SP: Excuses aan Suriname voor slavernijverleden

Redactie

Premier Jan Peter Balkenende moet het aanstaande bezoek aan Suriname aangrijpen om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Dat heeft SP-parlementariër Harry van Bommel, op bezoek in Paramaribo, gezegd.

Van Bommel stelt in de vrijdageditie van dagblad de Ware Tijd dat de reis van Balkenende een unieke gelegenheid is om ''ruimhartig te erkennen dat Nederland fout zat in de slavernij''. Nederland schafte de slavernij 145 jaar geleden af. Suriname herdenkt dat feit op 1 juli.

Balkenende is samen met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) op 13 en 14 mei op bezoek in Paramaribo. Volgens Van Bommel moet Balkenende het voorbeeld van zijn ambtgenoten van Groot-Brittannië, Duitsland en Australië volgen en verontschuldigingen aanbieden voor het slavernijverleden.

Van Bommel spreekt in Paramaribo onder meer met parlementsleden over de drugscontroles op Schiphol. Van Bommel meent dat er een racistisch tintje zit aan de toch al vernederende en mensonterende controles op de luchthaven.

De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Lygia Kraag-Keteldijk, tekende woensdag opnieuw protest aan tegen de behandeling van Surinaamse reizigers op Schiphol. ''Er is gebrek aan respect voor de persoonlijke integriteit en menselijke waardigheid'', zei zij tijdens een receptie van de Nederlandse ambassade ter gelegenheid van Koninginnedag.

Overigens heeft Nederland in 2001 al eens zijn excuses gemaakt voor het slavernijverleden. In een bericht uit die tijd op FOK! staat onder meer dat toenmalig minister Roger van Boxtel (Integratiebeleid) op een anti-racismeconferentie van de VN verklaarde dat er in het verleden grove fouten zijn gemaakt die hebben geleid tot groot onrecht. 

"We betuigen diepe spijt over de slavernij en de slavenhandel die hebben plaatsgehad maar een spijtbetuiging alleen is niet voldoende en kan niet worden gebruikt als een excuus om in het heden geen actie te ondernemen'', aldus de bewindsman in 2001.