Bush wil 770 miljoen dollar extra voor voedselhulp

De Amerikaanse president George Bush heeft het Congres donderdag gevraagd 770 miljoen dollar (ruim 495 miljoen euro) extra uit te trekken voor voedselhulp aan met name Afrikaanse landen. De extra hulp is volgens Bush nodig door de uit de hand lopende voedselprijzen.

"In sommige van de armste landen kunnen stijgende prijzen het verschil betekenen tussen dagelijks een maaltijd krijgen en niets te eten hebben", zei Bush. Twee weken geleden maakte Bush al 200 miljoen dollar vrij voor extra noodvoedselhulp. Het bedrag van 770 miljoen komt daar bovenop. Het geld moet behalve aan voedselhulp ook besteed worden aan ontwikkelingsprogramma's.

Volgens Bush is de extra hulp 'slechts het begin'. Dit jaar en volgend jaar zal de VS in totaal vijf miljard dollar uitgeven aan voedselhulp en daaraan gerelateerde ontwikkelingsprogramma's, zei hij.

Binnen de Verenigde Naties wordt de voedselcrisis die zich door de stijgende prijzen heeft ontwikkeld door sommigen voor een deel geweten aan de door Bush gepropageerde productie van biobrandstoffen. Volgens de belangrijkste economische adviseur van Bush, Edward Lazear is de uit maïs vervaardigde biobrandstof ethanol slechts voor 2 tot 3 procent verantwoordelijk voor de wereldwijde stijging van de voedselprijzen. De voedselprijzen zijn in een jaar tijd 43 procent gestegen.