Laatste deelnemer aanslag op Hitler overleden

Redactie
De enig overgebleven deelnemer aan de mislukte aanslag op Adolf Hitler in juli 1944, baron Philipp von Boeselager, is in de nacht van woensdag op donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat hebben vrienden van de voormalige Wehrmachtofficier vrijdag bekendgemaakt.

Von Boeselager werd bij de samenzwering betrokken via Henning von Tresckow, met graaf Claus Schenk von Schauffenberg de drijvende kracht achter het plan. Hij leverde de explosieven die Von Stauffenberg liet afgaan in de Wolfsschanze, Hitlers hoofdkwartier bij Rastenburg, nu het Poolse Ketrzyn. Hitler overleefde de explosie en Von Stauffenberg en andere samenzweerders werden terechtgesteld en hun familie door de Gestapo gearresteerd. Dat Von Boeselager overleefde had hij te danken aan zijn kameraden, die ondanks martelingen zijn naam verzwegen.

Von Boeselager heeft altijd gezegd dat de Holocaust zijn primaire motief was om Hitler te willen doden. Hij zei er zijn hele leven spijt van te hebben gehad dat hij hem niet al in 1943 had doodgeschoten. Toen was hij de beoogde uitvoerder van een andere samenzwering tegen de Führer, die echter op het laatste moment werd afgeblazen.

De afgelopen jaren hield Von Boeselager, die getrouwd was met gravin Maria von Westphalen zu Fürstenberg, regelmatig lezingen over het nationaal-socialisme, vooral op scholen.