UEFA Euro 2008

Dennis1969
Je kan er de klok op gelijk zetten, zodra er een groot voetbalevenement is brengt EA buiten de jaarlijkse FIFA game een aparte game uit ter gelegenheid van het evenement.
Uiteraard hebben we het dit keer over het Europese Kampioenschap wat dit jaar word gehouden in Oostenrijk en Zwitserland.
Hoewel mijn interesse voor dit spel minimaal is, mag ik altijd graag een virtueel balletje trappen en was dan ook benieuwd wat ik dit keer op mijn PSP voorgeschoteld zou krijgen.

Alle bekende game modes zijn weer aanwezig, dit keer tegen de achtergrond van het al eerder genoemde EK. In Play Now kan je met elk willekeurig team een wedstrijd spelen tegen een ander willekeurig team. De duur van de wedstrijd is zelf in te stellen, een speelhelft kan maximaal 10 minuten duren. Dit is vooral handig als je onderweg even een match wilt spelen, waar een handheld toch uitermate geschikt voor is. Het instellen van de speeltijd is overigens ook aanwezig in de andere modes. In Uefa Euro 2008 mode speel je het toernooi na, met of zonder kwalificatie rondes, als je wilt kun je de groepen opnieuw indelen, zodat Nederland er wat beter voorstaat.

De interessantste mode is de European Campaign waarbij je in alle Europese landen diverse opdrachten moet vervullen om vervolgens weer nieuwe landen met nieuwe opdrachten vrij te spelen. De opdrachten bestaan uit Shootout Challenges, ofwel het nemen van strafschoppen, en het afmaken van wedstrijden. Je word midden in een wedstrijd gedropt welke je dan met een bepaald resultaat moet afsluiten. De opdrachten worden hoe langer hoe moeilijker, maar je krijgt ook steeds meer ervaringspunten waardoor je spelers ook steeds weer beter worden. Het leukste is echter dat je voor iedere opdracht credits krijgt om voetbalplaatjes te kopen en al gaande een virtueel sticker album vol spaart.

Er zijn ook wat mini games in de game gestopt. Met Juggling is het de bedoeling dat je de bal hoog houdt door op de juiste momenten de juiste toets indrukt. Het ziet er leuk uit maar bied weinig uitdaging. Wall Attack bestaat uit het schoppen tegen de muur, in de hoop dat je het juiste vak raakt zodat je veel punten krijgt. ook hier voldoet het om op het juiste moment de juiste toets te raken, leuk voor een keertje maar voegt weinig toe. Ook zit er een Quiz in, maar dat is aan mij niet besteed, zoals ik al zei, ik trap graag een virtueel balletje, maar weet er verder niet zo veel van.

Wel weet ik genoeg van voetbal om te weten dat H. de Noteboom geen bliksem carrière heeft gemaakt en de nieuwe ster van het Nederlands elftal is....inderdaad, de Nederlandse spelers zijn niet gelicenseerd en zodoende niet aanwezig in het spel. Andere belangrijke spelers bijvoorbeeld uit Engeland en Frankrijk zijn wel vertegenwoordigd.

Het is natuurlijk niet eerlijk om een handheld game te vergelijken met een next gen console, en is het vrij makkelijk om te zeggen dat bijvoorbeeld dat de game er grafisch niet geweldig uit ziet. In het geval van Fifa Euro 2008 durf ik dat wel te stellen, grafisch stelt het niet zo veel voor. de animaties zijn gewoon niet mooi en als er word ingezoomd zijn de achtergronden ronduit lelijk, het is nog net niet zo dat je naar een oude Amiga game zit te kijken. Tijdens het spelen kan het er mee door, hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de besturing. Je hebt hetr vrij snel onder de knie, maar doet helaas niet altijd wat je wilt, sterker nog, als je langs de zijlijn loopt met de bal is het moeilijk om in een rechte lijn te lopen. Ook sommige bewegingen maak je niet al te snel, soms als je bijvoorbeeld een tackle wilt uitvoeren wil het nog wel eens voorkomen dat dit met enige vertraging gebeurt. Qua geluid zit het wel goed met de game, de wedstrijden worden voorzien van een degelijk commentaar, de menu\'s worden opgeleukt met vlotte deuntjes en het publiek juicht wanneer dat nodig is en meer verwacht je eigenlijk niet van een voetbal game.