FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 mei 2004

Frankrijk arresteert hoofd Turkse moskee

Buitenlands-nieuwsIn Frankrijk is gisterenavond het hoofd van een moskee in Parijs gearresteerd. De uit Turkije afkomstige man, Midhat Guler, is formeel voorzitter van het Islamitische Genootschap in Frankrijk (Association islamique de France). Het Franse ministerie van binnenlandse zaken heeft aangekondigd dat het Guler het land wil uitzetten.

De Franse overheid omschrijft Guler als de leider van een niet nader aangeduide Turkse extremistische moslimgroepering die terrorisme en andere vormen van geweld voorstaat.

Afgelopen maand werd de Algerijnse imam Abdelkader Bouziane op een vliegtuig naar zijn vaderland gezet, omdat hij gezegd had dat een man zijn vrouw mag slaan. Volgens de Franse overheid riep hij in zijn moskee bovendien op tot geweld. Een rechtbank draaide later die uitzetting weer terug, en besliste dat Bouziane in elk geval voorlopig nog in Frankrijk mag blijven.

Vorige week zei de Franse president Jacques Chirac dat hij wil dat mensen als Bouziane Frankrijk uitgezet worden. Chirac is desnoods bereid de vreemdelingenwet daarvoor te wijzigen als dat nodig mocht zijn.

[update] Likud-partij niet akkoord met plan Sharon

Uit een exit-poll van de IsraŽlische radio blijkt dat ongeveer zestig procent van de stemmers van de Likud-partij tegen het Gazaplan van premier AriŽl Sharon heeft gestemd.

Het plan hield in dat het IsraŽlische leger zich terug zou trekken uit de Gaza-strook, ook zouden alle joodse nederzettingen aldaar en vier van de 120 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever ontruimd worden. De opkomst onder de ongeveer 193 duizend leden van de Likud-partij was niet groot.

Eerder vandaag schoten Palestijnse extremisten vijf joodse mensen dood, de daders werden omgebracht door IsraŽlische soldaten. Later op de dag vuurde het IsraŽlische leger drie raketten af op een flatgebouw in Gazastad, hierbij vielen zeven gewonden.

Update 23:34
Premier Sharon meent dat de Palestijnse aanslag van eerder vandaag de reden is van het feit dat de leden van de Likud-partij niet akkoord zijn gegaan met zijn plan. Hij zal nu zijn coalitiepartners raadplegen wat verder te doen.

Oppositieleider Shimon Peres heeft in een eerste reactie laten weten "niet te tolereren dat een kleine groep voor een heel land beslissingen neemt". Hij stuurt nu aan op algemene verkiezingen. Ook de Palestijnse Autoriteit is van mening dat Likud-leden geen enkel recht hebben om te besluiten over de toekomst van de Palestijnen.

Politie grijpt in bij onrust in Staphorst

De politie in Rouveen (gemeente Staphorst) moest in de nacht van zaterdag op zondag ingrijpen toen een groep van ongeveer 50 jongeren een woonhuis in brand wilde steken. Zo'n twintig agenten met politiehonden waren nodig om de menigte uiteen te drijven. Vier jongeren werden uiteindelijk opgepakt.

Rond vijf uur 's nachts was er een melding binnengekomen van ongeregeldheden op de Oude Rijksweg in Rouveen. Agenten van verschillende korpsen uit Drente en Overijssel moesten bijstand verlenen. Volgens een politiewoordvoerder zou de oorzaak van de onrust te maken hebben met een incident dat een etmaal eerder plaatsvond. Ongeveer 25 jongeren reden op brommers zonder uitlaat door het dorp. "Het zou goed kunnen dat de belaagde bewoners vrijdagnacht hebben geklaagd over de geluidsoverlast", denkt woordvoerder Henk Kremer. Tot onvrede van de betrokken jeugd nam de politie zaterdagochtend zeven brommers in beslag.

Het is in de streek traditie om op en rond Koninginnedag 's nachts rond te racen op bromfietsen zonder uitlaat.


Onrust in Staphorst, jongeren willen een huis in brand steken


Dit bericht is om 0:45 uur geupdate met informatie over de vermoedelijke aanleiding.

18-jarige jongen verdacht van dodelijke schietpartij

De politie van Dordrecht heeft afgelopen zaterdag een 18-jarige jongen uit dezelfde woonplaats opgepakt. De jongen wordt er van verdacht een 31-jarige man, eveneens uit Dordrecht, doodgeschoten te hebben. De schietpartij vond plaats in de nacht van dinsdag op woensdag in de Hart Nibberigstraat. De man overleed afgelopen donderdag aan zijn verwondingen. Dit werd afgelopen zondag door de politie bekend gemaakt.

Aanstaande dinsdag wordt de 18-jarige jongen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen, aldus de politie. Het motief van de schietpartij is nog onbekend.

Bos wil onderzoek naar Irak-beleid kabinet

Politiek-nieuwsIn het televisieprogramma Netwerk heeft PvdA-leider Wouter Bos vanavond gezegd dat hij desnoods een parlementaire enquÍte naar de uitzending van Nederlandse militairen naar Irak wil. Het kabinet-Balkenende moet volgens Bos volledige openheid van zaken geven over de redenen van hun steun voor de oorlog in Irak en de manier waarop het parlement hierover is geÔnformeerd.

Wouter Bos"We moeten dit tot op de bodem gaan uitzoeken", aldus Bos. Hij refereerde hierbij aan de hoorzittingen die op dit moment in de Verenigde Staten en Groot-BrittaniŽ gaande zijn, waar inlichtingendiensten voor de oorlog al tegen hun regering zeiden dat de kans op het vinden van massavernietigingswapens in Irak zeer klein was, de regeringen vertelden dit echter niet tegen het parlement.

"We hebben recent gezien dat wapeninspecteurs de Nederlandse regering hebben geÔnformeerd. Tegelijkertijd heeft de regering dit nooit verteld aan het parlement, terwijl ze wťl zeggen dat alles verteld is wat er te vertellen valt", aldus de sociaal-democraat.

Bos meent dat Nederland het mandaat in Irak niet moet verlengen: "Er is tijd genoeg geweest het gezag van de Verenigde Staten in te ruilen voor het gezag van de Verenigde Naties. Gebeurt dit niet, dan moet dit het einde van Nederland in Irak zijn." Hij uitte zijn vrees dat dit kabinet voor een verlenging zal pleiten.

De PvdA en andere oppositiepartijen stelden al eerder voor om een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de inlichtingendiensten te starten, dit haalde destijds geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Bos deed nog meer harde uitspraken, zo noemde hij het huidige kabinet ongeloofwaardig. Hij vindt dat premier Balkenende niet luistert naar het volk: "Wat mij stoort is dat hij zegt goed bezig te zijn en dus het volk nog maar eens gaat uitleggen waarom er bezuinigd wordt. Maar men weet wel dat het moeilijk gaat." Ook zei hij dat het optreden van de premier "heel dicht in de buurt van arrogantie" komt.

Finale Idols trekt 3,4 miljoen kijkers

Afgelopen zaterdagavond hebben ruim 3,3 miljoen mensen gekeken naar de finale van Idols 2004. De uitslag, die later op de avond werd uitgezonden, trok maar liefst 3,4 miljoen kijkers.

Deze cijfers werden gemeten door Stichting Kijkonderzoek (SKO). Deze aantallen zijn wel beduidend minder dan de eerste editie van Idols. Vorig jaar keken er 4,7 miljoen mensen naar de finale tussen Jim en Jamai. Vijf miljoen mensen keken naar de uitslag later op die avond.

[update] Doden bij aanslag in Gazastrook

Bij een schietpartij in de Gazastrook zijn zeven doden gevallen. Een IsraŽlische zwangere vrouw, haar vier jonge dochters en de twee Palestijnse daders kwamen om.

De mannen openden het vuur op auto's van joodse kolonisten, toen zij op de vlucht gingen werden ze door IsraŽlische militairen doodgeschoten. De aanslag is opgeŽist door twee groeperingen, waaronder de radicale Palestijnse organisatie Jihad en is een vergelding voor de liquidaties van Hamasleiders Yassin en Rantassi. IsraŽl denkt dat de aanslag een poging van Arafat en Hamas is om Sharons Gaza-plan (zie hieronder) om zeep te helpen.

Stemming
De Likud-partij van de IsraŽlische premier Sharon stemt vandaag over zijn Gaza-plan. Sharon heeft voorgesteld om het IsraŽlische leger terug te trekken uit de Gazastrook en joodse nederzettingen met in totaal 7500 inwoners te ontruimen. Men verwacht dat het voorstel van Sharon niet geaccepteerd zal worden, vooral de rechtervleugel van de 193 duizend tellende Likud-partij is er fel op tegen, zij vindt dat Sharon zich overgeeft aan terreur.

Update 18:07
Zojuist hebben IsraŽlische gevechtshelikopters drie raketten afgevuurd op een Palestijns gebouw in Gaza-stad, dit melden ooggetuigen. Doelwit van de actie was de bovenste etage van het gebouw, hier zou een radiostation gevestigd zijn dat pro-Hamas is. Het is een vergelding voor de Palestijnse actie van vanmiddag. De schade in het gebouw is enorm, er zouden drie Palestijnen zijn omgekomen.

Update 21:29
Bij de explosie van een auto op de Westoever zijn drie Palestijnen gedood, dit vond plaats bij de stad Nabulus. Ooggetuigen melden dat de explosie het gevolg was van beschietingen door raketten van het IsraŽlische leger. Dit is door het leger niet bevestigd.

Man vernielt uit woede condoomautomaat

De politie heeft gisteravond een 22-jarige Groninger opgepakt voor vernieling van een condoomautomaat. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt. De man is inmiddels weer vrijgelaten om, aldus het politiecommuniquť, "van zijn vrijheid te genieten".

Toen de man geld in de condoomautomaat had gegooid, kwam er geen condoom uit de automaat. De man, die graag veilig vrijt, verloor zijn zelfbeheersing en trapte tegen de automaat tot het apparaat van de muur viel.

Weigerende condoomautomaten blijken wel vaker tot agressie te leiden; in maart van dit jaar werd in Venray ook al een man gearresteerd die een condoomautomaat had gemolesteerd. In 2002 werd in Leusden zelfs een automaat van de muur geblazen.

Amsterdam-Noord: aso-gezinnen in containers

KonnieKipke had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Amsterdamse stadsdeel Noord wil probleemgezinnen gaan huisvesten in speciale wooncontainers. Over enkele maanden wordt het plan behandeld in de deelraad Noord. Naar verwachting kunnen dan in het najaar de eerste gezinnen de wooncontainers in.

Het grootse deel van de overlast in Amsterdam Noord wordt veroorzaakt door een paar families. Het stadsdeel wil die gezinnen, die verantwoordelijk zijn voor extreme geluidsoverlast, criminaliteit en drugshandel, uit de buurt weghalen.

In de speciale wooncontainers worden de probleemgezinnen bij elkaar geplaatst en begeleid tot ze weer in staat zijn een normaal, sociaal leven te leiden.

[update] Al 40 doden bij bootongeluk Vietnam

Bij een ongeluk met een boot voor de Vietnamese kust zijn vrijdag minstens 25 mensen om het leven gekomen. Meer dan zeventig mensen worden vermist, ook voor hun leven wordt gevreesd. Dit maakten de Vietnamese autoriteiten vanmorgen bekend.

Het gaat om een vissersboot die illegaal passagiers vervoerde tussen de provincie Ca Mau en een eiland 25 kilometer uit de kust. Door een defecte pomp zonk de boot, die zo'n tweehonderd mensen aan boord had. Ruim negentig mensen konden door politie, marine en het leger uit het water gehaald worden. De eigenaren van de boot overleefden het ongeluk en zijn gearresteerd.

Update 2 mei, 19:57
Het dodental van het bootongeluk is inmiddels tot veertig gestegen, men vreest voor nog meer dodelijke slachtoffers. 102 opvarenden zijn nu gered.

DTM: Albers wint in Estoril

De tweede race van het DTM seizoen is op spectaculaire manier gewonnen door Christijan Albers.

Albers werd met zijn AMG-Mercedes in Estoril tijdens de tweede race van het Seizoen 1e voor de Audi's van EkstrŲm en Tomczyk. Na 37 ronden op het 4,138 kilometer lange circuit was het verschil tussen Albers en EkstrŲm 0,652 seconden. Timo Scheider heeft met zijn Opel lang op de derde plek gereden. Door een technisch probleem viel hij twaalf ronden voor het einde van de race terug naar de zesde positie.

Een van de mooiste momenten van de race was de inhaalactie van Albers waarbij hij zowel EkstrŲm als Paffet de achterkant van zijn Mercedes liet zien. Met onze landgenoot op de 3e positie kwamen de drie het rechte stuk op. Albers koos de aanval en week uit naar de buitenkant van de baan. Hij wist hierbij zijn auto maar net onder controle te houden, remde extreem laat voor de rechterknik en passeerde zijn concurrenten langs de buitenkant. Na zijn pitstop kwam Albers net voor EkstrŲm op de baan. EkstrŲm probeert de Nederlander direct in te halen. Albers weet, ondanks zijn koude banden, doormiddel van een mooie actie de Zweed achter zich te houden.

Albers heeft door zijn overwinning de leiding in het kampioenschap overgenomen. Hij staat nu 1e met 18 punten. Gevolgd door EkstrŲm met 14 punten en Kirstensen, Paffet en Tomczyk met 10 punten.

Bangon Waiyawong gekozen tot Miss Jumbo

In het Thaise Nakhon Pathon, ten zuiden van hoofdstad Bangkok, is Bangon Waiyawong uitgeroepen tot Miss Jumbo 2004, de Thaise vrouw weegt 168 kilo. Aan de verkiezing deden twintig deelnemers mee.

Het was bij de verkiezing de bedoeling om qua elegantie, omvang en karakter het meest op een olifant te lijken. Een jury beoordeelde dat Waiyawong hier het beste in slaagde. Zij moet zich nu een jaar lang inzetten voor het welzijn van olifanten.


Bangon Waiyawong in actie (Foto: Reuters)

Tijger doodt verzorgster

LennyKravitz had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Franse plaats ChampťtiŤres is zaterdag een medewerkster van een dierenpark om het leven gekomen nadat zij was aangevallen door een tijger. Dit werd door de politie afgelopen zondag gemeld.

De 30-jarige vrouw werd bij het voerluik aangevallen door de tijger, terwijl zij probeerde het dier te voeren. De tijger is na de aanval ontsnapt via het luik. Enige tijd later werd het beest door de eigenaar neergeschoten.

Tyler Hamilton wint Ronde van RomandiŽ

Tyler Hamilton heeft de Ronde van RomandiŽ op zijn naam geschreven


Tyler Hamilton heeft de Ronde van RomandiŽ op zijn naam weten te schrijven. In de afsluitende tijdrit van 20,4 km kwam de Amerikaan niet meer in de problemen, nadat hij gisteren de leiderstrui had overgenomen van teamgenoot Moos. Hamilton versloeg Bradley McGee, die op 35 seconden tweede werd. De Duitser Scholz werd derde met 53 seconden achterstand. Hamilton leek nog mechanische problemen te krijgen in het slot van de etappe, maar kon toch probleemloos finishen. De Italiaan Piepoli moest zijn tweede plaats in het klassement afstaan aan Fabian Jeker.

Ook in 2003 wist Hamilton in Lausanne de eindzege in deze ronde te pakken.

Uitslag vijfde etappe:
1 Tyler Hamilton (USA) Phonak Hearing Systems 26.29
2 Bradley McGee (Aus) FDJeux.com 0.35
3 Ronny Scholz (Ger) Gerolsteiner 0.53
4 Ivan Basso (Ita) Team CSC 0.57
5 Stefano Garzelli (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterrie 1.00
6 Rubens Bertogliati (Swi) Saunier Duval-Prodir
7 Carlos Sastre (Spa) Team CSC
8 Marco Pinotti (Ita) Lampre
9 Fabian Jeker (Swi) Saunier Duval-Prodir 1.13
10 JŲrg Jaksche (Ger) Team CSC

Einduitslag Ronde van RomandiŽ:
1 Tyler Hamilton (USA) Phonak Hearing Systems
2 Fabian Jeker (Swi) Saunier Duval-Prodir 1.42
3 Leonardo Piepoli (Ita) Saunier Duval-Prodir 2.17

Achtjarige meisjes vergiftigd in Afghanistan

In het oosten van Afghanistan zijn afgelopen week drie meisjes vergiftigd, de reden: zij gingen naar school. De meisjes werden na de vergiftiging in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, bronnen zeggen dat ze inmiddels hersteld zijn.

De meisjes van elk acht jaar oud zouden van een vrouw giftig fruitpoeder hebben gekregen om dit te vermengen met water; enkele minuten na het drinken van het mengsel verloren zij het bewustzijn. De politie heeft het huis van de vrouw doorzocht en het Amerikaanse leger zal de in beslag genomen medicijnen analyseren. De echtgenoot van de vrouw is aangehouden.

In Afghanistan verzetten een hoop moslimextremisten zich tegen onderwijs voor vrouwen, zij steken ook regelmatig scholen in brand als protest tegen naar school gaande meisjes; dit soort rechtstreekse acties tegen leerlingen zijn echter zeldzaam. Dit schooljaar heeft eenderde van de Afghaanse meisjes zich ingeschreven om naar school te gaan, veel conservatieve Afghaanse gezinnen weigeren echter nog steeds om hun dochters naar school te sturen.

Acteurs Clooney en Damon in Amsterdam

KonnieKipke had ons via de nieuws-submit te melden:

Filmsterren George Clooney en Matt Damon hebben zondagmiddag hun intrek genomen in het Amstel Hotel. Ze zijn in Amsterdam voor de opnamen van de film Ocean's Twelve, het vervolg op Ocean's Eleven uit 2001.

De acteurs zullen een paar weken in Amsterdam verblijven. In de film heeft een roversbende onder leiding van Danny Ocean (Clooney) het voorzien op het oudste aandeel ter wereld, dat in een grachtenpand in de Nederlandse hoofdstad wordt bewaard. Behalve in Amsterdam zal er ook worden gefilmd in Rome en Parijs. De opnamen zullen op 6 mei beginnen. Naast Clooney en Damon worden ook Julia Roberts en Brad Pitt verwacht. Deze laatste heeft samen met zijn vrouw Jennifer Aniston een huis in de Amsterdamse Jordaan.

Overigens was een castingbureau onlangs op zoek naar Nederlandse figuranten voor Ocean's Twelve. Op de website werd gemeld dat men op zoek was naar onder meer mannelijke voetballers tussen de 20 en 30 jaar. Volgens het bureau zouden er voor een Amerikaanse speelfilm scenes worden gefilmd bij een coffeeshop en in en rond Amsterdam, Haarlem en Den Haag.


De cast van Ocean's Eleven
Een aantal acteurs uit Ocean's Eleven, met
George Clooney (links) en Matt Damon (midden)AFA verstoort NieuwRechts-bijeenkomst

De Rotterdamse politie heeft zaterdag een demonstratie van activisten van de Anti Fascistische Actie (AFA) uiteengedreven. De ongeveer 60 demonstranten blokkeerden onaangekondigd de toegangsdeur van een zaal waar de politieke partij NieuwRechts een bijeenkomst wilde houden.

AFA noemt het in een persbericht "schandalig dat het NieuwRechts wordt toegestaan een landelijke partijbijeenkomst te houden." De partij zou er een extreemrechtse en racistische ideologie op nahouden. De zaaleigenaar zou hebben "toegegeven zich bedonderd te voelen toen hij erachter kwam waarvoor zijn zaal werd gebruikt." Volgens AFA was de zaal op persoonlijke titel gehuurd. Nadat de blokkade uiteengedreven was ging de bijeenkomst van de partij van voorman Michiel Smit echter gewoon door.

NieuwRechts was bijeen voor een manifestatie ter gelegenheid van 1 mei. Er waren sprekers uitgenodigd om te praten over arbeiders uit Oost-Europa, de rol van het gezin en zekerheid op het werk. Tevens werd aandacht besteed aan de Europese verkiezingen waaraan de partij deelneemt. Volgens AFA waren er ongeveer 30 personen bij aanwezig. Toen de demonstranten een bevel van de politie om te stoppen negeerden grepen vier agenten te paard in. De activisten verlieten daarop zonder verdere incidenten de stad.

Michiel Smit (NieuwRechts)
Michiel Smit (NieuwRechts)


Kampioen ItaliŽ bekend

AC Milan is vandaag voor de zeventiende keer kampioen van ItaliŽ geworden. De ploeg uit Milaan won vandaag met 1-0 van naaste concurrent AS Roma door een doelpunt van topscorer Andrei Shevchenko en veroverde daarmee de 'Scudetto'.

Door deze overwinning is het gat met AS Roma in de Italiaanse Serie A negen punten geworden, met nog twee wedstrijden te gaan is dit gat niet meer te overbruggen voor de Romeinse ploeg. AS Roma is wel zeker van de tweede plaats.

Bij AC Milan, de Champions League winnaar van vorig jaar, speelt onder andere de Nederlander Clarence Seedorf.

Overzicht week 18

De twee-en-dertigste speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze week en de nieuwe tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 18)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
za19.30ADO Den Haag sc Heerenveen1 - 0
za19.30Willem II RBC Roosendaal3 - 0
za20.00AZ NAC Breda 2 - 2
za20.00Fc Twente Roda JC 1 - 2
.
zo12.30Fc Zwolle Ajax0 - 5
zo14.30VitesseNEC2 - 2
zo14.30Feyenoord Fc Groningen1 - 2
zo14.30Fc VolendamPSV 0 - 5
zo14.30RKC WaalwijkFc Utrecht1 - 0


NaamGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1AFC Ajax322354747229
2PSV322156688526
3Feyenoord321886626036
4AZ321769576337
5SC Heerenveen321679554433
6Roda JC3213109495639
7Willem II3213910484549
8FC Twente3214216445150
9NAC Breda32111011435350
10FC Utrecht3212713434049
11RBC Roosendaal32101012403241
12RKC Waalwijk3210913394147
13FC Groningen329914363649
14NEC3210319334257
15ADO Den Haag328717313057
16Vitesse3231613253654
17FC Zwolle3251017252660
18FC Volendam326521232877

PDC-problemen per 1 september over

Vanaf 1 september zullen er geen problemen meer zijn met het videoprogrammeringssysteem PDC van de publieke omroep. Zo verzekerde echter C. Keller van de publieke omroep in het AVRO-programma Antenne 2. Volgens hem zal er op die dag een compleet nieuw uitzendsysteem zijn ingevoerd: "Elke wijziging in de programmering wordt dan automatisch doorgegeven."

Met PDC kan de videorecorder een tv-programma compleet opnemen, ook als dat vroeger begint of later eindigt dan vooraf in de gids vermeld. Via een signaaltje dat door de eindregie van het NOB in Hilversum met een programma wordt meegestuurd springen de videorecorders automatisch aan en uit. Die aansturing wordt echter handmatig verzorgd en foutjes daarbij leidden tot veel verkeerd of half opgenomen programma's.

"De signalen worden dan te vroeg of te laat doorgestuurd, waardoor bijvoorbeeld de ontknoping van een film niet op de band staat. Ook komt het voor dat het eindsignaal per ongeluk niet meegezonden wordt. Je videorecorder blijft dan maar doorlopen. De opnamen die je daarna had geprogrammeerd mislukken dan omdat je band vol is.", aldus Henk Kuperus van het NOB enige tijd geleden.

Met het nieuwe uitzendsysteem zouden deze problemen dus opgelost moeten zijn.

Voetbal: Kampioen ItaliŽ bekend

Logo AC MilanAC Milan is vandaag voor de zeventiende keer kampioen van ItaliŽ geworden. De ploeg uit Milaan won vandaag met 1-0 van naaste concurrent AS Roma door een doelpunt van topscorer Andrei Shevchenko en veroverde daarmee de 'Scudetto'.

Door deze overwinning is het gat met AS Roma in de Italiaanse Serie A negen punten geworden, met nog twee wedstrijden te gaan is dit gat niet meer te overbruggen voor de Romeinse ploeg. AS Roma is wel zeker van de tweede plaats en dus automatische plaatsing voor de Champions League. Bij AC Milan, de Champions League-winnaar van vorig jaar, speelt onder andere de Nederlander Clarence Seedorf.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager

IndiŽr mikt op titel 'slechtste politicus'

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

De IndiŽr Ajit Kumar Jain heeft een indrukwekkende palmares als het gaat om deelnames aan verkiezingen. Jain deed mee aan zeven nationale, negen regionale en zeven gemeenteraadsverkiezingen. Hij werd echter nog nooit verkozen, maar dat is dan ook de bedoeling van de man uit Dhar in de provincie Madhya Pradesh in India.

Jain wil in het Guiness Book of Records komen als de politicus die het meest verloor in verkiezingen. In augustus neemt hij als onafhankelijk kandidaat deel aan de landelijke verkiezingen. In de campagne geeft hij een minimaal bedrag uit om kiezers duidelijk te maken dat het geen zin heeft op hem te stemmen. De man, die in het dagelijks leven sieraden maakt op een bazaar, voert campagne met als leus 'Verzeker mijn nederlaag met het maximum aantal stemmen'.

Man dood, vrouw aangehouden

De politie heeft vandaag een 32-jarige vrouw uit Nieuw-Vennep aangehouden. Zij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van haar man, die eveneens in Nieuw-Vennep woonde. Beide personen werden vrijdagavond zwaar gewond aangetroffen in een motel in Haarlemmermeer. De man overleed gisteren aan zijn verwondingen.

Het personeel van het motel sloeg alarm, nadat zij argwaan hadden gekregen over wat er gebeurde in de motelkamer. De vrouw was vandaag voldoende opgeknapt om het ziekenhuis te kunnen verlaten. Buiten werd zij meteen gearresteerd. Een politiewoordvoerster kon vandaag nog niet zeggen wat er was gebeurd in de motelkamer.

BMW-rijders hebben de meeste seks

berend_engelbrecht had ons via de nieuws-submit te melden:

Mannelijke BMW-rijders hebben meer seks dan mannelijke eigenaren van andere auto's, zo blijkt uit een onderzoek onder 2.253 bestuurders tussen de 20 en 50 jaar door het Duitse blad "Men's Car". BMW-rijders zeggen gemiddeld 2,2 keer per week seks te hebben. Daarna volgden Audi (2,1), Volkswagen (1,9), Ford (1,7), Mercedes (1,6) en Porsche (1,4).

Ook de berijders van niet-Duitse merken hadden minder seks per week dan de BMW-rijders. Bij eigenaren van Italiaanse auto's was dit 2,0 per week, bij Franse auto's 2,0 keer, bij Japanse 1,8 keer, bij Zweedse 1,6 keer en bij Koreaanse 1,5 keer.

Bij de vrouwen bleken bestuursters van Franse auto's de meeste seks te hebben, namelijk 2,1 keer per week. Hierna volgden Audi (2,0), Italiaanse auto's (2,0), BMW (1,9) en Porsche weer onderaan met 1,2 keer per week.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 18)

SubheaderHieronder vind je de uitslagen van dit weekend, de twee-en-dertigste speelronde in de Holland Casino Eredivisie, en de nieuwe tussenstand.
Uitslagen
Zaterdag 1 mei
ADO Den Haag - sc Heerenveen (1-0)
Willem II - RBC Roosendaal (3-0)
FC Twente - Roda JC (1-2)
AZ - NAC Breda (2-2)

Zondag 2 mei
Fc Zwolle - Ajax (0-5)
Feyenoord - Fc Groningen (1-2)
Fc Volendam - PSV (0-5)
RKC Waalwijk - Fc Utrecht (1-0)
Vitesse - NEC (2-2)


Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 3223547472-29
2. PSV 3221566885-26
3. Feyenoord3218866260-36
4. AZ3217695763-37
5. sc Heerenveen 3216795544-33
6. Roda JC 32131094956-39
7. Willem II32139104845-49
8. FC Twente 32142164451-50
9. FC Utrecht32127134340-49
10. NAC Breda 321110114353-50
11. RBC Roosendaal 321010124032-41
12. RKC Waalwijk32109133941-47
13. FC Groningen3299143636-49
14. NEC32103193342-57
15. ADO Den Haag3287173130-57
16. Vitesse32316132535-53
17. FC Zwolle 32510172526-60
18. FC Volendam 3256212328-77

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Uitslagen HCE (02-05-04)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

Fc Zwolle - Ajax (0-5)
36' GalŠsek 0-1
51' Sonck 0-2
76' Sonck 0-3
79' Sneijder 0-4
82' Sonck 0-5

Geel: Van Dinteren (Zwo), De Jong (Aja), GalŠsek (Aja)

Feyenoord - Fc Groningen (1-2)
56' Kuijt 1-0
86' Drent 1-1
90' Drent 1-2

Geel: Matthijs, Elshot, Kruiswijk (allen Gro)
Rood: Schoenmakers (Gro, 2x geel/87')

Fc Volendam - PSV (0-5)
12' Ooijer 0-1
51' De Jong 0-2
58' De Jong 0-3
63' Kezman 0-4
88' Kezman 0-5

Geel: Steur, Verhoeven, Bridji (allen Vol), Ooijer (PSV), Hoogstrate (PSV)
Bijzonderheid: Verhoeven (Vol) keert penalty Kezman (27')

RKC Waalwijk - Fc Utrecht (1-0)
62' Hoogendorp 1-0

Vitesse - NEC (2-2)
53' Hofs 1-0
76' Hersi 1-1
82' Hersi 1-2
89' Hofs 2-2

Geel: Knol (Vit), Wisgerhof (NEC), Van der Doelen (NEC)

Bekijk de huidige stand

Utrecht wil Tim Cornelisse

FC Utrecht wil graag Tim Cornelissen overnemen van Vitesse.

De Utrechtse club heeft zich ook al bij de Arnhemmers gemeld voor de rechtervleugelverdediger. FC Utrecht is op zoek naar versteviging voor de achterhoede omdat zowel Patrick Zwaanswijk als Karim Touzani de club aan het eind van dit seizoen verlaten.

NAC Breda toonde ook al eerder interesse in de 26-jarige aanvaller van Vitesse. Diens broer Yuri Cornelisse hebben ze al vastgelegd voor aankomend seizoen .

CD: Timesbold - Eye Eye

Columnist methodmich schreef voor ons de volgende review:


Onlangs verscheen de tweede officiŽle LP van de Amerikaanse band Timesbold. Hun eerste, een self-titled uit 2002, werd vooral goed ontvangen in Nederland en BelgiŽ, waar uiteindelijk meer dan 2500 exemplaren over de toonbank gingen. Vreemd genoeg werd de plaat pas daarna uitgebracht in de Verenigde Staten. Hoewel, vreemd? Timesbold maakt muziek die je als Americana zou kunnen omschrijven en in ons land is daar een prima markt voor. Nederland loopt vaak voorop om artiesten uit dit genre te omarmen voor het elders gebeurt. Dat was al zo begin jaren ’90 met The Jayhawks. Rond 2000 werd het Amerikaanse lo-fi / indiebandje My Morning Jacket mede door de steun van de VPRO een groot succes in Nederland en daarna pas thuis. Zo vergaat het meer bands, zo dus ook Timesbold. Hun eerste plaat was van hoog niveau en nu is daar dus de opvolger: Eye Eye. De vraag is of die het niveau van de eerste plaat gaat evenaren…

Marokko gaat extremistische islam aanpakken

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Buitenlands-nieuwsGisteren heeft de Marokkaanse koning Mohammed VI aangekondigd dat hij gaat optreden tegen moskeeŽn die met extremistische prediking het terrorisme aanwakkeren. Tevens zal de opleiding van moslimgeestelijken en de supervisie over hun prediking worden herzien.

De laatste jaren zijn er geregeld islamitische terroristen uit Marokko in het nieuws gekomen. Onder meer met aanslagen in Marokko, maar ook vanwege hun betrokkenheid bij de bloedige aanslagen dit jaar in Madrid.

In een toespraak zei Mohammed VI dat hij Marokko wil beschermen tegen neigingen tot extremisme en terrorisme, en dat hij het imago van de islam in ere wil herstellen door de religieuze leer in overeenstemming te brengen met de Marokkaanse wetgeving

De koning zei dat er bij het ministerie van islamitische zaken een speciaal orgaan komt dat scherper toezicht gaat houden op wat er in de moskeeŽn wordt gepredikt. Nu blijft volgens het ministerie 40% van de ongeveer 33.000 moskeeŽn buiten toezicht van de overheid. Bovendien krijgen voor het eerst vrouwen een rol in religieuze zaken. Mohammed benoemde zaterdag ťťn vrouw in de landelijke raad en 35 vrouwen in de regionale raden. De landelijke en regionale raden moeten beginnende moslimgeestelijken instrueren.

Marokko treedt zelf overigens hard op tegen terroristen. Naar aanleiding van de aanslagen in Casablanca zijn ongeveer 1.100 verdachten opgepakt; een aantal van hen is tot de doodstraf veroordeeld. De Marokkaanse connectie bij de treinaanslagen in Madrid van 11 maart jongstleden heeft de regering er kennelijk van overtuigd dat meer maatregelen nodig zijn om het extremisme onder Marokkanen uit te bannen.

Verkerk verliest finale

Martin Verkerk is er niet in geslaagd om het toernooi van MŁnchen te winnen. De Alphenaar verloor van de Rus Nikolay Davydenko.

De service van de Nederlander liet het vandaag afweten, hij sloeg slechts 2 aces.
Verkerk verloor in de eerste set bij 2-2 zijn service en verloor de set met 4-6.
De tweede set ging tot 5-5 gelijk op, maar de 24-jarige Verkerk verloor weer zijn service, waarnaar Davydenko met zijn eigen service de wedstrijd won: 4-6 5-7.

Voor de Rus is het zijn derde titel uit zijn carriere. Voor het eerst sinds zijn finale op Roland Garros van vorig jaar stond Verkerk weer in de eindstrijd op de ATP-tour.

Balkenende: Kok fout met loonstijging

PolitiekPremier Balkenende heeft kritiek geuit op de instemming die voormalig minister-president Wim Kok heeft gegeven aan de salarisstijging van 40% bij de ING-top. De oud-PvdA-leider is momenteel commissaris bij dit bedrijf. Eerder al uitte de huidige PvdA-leider Wouter Bos om dezelfde reden scherpe kritiek op Kok.

In het tv-programma Buitenhof wees Balkenende erop dat Kok zelf als premier sprak over ''excessieve zelfverrijking'' waar hij erg tegen te hoop liep. Balkenende vindt een dergelijke loonontwikkeling van 40%, zeker in economisch slechte tijden, ook buitensporig. De vergelijking dat Nederland wat betreft beloning van de top van het bedrijfsleven in de pas moet lopen met het buitenland, veegde Balkenende van tafel. Hij zei dat Nederland met die beloning internationaal al hoog in de top zit.

Balkenende wil om dit soort loonontwikkelingen in de top van het bedrijfsleven tegen te gaan de macht die aandeelhouders kunnen uitoefenen op die salariŽring, vergroten.

Wouter Bos noemde gisteren in het VARA-radioprogramma 'Spijkers met Koppen' het ''ontzaglijk jammer'' dat Kok met die verhoging had ingestemd. Hij citeerde daarbij uit het nieuwe manifest van de PvdA, waarin onder meer staat dat onoverbrugbare verschillen in status, macht en inkomen onacceptabel zijn. "Als sociaal-democraat moet je vechten om die ongelijkheden kleiner te maken.'' Eerder hadden ook de Jonge Socialisten (de jongerenbeweging van de PvdA), FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en Doekle Terpstra van het CNV kritiek geuit op de loonstijging.

Tennis: Uitslag Verkerk - Davidenko

Martin Verkerk heeft het ATP tennistoernooi van MŁnchen niet weten te winnen. Hij verloor in de finale met 6-4, 7-5 van de Rus Nikolaj Davidenko.

Verkerk was als vierde geplaatst in het Duitse tennistoernooi. Op zijn weg naar de finale versloeg hij onder andere in de kwartfinale de Zwitser Michel Kratochvil en in de halve finale de Belg Olivier Rochus.

Martin Verkerk
Martin Verkerk


Kijk voor meer sportnieuws op sport.fok.nl.

Meer vuilnis in Amsterdamse binnenstad

Dit jaar hebben koninginnenacht en Koninginnedag voor meer vuilnis gezorgd dan het voorgaande jaar. Volgens een woordvoerder van het stadsdeel Amsterdam-Centrum is dit deels te wijten aan het grote aantal bezoekers. Dit jaar waren zo'n half miljoen bezoekers op de been in de hoofdstad. Dat waren er ongeveer 150.000 meer dan vorig jaar.

Vrijdagavond is begonnen met het schoonmaken van de binnenstad. Zaterdagavond was er een hoeveelheid vuil opgehaald die gelijk staat aan 80.000 vuilniszakken, normaliter zijn dat ongeveer 68.000 vuilniszakken.

Een andere oorzaak voor de grote hoeveelheid rommel, kan het weer zijn. Door het mooie weer drinken mensen meer en worden er meer bekertjes en blikjes op de grond gegooid. Weer een andere reden kan zijn, dat vrijdag normaal de vuilophaaldag is. "Met Koninginnedag werd geen vuil opgehaald, maar de meeste bewoners hebben alsnog vrijdagavond hun vuilniszakken buitengezet, omdat het centrum toch werd schoongemaakt. Dat geeft wat extra vuilnis dan normaal na deze dag." : Aldus de woordvoerder.

Men denkt dat het schoonmaken zondagmiddag afgerond kan worden.

Buschauffeur rijdt met slok op

JH had ons via de nieuws-submit te melden:

Een buschauffeur van een lijnbus is afgelopen nacht aangehouden in Veendam omdat hij met drank op achter het stuur zat. De 56-jarige man uit Nieuwe Pekela had ťťn passagier in zijn bus.

De man viel op nadat politieagenten merkten dat hij een bocht wel heel erg ruim nam, hierna sommeerden ze hem om de bus aan de kant te zetten. De agenten roken alcohol en namen hem mee naar het politiebureau voor een alcoholtest, hieruit bleek dat de buschauffeur twee promille alcohol in zijn bloed had. Hij werd verhoord, moest zijn rijbewijs inleveren en mocht daarna het bureau weer verlaten. Politiemensen brachten de passagier van de bus thuis.

In Memoriam: Ayrton Senna da Silva

1 mei was het precies 10 jaar geleden dat Senna met zijn F1-bolide naast de baan raakte en tegen de muur eindigde. En hoewel dat gisteren was, wilden wij er toch nog aandacht aan schenken.

Ronde 6 van de Grand Prix van Imola in 1994 werd hem fataal. En tot op heden is nog steeds niet duidelijk waardoor het dodelijke ongeval is veroorzaakt. Uit de zwarte doos van de auto is gebleken dat Senna de muur raakte met een snelheid van 220 km/u. Na 1,8 seconden stond de auto stil.

Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval richtte zich eerst op de stuurkolom. Er zou een dunnere stuurpen gebruikt zijn om Senna meer ruimte te geven bij het instappen. Deze dunnere stuurpen zou gescheurd zijn, waardoor het sturen onmogelijk werd. De monocock van de wagen was echter intact. Een deel van de voorwielophanging brak af en doorboorde de helm van Senna. De auto kan niet als hoofdoorzaak worden gegeven.

Ook heeft de Italiaanse justitie met de officials gesproken om uit te zoeken of de leeftijd van de baan meegespeeld kon hebben. De layout van de baan was sinds 1981 niet meer veranderd. De coureurs hadden geklaagd dat er veel stof op de baan lag en dat de baan glad was. Op de plaats waar een betonnen muur stond moeten volgens de huidige regelgeving lange uitloopstroken zijn. De bocht Tamburello was in 1994 een van de snelste bochten.

Psychologisch zou Senna ook niet in topconditie zijn. Nadat Roland Ratzenberger dodelijk verongelukte in de training op 30 april heeft dr. Sid Watkins Senna geadviseerd te overwegen niet te gaan rijden. Hier staat weer tegenover dat Senna wel de pole positie wist te pakken in de kwalificatie.

De druk op de Braziliaan was ook groot. Hij had verwacht zonder al te veel problemen zijn vierde wereldtitel te kunnen veroveren. Senna reed in 1994 voor Williams, en dat team was de twee jaar daarvoor oppermachtig. Door aanpassingen in de regelgeving bleek de auto niet meer de klasse te hebben waar met op rekende. Ook de opkomst van Benneton en Michael Schumacher was verrassend.

Om de Duitser voor te blijven probeerde Senna veel. Zo bleef hij dingen aan de auto veranderen. De auto leek zo laag te staan dat deze door de hobbels in Tamburello de grond raakte.

Meerdere coureurs, waaronder Senna, waren van mening dat de Safety Car ook gevaar opleverde. De vrij lage snelheid zou ervoor zorgen dat de temperatuur in de banden teveel daalde waardoor ze niet goed meer zouden werken bij de veel hogere racesnelheden. Het is mogelijk dat de angst van de coureurs bewaarheid werd. De eerste vijf ronden van de race werden achter de Safety Car verreden. In ronde zes werd op racesnelheid gereden, de eerste bocht was de snelle bocht Tamburello.

Het is mogelijk dat door de vijf ronden achter de Safety Car de druk in de banden zodanig gezakt is dat de grip werd verminderd. Maar het zou ook kunnen dat een lage bandenspanning de auto nog verder heeft verlaagd en dat de auto daardoor van de baan schoot op een van de hobbels in Tamburello. TheorieŽn zijn er te over, maar verklaringen blijven ontwijkend. De oorzaak zal wel nooit helemaal duidelijk worden. Het risico van racen is dat de kans aanwezig is dat de auto niet die route volgt die je als coureur in gedachten hebt.

Toch wil de Italiaanse justitie een schuldige aanwijzen. Het team Williams, haar technisch directeur Patrick Head en de toenmalige hoofd ontwerper, Adrian Newey, zijn al een keer van vervolging wegens doodslag ontslagen. Dit is nu ongedaan gemaakt door de Hoge Raad, die van mening is dat het proces opnieuw gedaan moet worden. Williams kan weinig meer dan accepteren dat de rechtszaak die het team al bijna ¤ 4 miljoen heeft gekost opnieuw moet worden gedaan.

De autoriteiten hadden niet veel tijd om een nieuwe vervolging te starten, ook een nieuwe vervolging moest binnen tien jaar na het ongeval gestart worden. Op 2 april 2004, negen jaar en elf maanden nadat Senna het leven liet, is de zaak heropend. Een zaak die de wereld van Formule 1, de nabestaanden van Senna, het team Williams en vele fans willen laten rusten.

Vandaag zendt National Geographic om 19.00 uur een documentaire uit over de dood van Ayrton Senna.

Tekst: Arjan (Light), meer F1-nieuws vind je natuurlijk op de FOK!F1manager

Middel tegen onterechte begrafenissen

Regelmatig komt er in het nieuws dat er iemand vlak voor zijn begrafenis wordt gered, omdat iemand toch niet zo dood blijkt te zijn als men dacht. Doe daarbij de verhalen dat er ook regelmatig bij opgravingen krassen aan de binnenkant van de kist zijn gevonden, die zijn veroorzaakt doordat de dode toch niet dood bleek te zijn en zich een weg naar buiten wilde graven. Op zijn minst een reden om huiverig te zijn om per ongeluk levend te worden begraven.


Een gepatenteerd doodskistontwerp uit 1868 van Franz Vester,
die ook bang was om levend begraven te worden

Een Chileense begrafenisondernemer in Santiago denkt door een nieuwe vinding deze angst weg te kunnen nemen; hij heeft een kist ontwikkeld met sensoren. Mocht de persoon in de kist na zijn begrafenis nog bewegen, dan gaat onmiddellijk het alarm af en wordt de 'dode' gered. Op deze manier wil de ondernemer zorgen dat mensen met catalepsie, een ziekte waarbij men plotseling voor langere tijd volledig verlamd is, niet ten onrechte worden begraven.

Amerikaanse gijzelaar Hamill vrij in Irak

Icoon IrakHet Amerikaanse leger in Irak meldt dat de 43-jarige vrachtwagenchaffeur Thomas Hamill weer vrij is. Het lijkt erop dat hij ontsnapt is aan zijn ontvoerders.

"Het lijkt erop dat hij is ontsnapt uit een gebouw. Hij kwam het gebouw uit en maakte zijn identiteit bekend aan Amerikaanse militairen. Het lijkt op een ontsnapping", aldus generaal Mark Kimmitt, zegsman van de strijdkrachten van de coalitie. Het gebeuren vond even voor half 11 vanochtend plaats ten zuiden van Tikrit.

Hamill werd op 9 april ontvoerd door Iraakse rebellen, een dag later werd door deze gijzelnemers een video getoond waarop Hamill te zien was, er werd geŽist dat de Amerikanen zich terug zouden trekken uit Fallujah. Op deze eis werd niet ingegaan en sindsdien was er niets meer vernomen van Hamill.

Hamill is nu dus terug in veilige handen, gezond en wel. Hij heeft ondertussen met zijn familie gesproken. Details over zijn vrijkomst zijn verder niet bekend.

Gehandicapte man overlijdt na val uit achtbaan

In het Amerikaanse Massachusetts is afgelopen zaterdag een lichamelijk gehandicapte man overleden nadat hij uit een achtbaan was gevallen. De 55-jarige Stanley J. Mordarsky uit Bloomfield viel uit de zogenaamde 'Superman Ride of Steel' in het Six Flags park in New England.


De 'Superman Ride of Steel'-achtbaan

"Tegen het einde van de rit begon iedereen ineens te schreeuwen dat de achtbaan stilgezet moest worden, omdat er iemand uit was gevallen", aldus een verbouwereerde ooggetuige. Mordarsky werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed 45 minuten later, aldus een woordvoerder van park.

Direct na het ongeval werd de achtbaan gesloten en is de politie een onderzoek begonnen. Volgens de woordvoerder van het park zijn er strikte reglementen om de veiligheid van gehandicapten in de achtbaan te waarborgen. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd. De woordvoerder meldt dat officiŽle inspecteurs de achtbaan, nog voor de opening van het park op 17 april, hebben goedgekeurd en dat iedere ochtend de hele achtbaan wordt nagelopen op eventuele defecten.

Nieuw virus actief op internet

borisz had ons via de nieuws-submit te melden:

Er is weer een nieuw virus actief op internet, Sasser genaamd. Sasser heeft in enkele dagen wereldwijd waarschijnlijk al miljoenen computers geÔnfecteerd.

In de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag werd het virus voor het eerst gesignaleerd, een Finse deskunde meldde dit zaterdag bij het Franse persbureau AFP. Een ongelukkig toeval was dat het persbureau die dag zelf slachtoffer was geworden van het virus en grote problemen ondervond met zijn nieuwsverspreiding.

Mikko Hyppoenen, hoofd van de Finse internetbeveiligingsfirma F-Secure, meldt dat het virus elke computer die Windows 2000 of XP draait kan treffen, mits deze aanstaat en zonder firewall verbonden is met een internetprovider.

Het virus verspreidt zich echter niet via e-mail, zoals vele andere virussen. Sasser sluit de computer af en start hem daarna uit zichzelf weer op en herhaalt dit steeds, het is gelukkig relatief gemakkelijk om het virus te vernietigen. Lees er hier meer over op de website van Microsoft.

Aachen wil Purrel Fršnkel

Purrel Fršnkel staat in de belangstelling van de Duitse club Alemannia Aachen.

Het contract van de linksback bij zijn huidige club Vitesse loopt nog tot 2005, maar de clubleiding heeft gezegd dat, vanwege de slechte financiŽle situatie, de verkoop van elke speler bespreekbaar is.

Alemannia Aachen speelt in de Tweede Bundesliga , maar kan nog promoveren. Ook speelt de club de bekerfinale tegen Werder Bremen, waardoor ze volgend seizoen in de UEFA cup mogen spelen.

Het leven is een wc

Geen enkele plek is zo goed om over het leven te filosoferen als het toilet. Door de pot is het is alsof je op een berg zit. Dankzij de hopelijk schone muren waar je jezelf in ziet glinsteren lijkt het alsof je voor een waterplas zit. Door de toiletspray waan je je in een bos, of aan zee. Doe je ogen dicht en laat je meevoeren door de bewegingen van het leven. Door de bewegingen van je kringspier bijvoorbeeld, die je gelijk weer op aarde doen aankomen. Of je verder kunnen laten zweven.

Blinden kunnen weer zien dankzij spinazie

Een nieuw soort behandeling kan sommige vormen van blindheid genezen. Het blijkt dat lichtabsorberende pigmenten van spinazie die geimplementeerd worden in het netvlies zorgen dat de oogzenuwen een signaal afgeven wanneer er licht op valt. Dit meldt het vakblad New Scientist

Oak Ridge National Laboratories in Tennessee hebben deze methode al enkele jaren onderzocht, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat het implementeren van plantencellen in menselijke cellen zorgen dat de cel lichtgevoelig wordt. De techniek geeft bij sommige vormen van blindheid in beperkte mate het zicht terug.

Spinaziecellen bevatten een cluster van proteÔnen dat het chloroplast membraan in plantencellen helpt, waarbij middels fotosynthese een elektrische stroom gegenereerd wordt als deze door fotonen geraakt wordt. Bij het indienen van de geÔsoleerde spinaziedeeltjes in de membranen van de liposomen ontdekten de geleerden dat er meer voltage ontstond door het liposoom-membraan dan nodig.

Het team heeft het complex nu in de membranen van oogcellen, zogenaamde retinoblastomas toegepast. Toen de cellen blootgesteld werden aan licht, bleken kanalen van calcium-ionen geopend te worden in het membraan. Met andere woorden: Er was weer zicht.

PvdA en CDA ruziŽn over EU-campagne

verkiezingen europarlementCamiel Eurlings, lijsttrekker van het CDA bij de Europese verkiezingen op 10 juni, ontkent dat hij bewust het debat ontloopt. Dat beweerde PvdA-leider Wouter Bos gisteren in het Vara-radioprogramma Spijkers met Koppen. "Dit is beneden niveau en mist iedere grond", meldde de Limburger in een reactie. Eurlings is teleurgesteld in Bos. "Het is jammer als hij de EU-campagne op deze manier gaat voeren."

Volgens Eurlings is het juist andersom en mijdt de Europese lijsttrekker van de PvdA Max van den Berg het rechtstreekse debat. Zo was de CDA'er onlangs samen met Van den Berg uitgenodigd om op de radio te komen praten over terreurbestrijding. De PvdA'er gaf bij die gelegenheid echter aan alleen maar met collega-leden van het Europees Parlement in discussie te willen. "De pot verwijt hier dus de ketel dat ie zwart ziet," vindt Eurlings.

Van den Berg meldde begin april op zijn weblog dat het erop lijkt dat het CDA haar jonge lijsttrekker bewust weghoudt bij debatten tussen de verschillende lijsttrekkers. Eurlings stelt dat hij echter wel degelijk al eens heeft gediscussieerd met Van den Berg en ook met andere PvdA-kandidaten op de Europese lijst. Ook de stelling van Wouter Bos dat het CDA garen spint bij een lage opkomst bij de verkiezingen en daarom de campagne bewust op een laag pitje houdt is volgens Eurlings misplaatst. "We hebben een trouwe achterban, dat wel. Maar bij de lage opkomst vorige keer scoorde ook het CDA niet goed."

De CDA'er zegt campagne te willen voeren op inhoudelijke punten en streeft naar een opkomstpercentage van 50 procent. In 1999, bij de vorige verkiezingen, lag dat rond eenderde.

Cunego wint weer

Damiano Cunego van Saeco heeft wederom toegeslagen. Na ovewinningen in de Giro del Trentino en de Giro dell'Appenino won de renner nu de GP Larciano.

De jonge renner van Saeco versloeg Igor Astarloa in de sprint. Cunego kon het nauwelijks geloven:"Het is prachtig om zo'n sprint te winnen, zeker voor een renner als Astarloa. Deze overwinning krijgt een speciaal plaatsje op mijn palmares."

De vorm van Astarloa is opmerkelijk. De Spaanse wereldkampioen was bijna een maand uit koers vanwege een vrijwillige schorsing die zijn vorige ploeg Cofidis zichzelf had opgelegd wegens doping perikelen. Astarloa komt nu voor het Italiaanse Lampre uit. De renner hoopt op een ritoverwinning in de Giro.

Een andere belangrijke renner voor de Giro, Gilbero Simoni, liet ook zien dat hij langzaam naar een topvorm aan het werken is. De renner plaatste enkele stevige demarrages, al waren deze niet goed genoeg voor de overwinning.

GP Larciano
1 Damiano Cunego (Ita) Saeco 5.10.00
2 Igor Astarloa (Spa) Lampre
3 Ruggero Borghi (Ita) De Nardi
4 Rinaldo Nocentini (Ita) Acqua & Sapone-Caffe Mokambo
5 Michele Scotto D'abusco (Ita) Lampre
6 Daniele Righi (Ita) Lampre
7 Luca Mazzanti (Ita) Ceramiche Panaria-Margres
8 Massimiliano Gentili (Ita) Domina Vacanze
9 Tiaan Kannemeyer (RSA) Team Barloworld-Androni Giocattoli
10 Luis Felipe La Verde Jimenez (Col) Formaggi Pinzolo Fiave'
11 Ryan Cox (RSA) Team Barloworld-Androni Giocattoli
12 Oscar Mason (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterie
13 Matteo Cappe' (Ita) Formaggi Pinzolo Fiave'
14 Giuliano Figueras (Ita) Ceramiche Panaria-Margres
15 Timothy Jones (Zim) Domina Vacanze
16 Leonardo Giordani (Ita) De Nardi
17 Leonardo Bertagnolli (Ita) Saeco
18 Gilberto Simoni (Ita) Saeco
19 Charly Wegelius (GBr) De Nardi
20 Dmtri Konyshev (Rus) Team L.P.R.-Piacenza Management SRL 1.00

Geheim van eeuwige jeugd ontdekt bij kankeronderzoek

Bij kankeronderzoek hebben wetenschappers een molecuul ontdekt dat cellen ervan weerhoudt te verouderen. Het mechanisme houdt cellen jong door kapjes aan de uiteinden van de chromosomen toe te voegen om ze te beschermen tegen veroudering en beschadiging. Dit meldt het vakblad New Scientist.

De geleerden van het Cancer Research UK vroegen zich af waarom sommige kankercellen geen tekenen van veroudering vertoonden. "Sommige kankersoorten hebben een verbazingwekkende eigenschap dat de kankercellen niet ouder worden of sterven. Dit is een van de redenen waarom het zo lastig kan zijn het te behandelen", zegt projectleider Madalena Tarsounas.

Bij vergelijkingen met de verschillende cellen is ontdekt dat het molecuul genaamd RAD51D de telomeren beschermt, en daarmee het verouderingsproces blokkeert. Een telomeer bevindt zich aan het einde van een chromosoom en bestaat uit repeterende DNA-sequenties. Telomeren zijn belangrijk om de structuur en stabiliteit van een chromosoom te handhaven wanneer ze zich delen. Een normale cel groeit en deelt zich veelvuldig, en elke keer wordt de telomeer korter tot de cel sterft. Dit veroorzaakt het verouderingsproces. Bij tumoren echter is dit natuurlijke verouderingsmechanisme geblokkeerd, en groeien en delen de cellen zich ongecontroleerd; de telomeer wordt niet korter.

De ontdekking betekent onder andere dat kanker nu beter te behandelen is. Met een techniek genaamd RNA interferentie wisten de wetenschappers de werking van het molecuul bij de kankercellen te stoppen. Hier bleken de kankercellen substantiele schade van te ondervinden.

Kroon pakt Henninger Turm

Karsten Kroon heeft gisteren de tweede grote overwinning in zijn loopbaan binnengehaald na zijn touretappe in Plouay. De Rabo renner won de sprint van de koplopers in Rund um den Henninger Turm.

Kroon won verrassend de sprint voor een sprinter als Danilo Hondo. Johan Coenen werd 3e. Lang werd gedacht dat Hondo wel zou winnen, deze zat namelijk met ploegmaat Thorsten Schmidt in een zetel in de kopgroep van vijf. Het blijkt maar weer dat sprinten na een hele dag in de aanval andere koek is dan normaal sprinten. Gregory Rast van Phonak was de laatste man in de groep.

Rabobank pakte het hele podium in de onder-23 versie van de koers. Marc de Maar won voor Thomas Dekker en Bas Gilling.

Rund um den Henninger Turm
1 Karsten Kroon (Ned) Rabobank 5.21.10
2 Danilo Hondo (Ger) Gerolsteiner
3 Johan Coenen (Bel) MrBookmaker.com-Palmans
4 Gregory Rast (Swi) Phonak Hearing Systems 0.03
5 Torsten Schmidt (Ger) Gerolsteiner 0.06
6 BjŲrn Leukemans (Bel) MrBookmaker.com-Palmans 0.28
7 Erik Zabel (Ger) T-Mobile Team
8 Marcus Zberg (Swi) Gerolsteiner
9 Eddy Mazzoleni (Ita) Saeco
10 Sergio Marinangeli (Ita) Domina Vacanze
11 Erwin Thijs (Bel) MrBookmaker.com-Palmans
12 Serge Baguet (Bel) Lotto-Domo
13 Mirko Celestino (Ita) Saeco
14 Michael Albasini (Swi) Phonak Hearing Systems
15 Petr Bencik (Cze) Ed' System-ZVVZ
16 Uros Murn (Slo) Phonak Hearing Systems 0.31
17 Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner
18 Wim Van Huffel (Bel) Vlaanderen-T Interim
19 Rik Verbrugghe (Bel) Lotto-Domo 0.33
20 Jef Peeters (Bel) Vlaanderen-T Interim

Rellen in Dublin bij bijeenkomst EU

Boomstam had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een feestelijk diner voor alle regeringsleiders van de uitgebreide Europese Unie gisteravond in Dublin hebben antiglobalisten massaal gedemonstreerd. De oproerpolitie gebruikte waterkanonnen om de menigte uiteen te jagen. Volgens een commentator op de Ierse TV was dat in de Ierse republiek nog nooit eerder voorgekomen.

Enkele honderden betogers probeerden het diner te verstoren door bij de ingang van Phoenix Park zoveel mogelijk lawaai te maken. In het ruim 250 jaar oude stadspark staat de residentie van de Ierse president, waar de Europese leiders samen de maaltijd gebruikten. Volgens Ierse media vielen er enkele gewonden en zijn er minstens 28 relschoppers aangehouden, toen de politie de actievoerders wilde verjagen. De groep had zich afgesplitst van een grotere betoging elders in het centrum van de stad. De Ierse autoriteiten waren voorbereid doordat ze de waterkanonnen geleend hadden van de Britse politie in Noord-Ierland.

Grondwet
Tijdens een gezamenlijke persconferentie hadden voorzitter Prodi van de Europese Commissie, de Ierse premier Ahern en voorzitter Cox van het Europees Parlement gepleit voor een grondwet waarin allerlei omslachtige procedures om besluiten te nemen worden versimpeld. Ahern polst tijdens het diner enkele collega-premiers over de mogelijkheden. Komende week begint hij aan een rondreis langs de hoofdsteden om te kijken welke compromissen mogelijk zijn.

De concept-tekst van de Europese Grondwet is al bijna een jaar klaar. De EU-leiders kunnen het echter niet eens worden over onder meer de machtsverhouding tussen de lidstaten. Verder wil Nederland dat er een rem komt op de afdrachten aan 'Brussel' en dat de afspraken rond de euro beter worden nageleefd. Romano Prodi, de Italiaanse voorzitter van de Europese Commissie, wil zo snel mogelijk af van het vetorecht dat lidstaten op cruciale terreinen hebben. "De gevolgen van unanimiteit zijn dat er geen besluit wordt genomen", meent hij.

Pim Fortuyn nog hoog gewaardeerd

Uit een onderzoek van het opiniebureau Motivaction, gehouden in opdracht van het Brabants Dagblad, blijkt dat de waardering in Nederland voor Pim Fortuyn nog immer groot is. Het bureau vroeg een representatieve groep burgers (1.430 mensen tussen de 18 en 65 jaar) naar de waardering die zij voor de op 6 mei aanstaande twee jaar geleden vermoorde politicus hebben.

Een meerderheid van de Nederlanders is van mening dat een regering onder leiding van Pim Fortuyn het anno 2004 op alle fronten beter zou hebben gedaan dan het huidige kabinet van Jan Peter Balkenende. De ondervraagden denken dat onder Fortuyn Nederland socialer en veiliger zou zijn geweest, strenger voor immigranten, er was opgetreden tegen topinkomens en dat de gezondheidszorg er beter had voorgestaan.

De moord op Pim Fortuyn heeft er voor gezorgd dat er veel verloren is gegaan, zo menen de ondervraagde burgers. Alleen op op het punt van de werkgelegenheid wordt betwijfeld of een kabinet-Fortuyn veel had klaargespeeld. Zo'n 22% denkt dat de werkloosheid lager was geweest, 36% denkt gelijk of hoger en 43% weet het niet.

De ideeŽn van Fortuyn zijn nog springlevend, blijkt uit de enquÍte. Een grote meerderheid, 82%, vindt dat hij het land heeft wakker geschud. Bijna 66% meent dat Fortuyn een positieve invloed op de politiek heeft gehad. Dat Fortuyn autochtonen en allochtonen tegen elkaar heeft opgezet is onzin, zegt 68%. Ruim 70% meent dat Fortuyn veel invloed op de politiek heeft gehad, maar toch zegt slechts 27% dat de gevestigde partijen zijn gedachtegoed hebben overgenomen.

De LPF komt er in de enquÍte beduidend minder goed vanaf. Volgens een overgrote meerderheid is het gedachtengoed van Fortuyn bij die partij niet in goede handen. 68% meent zelfs dat de LPF niet meer terzake doet. Alleen de LPF-stemmers vinden nog dat deze partij bestaansrecht heeft, maar ook bij die stemmers is het vertrouwen in de LPF mager.


IdeeŽn nog springlevend

Boek: James Patterson - De derde aanslag

In San Francisco vindt enkele dagen voor de G-8 topconferentie een explosie plaats. Uit een briefje dat vlakbij het opgeblazen huis gevonden wordt, wordt duidelijk dat het een gerichte bomaanslag was.

Inspecteur Lindsay Boxer krijgt de leiding over het onderzoek. Zij moet de terroristen stoppen voor ze hun ultieme slag kunnen slaan.James Patterson - De derde aanslag
Oorspronkelijke titel: 3rd Degree
Vertaling: Riek Borgers-Hoving
Uitgeverij A.W. Bruna
ISBN 90 229 8821 X
Paperback, 283 blz.
EUR 17,95

Problemen in E'hoven met extreem-rechtse jeugd

NuX_NuFF had ons via de nieuws-submit te melden:

BinnenlandsOp Koninginnedag hebben zo'n 150 tot 200 rechts-extremistische jongeren voor problemen gezorgd in het centrum van Eindhoven. De jongelui die afgekomen waren op een optreden in de Begijnhof, trokken na afloop met kleine groepjes het centrum in en riepen door hun verschijning problemen op.

Laat in de middag ontstonden door de aanwezigheid van de extreem-rechtse jongeren ongeregeldheden met andere groepen, waarbij over en weer klappen vielen. De politie hield enkele jongeren aan die later weer vrijgelaten zijn.

Twijfel over echtheid Britse martelfoto's

Er is grote twijfel gerezen over de echtheid van de martelfoto's van Britse militairen die een Irakese gevangene zouden martelen. De foto's, die gisteren in The Daily Mirror werden geplaatst, hebben voor veel commotie gezorgd in Groot-BrittaniŽ.

Onderzoekers betwijfelen echter of de foto's wel in Irak zijn gemaakt. Een geweer dat op ťťn van de foto's is te zien, zou een SA80 mk 1 zijn. Dat type wapen hebben manschappen in Irak evenwel helemaal niet uitgereikt gekregen. Verder is er een Bedford vrachtwagen te zien in de achtergrond van ťťn van de foto's. Dergelijke trucks zouden nooit naar Irak zijn gezonden. Ook kloppen de hoofddeksels die personen op de foto's dragen niet. Britse militairen in Irak zijn toegerust met baretten danwel helmen en niet met getoonde hoofddeksels.

Noodweer eist levens in Texas

In het noorden van de Amerikaanse staat Texas zijn al zeker zes doden gevallen. Dit door noodweer in die staat. Dit weer gaat gepaard met zwaar onweer, regen en storm.


De ravage na de overstroming

In Fort Worth zijn gisteren een moeder en haar drie kinderen verdronken toen hun auto van de weg werd afgesleurd door een waterstroom, zo melden plaatselijke media. Twee kleine kinderen overleden in de Amerikaanse plaats Corsicana. Ook zij verdronken door een plotselinge waterstroom. In de zuidelijk gelegen steden van de staat Texas richten diverse tornado’s gigantische schades aan.

Peiling: links op forse winst

Uit de meest recente peiling van de Politieke Barometer blijkt dat als er nu verkiezingen worden gehouden, met name de linkse partijen flinke winsten boeken. Zo pakt de PvdA er acht zetels bij, de SP vijf en GroenLinks ťťn.

De partijen in het huidige kabinet moeten op de VVD na (met een winst van ťťn zetel) fors inleveren. Met name het CDA krijgt rake klappen en zou volgens de peiling elf zetels verliezen. D'66 verliest ťťn zetel. Opvallend is de krimp bij de LPF. Van de acht zetels in de Kamer nu zouden ze er slechts drie overhouden.

PartijTweede Kamer NUPeiling Politieke BarometerVerschil
CDA4433-/- 11
PvdA4250+/+ 8
VVD2829+/+ 1
SP914+/+ 5
LPF83-/- 5
GroenLinks89+/+ 1
D6665-/- 1
ChristenUnie35+/+ 2
SGP220
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.