Veelwijverij in Turkije uit de taboesfeer

Polygamie (veelwijverij) lijkt in Turkije geen taboe meer. Sinds een week wordt er in het land een fel debat gevoerd over het trouwen met meerdere vrouwen. Officieel is polygamie overigens verboden in Turkije, maar het komt wel voor. De discussie laaide op, nadat textielmagnaat  Mustafa Karaduman vorige week had verklaard dat hij drie vrouwen heeft, zo schrijft dagblad Trouw vandaag.

Bovendien dringt de vraag zich op, of bejaarde mannen met jonge meisjes mogen trouwen. De 74-jarige gezaghebbende columnist Huseyin Uzmez, van de fundamentalistische krant Vakit zou een 14-jarig meisje hebben verkracht. Een imam zou hem kort ervoor in het huwelijk hebben verbonden, maar daar bestaat onduidelijkheid over.

Voor de wet mag je in Turkije maar met één vrouw trouwen.  In de praktijk komt veelwijverij wel voor. Er zijn zelfs parlementariërs die meer dan één vrouw hebben. Voor zo’n tweede of derde huwelijk voldoet een imam, die een paar verzen uit de koran leest en de man vraagt of hij wel goed gaat zorgen voor de vrouw. Een dergelijk huwelijk heeft wettelijk overigens generlei waarde.

'De profeet deed het ook'
Voorstanders van polygamie en het trouwen van oudere mannen met jonge meisjes, wijzen op de profeet Mohammed. Die had zelf meerdere vrouwen en huwde met Aisha toen ze nog maar negen jaar oud was. ''Waarom heeft onze profeet dan én polygamie bedreven én een meisje van negen jaar gehuwd?'', zo zeggen ze tegen de tegenstanders.

Het Turkse ministerie van Geloofszaken heeft zich nu in het gekrakeel gestort. Ze wijzen er op de profeet Mohammed inderdaad meerdere vrouwen huwde, maar dat het in die tijd dat noodzakelijk was om de islam te verspreiden. ''De profeet trouwde met meisjes uit belangrijke families zodat deze families binnen de invloedsfeer van de islam kwamen.” Volgens het ministerie is polygamie nu niet meer nodig.

Of polygamie In Turkije toeneemt is niet onderzocht. Wel is duidelijk dat het uit de taboesfeer komt. Televisieseries tonen polygamie als iets normaals. Vrouwen die accepteren om tweede of derde vrouw te worden, vertellen daarover zonder schroom op de televisie. 

Inmiddels nemen vrienden van de 74-jarige columnist Uzmez het voor hem op.  Een van de columnisten van dezelfde krant, zei op de Turkse televisie: ''Al die kranten die over Uzmez schrijven zouden naar zichzelf moeten kijken. Hun pagina’s zitten vol met foto’s van blote vrouwen. We willen niet geloven dat Uzmez dat meisje heeft verkracht.'' Bovendien is Uzmez voor een imam getrouwd met het 14-jarige meisje, zo zeggen zijn vrienden.