'Hoogste leider ETA in Frankrijk opgepakt'

Redactie
Francisco Javier López Peña, beschouwd als de hoogste leider van de Baskische terreurbeweging ETA, is in de Franse stad Bordeaux opgepakt. Dat hebben Spaanse media vanmorgen gemeld op gezag van bronnen bij de Spaanse politie.

Ook drie andere ETA-leden zouden in Frankrijk zijn aangehouden. Volgens politiebronnen zijn de vier gisteren kort voor middernacht aangehouden in een appartement in Bordeaux. Ze verzetten zich niet tegen hun arrestatie.

López Peña, bijgenaamd Thierry, zou het hoofd van de politieke tak van de ETA zijn. Volgens de Spaanse radiozender Cadena SER was hij sinds 1983 voortvluchtig.

Thierry wordt verantwoordelijk gehouden voor het in juni 2007 beëindigen van het bestand dat de regering ruim een jaar eerder had afgekondigd. Hij was volgens Cadena SER aanwezig bij twee gesprekken van de ETA met de regering van premier José Luíz Rodríguez Zapatero over vrede.

De ETA pleegde in 1968 voor het eerst een aanslag die levens eiste. In de afgelopen veertig jaar werden door het ETA-geweld zeker 820 mensen gedood.