Bos wil onderzoek naar Irak-beleid kabinet

Politiek-nieuwsIn het televisieprogramma Netwerk heeft PvdA-leider Wouter Bos vanavond gezegd dat hij desnoods een parlementaire enquŕte naar de uitzending van Nederlandse militairen naar Irak wil. Het kabinet-Balkenende moet volgens Bos volledige openheid van zaken geven over de redenen van hun steun voor de oorlog in Irak en de manier waarop het parlement hierover is ge´nformeerd.

Wouter Bos"We moeten dit tot op de bodem gaan uitzoeken", aldus Bos. Hij refereerde hierbij aan de hoorzittingen die op dit moment in de Verenigde Staten en Groot-BrittaniŰ gaande zijn, waar inlichtingendiensten voor de oorlog al tegen hun regering zeiden dat de kans op het vinden van massavernietigingswapens in Irak zeer klein was, de regeringen vertelden dit echter niet tegen het parlement.

"We hebben recent gezien dat wapeninspecteurs de Nederlandse regering hebben ge´nformeerd. Tegelijkertijd heeft de regering dit nooit verteld aan het parlement, terwijl ze wÚl zeggen dat alles verteld is wat er te vertellen valt", aldus de sociaal-democraat.

Bos meent dat Nederland het mandaat in Irak niet moet verlengen: "Er is tijd genoeg geweest het gezag van de Verenigde Staten in te ruilen voor het gezag van de Verenigde Naties. Gebeurt dit niet, dan moet dit het einde van Nederland in Irak zijn." Hij uitte zijn vrees dat dit kabinet voor een verlenging zal pleiten.

De PvdA en andere oppositiepartijen stelden al eerder voor om een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de inlichtingendiensten te starten, dit haalde destijds geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Bos deed nog meer harde uitspraken, zo noemde hij het huidige kabinet ongeloofwaardig. Hij vindt dat premier Balkenende niet luistert naar het volk: "Wat mij stoort is dat hij zegt goed bezig te zijn en dus het volk nog maar eens gaat uitleggen waarom er bezuinigd wordt. Maar men weet wel dat het moeilijk gaat." Ook zei hij dat het optreden van de premier "heel dicht in de buurt van arrogantie" komt.