwen. Met Wilders en Verdonk is schijnbaar nu ook het liberalisme vertrokken bij de VVD en verkwanseld voor de strikte islamitische leer. Ben benieuwd wanneer Rutte hoofddoekjes wil verplichten voor vrouwen”, aldus een anonieme VVD'er.

Eric van der Burg, VVD-fractievoorzitter in Amsterdam, heeft met het halal-voedsel niet zo veel problemen,  ''net zo min als met koosjer eten''. Alcohol zou er echter wel moeten worden geschonken, vindt hij: ''Ik vind dat iedereen vrij is in zijn keuze. Dus als men niet wil drinken, dan niet. Maar laat iedereen dat zelf beslissen.''

De Landelijke Dierenbescherming is dan weer niet blij met het halal-karakter, omdat de geslachte dieren niet zijn bedwelmd. ''Uit recent onderzoek van dierenartsen is gebleken dat het ongeveer een minuut duurt voor een beest is doodgebloed en al die tijd verkeert dat dier dus in complete paniek. Gelukkig gaan steeds meer islamitische groeperingen en ook joodse gemeenschappen op zoek naar manieren om de beesten op een of andere manier wel te verdoven. In dat geval hebben wij niets tegen halal geslacht vlees”, aldus woordvoerder Niels Dorland.

De Partij voor de Dieren komt voor de zomer zelfs met een eigen wetsvoorstel om een verbod te regelen op onverdoofd ritueel slachten.