Evacuatie na vulkaanuitbarsting Chili

Michel (OA)

In het Zuid-Amerikaanse land Chili is de vulkaan Chaitén uitgebarsten. Er zijn minimaal 1.000 mensen geëvacueerd na de uitbarsting, die plaatsvond in het zuiden van het land, bij de gelijknamige stad Chaitén. De eruptie werd gevolgd door enkele aardschokken.

Grote aswolken, die 150 kilometer verder nog te zien waren, zorgden ervoor dat de zon gedurende korte tijd niet te zien was. Als gevolg van deze neerdalende as, zoeken veel Chilenen het ziekenhuis op met ademhalingsproblemen en geïrriteerde ogen. De overheid heeft voor trucks met schoon drinkwater gezorgd in het getroffen gebied. Dikke rook en as maken het bijna onmogelijk om de kleine kuststad Chaitén te bereiken, waardoor de 7.000 inwoners vrijwel afgesloten zijn van de buitenwereld. De Chileense marine is met een schip onderweg naar de stad.

Het is overigens de eerste keer in de geschiedenis dat deze vulkaan is uitgebarsten. De Chileense autotiteiten gingen er aanvankelijk van uit dat de veertig kilometer verder gelegen vulkaan Michimahuida was uitgebarsten.