Politie zoekt getuigen homomodeshow Amsterdam

De politie zoekt getuigen van de modeshow op Koninginnedag in Amsterdam waarbij een homomodel van de catwalk zou zijn afgetrokken. Ook beeldmateriaal dat is gemaakt vlak voor en tijdens het incident is welkom, meldt de politie vrijdag. Met getuigen, foto's en filmpjes van omstanders willen rechercheurs achter de identiteit van de daders komen.

Het model liep woensdag rond 15.00 uur een tolerantiemodeshow voor homocafé Lellebel in de Utrechtsestraat. Volgens de organisatie werd hij toen hij zijn tweede ronde liep door meerdere allochtone jongeren van de catwalk gesleurd en met geweld bedreigd. Een bezoeker die het model wilde helpen, zou een paar klappen hebben gekregen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De aangifte van mishandeling wordt vrijdag opgenomen, zegt een politiewoordvoerder.

De show was bedoeld om op een positieve manier aandacht te vragen voor tolerantie voor homoseksuelen. De politie zei al eerder homogerelateerd geweld zeer serieus te nemen. De PVV stelde Kamervragen naar aanleiding van het incident. De partij wil van emancipatieminister Ronald Plasterk (PvdA) weten of hij vindt dat het incident aangeeft dat Amsterdam geen tolerante stad meer is.