Balkenende: Kok fout met loonstijging

PolitiekPremier Balkenende heeft kritiek geuit op de instemming die voormalig minister-president Wim Kok heeft gegeven aan de salarisstijging van 40% bij de ING-top. De oud-PvdA-leider is momenteel commissaris bij dit bedrijf. Eerder al uitte de huidige PvdA-leider Wouter Bos om dezelfde reden scherpe kritiek op Kok.

In het tv-programma Buitenhof wees Balkenende erop dat Kok zelf als premier sprak over ''excessieve zelfverrijking'' waar hij erg tegen te hoop liep. Balkenende vindt een dergelijke loonontwikkeling van 40%, zeker in economisch slechte tijden, ook buitensporig. De vergelijking dat Nederland wat betreft beloning van de top van het bedrijfsleven in de pas moet lopen met het buitenland, veegde Balkenende van tafel. Hij zei dat Nederland met die beloning internationaal al hoog in de top zit.

Balkenende wil om dit soort loonontwikkelingen in de top van het bedrijfsleven tegen te gaan de macht die aandeelhouders kunnen uitoefenen op die salariëring, vergroten.

Wouter Bos noemde gisteren in het VARA-radioprogramma 'Spijkers met Koppen' het ''ontzaglijk jammer'' dat Kok met die verhoging had ingestemd. Hij citeerde daarbij uit het nieuwe manifest van de PvdA, waarin onder meer staat dat onoverbrugbare verschillen in status, macht en inkomen onacceptabel zijn. "Als sociaal-democraat moet je vechten om die ongelijkheden kleiner te maken.'' Eerder hadden ook de Jonge Socialisten (de jongerenbeweging van de PvdA), FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en Doekle Terpstra van het CNV kritiek geuit op de loonstijging.