Slachtoffer Zaamslag overleden

De politie heeft twee arrestaties verricht in verband met de vondst van een zwaargewonde man in Zaamslag (gemeente Terneuzen) in de nacht voorafgaand aan Koninginnedag. De man in kwestie, de 56-jarige postbode Peter Herwegh, ligt nog altijd in kritieke toestand in een ziekenhuis.

De arrestanten zijn twee jongens (16 en 17-jaar) uit Zaamslag. De jeugd van Zaamslag was tijdens Koninginnedag behoorlijk in de weer. Ze  trokken verkeersborden omver, vernielden ruiten van een muziekkiosk op het Plein en zetten een carbidkanon in werking op het dak van een gebouw. Toen de politie jongeren sommeerde een vreugdevuur van houten pallets te doven, staken ze een autoband van een politiewagen lek.

Om half vier 's nachts werd Herwegh hevig bloedend met een hoofdwond aangetroffen op het Plein. In het dorp gonst het van de geruchten dat de man eerder de amokmakende jeugd tot de orde had willen roepen.  In de loop van de dag werd een 16-jarige jongen uit Zaamslag aangehouden in verband met de mishandeling. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Volgens berichten op het forum van Omroep Zeeland zou de 16-jarige arrestant luisteren naar de naam Michiel de K. En passant wordt gelinkt naar zijn Hyves-pagina.

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen zegt geschokt en verbijsterd te zijn door de mishandeling. Hij verklaart in een schrijven dat vandaag onder alle inwoners van Zaamslag zal worden verspreid, zijn steun aan de familie en vrienden van het slachtoffer. Hij betuigt ook zijn mede-leven aan de rest van het dorp. Daarnaast geeft hij aan te denken aan de familie van de mogelijke verdachten: "Ik wil de dorpsgemeenschap oproepen elkaar niet te veroordelen, maar juist in deze moeilijke tijden elkaar tot steun te zijn."

Morgenochtend organiseert de gemeente een besloten bijeenkomst die alleen toegankelijk is voor inwoners van Zaamslag. Daar kunnen ze hun verhaal kwijt.  De politie laat weten dat de namen van de meeste vernielzuchtigen inmiddels bekend zijn. Zo gauw de politie het bewijs rond heeft, kunnen zij gepeperde rekeningen voor de aangerichte vernielingen verwachten.

Update: 15.53 uur
De voorlopige hechtenis van de twee jongens is vanmiddag door de rechter-commissaris verlengd met minimaal twee weken. Justitie verdenkt de 16-jarige verdachte van poging tot moord. De 17-jarige jongen zit vast op verdenking van zware mishandeling.

Het slachtoffer zou met een loden pijp zijn neergeslagen. Zijn toestand wordt ook vanmiddag nog steeds omschreven als zeer kritiek. Politie en Justitie sluiten meer aanhoudingen niet uit.

Update 16:01

Een trieste update tot slot: Peter Herwegh is vanmiddag overleden.