FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 mei 2008

Jan Smit zit aan kont Herman van Veen

Ondanks dat Jan Smit nog altijd dolgelukkig is met Yolanthe, zat hij vanavond tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door even aan de billen van Herman van Veen. De 63-jarige van Veen, die onze oren vorige eeuw streelde met nummers als 'Anne' en 'Opzij, opzij, opzij', gaf Jan Smit een goede tip. Als Jan zijn bilspieren traint en deze tijdens het zingen aanspant, kan hij een nog beter stemgeluid produceren.

Van Veen was te gast bij Matthijs van Nieuwkerk om er te babbelen over zijn nieuwe theatertour en Jan Smit hield een nabeschouwing over zijn optreden tijdens Koninginnedag. Twee dagen geleden was Jan na acht maanden afwezigheid voor het eerst op het podium te beluisteren. Jan Smit was zelf zeer tevreden over zijn operatie, hij vond zijn stem voller klinken na de operatie.

Ook onthulde hij dat er woensdag geen orkestband meeliep zodat hij kon playbacken, mocht zijn stem het alsnog begeven. "Als een artiest niet live kan zingen moet je maar in de bouw gaan", luidde Jan Smits visie. Tevens bracht de 22-jarige Volendammer naar buiten dat hij ten tijde van zijn stemproblemen emotioneel was geweest. "Niet omdat ik bang was nooit meer te kunnen zingen. Maar juist omdat mijn stem misschien nooit meer de oude zou zijn."

Villa wil naar Real Madrid

David Villa is misschien wel bezig aan zijn laatste seizoen bij Valencia. De aanvaller hoopt op een aanbieding van Real Madrid.

Marca meldt dat Villa een aanbod van Tottenham Hotspur heeft afgeslagen, in afwachting van Real Madrid. De Koninklijke deed al eerder een bod op de Spaans international, maar dat sloeg Valencia af. Real wilde 25 miljoen euro betalen en als bonus Julio Baptista naar Valencia sturen, die club kan het salaris van de Braziliaan echter niet betalen. Daarom wordt er nu een nieuw bod voorbereid, naar verluidt dertig miljoen euro plus Esteban Granero of Ruben De La Red, beide verhuurd aan Getafe.

Villa is inmiddels met zijn derde seizoen bezig bij Valencia, in 97 wedstrijden wist hij 54 keer te scoren. Namens Spanje trof hij veertien keer doel.

Senden vecht schorsing aan

Één duel schorsing kreeg Ger Senden van de KNVB naar aanleiding van zijn rode kaart tijdens het play-offduel met NEC. Doordat hij tegen de straf in beroep is gegaan kan de verdediger van Roda JC meespelen in de return aanstaande zondag.

Hoewel Senden zondag misschien wel zijn laatste wedstrijd speelt, blijft hij strijdbaar: "Ik ben er van overtuigd dat ik Jhon van Beukering niet heb geraakt. Ik ga in beroep om mijn gelijk te halen, niet om eventueel mijn laatste wedstrijd in het betaald voetbal te kunnen spelen. Mocht mijn carrière er na zondag op zitten, dan ga ik volgende week toch naar Zeist om deze rode kaart aan te vechten," aldus Senden in het AD

Roda moet zondag een 1-0 nederlaag goed zien te maken tegen NEC. In de wedstrijd van afgelopen donderdag viel Senden in de 34e minuut in, om in de 53e minuut met rood het veld alweer te verlaten.

Man eist schadevergoeding na dronkenschap

Een 35-jarige man uit Roemenië heeft een officiële klacht ingediend bij de consumentenbond van zijn land. Lancu Boroi wil namelijk veel geld zien nadat hij bezopen is geraakt van bier.

"Ik ben normaal gesproken helemaal niet snel dronken", beweert hij. "Het is daarom belachelijk aan te nemen dat bier me zó bezopen krijgt."

Naar eigen zeggen heeft de Roemeen slechts één flesje van de godendrank genuttigd. “Er moet dus wel wat mis mee zijn. Van één flesje drank ga ik niet bijna tegen de vlakte."

Del Piero wil topscorer worden

Zijn club Juventus kan dit seizoen geen kampioen meer worden, toch is Alessandro Del Piero erop gebrand de laatste wedstrijden alles van zichzelf te laten zien. De Italiaanse spits hoopt voor het eerst in zijn carrière topscorer van de Seria A te worden, en geselecteerd te worden voor de Italiaanse EK-selectie.

Al achttien keer wist Del Piero dit seizoen het net te vinden. Ploeggenoot Trezeguet en Borriello van Genoa deden dit echter één keer meer. Nog drie wedstrijden resten Del Piero om het tweetal in te halen. "Ik heb dit seizoen al veel gescoord, maar het maken van doelpunten is niet mijn belangrijkste doel", zegt Del Piero in een interview. "Ik ben geen goaltjesdief en heb ook andere taken. Toch wil ik graag topscorer van de Serie A worden, omdat me dat nooit eerder is gelukt."

Ook hoopt de 33-jarige aanvaller weer terug te keren in de Italiaanse nationale ploeg. Na een verschil van inzicht met bondscoach Roberto Donadoni, is Del Piero al sinds september 2007 niet meer opgeroepen. Hij vond dat hij teveel werd gebruikt als middenvelder in plaats van aanvaller. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik graag deel wil uitmaken van het nieuwe avontuur. Ik denk dat ik er bij hoor te zijn op het EK. Uiteindelijk zal de bondscoach zijn beslissing baseren op de prestaties van de spelers tijdens het afgelopen seizoen," aldus Del Piero.

Donadoni sluit een terugkeer in ieder geval niet uit. Ook Antonio Cassano is welkom: "Ze zijn niet afgeschreven. Het ligt aan henzélf. In eerste instantie aan hoe zij tegenover een terugkeer in het nationale elftal staan en het ligt natuurlijk ook aan wat zij op het veld laten zien," aldus de bondscoach november vorig jaar.

Beyoncé is zwanger

Het ziet er naar uit dat Beyoncé haar nieuwe langspeler snel aan elkaar moet zingen. De 26-jarige zangeres is namelijk in blijde verwachting. De vader is niemand minder dan manlief Jay-Z, een 38-jarige rapper.

Het kersverse bruidspaar deed het blijde nieuws uit de doeken aan enkele gasten die aanwezig waren op hun trouwerij. De goede vrienden konden het nieuws echter niet langer stil houden en klapten uit de school. Volgens hen zou de zwangerschap dan ook de ware reden zijn waarom de twee hals over kop zijn getrouwd.

Maffiosi schieten er op los in Mafia 2 screenshot

Veel gamers kunnen de game Mafia wel herinneren. Het was een GTA-achtige game dat zich afspeelde in de tijd van de maffia in Amerika. Ondanks het feit dat het geen commercieel succes werd, kreeg de game wel enorm veel lofuitingen van de pers en natuurlijk ook van de gamers. Door die vele lofuitingen lag de druk bij de ontwikkelaar steeds hoger. De vraag naar deel 2 werd steeds groter en daarom besloot Take Two om Mafia 2 aan te kondigen. De eerste details en screenshots wekten al vele mensen op. Vele gamers kunnen daarom niet wachten op deel 2. Daarom hebben wij alvast één screenshot voor je, om de honger te stillen.


Mafia 2 speelt af in Empire City, een stad die je het best kunt vergelijken met San Francisco. De stad is twee keer zo groot als City of Lost Heaven, de stad uit het eerste deel. In de game speel je met Vito, een gangster die samenwerkt met Joe. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog krijgt het tweetal te maken met veel maffiosi. Mafia 2 komt volgend jaar uit voor de PlayStation 3, PC en de Xbox 360.

Squashdames naar finale EK

De Nederlandse squashdames hebben in Amsterdam de finale bereikt van het Europees kampioenschap. In de halve finale werd Ierland verslagen.

Nederland was oppermachtig en won de ontmoeting dan ook met 3-0. Zowel Karen Kronemeyer, Vannessa Atkinson als Annelize Naudé wonnen hun wedstrijd. In de finale treft Nederland Engeland.

De Nederlandse mannen bereikten de finale niet. Ze gingen met 4-0 ten onder tegen Frankrijk.

[A1GP] Zandvoort geen seizoensopener

De seizoensopener van het A1GP seizoen 2008/2009 zal niet plaatsvinden op Zandvoort. Dit was de afgelopen 2 seizoenen wel het geval.

Komend seizoen vindt de eerste wedstrijd van het seizoen plaats in het Italiaanse Mugello. Belangrijkste reden hiervoor is dat A1GP-bolides in het nieuwe seizoen voorzien zijn van Ferrari-motoren. Zandvoort is twee weken na Mugello wel de tweede wedstrijd van het seizoen.

Tiviakov Europees kampioen schaken

Sergei Tiviakov is Europees kampioen schaken geworden. De Nederlander kwam uit op een score van 8,5 uit 11.

Op de slotdag kwam de zege niet meer in gevaar, mede doordat zijn concurrenten snel remise speelden om zo zeker te zijn van plaatsing voor het WK. Daarbij hoort ook Erwin l’Ami, die met acht punten op een gedeelde tweede plek uitkwam. Bij de dames ging de titel naar Katerina Lahno uit Oekraïne met 8,5 punt. Zhaoqin Peng was de met een score van 6,5 de beste Nederlandse, ze kwam net tekort voor plaatsing voor het WK.

Vliegtuig met politici neergestort in Sudan

In Sudan is een vliegtuig, met aan boord de Sudanese minister van defensie en topfunctionarissen, neergestort. Minstens 24 inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen. De politici hadden even daarvoor een bijeenkomst van een politieke partij bezocht. Dit maakten de Sudanese autoriteiten bekend.

Het vliegtuig vertrok van de plaats Wau en was op weg naar Juda, een stad in het zuiden van Sudan. Het toestel, een Beechcraft 1900 van South Sudan Air Connection, had problemen met de motoren.

Moslimrebellen verjagen Filipijnse christenen

Meer dan duizend voornamelijk christelijke boeren in het zuiden van de Filipijnen zijn gevlucht omdat driehonderd moslimrebellen hun land hebben bezet. Dat hebben de rebellen en een
burgemeester vrijdag gezeg

De rebellen van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF) trokken woensdag het kustdorp Sangay binnen. Ze eisten voedsel en namen rijst in beslag, zei burgemeester Rolando Garcia.

De rebellen gaven de dorpelingen vervolgens de opdracht zich uit de voeten te maken. Meestal blijven rebellen slechts korte tijd in een dorp, maar deze keer niet. Een MILF-woordvoerder zei dat de bezetting het gevolg is van een conflict over landrechten, maar dat rebellenleiders de actie afkeuren.

Het MILF strijdt al meer dan dertig jaar voor een eigen islamitische staat. In 2003 kwamen de rebellen een staakt-het-vuren overeen met de regering. Maleisië treedt op als bemiddelaar bij de vredesbesprekingen.

Evacuatie na vulkaanuitbarsting Chili

In het Zuid-Amerikaanse land Chili is de vulkaan Chaitén uitgebarsten. Er zijn minimaal 1.000 mensen geëvacueerd na de uitbarsting, die plaatsvond in het zuiden van het land, bij de gelijknamige stad Chaitén. De eruptie werd gevolgd door enkele aardschokken.

Grote aswolken, die 150 kilometer verder nog te zien waren, zorgden ervoor dat de zon gedurende korte tijd niet te zien was. Als gevolg van deze neerdalende as, zoeken veel Chilenen het ziekenhuis op met ademhalingsproblemen en geïrriteerde ogen. De overheid heeft voor trucks met schoon drinkwater gezorgd in het getroffen gebied. Dikke rook en as maken het bijna onmogelijk om de kleine kuststad Chaitén te bereiken, waardoor de 7.000 inwoners vrijwel afgesloten zijn van de buitenwereld. De Chileense marine is met een schip onderweg naar de stad.

Het is overigens de eerste keer in de geschiedenis dat deze vulkaan is uitgebarsten. De Chileense autotiteiten gingen er aanvankelijk van uit dat de veertig kilometer verder gelegen vulkaan Michimahuida was uitgebarsten.

Huizen beklad met hakenkruis in Lichtenvoorde

Aan de vooravond van de dodenherdenking zijn in Lichtenvoorde tientallen woningen en auto's beklad met hakenkruizen en schuttingtaal. Onder meer in de Godfried Bomansstraat werd een huis donderdagnacht op drie plaatsen met graffiti beklad. In dezelfde straat werden zeker vijf auto's met verf bespoten. In een onbekend aantal brievenbussen zijn enveloppen met discriminerende teksten geduwd.

Of de aanstootgevende graffiti iets met 4 mei te maken heeft, is volgens een politiewoordvoerder op dit moment nog pure speculatie. Van de dader of daders ontbreekt nog ieder spoor. De politie vermoedt dat er meer vernielingen zijn aangericht, en roept gedupeerden op aangifte te doen.

Afgelopen maand werd bekend dat allochtonen dit jaar gratis toegang krijgen tot het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde. De organisatie wil een vuist maken tegen 'de verharding en vervlakking van het publieke debat over integratie en allochtonen'. Op de poster voor het festival staat de leus 'Ook veur blanken'. Ook of er een verband kan worden gelegd met de graffiti is volgens de politie gissen.

Fritzl al sinds 1967 bekend bij politie

De Oostenrijkse verdachte in de incestzaak in Amstetten, Josef Fritzl, is al sinds 1967 een bekende van politie en justitie.

Een Oostenrijks regionaal dagblad heeft met officiële documenten aangetoond dat de man in 1967 is veroordeeld wegens verkrachting van een 24-jarige vrouw. In dat jaar deed hij ook een poging tot verkrachting van een 21-jarige vrouw.

Geruchten over een eerdere veroordeling deden al de ronde, maar bewijsmateriaal was er tot dusver niet. De krant meldt overigens niet veel details, zoals de uiteindelijk opgelegde celstraf in de zaak. Justitie weigert nader commentaar, ook al omdat de zaak formeel is verjaard.

De betrokken krant Oberösterreichischen Nachrichten beweert ook dat een vrouw zich bij de redactie heeft gemeld, die zegt ook verkracht te zijn door Fritzl in de jaren zestig.

Het justitiële verleden van Fritzl is van belang omdat hij een kwart eeuw lang zijn dochter wist te verbergen en te misbruiken in een kelder onder zijn huis. De kelder was volgens de jongste onderzoeksresultaten met liefst twee stalen deuren van de buitenwereld afgesloten. Fritzl verwekte bij zijn dochter zeven (klein)kinderen van wie hij er uiteindelijk drie adopteerde, allemaal zonder kennelijke argwaan bij de autoriteiten.

'IOC moet positie mensenrechten heroverwegen'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet zijn standpunt over de mensenrechten heroverwegen. Dat zegt Jacques Rogge, voorzitter van het IOC, vandaag in de Belgische krant Le Soir. ''Daar moeten we over nadenken'', aldus Rogge.

De Belg kreeg de afgelopen maanden forse kritiek te verwerken, omdat het IOC vooralsnog geen standpunt heeft ingenomen in de Chinese mensenrechtenkwestie. Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband was een van de atleten die Rogge dit verwijt maakte. Rogge pareerde die kritiek echter met de woorden: ''Het IOC is niet de Verenigde Naties van de sport''.

Rogge zei vrijdag in Le Soir dat het IOC in een spagaat zit. '"We moeten bekijken of we ons nog wel op de achtergrond moeten houden als het om deze kwestie gaat'', aldus de voorzitter.

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

Fransman vindt miljoen aan coke

Een Fransman heeft op het strand bij het West-Franse La Rochelle 18 kilo cocaïne gevonden met een straatwaarde van meer dan een miljoen euro. Het pakket met drugs was daar aangespoeld, aldus de politie vrijdag.

Vermoedelijk heeft een drugssmokkelaar de coke in de buurt van de kust overboord gekieperd uit angst voor een controle. Aan de Franse Atlantische kust zijn al vaker drugspakketjes gevonden.

Volgende week twee PlayStation Store updates

Vandaag wisten we te melden dat op 6 mei de PlayStation Day wordt gehouden. De Europese afdeling van Sony laat dan al haar nieuwste games voor het aankomende jaar zien. Het is alleen toegankelijk voor de pers, maar er wordt uiteraard ook gedacht aan de gamers die op 6 mei thuisblijven. Zo komen er in de week van 6 mei, volgende week dus, twee PlayStation Store updates. Deze updates zijn voorzien van veel nieuwe content en tevens veel nieuwe demo's. We hebben uiteraard een lijstje:

06 May - PLAYSTATION Store (PS3)
Game Demos:

* Condemned 2
* Haze

Full Games:

* Blast Factor Advanced
* High Velocity Bowling
* Street Skater

Expansion Packs:

* Blast Factor Advanced Research
* High Velocity Bowling Character - Mike

Trailers:

* Buzz! Quiz TV
* Secret Agent Clank
* Siren Blood Curse


06 May - PLAYSTATION Store (PC)
Full Games:

* Street Skater

Trailers:

* Siren Blood Curse


08 May - PLAYSTATION Store (PS3)
Game Demos:

* Bourne Conspiracy
* Race Driver: GRID

Expansion Packs:

* Army of Two
* Guitar Hero III: Legends of Rock - Def Leppard Track Pack
* Guitar Hero III: Legends of Rock - Muse Track Pack

Trailers:

* Echochrome Apple
* Play Compilation
* Press Conference

Een enorme waslijst aan content en demo's dus. PlayStation 3 gamers zijn de komende tijd weer helemaal zoet qua content en demo's!

Klöden wint tijdrit Romandië

De individuele tijdrit in de Ronde van Romandië is gewonnen door Andreas Klöden. De renner van Astana bleef Thomas Dekker voor. Nummer drie werd Stef Clement.

De tijdrit vond plaats in Sion en was 18,8 kilometer lang. Onderweg kwam er nog een beklimming van tweeëneenhalve kilometer, waar de renners goed doorheen moesten zien te komen. Thomas Dekker kwam bij die beklimming in de problemen. Nadat hij bij het eerste meetpunt nog een flinke voorsprong had op Tony Martin, Stef Clement en Andreas Klöden, werd die voorsprong na de beklimming omgezet in een achterstand van vier seconden op de nummer één van dat moment, Klöden.

De rit van Klöden liep zelf ook alles behalve soepel. In de laatste meters maakte de Duitser een stuurfout waardoor hij nog maar net de reclameborden kon ontwijken. Door de stuurfout leverde hij nog wel seconden in, waardoor Dekker verder in kon lopen. Het was echter niet genoeg om Klöden van de zege af te houden. De Nederlander eindigde op zeven seconden achterstand van de Astana-renner. Clement werd derde met een achterstand van twintig seconden op de nummer één.

Dekker zei na afloop nog het volgende: "Het was erg zwaar. Het klimmetje is veel lastiger dan het grafiekje doet vermoeden. Gedurende 3,5 kilometer loopt het flink op en dat viel niet mee". Hij vervolgde: "Het is nu aan Astana om de boel te controleren. Misschien kunnen Menchov en ik ervoor gaan zorgen dat Klöden geïsoleerd komt te zitten, de komende dagen."

Klöden staat na de gewonnen tijdrit bovenaan in het algemeen klassement. Dekker staat nu op de tweede plek in het algemeen klassement met een achterstand van drie seconden op Klöden.

Wanneer is Dit: Opgave 1 - Uitslag

Het was dus de bedoeling om WiD moeilijker te maken. Jullie hadden mij natuurlijk daarbij kunnen helpen door het niet binnen 3 minuten te raden. Maar goed, het is niet anders. JtS zag het dus al na 3 minuten en krijgt 6 punten. De lifters: Ryoga, Jordy-B, Quniac, Flaccid, luciferhout, Sc0rPi0n, bees, Mistro, Champloo, Viper2k1, elkravo, padlarf, TagForce, Mar0988, ABC-tje, Charrel, PAAC, Daywalk3r, BrandX, Froop, borisz, EnGCatjuh, Maxzter, Kinz en Lode krijgen 3 punten. En ob1kxb is uitgesloten voor verdere deelname dit jaar.
 

Krajicek bereikt finale dubbelspel

Samen met haar dubbelspelpartner Jill Craybas heeft Michaëlla Krajicek de finale van het tennistoernooi van Praag bereikt. De twee versloegen Liga Dekmeijere uit Letland en Ekatarina Dzehalevich uit Wit-Rusland met 3-6, 7-5 en 14-12.

Het Nederlands-Amerikaanse koppel had een moeilijke kluif aan de tegenstander. In de eerste set verspeelden Krajicek en Craybas twee keer een break voorsprong, de set werd daarom ook met 6-3 verloren. De tweede set werd met 7-5 gewonnen, na eerder met 4-1 en 5-3 te hebben achtergestaan.

In de supertiebreak was het peentjes zweten voor Krajicek en Craybas. Na een 8-4 achterstand kregen ze drie matchpoints tegen op 9-6. Het duo hield echter stand en trok de wedstrijd met drie matchpoints naar zich toe bij een stand van 13-12.

Jansen en Pardo mogen vertrekken

Feyenoord haalt de bezem door de spelerslijst. Er worden maar liefst vijf contracten van spelers niet verlengd.

Meest in het oog springende naam is die van Michael Jansen. De hartpatiënt werd door de Rotterdamse club de afgelopen zes maanden aan De Graafschap verhuurd maar kon niet overtuigen. Was dat wel zo geweest, dan lag er een tweejarige verbintenis voor de 23-jarige verdediger klaar. "Michael is op de weg terug, maar nu in onze optiek nog niet klaar voor Feyenoord", aldus Peter Bosz, de technisch directeur van de Stadionclub.

Sebastián Pardo heeft het afgelopen jaar op huurbasis, bij satellietclub Excelsior, ook niet kunnen overtuigen. Daarop besloot de leiding van Feyenoord het contract van de Chileen niet te verlengen. Verder mogen Erik Cummins, Ömer Özcelik en Michael Thé uitzien naar een andere club. Afgelopen jaar speelden ze alle drie bij Jong Feyenoord, waarmee ze kampioen van de eerste divisie bij de beloften werden.

Brand hult Rotterdamse skyline in rook

Op industrieterrein Rotterdam Noord-West woedt vrijdagmiddag brand. Rond 15.45 uur brak die door nog onbekende oorzaak uit in een isolatiebedrijf aan de Sevillaweg. Terwijl de brandweer met slijpschijven de toegang tot het gebouw forceerde, vormde de grotendeels blauwe lucht boven Rotterdam het decor van een kolossale donkere wolk.

Om 17.00 uur was de brand nog niet helemaal geblust, maar wel onder controle, laat een politiewoordvoerder weten. Er waren geen mensen in het pand aanwezig toen de brand uitbrak. Circa vijftien mensen van omliggende bedrijven moesten worden geëvacueerd.

Alguersuari test Red Bull

Jaime Alguersuari mag binnenkort een Red Bull Formule 1-bolide testen. De Oostenrijkse renstal laat zo af en toe jong aanstormend talent even met één van hun auto's rijden.

Het Spaanse talent rijdt nu in het Britse Formule 3-kampioenschap voor Carlin Motorsport. Red Bull doet alsof het heel bijzonder is wat de 18-jarige coureur gaat doen, maar dat valt tegen. Het zullen enkel rechtelijntests zijn in de Spaanse zon.

Senna: "Volgend jaar F1"

Het neefje van racelegende Ayrton Senna wil in 2009 overstappen naar de Formule 1. Maar voor Bruno Senna die overstap kan maken, zal hij eerst moeten presteren in de GP2.

De 24-jarige Braziliaan rijdt dit jaar voor iSport, het team dat in 2007 de titel in de GP2-series won. Senna denkt dat zijn achternaam niet genoeg is om zijn droom waar te maken. "Ik wil in 2009 of 2010 Formule 1-coureur zijn. Ik ben snel genoeg en dat wil ik dit seizoen bewijzen. Dit jaar heb ik de beste kans om resultaten te behalen," aldus de jongeling, die van zijn moeder eigenlijk niet mocht racen nadat zijn oom overleed in 1994 na een crash.

Mallya en Teixeira ruziën

Vijay Mallya, teambaas van Force India, en A1GP-directeur Tony Teixeira hebben ruzie. Het gaat kort gezegd over de manier om jonge Indiaans talent naar de racetop te brengen.

Teixeira trok de manier die Mallya gebruikt om talent uit eigen land te steunen openlijk in twijfel. "Narain Karthikeyan heeft de A1-race in China gewonnen, waarmee A1GP aan de Indiase kinderen laat zien dat je een wereldkampioenschap kan winnen, ook al is het geen autosportland. Force India doet juist het tegenovergestelde. Onze boodschap is dat de kinderen kunnen winnen, Force India moet nog een enorme weg afleggen voordat ze op het podium komen," aldus de baas van het landenkampioenschap. "Ik vind dat de verkeerde boodschap. Mallya denkt in de langere termijn, maar ik vind het niet goed dat hij een Indiaas team heeft zonder Indiase coureurs. India wil Indiase coureurs zien die winnen, dat heeft de A1GP wel bewezen. Ik zie Force India de komende vijf jaar geen race winnen."

Mallya reageerde als volgt: "Ik moest wel een beetje lachen om de opmerkingen van mijnheer Teixeira. Hij kan beter zijn mening gaan geven over Zuid-Afrika of over de A1GP-klasse, die niets meer is dan een standaard eenzitter-klasse. Ze proberen de jeugd te bereiken door ze te stimuleren om mee te doen in een kampioenschap waarvan de waarde van de titel niet eens in de buurt komt van die van een GP2- of Formule 1-kampioenschap. De A1GP moedigt middelmatigheid aan. Dit is inderdaad een verkeerde boodschap en doet een beetje wanhopig aan, gezien de enorme steun voor Force India."

[upd] Minister wil godslastering beter strafbaar maken

CDA-minister  Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil het wettelijk makkelijker maken om mensen te vervolgen wegens godslastering. Dat schrijft de bewindsman in een brief naar de Tweede Kamer. Ook het lasteren van iemand zijn levensovertuiging zou harder aangepakt moeten kunnen worden.

Het wetsartikel 147 waarin smalende godslastering strafbaar wordt gesteld, zou moeten worden aangepast. Het is nu feitelijk een dode wet omdat er al tijden niemand meer voor is veroordeeld. Hirsch Ballin wil daarom niet de belediging van een 'godsbeeld' bepalend laten zijn, maar ''het zich beledigend uitlaten ten aanzien van een bepaalde godsdienst of levensovertuiging''. Op die manier kan het verbod zich bijvoorbeeld uitstrekken tot 'heilige boeken of anderen kernwaarden'. Om het verbod weer effectief te maken stelt Hirsch Ballin voor om daarom niet meer te kijken naar de 'subjectieve bedoelingen' van de dader, maar naar 'de meer objectief te bepalen maatstaf' van verstoring van de openbare orde.

De minister gaat hiermee keihard in tegen een meerderheid van de Tweede Kamer (PvdA, SP, VVD, GroenLinks en D66), die godslastering juist helemaal uit het wetboek wil schrappen.  Een Kamermeerderheid liet onlangs nog weten genoeg te hebben aan de antidiscriminatiebepalingen in de wet om gelovigen te beschermen. Men wil af van het onderscheid tussen gelovigen en niet-gelovigen. Tijdens het debat kwam vanuit christelijke hoek al de ontsnappingsroute naar voren het verbod te verbreden naar andere levensbeschouwingen, ook voor niet-godsdienstigen.

De CDA-bewindsman is het pertinent oneens met de Kamer om het strafbaar zijn van godslastering af te schaffen. Volgens hem is het van groot belang apart te erkennen 'dat geloof iets van grote waarde voor velen in de samenleving is'. Wel komt hij aan de kritiek tegemoet door het artikel te verruimen met het begrip levensovertuiging.

Een van de felste voorstanders van het afschaffen van godslastering, D66, laat namens woordvoerder Boris van der Ham weten te vrezen dat het aangepaste verbod ''als een mitrailleur op van alles en nog wat kan worden losgelaten. Het is veel te algemeen.''

Update: 17.44 uur
Oeeps, foutje! De brief van de minister blijkt per ongeluk te zijn uitgelekt. Dat meldt dagblad De Pers vanmiddag op zijn website.  De brief verscheen  op 29 april op internet via de site van justitie  en was tot gisterenmiddag te lezen. ''Hij is per vergissing op de website gezet. Het betreft een brief die nog niet af is. Hij is nog niet naar de Kamer gestuurd en heeft op dit moment nog geen betekenis'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Opvallend is wel dat de brief gedateerd is op 6 mei, zodat het er alle schijn van heeft dat hij dan naar de Kamer zou worden gestuurd. PvdA-woordvoerder Ton Heerts die op de ‘vergissing’ attent werd gemaakt, zegt dat ''een ambtenaar schijnbaar al te enthousiast is geweest''. Hij wil verder niet op de inhoud reageren.

Het ministerie van justitie zegt nog niet te weten hoe het document op internet heeft kunnen belanden. Volgens het ministerie van Hirsch Ballin komt er een nieuwe brief over dit onderwerp, maar wanneer is nog onbekend.

De uitgelekte brief staat hier (.pdf bestand).

Marinier in Aliens: Colonial Marines concept-art

Gearbox is momenteel druk bezig om in opdracht van SEGA een nieuwe game in de Alien-mythologie te maken. Zoals de titel Aliens: Colonial Marines al doet vermoeden zul je een gevechtseenheid bikkelharde mariniers in de strijd met de Xenomorphs uit de Alien-films moeten leiden. Ripley zal waarschijnlijk niet aanwezig zijn, dus je zult moeten vertrouwen op je guns en je kameraden. Onderstaande concept-art laat zien dat de mariniers waarmee je zult vechten in elk geval geen watjes zullen zijn.DVD: Turistas

Een ieder die wel eens in een ver en exotisch land is geweest kent het gevoel dat je als toerist te kijk loopt. Aan de ene kant ben je geliefd vanwege je geld, maar aan de andere kant is er een zekere afkeer tegen toeristen, zeker in de wat armere landen. Het liefst zouden sommige locals je financieel tot op het bot uitkleden. Je bent geliefd omdat je geld uitgeeft en soms gehaat vanwege je situatie in het rijke westen. In Turistas zien we hoe de lokale bevolking op een heel andere manier wil profiteren van een stel Amerikaanse en Britse toeristen. De film was in Nederland niet in de bioscopen te zien en komt rechtstreeks uit op dvd.

Lovre drie duels geschorst

FC Groningen kan de volgende drie duels niet over Goran Lovre beschikken. De Serviër kreeg van de aanklager betaald voetbal een schikkingsvoorstel van vier duels, waarvan één voorwaardelijk. Groningen en Lovre accepteren deze straf.

Lovre werd in het play-offduel tegen FC Utrecht met rood van het veld gestuurd. Hij sloeg Erik Pieters in het gezicht. De aanklager had de hulp nodig van de betrokkenen en de tv-beelden om het schikkingsvoorstel vast te leggen.

Door deze schorsing kan Lovre niet meespelen in de return tegen Utrecht. Als Groningen de tweede ronde bereikt, dan mist de Serviër ook die twee wedstrijden van de play-offs. Komen de Groningers niet verder dan de eerste ronde van de play-offs, dan moet Lovre de eerste twee duels van de competitie op de tribune plaats nemen.

PS3-versie Grand Theft Auto IV toch speelbaar op 1080p

Wat dit nieuwsbericht zegt, ook al is het erg subjectief, kan volledig vergeten worden. Slimme mensen zijn erachter gekomen hoe je de PlayStation 3 versie van Grand Theft Auto IV op 1080p kan laten afspelen. Daarmee bedoelen we, dat GTA IV tóch op de maximale resolutie gespeeld kan worden.

Deze video laat zien hoe je Grand Theft Auto IV op 1080p kan laten afspelen. Dit is echter alleen mogelijk voor televisies die 1080p ondersteunen, denk aan televisies van ongeveer 32" of meer. Mocht het niet mogelijk zijn om de video te bekijken, lees dan hieronder de instructies:

Go to to the display option under settings
Select video output settings
Select HDMI
Select custom
Untick 1080i and 720p
Press X
Press X again
Select finish
Launch game

Drie Metal Gear Solid bundels in Japan

In Japan komt een nieuwe PS3-bundel beschikbaar. Er was al eerder een bundel bekend met Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots en een kaki PS3, maar daar komen er nu nog eens drie bij. De bundels heten Metal Gear Solid 4 Welcome Box.

Ze bevatten, naast een 40 GB PlayStation 3 en Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, een Sixaxis controller en een DualShock 3 controller, wat een opvallende keuze is van Sony. Het verschil tussen de bundels zit hem in de kleur; waarbij gamers de keuze hebben uit een witte, een zwarte, en een zilveren PS3. In hoeverre deze bundels beschikbaar komen buiten Japan is niet bekend.

Nederlandse slogan EK 2008

De tekst ‘Eén doel, één gevoel, samen zijn we oranje’ is de slogan voor het Nederlands Elftal. Deze slagzin zal tijdens het Europees Kampioenschap voetbal 2008 in het Engels op de spelersbus van de Hollanders komen te staan.

'One mission, one feeling, together we are Orange', zal dus op de bus gestickerd worden. De concurrenten bij Nederland in de poule hebben ook ieder hun eigen Engelse slogan. ‘The sky is always bluer’ is van Italië. Frankrijk heeft de tekst ‘Live together celebrate together’ en ‘Romania we are proud of you and love you’ is de slogan van de Roemenen.

Twee jaar geleden had Nederland tijdens het WK in Duitsland de slagzin ‘Oranje op weg naar goud’. Marco van Basten vond de tekst toen ongepast en arrogant.

Valkuil blijkt overblijfsel griezeltocht

Van één van de mysterieuze valkuilen die de afgelopen weken werden gevonden is het raadsel opgelost. De kuil waarop een wandelaar maandag in Haaksbergen stuitte was namelijk gegraven voor een 'spooktocht'. Dat meldt de Overijsselse politie, die na de ontdekking van de kuil alarm sloeg omdat eerder elders in het land een drietal gevaarlijke valkuilen was gevonden.

Een Arnhemmer belde vrijdagochtend de politie en meldde dat hij de kuil op een ruiterpad in het bos had gegraven voor een griezeltocht die zaterdagnacht was gehouden. Tijdens deze tocht had iemand van de organisatie in de kuil gelegen om deelnemers te laten schrikken. De organisatie was echter vergeten het gat weer dicht te gooien.

De kuil op het pad tussen de Rietschotweg en de Langenbergweg was zo'n zestig centimeter diep en had een doorsnede van een meter. Hij was bedekt met plastic en bladeren. Vorige week werd in een bos bij het Gelderse Neede een vergelijkbare valkuil aangetroffen. Eerder werden in het Limburgse Helden twee kuilen met daarin een betonnen blok met scherpe punten gevonden.

Linkse politici meest actief op Hyves

Links georiënteerde politici zijn het meest actief op de sociale netwerksite Hyves. Dat maakte weblog Hyped.nl vandaag bekend na onderzoek onder de verschillende gebruikersgroepen van de populaire netwerksite.

Uit het onderzoek blijkt dat binnen de groep politici ruim 80 procent van de activiteiten op Hyves is toe te schrijven is aan linkse volksvertegenwoordigers. De meest actieve Hyver is Boris van der Ham. De D66'er is verantwoordelijk voor 18 procent van alle artikelen, reacties, krabbels en andere activiteiten van politici op de site.

Van der Ham wordt gevolgd door Kathelijne Buitenweg (GroenLinks, 12 procent), Tofik Dibi (GroenLinks, 8 procent), Femke Halsema (GroenLinks, 6 procent) en Mei Li Vos (PvdA, 4 procent). De enige actieve rechtse politicus is Paul de Krom van de VVD (6 procent).

Hoewel kabinetsleden volgens het onderzoek de laatste tijd minder actief zijn op Hyves, hebben ze over het algemeen wel de meeste vrienden. Op een staat premier Jan Peter Balkenende met bijna 100.000 vrienden. Vice-premiers Wouter Bos en André Rouvoet moeten het doen met respectievelijk 37.000 en 7000 vrienden.

Het zeer actieve gedrag van Boris van der Ham op Hyves leverde hem 3500 vrienden op.

SP: Excuses aan Suriname voor slavernijverleden

Premier Jan Peter Balkenende moet het aanstaande bezoek aan Suriname aangrijpen om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Dat heeft SP-parlementariër Harry van Bommel, op bezoek in Paramaribo, gezegd.

Van Bommel stelt in de vrijdageditie van dagblad de Ware Tijd dat de reis van Balkenende een unieke gelegenheid is om ''ruimhartig te erkennen dat Nederland fout zat in de slavernij''. Nederland schafte de slavernij 145 jaar geleden af. Suriname herdenkt dat feit op 1 juli.

Balkenende is samen met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) op 13 en 14 mei op bezoek in Paramaribo. Volgens Van Bommel moet Balkenende het voorbeeld van zijn ambtgenoten van Groot-Brittannië, Duitsland en Australië volgen en verontschuldigingen aanbieden voor het slavernijverleden.

Van Bommel spreekt in Paramaribo onder meer met parlementsleden over de drugscontroles op Schiphol. Van Bommel meent dat er een racistisch tintje zit aan de toch al vernederende en mensonterende controles op de luchthaven.

De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Lygia Kraag-Keteldijk, tekende woensdag opnieuw protest aan tegen de behandeling van Surinaamse reizigers op Schiphol. ''Er is gebrek aan respect voor de persoonlijke integriteit en menselijke waardigheid'', zei zij tijdens een receptie van de Nederlandse ambassade ter gelegenheid van Koninginnedag.

Overigens heeft Nederland in 2001 al eens zijn excuses gemaakt voor het slavernijverleden. In een bericht uit die tijd op FOK! staat onder meer dat toenmalig minister Roger van Boxtel (Integratiebeleid) op een anti-racismeconferentie van de VN verklaarde dat er in het verleden grove fouten zijn gemaakt die hebben geleid tot groot onrecht. 

"We betuigen diepe spijt over de slavernij en de slavenhandel die hebben plaatsgehad maar een spijtbetuiging alleen is niet voldoende en kan niet worden gebruikt als een excuus om in het heden geen actie te ondernemen'', aldus de bewindsman in 2001.

Laatste deelnemer aanslag op Hitler overleden

De enig overgebleven deelnemer aan de mislukte aanslag op Adolf Hitler in juli 1944, baron Philipp von Boeselager, is in de nacht van woensdag op donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat hebben vrienden van de voormalige Wehrmachtofficier vrijdag bekendgemaakt.

Von Boeselager werd bij de samenzwering betrokken via Henning von Tresckow, met graaf Claus Schenk von Schauffenberg de drijvende kracht achter het plan. Hij leverde de explosieven die Von Stauffenberg liet afgaan in de Wolfsschanze, Hitlers hoofdkwartier bij Rastenburg, nu het Poolse Ketrzyn. Hitler overleefde de explosie en Von Stauffenberg en andere samenzweerders werden terechtgesteld en hun familie door de Gestapo gearresteerd. Dat Von Boeselager overleefde had hij te danken aan zijn kameraden, die ondanks martelingen zijn naam verzwegen.

Von Boeselager heeft altijd gezegd dat de Holocaust zijn primaire motief was om Hitler te willen doden. Hij zei er zijn hele leven spijt van te hebben gehad dat hij hem niet al in 1943 had doodgeschoten. Toen was hij de beoogde uitvoerder van een andere samenzwering tegen de Führer, die echter op het laatste moment werd afgeblazen.

De afgelopen jaren hield Von Boeselager, die getrouwd was met gravin Maria von Westphalen zu Fürstenberg, regelmatig lezingen over het nationaal-socialisme, vooral op scholen.

Vijf asielzoekers ontsnapt van bajesboot Zaandam

Vijf uitgeprocedeerde asielzoekers zijn vanmiddag ontsnapt van de bajesboot aan de Achtersluispolder in Zaandam. Dit heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt. Twee van de vijf zijn inmiddels weer in de kraag gevat.

Hoe het vijftal wist te ontsnappen, is nog niet duidelijk, liet de woordvoerder weten. Er is een zoektocht opgezet naar de drie asielzoekers die nog op de vlucht zijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een helikopter, honden en een boot van de Korps landelijke politiediensten (KLPD). ''Ook krijgen we tips binnen van mensen in de omgeving die verdachte personen hebben gezien die met een nat pak op de vlucht leken te zijn'', aldus de woordvoerder.

[upd] Slachtoffer Zaamslag overleden

De politie heeft twee arrestaties verricht in verband met de vondst van een zwaargewonde man in Zaamslag (gemeente Terneuzen) in de nacht voorafgaand aan Koninginnedag. De man in kwestie, de 56-jarige postbode Peter Herwegh, ligt nog altijd in kritieke toestand in een ziekenhuis.

De arrestanten zijn twee jongens (16 en 17-jaar) uit Zaamslag. De jeugd van Zaamslag was tijdens Koninginnedag behoorlijk in de weer. Ze  trokken verkeersborden omver, vernielden ruiten van een muziekkiosk op het Plein en zetten een carbidkanon in werking op het dak van een gebouw. Toen de politie jongeren sommeerde een vreugdevuur van houten pallets te doven, staken ze een autoband van een politiewagen lek.

Om half vier 's nachts werd Herwegh hevig bloedend met een hoofdwond aangetroffen op het Plein. In het dorp gonst het van de geruchten dat de man eerder de amokmakende jeugd tot de orde had willen roepen.  In de loop van de dag werd een 16-jarige jongen uit Zaamslag aangehouden in verband met de mishandeling. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Volgens berichten op het forum van Omroep Zeeland zou de 16-jarige arrestant luisteren naar de naam Michiel de K. En passant wordt gelinkt naar zijn Hyves-pagina.

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen zegt geschokt en verbijsterd te zijn door de mishandeling. Hij verklaart in een schrijven dat vandaag onder alle inwoners van Zaamslag zal worden verspreid, zijn steun aan de familie en vrienden van het slachtoffer. Hij betuigt ook zijn mede-leven aan de rest van het dorp. Daarnaast geeft hij aan te denken aan de familie van de mogelijke verdachten: "Ik wil de dorpsgemeenschap oproepen elkaar niet te veroordelen, maar juist in deze moeilijke tijden elkaar tot steun te zijn."

Morgenochtend organiseert de gemeente een besloten bijeenkomst die alleen toegankelijk is voor inwoners van Zaamslag. Daar kunnen ze hun verhaal kwijt.  De politie laat weten dat de namen van de meeste vernielzuchtigen inmiddels bekend zijn. Zo gauw de politie het bewijs rond heeft, kunnen zij gepeperde rekeningen voor de aangerichte vernielingen verwachten.

Update: 15.53 uur
De voorlopige hechtenis van de twee jongens is vanmiddag door de rechter-commissaris verlengd met minimaal twee weken. Justitie verdenkt de 16-jarige verdachte van poging tot moord. De 17-jarige jongen zit vast op verdenking van zware mishandeling.

Het slachtoffer zou met een loden pijp zijn neergeslagen. Zijn toestand wordt ook vanmiddag nog steeds omschreven als zeer kritiek. Politie en Justitie sluiten meer aanhoudingen niet uit.

Update 16:01

Een trieste update tot slot: Peter Herwegh is vanmiddag overleden.

ERROR

Mijn laptop perste er een pop-up schermpje uit. Microsoft Internet Explorer has encountered a problem and needs to close. Deze mededeling moet al honderden keren op mijn beeldscherm hebben geprijkt, maar toch nam ik hem nu pas voor het eerst in me op. Zoals ook de normaliter door mij klakkeloos aangeklikte knop een boodschap scheen te bevatten. Don't Send was zwart omrand, ten teken dat het gebruikelijk was hem te prefereren boven zijn tweelingbroer die pal naast hem stond. Maar zoveel commotie in mijn doorgaans vlekkeloze leventje wekte rebellie op, en ik neigde ditmaal naar de underdog.  En ik hoorde mezelf zeggen "Als Bill Gates mijn zaterdag wil verpesten moet hij er voor boeten ook!" En dus klikte ik Send Error Report.

En toen ging het balletje rollen...

MVV wil Rijsbergen als coach

In de zoektocht naar een opvolger voor de naar NAC Breda vertrekkende trainer Robert Maaskant is MVV uitgekomen bij Wim Rijsbergen.

De huidige bondscoach van Trinidad & Tobago heeft bevestigd dat MVV met hem gesproken heeft. De Limburgers aasden in eerste instantie op Erwin Koeman, maar hij verkoos het bondscoachschap van Hongarije boven de trainersstoel in Maastricht. Voormalig international Rijsbergen werkte in Nederland eerder als trainer bij FC Volendam, NAC en FC Groningen.

Episode 1 van Penny Arcade-adventure krijgt Gold-status

Hothead Games heeft vandaag aangekondigd dat de adventure Penny Arcade: On the Rain-Slick Precipice of Darkness, Episode 1 de Gold-status bereikt heeft. Dat betekent dat de game aan het eind van de lente verkrijgbaar zal zijn voor zowel PC, Mac, Linux en Xbox 360. Penny Arcade: On The Rain-Slick Precipice of Darkness, Episode 1 zal $19,95 gaan kosten voor de computer-systemen en 1500 MS Points voor de 360-versie.

De X360-versie zal te downloaden zijn via Xbox Live Arcade, terwijl computergebruikers de eerste aflevering van deze RPG-adventure zullen kunnen downloaden vanaf PlayGreenhouse.

Sparta trekt Aldogan aan

Sparta rondt vandaag de laatste besprekingen met Mehmet Aldogan af. Het is de bedoeling dat de linksbuiten van de Haagse zondagtweedeklasser VCS een contract tekent bij de Rotterdamse club.

Aldogan, die ook in de belangstelling stond van ADO Den Haag en FC Utrecht, trainde al enige tijd mee bij Sparta. Daarnaast speelde hij mee in enkele oefenduels. De Rotterdammers hopen dat het de negentienjarige aanvaller net zo zal vergaan als Nourdin Boukhari en Danny Koevermans. Zij werden door Sparta eveneens op latere leeftijd opgepikt bij een amateurclub en groeiden vervolgens uit tot dragende krachten.

Beyoncé neemt nieuwe plaat op

Beyoncé Knowles is de studio ingedoken om een nieuwe plaat op te nemen. Hiervoor heeft ze Chris Stewart aangetrokken, die eerder de hit 'Umbrella' van Rihanna produceerde. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift People.

De pas getrouwde Beyoncé heeft nog geen bezoekje gehad van haar man Jay-Z, al denkt Stewart dat er wellicht een samenwerking in zit. De 26-jarige schone is druk in de weer. "Ze is zeer professioneel", vertelt Stewart. "Ze is toegewijd en neemt momenteel drie tot vier nummers per dag op." Wanneer een nieuwe single van de zangeres verschijnt, is nog niet bekend.

Het laatste album van Beyoncé, 'B-day', deed het goed in de Nederlandse albumlijst en piekte op nummer zeven. Desondanks gooiden haar laatste singles geen hoge ogen in Nederland. Haar samenwerkingsproject met Justin Timberlake, 'Until the end of time', flopte en de single 'Greenlight' bleef halverwege de Single Top 100 steken.

[NBA] Uitslagen play-offs

Er zijn weer een aantal wedstrijden gespeeld in de play-offs voor het kampioenschap in de NBA. Hier vind je de uitslagen.

Nadat al eerder de Los Angeles Lakers en de Orlando Magic hun wedstrijden in de 'best-of-seven'-series gewonnen hadden, zijn het nu de Detroit Pistons, de New Orleans Hornets en de San Antonio Spurs die van hun tegenstanders gewonnen hebben. Vandaag worden nog wedstrijden tussen de Atlanta Hawks en de Boston Celtics, de Washington Wizards en de Cleveland Cavaliers en tussen de Utah Jazz en de Houston Rockets gespeeld. Als daar geen beslissing valt vandaag, dan is een extra wedstrijd op 4 mei noodzakelijk.

Uitslagen NBA-play-offs

Thuis UitUitslag
Phoenix SunsSan Antonio Spurs87-92
Philadelphia 76ersDetroit Pistons81-98
Dallas MavericksNew Orleans Hornets94-99
Utah JazHouston Rockets69-95
Atlanta HawksBoston Celtics85-110
Washington WizardsCleveland Cavaliers88-87
Detroit PistonsPhiladelphia 76ers100-77

Reker: "Ik spreek de waarheid"

Jan Reker beweert dat hij alle beschuldigingen die tegen hem zijn gemaakt kan weerleggen. De algemeen directeur van PSV haalt daarmee fel uit naar zijn critici.

Onder anderen technisch directeur Stan Valckx, scout Piet de Visser en doelman Heurelho Gomes verweten Reker de afgelopen dagen dat hij gemaakte beloftes niet nakwam en zich teveel zou bemoeien met technische zaken. Reker beweert het tegendeel: "Laat ik het maar positief uitleggen: zij verdraaien de feiten", aldus Reker. Hij liet verder nog weten dat Valckx en De Visser er niet op hoeven te rekenen nog terug te kunnen keren bij PSV: "De verhoudingen zijn te zeer verslechterd." Gomes blijft wel welkom: "Hij is een prima keeper. Als hij zijn woorden terugneemt, is hij welkom."

Slowaakse verkoopt kind buren

Een 37-jarige Slowaakse is veroordeeld omdat zij het kind van haar buurvrouw had ontvoerd en een aan kinderloos echtpaar had verkocht. Dat hebben Slowaakse media vandaag gemeld.

De vrouw deed in december 2006 alsof ze het vierjarige meisje naar een kuuroord in de Hoge Tatra zou brengen. In werkelijkheid bracht ze het kind naar een nietsvermoedend echtpaar dat dacht met een weeskind te maken te hebben.

Het stel betaalde haar daarvoor een bedrag dat zogenaamd de notariskosten zou dekken. Twee maanden later vond de politie het meisje en bracht het naar haar ouders terug.

Burgerjournalistiek Skoeps ten einde

Skoeps, de populaire Nederlandse nieuwssite voor burgerjournalisten, houdt op 5 mei op te bestaan. Op die datum ontbinden PCM Uitgevers en de digitale tak van Talpa Media, samen verantwoordelijk voor Skoeps, hun samenwerking. Dat maakte de nieuwssite vrijdag bekend.

Na ruim anderhalf jaar vinden beide partijen dat Skoeps niet langer past binnen hun strategische focus, zo lieten ze weten.

Skoeps heeft de ambitie om van elke Nederlander een verslaggever te maken. De site staat open voor foto's en filmpjes van amateurs die ooggetuige zijn geweest van een nieuwswaardig feit.

"De ambitie van de nieuwssite is gedeeltelijk geslaagd, maar het is Skoeps niet gelukt een financieel gezond vooruitzicht te ontwikkelen. Op dit moment beschikt Skoeps over de grootste beeldredactie van Nederland met 7500 geregistreerde 'Skoepers' die maandelijks tussen de duizend en 1500 nieuwsitems insturen."

In april 2007 ontving Skoeps een Zilveren SpinAward voor beste website en was het genomineerd voor de World Summit Award in de categorie e-business.

 

   

Rijden onder invloed in GTA IV niet gewaardeerd

Grand Theft Auto, de game bij uitstek om een proces tegen aan te spannen.De game is dan ook al jaren het centrum in de strijd tegen videogamegeweld. Deze keer is het geweld echter niet zozeer het grootste probleem.

Organisatie Mothers Against Drunk Driving (MADD) vraagt om de verkoop van de game stop te zetten. Niet omdat de game te gewelddadig is, maar deze keer omdat je dronken mag rondrijden zonder gestraft te worden. Omdat er jaarlijks een hoop mensen omkomen aan de gevolgen van rijden onder invloed, vindt MADD het onacceptabel van Rockstar om dit in de game mogelijk te maken. Ze eisen dan ook dat de verkoop van de game wordt stopgezet. MADD zegt het volgende:

"Each year nearly 13,500 people die in drunk driving crashes and another half a million are injured in alcohol-related traffic crashes. This is why MADD is extremely disappointed by the decision of the manufacturers of the game Grand Theft Auto IV to include a game module where players can drive drunk.

Drunk driving is not a game and it is not a joke. Drunk driving is a choice, a violent crime and it is also 100 percent preventable. MADD is calling on the Entertainment Software Ratings Board to reclassify Grand Theft Auto IV as an Adults Only game, a step up from the current rating of Mature and for the manufacturer to consider a stop in distribution ? if not out of responsibility to society then out of respect for the millions of victims/survivors of drunk driving."


Onacceptabel

Nintendo neemt Mii's erg serieus

Nintendo neemt de Mii licentie zeer serieus. Nintendo president Iwata vertelt namelijk dat aan het creëren van de Mii's zo'n 10 jaar vooraf ging, en dat de licentie niet zomaar aan elk bedrijf wordt uitgeleend. Miyamoto gaat er zelfs nog iets verder in, en zegt dat de Mii van hetzelfde kaliber is als Mario:

"In a sense, licensing Mii is same as licensing Mario - Nintendo should grant the license when we can conclude that the proposed project is worthwhile. Should we allow any and all the licensees to use Mii license for whichever projects, Mii’s brand image will be hurt. Because we are not granting Mario license to any and all, we should not do so with Mii either."Wekelijkse update Virtual Console

Vrijdag, Virtual Console dag! Deze week zijn er maar liefst drie nieuwe games op de Virtual Console store verschenen. Maar, we hebben iets te vieren. Het is vandaag namelijk Hanabi Festival! Dat houdt in, dat de nieuwe Virtual Console games, games zijn die nog nooit eerder in Europa het licht hebben gezien. Alleen zit er één nadeel bij: ze kosten gemiddeld meer dan de normale Virtual Console games.

Final Soldier (PC-Engine) 700 punten
Deze game is onderdeel van de Star Soldier serie. Het is een scrolling shooter game dat voor de Japanse PC-Engine in 1991 uitgebracht werd. De game bevat zeven levels, met een challenge mode.

Gradius 2 (Turbo Grafx) 900 punten
In deel twee van de Gradius franchise probeert de piloot Vic Vipe het opnieuw om het Bacterion Empire te vernederen. Gradius 2 is één van de eerste games die een aantal grootse eindbazen kent. Speciaal voor de Virtual Console bevat het spel één extra level.

Columns 3: Revenge of Colums (Mega Drive) 900 punten
Columns 3 is een typische puzzle-game dat veel uitdaging biedt. Voor de mensen die van behendigheidspellen houdt, is dit immers de game die wel interessant kan zijn. In de game vallen er drie juwelen van een bepaalde soort, vervolgens moet je die juwelen naast elkaar plaatsen zodat ze 'matchen'. Daar krijg je punten voor.

'Bush minst populaire president ooit'

Amerika heeft het helemaal gehad met president Bush. Uit een enquête van CNN is gebleken dat George W. Bush de minst populaire president ooit is. 71 procent van de ondervraagde Amerikanen is niet positief te spreken over Bush. De ondervraagden vallen vooral zijn beleid over Irak aan.

De president haalde hierbij qua onpopulariteit Richard Nixon en Harry Truman in. Richard Nixon moest in augustus 1974 aftreden vanwege het Watergateschandaal. 66 procent van de Amerikanen was toen niet blij met zijn presidentschap. Bush is de eerste president die boven de zeventig procent scoort.

Bush foto
"Ze hebben me misonderschat"

Klose mist kampioensduel Bayern

Een operatie aan zijn neus verspert de weg voor Miroslav Klose om in actie te komen met Bayern München in het kampioensduel tegen VFL Wolfsburg. Der Rekordmeister heeft genoeg aan een punt voor de titel.

Klose zal waarschijnlijk zijn opwachting weer maken op 17 mei. Op die dag worden de laatste competitieduels gespeeld in Duitsland. Bayern moet dan aantreden tegen Hertha BSC.
De teamarts van FC Hollywood liet nog het volgende weten: ''Het Europees kampioenschap voetbal is niet in gevaar voor de spits''.

De geboren Pool, uitkomend voor Die Deutsche Mannschaft, speelde gisteren nog wel mee in de halve finale van de UEFA Cup. Bayern verloor die wedstrijd met 4-0.

Tibet-vlaggen komen uit China

Toen medewerkers van een Chinese fabriek op tv pro-Tibet-betogers met door hèn geproduceerde vlaggen zagen zwaaien, ging er een lichtje bij ze branden. Ze hadden geen idee gehad dat de mooie kleurrijke vlaggen die in hun fabriek waren gemaakt een wat minder onschuldige betekenis hadden.

De Tibetaanse vlag die sinds 1912 wordt gebruikt is in China verboden. De vlag is vaak te zien in logo's, op posters en op vlaggen van de 'Free Tibet'-bewegingen. De eigenaar van de Zuid-Chinese fabriek beweerde de betekenis van de vlag niet te hebben geweten toen hij de opdracht kreeg. Hij nam wel contact op met de politie, die de duizenden vlaggen die klaar lagen voor transport in beslag nam.

Tibetaanse vlag
De bewuste vlag

'Giftige stoffen in Chinese tandkronen'

Kronen en bruggen uit China bevatten giftige stoffen zoals lood, zink en magnesium, waarschuwt het Belgische Kamerlid Raf Terwingen (CD&V) vandaag. Zowel in België als in Nederland werken tandartsen met goedkope tandprothesen uit China. Een Chinese kroon kost slechts de helft van wat een gespecialiseerd laboratorium hier rekent.

"De patiënten zijn nu goedkoop geholpen, maar zitten straks met een enorm probleem. De Chinese tandprothesen gaan ook vlugger stuk"
, zegt Terwingen vandaag in de Gazet van Antwerpen. Hij heeft de Belgische minister van Volksgezondheid gevraagd om maatregelen. Volgens het Kamerlid is de Europese Commissie een onderzoek begonnen.

Gomes wil weg bij PSV

Heurelho da Silva Gomes wil vertrekken bij PSV. Vorige week liet de keeper al weten weg te willen, mocht Jan Reker aanblijven als algemeen directeur. De Raad van Commissarissen heeft inmiddels gezegd achter de preses te staan, waardoor de Braziliaan niet in Eindhoven wil blijven.

De RvC maakte woensdag via een verklaring bekend dat zij Reker zullen blijven steunen. "De RvC staat volledig achter de belangrijke beslissingen die de directie heeft genomen. Wel zal in het vervolg extra aandacht worden besteed aan communicatieve aspecten en zullen meer duidelijke werkafspraken worden gemaakt om te voorkomen dat onnodige misverstanden ontstaan."

In diezelfde verklaring was ook het volgende te lezen: "PSV betreurt het dat personen met een lang en waardevol clubverleden tot de slotsom zijn gekomen dat er geen vertrouwensbasis meer bestaat, maar respecteert dit. PSV is een grote club, maar bestaat ook uit een relatief kleine organisatie, waarin wederzijds vertrouwen een absolute vereiste is om te kunnen opereren."

Hiermee wordt gerefereerd aan Gomes en Stan Valckx, technisch directeur van PSV. De laatstgenoemde persoon heeft inmiddels ook gezegd geen vertrouwen meer te hebben in Reker. Het is overigens nog niet duidelijk waar de Braziliaanse sluitpost zijn carrière voort zal zetten. Wel is zeker dat er uit de Premier League al veel belangstelling is voor de speler.

Kijk voor meer voetbalnieuws op de FOK! Voetbalmanager

Politie zoekt getuigen homomodeshow Amsterdam

De politie zoekt getuigen van de modeshow op Koninginnedag in Amsterdam waarbij een homomodel van de catwalk zou zijn afgetrokken. Ook beeldmateriaal dat is gemaakt vlak voor en tijdens het incident is welkom, meldt de politie vrijdag. Met getuigen, foto's en filmpjes van omstanders willen rechercheurs achter de identiteit van de daders komen.

Het model liep woensdag rond 15.00 uur een tolerantiemodeshow voor homocafé Lellebel in de Utrechtsestraat. Volgens de organisatie werd hij toen hij zijn tweede ronde liep door meerdere allochtone jongeren van de catwalk gesleurd en met geweld bedreigd. Een bezoeker die het model wilde helpen, zou een paar klappen hebben gekregen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De aangifte van mishandeling wordt vrijdag opgenomen, zegt een politiewoordvoerder.

De show was bedoeld om op een positieve manier aandacht te vragen voor tolerantie voor homoseksuelen. De politie zei al eerder homogerelateerd geweld zeer serieus te nemen. De PVV stelde Kamervragen naar aanleiding van het incident. De partij wil van emancipatieminister Ronald Plasterk (PvdA) weten of hij vindt dat het incident aangeeft dat Amsterdam geen tolerante stad meer is.

Martin Jol in belangstelling van drie clubs

De kans dat Martin Jol op korte termijn weer aan het werk kan, wordt steeds groter. Nadat eerder Hamburger SV al belangstelling had voor de 52-jarige trainer, zijn nu ook Borussia Dortmund en FC Twente geïnteresseerd in zijn diensten.

Bij Dortmund presteert Thomas Doll ondermaats en bij Twente wordt een opvolger gezocht voor Fred Rutten, die naar FC Schalke 04 vertrekt. De gesprekken die Jol voert bij Twente, zijn voor HSV een doorn in het oog. Ze zagen Jol als geschikte kandidaat, maar nu Twente ook interesse heeft in de Hagenaar, twijfelt de Duitse club.

De club uit Hamburg is al weken bezig met het zoeken naar een geschikte opvolger voor Huub Stevens, en als Jol ook afzegt moet de zoektocht wéér worden vervolgd. Vele kandidaten waren tijdens de lange tocht al voorbij gekomen, maar tot nu toe is er nog geen die zich geroepen voelt om de leiding in handen te nemen voor volgend seizoen.

'Coffeeshops betalen 400 miljoen belasting'

Coffeeshops dragen jaarlijks zo'n vierhonderd miljoen euro af aan de schatkist. Volgens schattingen van het televisieprogramma Reporter verkopen de ruim zevenhonderd gedoogde coffeeshops elk jaar ongeveer 265 duizend kilo softdrugs, vooral in Nederland geteelde wiet.

De omzet in de sector zou zich rond de twee miljard euro bewegen. Het ministerie van Financiën kan de cijfers in het KRO-programma niet bevestigen.

De Belastingdienst controleert de branche intensiever sinds het najaar van 2004 en laat coffeeshopeigenaren betalen via de inkomstenbelasting. Zij hoeven geen omzetbelasting af te dragen. De meeste cannabisdetaillisten zouden in de hoogste tariefgroep worden aangeslagen. Volgens Reporter hanteert de fiscus hierbij bruto winstmarges van honderd tot 180 procent.

Vorig jaar werden volgens het programma meer dan 5500 hennepkwekerijen, zo'n vijftien per dag, opgerold. Tot schaarste op de nederwietmarkt zouden de acties niet hebben geleid, maar wel tot twintig procent hogere inkoopprijzen. Coffeeshops zouden nu tussen de 3500 en 5500 euro per kilo nederwiet moeten afrekenen. De verkoopprijs ligt rond de zeven euro per gram.

Volgens de politie gaat twintig tot veertig procent van de in Nederland geteelde wiet naar coffeeshops. De rest wordt verkocht in het buitenland, vooral Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Na de komkommer en de tomaat is in Nederland gekweekte marihuana het derde exportproduct, zegt politiecommissaris Max Daniel in de reportage. Hij zit in een taakgroep die de 'zware georganiseerde criminaliteit' achter de hennepteelt moet bestrijden. Twee weken geleden kwamen in Lelystad 160 vertegenwoordigers van politie, justitie en Belastingdienst bij elkaar om een landelijk aanvalsplan te formuleren.

Het programma van Reporter wordt zondag uitgezonden.

Personeel Schiphol deelt tandenborstels uit voor cao

De werknemers van bagageafhandelaar Menzies Aviation hebben vanochtend actiegevoerd voor een betere cao. Op Schiphol kregen de reizigers tandenborstels mee voor de handbagage. Hiermee gaf het personeel aan dat de afhandeling van de koffers de komende weken twijfelachtig is.

De directie van het bedrijf heeft inmiddels laten weten dat er niet meer ruimte is dan de geboden loonsverhoging van 1,5 procent. "Dat verhaal kennen we", aldus Maarten Hoelscher van vakbond De Unie. "Alle concurrenten kennen wel normale cao's. Bovendien maakte het moederbedrijf van Menzies vorig jaar dertig procent meer winst."

Menzies heeft een loonsverhoging van 1,5 procent over een jaar aangeboden. "Het Centraal Planbureau verwacht dat de inflatie na juli oploopt tot drie procent. We willen daarom een loonsverhoging van 3,5 procent, want anders gaat de koopkracht achteruit", aldus Hoelscher.

Als Menzies blijft vasthouden aan het huidige bod zullen er hardere acties volgen. Het actiecomité zal dinsdag overleggen over verdere stappen.


Veel tandenborstels op de grootste luchthaven van Nederland

Sony bevestigt: In mei een Sony event

Begin mei 2008, waarschijnlijk 6 mei, zal de Europese tak van Sony in Londen een persevenement houden waarop we de games kunnen aanschouwen die het bedrijf later dit jaar nog op de markt gaat brengen. Dit zullen games voor al Sony's platformen zijn, dus de PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable en PlayStation Network.

Kaz Hirai, president van Sony's Japanse games divisie, en David Reeves, president van de Europese games divisie zullen beide een speech geven. Naast de speech is het vooral de bedoeling om de nieuwste games natuurlijk zelf uit te proberen. Verwacht volgende week dus veel nieuwtjes over Sony's games.

Rijkaard spreekt mogelijk vertrek tegen

Frank Rijkaard heeft laten weten na dit seizoen niet op te stapppen als trainer van FC Barcelona. Gisteren zorgde Jil van Eyle, teambuilder van de ploeg uit Barcelona, voor de nodige commotie door te zeggen dat de oefenmeester zijn aanstaande vertrek intern bekend had gemaakt.

De uitspraken van Van Eyle zijn volgens Rijkaard nergens op gebaseerd. "Dit is niet aan de orde. Met nog vier belangrijke competitiewedstrijden te gaan, is het trouwens niet handig om zo'n discussie te voeren. Daarom is er binnen de club met geen woord over gerept," aldus de trainer van de Catalaanse club. "Na het seizoen praten we pas over de toekomst en dan zien we wel. Al moet je dat weer niet als een officieel gepland evaluatiegesprek zien. In zo'n sfeer worden onze gesprekken nooit gevoerd."

Rijkaard maakt geen makkelijk seizoen door bij FC Barcelona. Bovendien lag de oefenmeester regelmatig onder vuur. In de Spaanse competitie staat de ploeg momenteel derde en heeft veertien punten achterstand op Real Madrid. In de Champions League strandde de ploeg in de halve finales.

Winston en Gordon gaan RTL Boulevard presenteren

Het hing al een tijdje in de lucht maar de kogel is nu eindelijk door de kerk: Winston Gerschtanowitz en Gordon zullen de vaste presentatoren van RTL Boulevard worden. Zij zullen het roer overnemen van Daphne Bunskoek, die in het verleden al eens aangaf dat ze niet helemaal tevreden is met haar rol in het programma.

Voor Winston is RTL Boulevard niet onbekend want hij vervangt Daphne regelmatig. Ook Gordon heeft ervaring met het showbizzprogramma. Hij zit regelmatig op de kruk van Albert Verlinde. Voor Humberto Tan is het programma wel nieuw. Hij zal de vaste vervanger van het stel worden.

Waar Bunskoek in de toekomst aan de slag zal gaan is nog niet duidelijk. Ze zou al diverse gesprekken hebben gevoerd met de VPRO over de presentatie van een nieuw televisieprogramma. Of ze daadwerkelijk voor de VPRO gaat werken is nog niet bekend.


Binnenkort andere gezichten bij RTL Boulevard

Klien: "Verschil met McLaren minimaal"

Christian Klien denkt dat de verhoudingen tussen de verschillende teams tijdens de Grote Prijs van Turkije niet veel zullen veranderen. De Oostenrijker is van mening dat BMW op hetzelfde niveau als McLaren Mercedes zit. Zij moeten echter nog wel Scuderia Ferrari voor zich dulden.

"De pikorde is niet echt veranderd," liet Klien in een reactie weten. "Ferrari is nog steeds het sterkste team. Ik denk dat we erg dicht bij McLaren staan. Onze rondetijden waren in Barcelona nagenoeg identiek. We zouden voor McLaren gefinisht zijn als we voor ze waren gestart. Ik denk dat we qua prestaties heel dicht bij elkaar zitten."

Testcoureur Klien sprak overigens de verwachting uit dat de tijden op het circuit van Istanbul iets verder uit elkaar zullen liggen. "De verschillen zullen groter zijn, want we rijden daar maar eens per jaar. Het is een lang circuit en de teams zijn er niet bekend mee als Barcelona. Ik denk echter niet dat de verhoudingen veel zullen veranderen, omdat er tussen de races niet is getest."

Van Barneveld verpulvert Jenkins

Raymond van Barneveld is er donderdagavond in geslaagd om de laatste wedstrijd tijdens de reguliere competitie van de PDC Premier League te winnen. De voormalig winnaar van Lakeside was vele malen te sterk voor Terry Jenkins uit Engeland (8-1).

Barney had zich overigens al verzekerd van een plaats bij de halve finales. Van de veertien gespeelde wedstrijden won de Hagenaar er negen. Ook James Wade, Phil Taylor en Adrian Lewis zijn er in geslaagd om de laatste vier te bereiken.

De playoff-wedstrijden worden op 26 mei in Cardiff gespeeld. Van Barneveld kruist dan de degens met Wade. De andere halve finale gaat tussen Taylor en Lewis.

Kahn lovend over spel FC Zenit

Oliver Kahn heeft een ander Europees afscheid gekregen dan hij in eerste instantie dacht. Zijn club Bayern München ging gisteren onderuit tegen FC Zenit (4-0) en mist hierdoor de finale van de UEFA Cup. Het eerste duel tussen de twee clubs eindigde in een gelijkspel (1-1).

"We waren kansloos, Zenit heeft echt super gespeeld", gaf Kahn na afloop van het duel tegen de Russische ploeg toe. De Duitser was erg onder de indruk van het spel van FC Zenit. "FC Zenit is een ploeg met geweldige voetballers. De genadeloze manier waarop ze kansen benutten, zie je normaal gesproken alleen in de Champions League. Echt wereldklasse."

Kahn besloot met de woorden: "Zenit is, in mijn ogen, de grote favoriet voor de UEFA Cup-finale. En volgend seizoen in de Champions League kunnen ze ook verrassen."

Veelwijverij in Turkije uit de taboesfeer

Polygamie (veelwijverij) lijkt in Turkije geen taboe meer. Sinds een week wordt er in het land een fel debat gevoerd over het trouwen met meerdere vrouwen. Officieel is polygamie overigens verboden in Turkije, maar het komt wel voor. De discussie laaide op, nadat textielmagnaat  Mustafa Karaduman vorige week had verklaard dat hij drie vrouwen heeft, zo schrijft dagblad Trouw vandaag.

Bovendien dringt de vraag zich op, of bejaarde mannen met jonge meisjes mogen trouwen. De 74-jarige gezaghebbende columnist Huseyin Uzmez, van de fundamentalistische krant Vakit zou een 14-jarig meisje hebben verkracht. Een imam zou hem kort ervoor in het huwelijk hebben verbonden, maar daar bestaat onduidelijkheid over.

Voor de wet mag je in Turkije maar met één vrouw trouwen.  In de praktijk komt veelwijverij wel voor. Er zijn zelfs parlementariërs die meer dan één vrouw hebben. Voor zo’n tweede of derde huwelijk voldoet een imam, die een paar verzen uit de koran leest en de man vraagt of hij wel goed gaat zorgen voor de vrouw. Een dergelijk huwelijk heeft wettelijk overigens generlei waarde.

'De profeet deed het ook'
Voorstanders van polygamie en het trouwen van oudere mannen met jonge meisjes, wijzen op de profeet Mohammed. Die had zelf meerdere vrouwen en huwde met Aisha toen ze nog maar negen jaar oud was. ''Waarom heeft onze profeet dan én polygamie bedreven én een meisje van negen jaar gehuwd?'', zo zeggen ze tegen de tegenstanders.

Het Turkse ministerie van Geloofszaken heeft zich nu in het gekrakeel gestort. Ze wijzen er op de profeet Mohammed inderdaad meerdere vrouwen huwde, maar dat het in die tijd dat noodzakelijk was om de islam te verspreiden. ''De profeet trouwde met meisjes uit belangrijke families zodat deze families binnen de invloedsfeer van de islam kwamen.” Volgens het ministerie is polygamie nu niet meer nodig.

Of polygamie In Turkije toeneemt is niet onderzocht. Wel is duidelijk dat het uit de taboesfeer komt. Televisieseries tonen polygamie als iets normaals. Vrouwen die accepteren om tweede of derde vrouw te worden, vertellen daarover zonder schroom op de televisie. 

Inmiddels nemen vrienden van de 74-jarige columnist Uzmez het voor hem op.  Een van de columnisten van dezelfde krant, zei op de Turkse televisie: ''Al die kranten die over Uzmez schrijven zouden naar zichzelf moeten kijken. Hun pagina’s zitten vol met foto’s van blote vrouwen. We willen niet geloven dat Uzmez dat meisje heeft verkracht.'' Bovendien is Uzmez voor een imam getrouwd met het 14-jarige meisje, zo zeggen zijn vrienden.

Mabel lost wereldproblemen op bij 'The Elders'

Prinses Mabel wordt per 1 juli de eerste directeur van 'The Elders', een groep prominenten die Nelson Mandela in juli vorig jaar bij elkaar riep om een oplossing te vinden voor de lastigste wereldproblemen. Dat heeft voorzitter Desmond Tutu bekendgemaakt.

De 39-jarige Mabel krijgt de leiding over de dagelijkse activiteiten van de groep van twaalf 'elders', onder wie Jimmy Carter, Kofi Annan, Muhammad Yunus en Aung San Suu Kyi. Tutu en zijn collega's wenden hun ervaring, wijsheid en leiderschap aan om de problemen aan te pakken. Zo richt de denktank zich onder meer op Sudan en het Midden-Oosten.

'The Elders' zijn verheugd met de 'dynamische' Mabel. "Zij heeft veel werkervaring met een aantal van de meest uitdagende problemen in de wereld en beziet deze vanuit een mondiaal perspectief."

Mabel van Oranje opereert vanuit haar woonplaats Londen, waar ze momenteel werkt bij het Open Society Institute, dat onderdeel is van het Soros Foundations Network. Mabel is lid van de 'Young Global Leaders', die zich ook richten op het oplossen van wereldproblemen.

Gomes wil weg bij PSV

Heurelho da Silva Gomes wil vertrekken bij PSV. Vorige week liet de keeper al weten weg te willen, mocht Jan Reker aanblijven als algemeen directeur. De Raad van Commissarissen heeft inmiddels gezegd achter de preses te staan, waardoor de Braziliaan niet in Eindhoven wil blijven.

De RvC maakte woensdag via een verklaring bekend dat zij Reker zullen blijven steunen. "De RvC staat volledig achter de belangrijke beslissingen die de directie heeft genomen. Wel zal in het vervolg extra aandacht worden besteed aan communicatieve aspecten en zullen meer duidelijke werkafspraken worden gemaakt om te voorkomen dat onnodige misverstanden ontstaan."

In diezelfde verklaring was ook het volgende te lezen: "PSV betreurt het dat personen met een lang en waardevol clubverleden tot de slotsom zijn gekomen dat er geen vertrouwensbasis meer bestaat, maar respecteert dit. PSV is een grote club, maar bestaat ook uit een relatief kleine organisatie, waarin wederzijds vertrouwen een absolute vereiste is om te kunnen opereren."

Hiermee wordt gerefereerd aan Gomes en Stan Valckx, technisch directeur van PSV. De laatstgenoemde persoon heeft inmiddels ook gezegd geen vertrouwen meer te hebben in Reker. Het is overigens nog niet duidelijk waar de Braziliaanse sluitpost zijn carrière voort zal zetten. Wel is zeker dat er uit de Premier League al veel belangstelling is voor de speler.

Bush wil 770 miljoen dollar extra voor voedselhulp

De Amerikaanse president George Bush heeft het Congres donderdag gevraagd 770 miljoen dollar (ruim 495 miljoen euro) extra uit te trekken voor voedselhulp aan met name Afrikaanse landen. De extra hulp is volgens Bush nodig door de uit de hand lopende voedselprijzen.

"In sommige van de armste landen kunnen stijgende prijzen het verschil betekenen tussen dagelijks een maaltijd krijgen en niets te eten hebben", zei Bush. Twee weken geleden maakte Bush al 200 miljoen dollar vrij voor extra noodvoedselhulp. Het bedrag van 770 miljoen komt daar bovenop. Het geld moet behalve aan voedselhulp ook besteed worden aan ontwikkelingsprogramma's.

Volgens Bush is de extra hulp 'slechts het begin'. Dit jaar en volgend jaar zal de VS in totaal vijf miljard dollar uitgeven aan voedselhulp en daaraan gerelateerde ontwikkelingsprogramma's, zei hij.

Binnen de Verenigde Naties wordt de voedselcrisis die zich door de stijgende prijzen heeft ontwikkeld door sommigen voor een deel geweten aan de door Bush gepropageerde productie van biobrandstoffen. Volgens de belangrijkste economische adviseur van Bush, Edward Lazear is de uit maïs vervaardigde biobrandstof ethanol slechts voor 2 tot 3 procent verantwoordelijk voor de wereldwijde stijging van de voedselprijzen. De voedselprijzen zijn in een jaar tijd 43 procent gestegen.

Nederlanders maken zich vooral zorgen over terreur

Terrorisme baart Nederlanders vanuit internationaal perspectief de meeste zorgen. Daarna volgen het milieu en oorlogen. Dat blijkt vrijdag uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei onder ongeveer duizend Nederlanders van 13 jaar en ouder.

Ruim drie op de tien respondenten achten de kans op een aanslag in Nederland 'tamelijk groot of zeer groot'. Als aanvaardbare maatregelen tegen terrorisme worden vooral cameratoezicht op openbare plekken, huiszoekingen bij een verdenking en preventief fouilleren genoemd. Bijna tachtig procent is van mening dat er in Nederland groepen actief zijn die de rechtsstaat bedreigen.

Bijna vier op de tien ondervraagden geven aan soms niet, meestal niet of nooit voor de eigen mening te kunnen uitkomen. Het gaat dan vooral om onderwerpen als allochtonen, godsdienst en discriminatie.

Tachtig procent heeft de hoop op wereldvrede opgegeven. Om dit toch te bereiken noemen ondervraagden het bevorderen van democratie, een evenwichtiger verdeling van geld en goederen en goed onderwijs voor iedereen.

Driekwart van de respondenten denkt dat we in Nederland minder solidair zijn dan twintig jaar geleden. Bovendien verwacht ongeveer de helft dat de solidariteit in de komende jaren verder afneemt. Dit zou vooral komen door de toenemende individualisering, een grotere kloof tussen arm en rijk en een verharding van de maatschappij.

Zanger Nickelback mag een jaar niet rijden

Chad Kroeger, de zanger van de Canadese rockband Nickelback, mag een jaar lang niet met zijn auto de weg op. Hij is veroordeeld voor het rijden onder invloed in juni 2006 in de Canadese stad Vancouver. Dat meldde de BBC vrijdag op zijn website.

De 33-jarige zanger had bijna twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed toen hij door de politie langs de kant werd gezet. Ook overschreed hij in zijn Lamborghini de snelheidslimiet.

Kroeger zei bij het verlaten van de rechtbank dat iedereen wel eens fouten maakt. Zijn advocaat voegde daar aan toe dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak. Volgens de verdediging hebben de agenten bij het afnemen van de blaastest de rechten van de zanger geschonden.  

Naast de rijontzegging van een jaar moet de ster een boete van 298 dollar betalen.

'Gordon boos op Radio 538'

Radio 538-dj Gordon is boos op zijn werkgever omdat hij niet mocht optreden tijdens Koninginnedag op het Museumplein, alwaar 538 haar inmiddels traditionele feestconcert presenteerde. Dat schrijft de website ShowbiZnewZ.nl dat zich baseert op een naar eigen zeggen 'betrouwbare bron'.

Het zou meneer  Heuckeroth vooral dwars hebben gezeten dat hij dj is bij Radio 538, en er toch geen plek voor hem was om een liedje te zingen. Wel zou de directie hem hebben aangeboden wat artiesten aan te kondigen tijdens het evenement. Iets wat bij Gordon volledig in het verkeerde keelgat is geschoten. Zo zou hij zelfs hebben gedreigd om te vertrekken bij Radio538, meldt de bron.  Extra 'zeer' deed het feit dat Gerard Joling wel een optreden mocht verzorgen en maar liefst drie nummers voor de mensenmassa mocht vertolken.

Volgens de roddel en achterklap-site is dit tevens de reden dat Gordon vorig weekend niet in de studio aanwezig was voor zijn radioshow. Hij was vetrokken naar Miami omdat hij  geen zin had om reclame te maken voor een evenement waar hij zelf zou 'schitteren door afwezigheid'.

Tijdens Koninginnedag was Gordon wel in Amsterdam, maar niet op het Museumplein. Hij ging verkleed als Beatrix met een stel goede vrienden per bootje door de Amsterdamse grachten. ''Gay-a-trix'', zoals Gordon zichzelf noemde, deed dat samen met Quinty Trustfull en Kelly.

Nieuw centrum voor sleutelgatchirurgie

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen en het Instituut voor Technische Geneeskunde van de Universiteit Twente hebben samen een nieuw instituut voor toepassing van sleutelgatchirurgie geopend.

Sleutelgatchirurgie is een operatietechniek, waarbij de arts in het lichaam van de patiënt kan kijken zonder te snijden.

Volgens interventieradioloog Leo Schultze Kool, die vrijdag zijn intreerede aan het UMC houdt, zal de minimaal invasieve chirurgie zich zeer snel ontwikkelen, omdat de techniek nauwelijks belastend is voor de patiënt. Er worden voortdurend nieuwe apparaatjes ontwikkeld, die in het centrum in de praktijk getest kunnen worden. Ook de robotchirurgie wordt onder de loep genomen.

Ex-gevangene Guantanamo blaast zich op in Irak

Een voormalige Guantanamo-gevangene heeft onlangs een zelfmoordaanslag gepleegd in de Iraakse stad Mosul. Dat meldt de televisiezender Al-Arabiya.

Het gaat om de Koeweiter Abdullah Saleh al-Ajmi, die in 2005 door de Amerikanen werd vrijgelaten uit Guantanamo. Hij verdween twee weken geleden en donderdag hoorde zijn familie van een vriend in Irak dat hij dood was, zei een neef van Al-Ajmi tegen Al-Arabiya. Hij zei niet wanneer Al-Ajmi zichzelf opblies, maar op 26 april werden er voor het laatst zelfmoordaanslagen gepleegd in Mosul. Er explodeerden toen drie autobommen. Mosul is het laatst overgebleven stedelijke bolwerk van Al-Qaida in Irak.

'Defensie test zenuwgas op dieren'

Defensie test zenuwgas en mosterdgas op dieren. In 2006 werden 102 ratten, cavia's en apen blootgesteld aan zenuwgas. Twaalf ratten kregen mosterdgas. In totaal zouden door Defensie 173 dieren gebruikt zijn voor proeven. De Partij voor de Dieren wil van minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) weten of de dieren hebben geleden en of er ook proeven voor andere landen zijn gedaan, schrijft dagblad Metro vrijdag.

In februari schreef HP/De Tijd al dat in de jaren vijftig opdracht was gegeven om gifgassen op dieren te testen. Volgens Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren lijkt het erop dat 'deze praktijken nog steeds plaatsvinden', zegt ze in de krant.

De Partij voor de Dieren is tegen dierproeven, maar Ouwehand zegt zich voor te kunnen stellen dat Defensie er belang bij heeft. Ze pleit voor openheid zodat kan worden gekeken naar alternatieven.

Kampusch: misbruik gerelateerd aan nazi-verleden

Het nazi-verleden is er debet aan dat zich in Oostenrijk drama's als dat in Amstetten voltrekken. Dat heeft Natascha Kampusch gezegd in een interview met de BBC. Kampusch zei dat wereldwijd kinderen worden misbruikt, maar dat in het geval van Oostenrijk niet voorbij kan worden gegaan aan de 'onderdrukking van vrouwen' en het 'autoritaire onderwijs' onder het nazi-bewind.

De nu 19-jarige Kampusch werd in maart 1998 in Wenen ontvoerd toen ze op weg was naar school en wist op 23 augustus vorig jaar te ontsnappen. Haar ontvoerder wierp zich kort daarna voor de trein. Ze ziet veel overeenkomsten tussen haar eigen ervaringen en het drama in Amstetten.

Josef Fritzl, de man die bekend heeft zijn dochter Elisabeth 24 jaar lang opgesloten te hebben gehouden en zeven kinderen bij haar te hebben verwekt, was mogelijk van plan haar op een zeker moment vrij te laten. Dat blijkt uit een brief die hij haar onder druk heeft laten schrijven, heeft de Oostenrijkse politie donderdag gezegd. Ook is inmiddels bekend dat Fritzl de gevangenen in zijn kelder waarschuwde hem niets aan te doen of te proberen te ontsnappen, omdat hij hen anders zou vergassen.

Fritzl liet Elisabeth in een brief aan haar familie uitleggen dat ze bij een sekte zat en wel weg wilde, maar dat voorlopig niet kon. Volgens de politie toont de brief aan dat Fritzl alles tot in de puntjes plande en mogelijk van plan was haar te laten gaan. De politie gaat er ook van uit dat hij alleen handelde en dat zijn vrouw van niets wist. Van de kinderen die Fritzl bij zijn dochter verwekte, legde hij er drie te vondeling voor zijn eigen deur, waarna hij en zijn vrouw hen adopteerden. De andere kinderen bleven bij Elisabeth in de kelder. Eén kind overleed vlak na de geboorte en werd daarna door Fritzl in een verbrandingsoven gegooid.

Als Fritzl veroordeeld wordt voor verkrachting kan hij maximaal vijftien jaar gevangenisstraf krijgen. Maar het Oostenrijkse OM onderzoekt of hem ook 'dood door nalatigheid' ten laste gelegd kan worden, vanwege de dood van het bij zijn dochter verwekte kind. Daarop staat maximaal twintig jaar gevangenisstraf.

Verplicht energielabel slaat niet aan

Het energielabel dat sinds 1 januari van dit jaar verplicht is, bij woningen ouder dan tien jaar, wordt slechts bij vijf procent van die woningen gemaakt. Het Kadaster heeft berichtgeving van de NOS hierover bevestigd.

Gekeken is naar de huizen, ouder dan tien jaar, die in het eerste kwartaal van dit jaar zijn verkocht. Het energielabel moet duidelijkheid verschaffen over de staat van het huis, wat betreft energieverbruik. Zuinige en energievretende woningen kunnen met behulp van het label in één oogopslag worden onderscheiden. Koper en verkoper zijn verplicht een label te laten opstellen, maar als zij samen besluiten dit niet te doen, worden er geen stappen tegen hen ondernomen.

Adam Curry terug op de radio

Het is een tijdje stil geweest rond Adam Curry, maar hij komt terug op de Nederlandse radio. Vanaf 12 mei het ochtendprogramma op Arrow Classic Rock presenteren. Daarvoor hoeft hij niet te verhuizen naar Nederland. Er is speciale apparatuur in zijn huis geïnstalleerd zodat hij het programma vanuit zijn huis vlakbij het Engelse Guildford kan maken.

Er gingen al een tijdje geruchten dat Curry terug zou keren, maar Arrow ontkende dat steeds. Het is nog niet zo lang dat er op Arrow Classic Rock gepresenteerde programma's zijn. Het radiostation nam vorig jaar de FM-frequenties van Caz! over en is sindsdien bezig een programmering in elkaar te zetten.

Adam Curry presenteerde zijn laatste programma op de Nederlandse radio in 2004 op Radio Veronica. Daar maakte hij de ochtendshow 'Ook Goeiemorgen!'. Daarna verhuisde hij naar Engeland.

Hardware verkoop cijfers Japan: PSP aan kop

Ondanks dat Monster Hunter Portable niet meer de best verkochte game van de afgelopen week is in Japan, vinden een hoop Japanners nog steeds dat ze een PSP nodig hebben. Dit komt waarschijnlijk door de lancering van de bronzen PSP vorige week en de Japanse gevoeligheid voor nieuwe kleurtjes. Wederom verkoopt de PSP hierdoor weer meer dan de DS en de Wii samen. Misschien dat we voorzichtig kunnen stellen dat Nintendo niet meer de onbetwiste handheld koning is, wat uiteraard goed is voor de consument.

1 PSP - 92,411
2 Wii - 48,796
3 Nintendo DS - 42,435
4 PlayStation 3 - 9,107
5 PlayStation 2 - 7,108
6 Xbox 360 - 1,283

NS opent station Leiden op Google Earth

De NS heeft gisteren station Leiden geopend op Google Earth. Het gaat om een '3d-model', dat van binnen en van buiten bekeken kan worden.

Gebruikers van het computerprogramma kunnen zich virtueel door de stationshal en over de perrons voortbewegen. Leiden is het eerste Nederlandse station dat op deze manier op Google Earth staat. Eerder was onder meer het gloednieuwe station van Berlijn al virtueel samengesteld.

Veel winkelende Belgen door reservefeestdag

Het zuiden van Nederland wordt vrijdag overspoeld door Belgen. In België zijn de winkels dicht, waardoor veel zuiderburen in Nederland komen shoppen. De Raad Nederlandse Detailhandel verwacht een extra omzet van 25 miljoen euro door de ongeveer kwart miljoen Belgen die naar het noorden komen.

De Belgen zijn vrij omdat donderdag twee feestdagen samenvielen: Hemelvaartdag en de Dag van de Arbeid. Om te zorgen dat in België daardoor geen vrije dag verloren gaat is 2 mei door de overheid als feestdag aangemerkt, waardoor veel winkels de deuren gesloten houden.

Ursul de Geer voor rechter om vuilniszak

Ursul de Geer moet over twee weken voor de politierechter verschijnen in Amsterdam omdat hij zijn vuilniszakken vorig jaar verkeerd op straat heeft neergezet. De 62-jarige televisiemaker en theaterregisseur bevestigde gisteren het vergrijp waaraan hij zich volgens justitie schuldig heeft gemaakt.

"Ik vind het bezopen dat ik hiervoor ter verantwoording wordt geroepen", grinnikt De Geer. "Maar ja, ik ben schuldig. Alle vuilcontainers waren vol, dus ik heb de zakken ernaast gezet. Zoals ieder mens zou doen." Het 'misdrijf' vond ruim een jaar geleden plaats. De televisiecoryfee heeft nog geen advocaat in de hand genomen. "Ik wist zelfs nog niet eens dat ik voor de rechter moest verschijnen."

Artsen en apothekers bezorgd over patiëntendossier

Apothekers en artsen willen dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) zijn plannen voor het elektronisch patiëntendossier herziet. Ze schrijven dat in een brief waarover het blad Medisch Contact publiceert.

Klink kondigde in april aan dat huisartsen, apothekers en ziekenhuizen per 1 september volgend jaar moeten zijn aangesloten op het elektronisch dossier, waarmee ze informatie over patiënten kunnen uitwisselen. De plannen om dat doel te bereiken zijn ondeugdelijk en de termijn waarbinnen ze moeten worden bereikt is onhaalbaar, vinden onder meer de artsenorganisaties KNMG, LHV en de apothekersorganisatie KNMP.

De organisaties stellen dat de proeven die nu draaien zeer beperkt van omvang zijn en grote technische problemen kennen. Klink zei eerder dat de proeven na eerdere kinderziektes nu wel goed verlopen. De artsen en apothekers schrijven verder dat er nog niets is geregeld over de aansprakelijkheid van zorgverleners als het dossier om technische of andere redenen onvolledig is, een volgens hen harde voorwaarde voor het elektronisch patiëntendossier.

Belastingdienst publiceert inkomens Italianen

De Italiaanse belastingdienst heeft tot ontzetting van velen alle inkomensgegevens van burgers op een website geplaatst. De publicatie werd volgens Italiaanse media na circa 24 uur gestaakt na interventie van een overheidsorgaan dat toeziet op bescherming van de privacy van burgers.

Het ministerie van Financiën had tot de bekendmaking van alle gegevens (over 2005) besloten in zijn streven naar een transparanter beleid. "Ik zie het probleem ook niet", zei scheidend onderminister Vicenzo Visco in een reactie. Volgens hem zijn er overal ter wereld al dit soort sites.

De website was overigens urenlang onbereikbaar wegens de grote drukte. Veel Italianen wilden zien wat de buren verdienen of wat sommige BI'ers (Bekende Italianen) incasseren. Zo blijkt modekoning Georgio Armani in 2005 een inkomen te hebben opgegeven van 44 miljoen euro en voetballer Christian Vieri van 22 miljoen.

Zware verliezen voor Labour in verkiezingen

De Labour partij heeft zware klappen moeten incasseren bij de gemeenteraadsverkiezingen in Engeland en Wales van gisteren. Volgens berekeningen van de Britse omroep BBC zou de partij van premier Gordon Brown op een derde stek komen wat betreft totaal aantal stemmen.

De Conservatieven zouden 44 procent van de stemmen hebben gekregen, de Liberal Democrats 25 procent en Labour 24 procent. Volgens de omroep zouden het wel eens de slechtste uitslagen in veertig jaar kunnen worden voor de partij van de vorig jaar teruggetreden Tony Blair.

In een voorlopige tussenstand konden de Conservatieven rekenen op een winst van meer dan 130 raadszetels. Labour zou ongeveer hetzelfde aantal zijn kwijtgeraakt. Op het spel stonden donderdag meer dan 4000 raadszetels in 159 gemeenten.

'Arabische staten steunen Palestijnen onvoldoende'

Arabische landen wachten te lang en geven niet genoeg aan de Palestijnse zaak. Die opmerkelijke uitspraak deed de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Condoleezza Rice gisteren in Londen.

"Ik denk dat staten die de middelen hebben niet moeten kijken naar hoe weinig ze kunnen doen maar juist naar hoeveel ze kunnen doen", aldus de bewindsvrouw. Ze is in Londen voor een serie gesprekken over het vredeproces in het Midden-Oosten en hulp aan de Palestijnse gebieden.

Rice wijdde niet uit over welke landen ze in haar uitspraak bedoelde maar volgens een hoge functionaris bij Buitenlandse Zaken doelde ze specifiek op Qatar, Koeweit en Libië. Arabische landen hebben volgens Amerikaanse cijfers voor 2008 in totaal 717 miljoen dollar toegezegd aan de Palestijnse Autoriteit. Daarvan is slechts 153 miljoen ook daadwerkelijk overgemaakt.

Cameraman al-Jazeera na zes jaar vrij

Een Sudanese cameraman van de Arabische nieuwszender al-Jazeera is na zes jaar gevangenschap op vrije voeten gesteld door de Amerikanen. Sami al-Haj zat al die tijd zonder aanklacht vast in het detentiecentrum Guantanamo.

De journalist arriveerde vanochtend vroeg in de Sudanese hoofdstad Khartoum, waar familie hem opwachtte. Meteen daarna ging hij naar een ziekenhuis om medisch onderzocht te worden. Al-Haj hield tijdens zijn detentie maandenlange hongerstakingen.

Haj werd in december 2001 door het Pakistaanse leger gearresteerd en overgedragen aan de Amerikanen. In juni 2002 kwam hij in Guantanamo waar hij sindsdien werd vastgehouden. Volgens de organisatie Journalisten zonder Grenzen is Haj gemarteld en onderworpen aan zeker tweehonderd ondervragingen.

Gevreesde hoerenmadam van Washington overleden

De gevreesde hoerenmadam Deborah Jeane Palfrey van de Amerikaanse hoofdstad Washington DC heeft zichzelf van het leven beroofd. De 52-jarige vrouw runde tot voor kort een escortbureau met tal van rijke en invloedrijke klanten in het centrum van de Amerikaanse macht.

Haar arrestatie afgelopen jaar zond schokgolven door Washington DC. Tal van hoogwaardigheidsbekleders moeten peentjes hebben gezweet uit vrees dat hun seksuele escapades naar buiten zouden komen. Palfrey werd vorige maand schuldig bevonden aan het runnen van een prostitutienetwerk. In afwachting van de strafbepaling was ze op vrije voeten gesteld. Ze verhing zich gisteren in een schuurtje bij haar moeders stacaravan in Tarpon Springs, Florida.

Duitse 1-mei betogingen eindigen in rellen

Verscheidene 1-mei betogingen in Duitsland zijn gisteren in veldslagen geëindigd. Vooral de stad Hamburg was het toneel van gewelddadige botsingen tussen linkse betogers en de oproerpolitie. Het ging volgens de autoriteiten om de ergste rellen in jaren.

Volgens de Duitse zender ARD raakten meer dan twintig agenten gewond en zijn 250 relschoppers opgepakt. De autoriteiten hadden op voorhand een grote politiemacht van 2500 man op de been gebracht. Reden voor de voorzorgsmaatregel was een demonstratie van de neonazistische NPD op de Dag van de Arbeid.

Circa 3000 linkse tegendemonstranten staken 's middags auto's in brand, richtten barricades op en bekogelden de politie met stenen en flessen. Ook kwam het tot directe confrontaties met de rechtsextremisten. Bussen waarin de NPD'ers uit heel Duitsland naar de hanzenstad waren getrokken, werden beschadigd. Verscheidene journalisten zijn afgetuigd door neonazi's.

's Avonds was het opnieuw raak in Hamburg toen linkse jongeren agenten bekogelden met flessen en stenen. De politie zette opnieuw waterkanonnen in om de menigte uiteen te drijven.

In het Zuid-Duitse Neurenberg verzamelden zich circa 10.000 mensen die tegen een optocht van de NPD demonstreerden. Ondanks de gespannen situatie bleef het in de Beierse stad rustig.

Dominee Wright loopt eredoctoraat mis

De gewezen dominee van de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama, Jeremiah Wright, loopt een eredoctoraat mis. De Northwestern University in het Amerikaanse Chicago heeft een uitnodiging aan de predikant ingetrokken om in juni de bul in ontvangst te nemen.

De universiteit geeft als reden voor het intrekken van de toekenning de uitspraken van Wright die recentelijk in het nieuws zijn gekomen. Het alsnog uitgeven van de eretitel zou de goede naam van de universiteit schaden, aldus Amerikaanse media.

Een aantal felle anti-blanke en anti-Amerikaanse uitspraken van Wright brachten Obama in ernstige verlegenheid. De kandidaat heeft de vriendschap verbroken en zich openlijk gedistantieerd van de uitlatingen van de predikant. De dominee vergeleek recentelijk onder meer het Amerikaanse leger met de Romeinse legioenen in het heilige land die Jezus hadden gedood.

Dode door schietpartij Rotterdam

Door een schietpartij in Rotterdam is afgelopen nacht een man om het leven gekomen. Dat meldde de politie. De schietpartij had plaats in de Franselaan.

Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het Erasmus Medisch Centrum gebracht. Daar overleed hij enkele uren later aan zijn verwondingen. Over de identiteit van de man kon de politie nog geen mededelingen doen. Ook over de toedracht van de schietpartij is nog niets bekend.

Nek-aan-nekrace verkiezingen Londen

Kiezers in grote delen van Engeland en Wales zijn donderdag naar de stembus gegaan voor lokale verkiezingen. In Londen lijkt het een nek-aan-nekrace te zijn tussen burgemeester Ken Livingstone van de Labour Partij en zijn conservatieve uitdager Boris Johnson.

De officiële uitslagen worden vrijdagavond verwacht. Kort na het sluiten van de stembureaus om 23.00 uur (Nederlandse tijd) leek de strijd in het voordeel van Johnston te zijn uitgevallen op basis van een rondvraag door persbureau Reuters. Kiezers lijken het tijd voor een verandering te vinden na acht jaar Livingstone of hebben tegen Labour gestemd door op Johnson te stemmen.

"Ik denk niet dat hij de beste kandidaat is, maar ik heb hem liever dan meneer Livingston", aldus een van de respondenten. "Ik ben helemaal klaar met Ken Livingston'', zei een ander.

'China wil Amerikaanse hotels bespioneren'

De Chinese regering heeft hotels van Amerikanen in China opgedragen internetfilters te installeren, zodat bezoekers van de Olympische Spelen kunnen worden bespioneerd. Die beschuldiging heeft de Amerikaanse senator Sam Brownback donderdag geuit.

De praktijk gaat in tegen internationale wetgeving en de Olympische mentaliteit, zei Brownback op een persconferentie in Washington. De Chinese regering moet volgens hem het 'verzoek en bevel' intrekken. Hij zegt memo's van de Chinese autoriteiten aan zeker twee hotels te hebben gezien. Zijn beschuldigingen zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen, voegde de Republikein eraan toe.

Brownback sprak van een 'Spelen van Onderdrukking' en beschuldigde China van ernstige mensenrechtenschendingen. President George Bush moet wat hem betreft de openingsceremonie van de Spelen boycotten. Niets wijst erop dat Bush hieraan gehoor zal geven. De Spelen worden in augustus in Beijing gehouden.

Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (1/5)

Donderdagavond werden de returns in de halve finale van de UEFA Cup gespeeld. Zenit St. Petersburg kreeg het Duitse Bayern München op bezoek. De andere wedstrijd ging tussen Fiorentina en Glasgow Rangers. Hieronder vind je de uitslagen.

Zenit - Bayern München
Zenit St. Petersburg heeft zich ten koste van Bayern München geplaatst voor de finale van de UEFA-cup. De eerste wedstrijd eindigde in 1-1. Vanavond werd het 4-0 in het voordeel van de Russen.

Het duel begon enerverend. Nadat Klose in de tweede minuut al een bal van de lijn haalde, was het na vier minuten toch al raak. Pogrebnijak schoot een vrije trap dwars door de Duitse muur het doel in. Na dit doelpunt schroefde de Duitsers het tempo meteen flink op en Zenit zakte daardoor ver terug op de eigen helft.

Toch waren het de Russen die de beste kansen kregen. Anjoekov miste een grote kans door van dichtbij net voorlangs te schieten. Aan de andere kant was Toni dichtbij de gelijkmaker, zijn kopbal ging maar net over. Net voor rust was het toch Zenit die opnieuw tot scoren kwam. Zyrjoanov maakte na een mooie schijnbeweging de 2-0. Dit was tevens de ruststand.

In het begin van de tweede helft was het opnieuw Bayern die de druk opvoerde. Zenit ging vanaf dat moment op de counter speelde en dit resulteerde na een kwartier in de derde goal van de avond. Faizoelin kopte hard in en Kahn was kansloos.

Opnieuw moest Bayern komen, maar de moed zakte langzaam weg bij de Duitsers. Op een paar afstandschoten na, kon Bayern geen gevaar stichten voor het doel van Malafejev. Het beetje hoop wat Bayern dan nog had, werd helemaal teniet gedaan toen Pogrebnijak zijn tweede doelpunt van de avond liet aantekenen. Dominguez legde de bal goed terug en de spits rondde erg goed af. Omdat Pogrebnijak in de slotfase nog een gele kaart pakte, zal hij er niet bij zijn als Zenit de finale gaat spelen, 14 mei in Manchester.

FC Zenit - Bayern München 4-0
4’ Pogrebnijak 1-0
39’ Zyrjanov 2-0
54'Faizoelin 3-0
73' Pogrebnijak 4-0

Toeschouwers: 22.000
Scheidsrechter: Henning Øvrebø (Noo)
Stadion: Petrovsky Stadion
Gele kaart: Pogrebnijak (FC Zenit), Toni, Lell (Bayern München)

Opstellingen

FC Zenit: Malafejev, Anjoekov, Krizanac, Sjirokov, Gorsjkov, Zyrjanov, Timojtsjoek, Denisov, Dominguez (Lee H/89), Pogrebnijak, Faizoelin

Bayern München: Kahn, Jansen (Lell/46), Lúcio, Demichelis, Lahm, Schweinsteiger, Van Bommel, Zé Roberto (Podolski/46), Ribéry, Toni, Klose (Sosa/62)

 

Fiorentina - Glasgow Rangers
Glasgow Rangers is ten koste van Fiorentina doorgedrongen tot de finale van de UEFA Cup. Fiorentina werd pas na penalties verslagen.

Tijdens de eerste helft bleven de Schotten, ondanks een veldoverwicht van Fiorentina, redelijk makkelijk overeind. Fiorentina kon, ondanks positioneel sterk spel, geen kansen creëren. Aan de andere kant werd Frey geen moment uitgetest door de Rangers. Na rust deed Fiorentina er een schepje bovenop en dit leidde tot een eerste grote kans voor Ujfalusi, die zijn volley maar net over zag gaan. Verder schoot Pazzini naast en werd een poging van Mutu maar net gered.

Het duurde tot een kwartier voor tijd dat de Rangers eens wat terugdeden. Doordat Ujfalusi de fout inging, verscheen Davis plots voor doelman Frey. De doelman van Fiorentina kon echter redding brengen op de poging van Davis. Even later was het Whittacker die met een pegel het doel van Frey bestookte, maar ook dit schot werd gepareerd door de Franse doelman. Tussendoor was invaller Vieri nog dichtbij een goal voor de Italianen, maar hij viel een meter van het doel over de bal.

Omdat het eerste duel een 0-0 gelijkspel opleverde en ook deze wedstrijd geen doelpunt werd gemaakt, moest er een verlenging aan te pas komen. Tijdens deze verlenging kregen Kuzmanovic, Mutu en Vieri kansen om de Italianen op voorsprong te zetten, maar ze misten alledrie precisie. Ook na de rode kaart van Rangers-speler Cousin, hij ontving zijn tweede gele kaart, hielden de Schotten zich makkelijk staande. Zo moesten penalties uiteindelijk de beslissing gaan brengen.

Ferguson mocht als eerste aanleggen voor de Rangers. Zijn inzet werd meteen al op prachtige wijze gekeerd door doelman Frey. Dit bleek niet genoeg te zijn voor de winst, want namens Fiorentina misten Liverani en Vieri hun penalty. Omdat Novo de beslissende penalty binnen wist te werken, is Glasgow Rangers de opponent van Zenit St. Petersburg in de finale van de UEFA Cup.

Fiorentina - Glasgow Rangers 0-0
Glasgow Rangers wint na penalties 2-4

Toeschouwers: 35.000
Scheidsrechter: De Bleeckere (Bel)
Stadion: Stadio Artemio Franchi
Gele kaart: Thomson, Weir, Cousin (Glasgow Rangers),
Rode Kaart: Cousin (109/2xg) (Glasgow Rangers)

Opstellingen

Fiorentina: Frey, Jørgensen, Gamberini, Ujfalusi, Gobbi, Donadel (Kuzmanovic/42), Liverani, Montolivo, Santana (Semioli/94), Pazzini (Vieri/79), Mutu

Glasgow Rangers: N. Alexander, Broadfoot, Cuéllar, Weir, Papac, Whittaker, Ferguson, Hemdani, Davis (Novo/81), Thomson, Darcheville (Cousin/65)

 

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!voetbalmanager !

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.