FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 december 2002

Pravda: Aarde dreigt te worden opgeslokt...

Iggy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Aarde dreigt te worden opgeslokt door een zwart gat! Tenminste, dat bericht de Russische Pravda, die al langer bekend staat als een bron van vreemd nieuws.

Volgens de Pravda heeft de hubbletelescoop een zwart gat op zesduizend lichtjaren van de aarde ontdekt. Het zwarte gat, GRO J1655-40 genoemd, nadert de aarde met een snelheid van 400.000 kilometer per uur vanuit het sterrenstelsel Schorpioen. De snelheid en richting van het zwarte gat bevestigen nogmaals het bestaan van een oerknal, vele miljarden jaren geleden.

Met de huidige snelheid waarmee het zwarte gat op ons afstevent duurt het echter nog wel eventjes voordat het ons bereikt... Zo'n 16,2 miljoen jaar...

Heinsbroek gevraagd voor lijst

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Herman Heinsbroek van Economische Zaken is benaderd voor het lijsttrekkerschap van de LPF vorige week. Hij sloeg dit aanbod af. Dit verklaarde Ferry Hoogendijk, persoonlijke vriend van Heinsbroek.

Hiermee reageert Hoogendijk op het nieuws dat beoogd lijsttrekker Hilbrand Nawijn, die volgens hem al langer zou rondlopen met het idee om zich terug te trekken, zou overwegen om de politiek te verlaten. Ook Steven van Eijck, Staatssecretaris van Financiën wordt gezien als mogelijke lijsttrekker.

Hammerstein nam een afwachtende houding aan, hij zei dat op het congres zou worden beslist wie de lijsttrekker wordt. Het congres wordt aanstaande zaterdag gehouden in het Ahoy te Rotterdam. De LPF-leden gaan hier de kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen vast stellen.

Zalm moet VVD stemmen volgens stemwijzer

Minister Zalm kreeg in de net voor de nieuwe verkiezingen aangepaste en verbeterde stemwijzer die gisteren werd gepresenteerd het advies om op zijn eigen partij te stemmen. "Eens kijken of er SP uitrolt," zei hij laconiek. Maar even later klonk er enthousiast: "Honderd procent VVD". Zalm kwam dus net als acht collega's van andere fracties bij zijn eigen partij uit bij het gebruiken van de Stemwijzer.

Het CDA en Leefbaar Nederland komen als tweede en derde keuze uit de bus, bij Nicolien Vroonhoven van het CDA kwam het CDA als eerste, en de VVD als tweede keus uit de test. Dit maakt de weg vrij voor een discussie over mogelijke coalities.

D66 komt er volgens de wijzer bij coalitievorming niet aan te pas. Het blijkt dat het programma minder goed aansluit bij de VVD en CDA dan bij de vorige verkiezingen.

De stemwijzer is te vinden op www.stemwijzer.nl

Gestunt in de Amstel Cup

AGOVV, de amateurclub onder leiding van Stenly Menzo, versloeg op eigen veld Gouden Gids divisionist VVV en verzekerde zich daarmee voor een plek in de volgende ronde. AGOVV zal nu tegen het grote Feyenoord moeten uitkomen.

Ook Ajax 2 liet van zich spreken. De jeugdige Amsterdammers wisten met 2-1 van Willem II te winnen. En ook de Groen Gelen uit Den Haag deden het niet slecht. Zij wonnen met 2-1 van Eredivisionist RKC Waalwijk.

Ook Gouden Gids divisionist Stormvolges / Telstar Combinatie won van een op papier sterkere ploeg. Zij versloegen AZ met 1-0. Dit na een rode kaart voor AZ-keeper Oscar Moens.

FC Groningen kon door twee treffers van Martin Drenth een vernedering voorkomen. Zij kwamen terug tot 2-3 na een 2-0 achterstand tegen Amateurclub Joure.

Verder wist De Graafschap zonder Van Vossen met 4-1 van Zwolle te winnen. Haarlem versloeg MVV met 3-2. Excelsior won van stadsgenoot Sparta met 4-2.

RBC-NAC is een week opgeschoven vanwege dichte mist in het Vast&Goed Stadion te Roosendaal.

Man rijdt opzettelijk huis buurman in

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vorige week zaterdag rond één uur 's nachts heeft de Deventerse politie een 24-jarige man aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. De man was opzettelijk een woning waar hij schuin achter woont binnengereden. Hij bleek flink onder invloed van alcohol te zijn.

De man eindigde tegen de pui van het huis. De ruiten van de keuken sneuvelden. Er vielen geen gewonden. De bewoners van het pand zaten op het bewuste moment in de achtergelegen woonkamer. Er waren vier mensen aanwezig.

De betrokkenen wilden kort na het voorval niets kwijt. Geschrokken buurtbewoners vertelden dat het ging om een geëscaleerde burenruzie. De politie heeft onmiddellijk een onderzoek ingesteld.

BB bewoners vieren Sinterklaas

De BB bewoners hebben vanavond Sinterklaas gevierd.
Ja da's inderdaad een avond te vroeg, maar Yorin zal op pakjesavond waarschijnlijk een passende uitzending willen hebben, en moest dus wel een dagje vooruit werken.

Om te beginnen moesten de bewoners lootjes trekken en een gedichtje voor elkaar schrijven. Een unicum, aangezien er normaal geen pen en papier te vinden zijn in het huis.

Even later komt Ome Willem het huis binnenwandelen. De kinderheld van weleer, bekend van het broodje poep, haalt de Bunkerbewoners naar de Bungalow, waar zij eens even lekker bij kunnen eten. Ook tovert hij een zak tevoorschijn, waarin de surprises zitten die Judith en Mustapha de afgelopen week in het geheim gemaakt hebben.

Een heerlijk avondje voor de Bewoners vanavond. Dit in tegenstelling tot donderdag, de echte pakjesavond. In plaats van cadeautjes ontvangen moeten zij dan juist afscheid nemen van een van de heren....

Schreudering verlaat Vitesse

Ten tijde van Aalbers was het management van Vitesse een puinhoop. Nu stapt ook zijn opvolger op.

Eind december zal de algemeen direkteur van Vitesse, Hans Schreudering, zijn taak naast zich neerleggen. Dat is in onderling overleg met de club besloten. Ook heeft het bestuur met Schreudering afgesproken verder geen uitspraken te doen over de reden van het vertrek.

Schreudering was verantwoordelijk voor de grote reorganisatie en het weer op de baan krijgen van Vitesse na het tijdperk Aalbers. Het betrof hier een hechte samenwerking met wederzijds vertrouwen, benadrukken zowel de directie als het bestuur. Beide hadden ook waardering voor de grote inzet van de algemeen directeur. De reden van vertrek is onduidelijk.

Van Vossen geschorst

Zonder rode of gele kaart krijgt Peter van Vossen toch een schorsing aan de broek.

Al eerder meldden wij dat er een onderzoek was ingesteld aan de hand van de televisiebeelden van de wedstrijd tussen De Graafschap en NAC.

De KNVB heeft nu een uitspraak gedaan over aanklacht die de openbare aanklager tegen Van Vossen indiende. De KNVB schorste Van Vossen daarom voor 4 wedstrijden waarvan 1 voorwaardelijk. Van Vossen kan dus na drie wedstrijden weer meespelen met de 'SuperBoeren'.

Na de nederwiet nu ook belgawiet

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij onze zuiderburen wordt steeds meer illegaal hennep gekweekt; op kleine schaal voor eigen gebruik, maar ook op grote schaal voor export of de bevoorrading van de binnenlandse markt. Volgens de politie is de cannabisproductie in België tussen 1996 en 2000 gestegen met liefst 400%. In 1996 werden 63 plantages opgedoekt, in 1999 zo'n 730. Tijdens het eerste halfjaar van 2000 werden alleen al 12 hele grote plantages opgerold, samen goed voor 17.680 planten.

De toename van het kweken wordt ondermeer geweten aan de stengere controle in Nederland, waardoor kwekers over de grens gaan. Nogal wat grote plantages zouden volgens de politiediensten gestuurd worden door Nederlandse criminele organisaties. Die exporteren naar een aantal Europese regio's, onder meer naar Scandinavië. Verder is de teelt vrij eenvoudig, kost het relatief weinig investeringen en kan men een enorme markt bespelen.
Ook zou wiet binnen het criminele milieu meer en meer de plaats van geld innemen, wellicht omdat softdrugs ontsnappen aan de witwascontroles.

Keerzijde van de medaille is volgens justitie dat naar schatting 260.000 Belgen vrijwel dagelijks wiet gebruiken - binnen de jongerencultuur blijkt het een vaste waarde te zijn geworden - waardoor steeds meer mensen met verslavingsproblemen beroep moeten doen op professionele hulp.

In België staan op het kweken van hennep straffen van 6 maanden tot 5 jaar.

Abou Jahjah vreest moordcommando

floyty had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De leider van de Arabisch-Europese Liga, Dyab Abou Jahjah, zegt dat hij serieus wordt bedreigd. Volgens eigen zeggen baseert hij zich daarbij op informatie van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Een moordcommando zou er op uit zijn om hem het zwijgen voorgoed op te leggen.

De uitlatingen van Jahjah worden ten stelligste ontkend door het ministerie in Brussel. Volgens een woordvoerder heeft het ministerie een paar weken geleden een ''heel vaag telefoontje'' gehad van een ambassade, van een niet nader genoemd Arabisch land, over mogelijke doodsbedreigingen aan het adres van Abou Jahjah. Die informatie ging bovendien niet over een moordcommando.

Proces

Abou Jahjah trok gisteren na zijn vrijlating overigens meteen fel van leer tegen de Belgische premier Verhofstadt. Die noemde de AEL eerder in het parlement een organisatie die er op uit zou zijn om bepaalde wijken over te nemen om zo criminele activiteiten te kunnen ontplooien. Jahjah zei dat hij de premier zal aanklagen wegens laster en aantasting van zijn goede naam en eer.

Juristen wijzen er echter op dat politici niet kunnen worden vervolgd voor uitspraken die zij hebben gedaan in het parlement. Dat is in Nederland overigens ook het geval.

Premier Verhofstadt zei vandaag voor de televisie dat de AEL ,,een bedreiging voor de samenleving is'' en een organisatie die ,,leeft van confrontatie en provocatie''. De dagvaarding tegen hem deed hij af als ,,een zaak voor het gerecht''.

Nog meer 'schreeuwadvertenties' op MSN

landgraaf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komen op MSN, het portaal van Microsoft, nog meer schreeuwadvertenties. We hebben het dan over advertenties die geluid maken, het scherm overnemen of interactief zijn.

MSN heeft een overeenkomst gesloten met Unicast, een online advertentiebedrijf dat 'rich media advertenties' maakt. Hier (op de site van MSN) kun je voorbeelden hiervan zien.

Er was al een overeenkomst tussen MSN en Eyeblaster. Dit bedrijf kwam als een van de eerste met 'oplossingen' om de complete webpagina over te nemen zodat reclame getoond kan worden. Dit kun je vergelijken met commercials tussen tv-programma's.

Vooralsnog zal het enkel voor de Amerikaanse MSN gaan gelden.

Gymleraar in cel voor relatie met leerlinge

ChrisJX had ons (herschreven) via de newssubmit het volgende te melden:

De Oosterhoutse gymleraar V. is vanwege een relatie met een 15-jarige leerlinge door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk.

De advocaat van de leraar, Mr. R. Baetens, betoogde dat jongeren van 15 zich tegenwoordig heel zelfbewust of uitdagend kunnen presenteren en dat deze jongeren zelf hun wil kunnen bepalen. De rechtbank had hier niet veel boodschap aan. Volgens Rechtbankpresident Mr. J Zeijen, gaat het hier over een leeftijd waarin de onvoltooide seksuele ontwikkeling bescherming verdient, zeker in een afhankelijkheidsrelatie.

De inmiddels ex-leraar van het Onze-Lieve-Vrouwe Lyceum in Breda kreeg naast de gevangenisstraf ook nog een andere straf opgelegd: hij mag de komende drie jaar geen onderricht meer aan minderjarigen geven.

De rechtbank achtte de ten laste gelegde intimiteiten met nog een andere leerlinge niet bewezen. Ook achtte de rechtbank niet bewezen dat V. ontuchtige sms-berichtjes had verstuurd.

De rechtbank heeft bij de bepaling van de strafmaat rekening gehouden met de conclusie van de psychiater van V. Volgens die psychiater was V. licht verminderd toerekeningsvatbaar. 'Dat hij het slachtoffer hulp aanbiedt, is een daar een teken van. Het tekent ook het recidivegevaar', aldus de president van de Bredase rechtbank.

Teeven wil dat bestuur LN opstapt

Tweede-Kamerlid Fred Teeven van Leefbaar Nederland wil dat het voltallige bestuur van de partij opstapt. Aanstaande zondag op het partijcongres zal hij een motie van wantrouwen indienen. Dat doet hij samen met het andere Kamerlid dat LN heeft, Dick Jense.

De tweemansfractie wil samen met de districtsbestuurders van de partij een interim-bestuur samenstellen. Teeven vindt ook dat de leden met minimaal driekwart van de stemmen zijn kandidatuur tot lijsttrekker moeten steunen. Zondag moet hij de strijd aangaan met Emile Ratelband, die het huidige bestuur naar voren geschoven heeft.

De voorzitter van Leefbaar Nederland Jan Jetten zei er geen bezwaar tegen te hebben als hij wegmoet: ''Door alle perikelen bij Leefbaar Nederland ben ik vele jaren ouder geworden''.

Tot 6 jaar eis tegen R'damse terror verdachten

Tegen vier van terrorisme verdachte moslims is voor de rechtbank in Rotterdam vandaag één tot zes jaar cel geëist. De mannen zouden lid zijn van Osama bin Laden's terreurnetwerk al-Qaeda en worden beschuldigd van het voorbereiden van aanslagen in België en Frankrijk.

Zes jaar werd geëist tegen de Fransman Jerôme Courtailler (28) en vijf jaar tegen de Algerijn A.R. Beiden zijn volgens het OM direct betrokken bij de voorbereiding op een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs.

Drie van de vier verdachten hebben ontkend, de vierde heeft zich beroepen op zijn zwijgrecht. Twee van de mannen hebben toegegeven dat ze contacten hebben gehad met enkele extremistische moslims, maar dat is volgens hen toeval. Ook de bij huiszoeking aangetroffen video-opnamen met Osama bin Laden, hebben volgens de twee niets te maken met het beramen van aanslagen.

De advocaten van het viertal bepleitten vrijspraak.

Scholieren zien lijk voor kunstwerk aan

moussy, Paul/ MichaBalk1977, -=Chuckie=-, Klomp, floyty en IceFire hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 25-jarige vrouw heeft vorige week vrijdag in Berlijn zelfmoord gepleegd door vanaf de vijfde verdieping van een kunstcentrum naar beneden te springen. Een groep buitenlandse scholieren dacht echter dat het om 'een performance of een installatie' ging en begon uitgebreid foto's van het lichaam te maken. Een twaalfjarige jongen was de eerste die in de gaten kreeg dat het een echt lijk betrof.

Dit alles vond plaats in kunstcentrum Tacheles in Berlijn, een voormalig kraakpand waar onder meer galeries, ateliers en cafés zijn gevestigd. De vrouw had vorige week donderdag tegenover een groep kunstenaars in Tacheles over haar zelfmoordplannen gesproken. Dit gesprek werd op video opgenomen. Een van de aanwezige kunstenaars probeerde haar te kalmeren en dronk apart met haar een Jägermeister. Om half zes 's ochtends bracht hij haar naar huis.

De vrouw keerde echter terug en sprong vervolgens uit een raam aan de achterkant van het gebouw. Een politiewoordvoerder kon wel enig begrip opbrengen voor het misverstand: 'Tacheles is van binnen zo macaber en ongewoon dat het mij niet verbaast dat men de overledene voor een kunstwerk hield. Trouwens, in deze stad is toch niets meer raar?'

Nawijn twijfelt over lijsttrekkerschap

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Nawijn van de LPF is 'voorlopig' nog beschikbaar als lijsttrekker voor de partij, maar sluit niet uit dat hij voor het partijcongres komende zaterdag alsnog afhaakt. Komende zaterdag wordt de officiële kandidatenlijst door de kandidatencommissie van de LPF vastgesteld.

Reden voor Nawijns twijfelen is zijn ergernis aan enkele persoonlijke verdachtmakingen. Zo zou hij, volgens een krant, als voorzitter van een voetbalclub betrokken zijn geweest bij belastingfraude.

Hoogleraar Beunders en journalist Oltmans zeiden dinsdag, op het partijcongres, dat ze staatssecretaris Van Eijck (Financiën) geschikter te vinden als lijsttrekker dan Nawijn. De twee zijn lid van de kandidatencommissie.

Tegen het NOS-Journaal vanavond zei Nawijn dat ook de bedreigingen waaraan hij de laatste tijd blootstaat, hem niet in de koude kleren zijn gaan zitten. Op de vraag hoveel procent er nog over is van de 100%, waarmee hij eerder zei zich politiek in te willen zetten voor de LPF, antwoordde hij dat dat behoorlijk naar beneden is gegaan.

NIPO-peiling: krappe meerderheid CDA-VVD

Uit de jongste cijfers van een onderzoek van het NIPO, gehouden in opdracht van het TV-programma 2Vandaag, blijken het CDA en de VVD nog steeds op een meerderheid te kunnen rekenen. De christendemocraten staan op 49 zetels, de liberalen op 28, bijelkaar 77. De peiling verschilt behoorlijk met vorige week, toen de VVD naar 25 zakte. Ook het verschil met de SBS6 peiling van afgelopen maandag is groot.

Voor het eerst in de peilingen daalt de SP, maar met 19 zetels (vorige week 21) staat de partij nog steeds op een behoorlijke winst. De PvdA wint t.o.v vorige week één zetel, en de LPF en D66 gaan er één achteruit. Leefbaar Nederland staat op 0.

De uitslag. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

CDA ---> 49 (+6)
Lijst Pim Fortuyn ---> 5 (-21)
VVD ---> 28 (+4)
PvdA ---> 29 (+6)
GroenLinks ---> 8 (-2)
SP ---> 19 (+10)
D66 ---> 6 (-1)
ChristenUnie ---> 4 (-)
SGP ---> 2 (-)
Leefbaar Nederland ---> 0 (-2)

China heeft strengste internetcensuur

Een groep onderzoekers van de Harvard Law School zijn tot de conclusie gekomen dat China het land met de strengste internetregels is. Veel sekssites zijn bereikbaar, veel buitenlandse nieuwssites echter niet.

De onderzoekers hebben 200.000 websites getest, en na acht maanden bleek dat ongeveer 19.000 sites niet toegankelijk waren. Het onderzoek had tot doel om erachter te komen welke maatstaven China hanteert met betrekking tot internetcensuur.

Sites van de Playboy en Penthouse waren niet bereikbaar, maar andere pornosites (zoals bv. Hustler Magazine) waren gewoon openbaar. Uit onderzoek blijkt dat China maar 13,4 procent van de expliciete sekssites blokkeert.

Websites over onderwijs, (buitenlands) nieuws en gezondheid zijn het meeste ontoegankelijk. Zo werden sites van de BBC, The Washington Post, The Los Angeles Times, Time Magazine en het CNN vaak tegengehouden. Ook organisaties als Amnesty International en het Aids Healthcare Foundation waren via internet niet op te vragen. Ook grote zoekmachines, zoals Google en Altavista, werden geblokkeerd. De onderzoekers konden de sites bekijken via internationale telefoonverbindingen en open proxy servers in China.

Het partijcongres van de Communistische partij heeft enkele weken geleden de regels gelaten zoals ze waren. Gehoopt werd dat de partij deze zou versoepelen.

The Osbournes willen zich kaal scheren

Ozzy, Jack en Kelly Osbourne zeggen hun hoofden kaal te scheren, mocht moeder Sharon haar haar gaan verliezen als gevolg van haar chemotherapie. Sharon Osbourne lijdt al sinds juli van dit jaar aan kanker in de dikke darm. Na onderzoek bleek dat er meerdere uitzaaiingen waren.

Sharon blijft er vooralsnog vrolijk onder. "Dan staan we bekend als The Osbalds", aldus moeder Osbourne. Ozzy Osbourne verklaarde stevig aan de drank te zijn gegaan toen bekend werd dat zijn vrouw kanker had: "Ik denk sowieso niet dat ik ooit honderd procent nuchter zal zijn. Bovendien haat ik AA."

Het gezin deed de uitspraken in een interview met MTV. Dit interview luidde tevens het tweede seizoen van The Osbournes in.


The Osbournes gaan hun tweede seizoen in

Gruwelijke afbeeldingen op kindersite Planet

KidsPlanet, een kindersite van Planet Internet, heeft bezoekers doorverwezen naar gruwelijke afbeeldingen. Kinderen konden op de site een spel spelen waarbij kantoorgeluidjes te horen waren. Bij het volgen van één van de links verscheen telkens een andere gruwelijke foto.

De kantoorgeluiden bevonden zich in de 'horen special' en is lange tijd onopgemerkt gebleven omdat de geluiden zich betrekkelijk diep in de structuur van de site bevonden.

Een woordvoerdster van Planet Internet meldde dat de site niet was gekraakt. Een 'externe link' zou de boosdoener zijn geweest. Deze koppelde naar een site buiten de KidsPlanet-pagina. "Kennelijk hebben mensen iets veranderd aan de site waarnaar wij verwezen", aldus de woordvoerdster.

Vanaf nu linkt de kindersite, om veiligheidsredenen, niet meer naar andere sites. De externe koppeling die de plaatjes liet zien was nog één van de weinige actieve koppelingen.

Zondag geen treinverkeer Amsterdam CS

Zondag zal het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal stil liggen. Dit maakte de Nederlandse Spoorwegen vandaag bekend. Door de werkzaamheden van Railinfrabeheer aan de sein- en wisselbediening is treinverkeer niet mogelijk.

De NS raadt reizigers naar Amsterdam aan eerder uit te stappen bij omliggende stations en vanaf daar verder te reizen met metro, tram of bus. Vanaf zaterdag zullen er al minder treinen van en naar Amsterdam Centraal rijden.

Positief gebaar moskee totaal genegeerd

Het was zo goed bedoeld de actie van de 32-jarige Adem Arkin, cultureel-maatschappelijk uit Hoorn, om bij de plaatselijke Turke moskee alle Nederlandse omwonenden uit te nodigen voor een maaltijd aan het eind van de ramadan. Maar de respons uit de buurt was bedroevend: Helemaal niemand kwam opdagen.

Arkin wilde een positief geluid laten horen na alle nare berichten over rellen in Antwerpen, het drama in Venlo, de aanslagen in Bali; kortom om de gespannen verstandhouding tussen moslims en anderen te doorbreken. Maar daar stond hij dan, voor een lege zaal, terwijl hij toch 125 uitnodigingen bij mensen in de wijk rond de moskee in de bus had gedaan. ''Ik hoopte op zo'n 20% opkomst. Ik dacht nog voorzichtig: Als van elk huis twee mensen komen, kunnen we een mooi aantal van 50 verwachten. Maar de helft was ook goed geweest. Of 10 of zo. Maar helemaal géén reactie, dat hadden we toch niet verwacht''

Aan de maaltijd kan het volgens hem niet gelegen hebben: Döner kebab, rijst, linzensoep, salade en als toetje de Turkse zoete lekkernij baklava. Toch gaat Arkin niet bij de pakken neerzitten, het is te gemakkelijk volgens hem om te zeggen ''zie je wel, het heeft toch geen zin''. Volgend jaar wil hij het opnieuw proberen.

Inmiddels heeft de Turk een tweetal excuses mogen ontvangen van buurtbewoners, die zich achteraf zeggen te schamen voor de schandalig lage opkomst. De hoop is dat na het paginagrote interview vandaag met de Telegraaf zich wellicht nog wat buurtbewoners melden met ideeën, hoe het volgend jaar beter kan.

Updates bommeldingen IKEA e.d.

Bij de IKEA in Duiven is een verdacht pakketje aangetroffen. Het Explosieven Opruimings Commando onderzoekt het pakje momenteel en is daar al sinds 14:15 mee bezig. Voor de rest is er nog niks over bekend.

In het kantoor van het ANP is niks gevonden en bleek dus een valse melding te zijn geweest. De NAM is niet ontruimd, maar het gebied waar het NAM-gebouw ligt is vrijwel compleet afgezet, en er is veel politie en marechaussee aanwezig. (met dank aan magito)

De IKEA's in Groningen, Eindhoven, Heerlen, Delft en Barendrecht zijn al volledig doorzocht. Er is niks gevonden, dus ze zijn veilig verklaard.

Even kort opgesomd voor degenen die het gemist hebben:

Echte bommen:
Amsterdam en Sliedrecht

Bommeldingen:
IKEA, het ANP, de NL ambassade in Oeganda en wellicht de NAM(?)

Veilig verklaard:
IKEA Groningen, Eindhoven, Heerlen, Delft en Barendrecht, het ANP-hoofdkantoor te Rijswijk én de NL Ambassade in Oeganda

Controle nog aan de gang:
Andere IKEA's en de NAM(?)

Update 16:45
De Telegraaf meldt dat de IKEA dinsdag al een dreigbrief heeft ontvangen. Daarin werd gewaarschuwd dat in de filialen in Amsterdam en Sliedrecht een bom zou liggen. Utrecht werd niet in de brief genoemd, aldus een woordvoerster van IKEA.

In de brief stond geen motivatie en de afzender is niet bekend. Na het ontvangen van de brief heeft IKEA direct de politie gebeld. "Die heeft vervolgens besloten dat het verstandig is om al onze tien vestigingen dicht te houden om ze te doorzoeken." Sinds middernacht is de IKEA bezig met het vormen van een crisisteam.

Update 17:00
Op het NOS-Journaal werd verteld dat een woordvoerster van IKEA in Oostenrijk, die ingelicht was over de complete situatie, haar mond voorbij heeft gepraat tegen de Duitse pers. In de dreigbrief aan IKEA werd ook om geld gevraagd. De actie blijkt dus om geld te gaan, en lijkt niet te doelen op het ontwrichten van de maatschappij.


Foto met dank aan Planet

Pim Fortuyn 'Europees politicus van het jaar'

Pim Fortuyn is postuum uitgeroepen tot 'Europees politicus van het jaar'. Dit werd gisteravond in Brussel bekendgemaakt op een galabijeenkomst van het Brusselse weekblad European Voice.

Ruim 7500 lezers en kiezers deden mee aan de verkiezing via e-mail. Een geldbedrag van 5000 euro en een oorkonde werd gisteravond in ontvangst genomen door een medewerker van de Lijst Pim Fortuyn.

Er werden geen cijfers bekend gemaakt over het aantal stemmen dat Fortuyn behaalde. De organisatie denkt echter wel dat "er vanuit Nederland sterk campagne is gevoerd om per mail voor Pim Fortuyn te stemmen". De afgelopen dagen heeft de organisatie een extra controle uitgevoerd om eventuele dubbele stemmen te weren.

Wim Duisenberg, voorzitter van de Europese Centrale Bank, kreeg de titel 'Europees zakelijk leider van het jaar'. Marco Cappato, een Italiaanse radicale afgevaardigde in het Europees Parlement, werd gekozen tot 'Europeaan van het jaar'. Cappato pleit al jaren voor volledige legalisering van alle soorten drugs. Vanuit Italië werd sterk campagne gevoerd voor de openlijk biseksuele Italiaan.

'Europees diplomaat van het jaar' ging naar Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie. Margot Wallström werd 'Europees commissaris van het jaar', mede door haar activiteiten voor het milieu en het internationale klimaatverdrag.

E-mailfunctie van I-Mode 'kapot' geweest

Sinds gisteren is de e-mailfunctie die op I-mode telefoons zit deels kapot. Er kunnen geen e-mails meer worden ontvangen via het toestel. Versturen is echter geen probleem. Het telecombedrijf tast nog in het duister omtrent de oorzaak van het probleem, dat bij één van haar servers ligt.

Gistermiddag 15:00 werden alle I-modegebruikers per sms op de hoogte gesteld van het probleem. De woordvoerster van KPN Mobile weet niet hoeveel e-mails hun doel niet hebben bereikt.

Update
Volgens Fok!-user Nightvision werkt e-mailen sinds ongeveer 16:30 weer.

Balkenende: Bommeldingen geen terrorisme

Minister-president Balkenende zegt dat volgens het Openbaar Ministerie (OM) er geen verband is tussen de bommeldingen van vandaag en de dreiging van terrorisme in Nederland.

Balkenende verwacht dat er criminele organisaties zitten achter de bommeldingen bij onder meer verschillende IKEA-vestigingen en het ANP in Rijswijk.

De premier zei verder dat burgers zich niet bezorgd hoeven te maken en de zaken in proportie moeten blijven zien. Hij reageerde op de vandaag ontstane commotie tijdens een werkbezoek.

Tweede Kamer wil rapport HSL/Betuwelijn

Er moet een parlementair onderzoek komen naar de kosten overschrijding voor de Betuwe- en hogesnelheidslijn (HSL). GroenLinks zal vandaag in de Tweede Kamer voor een onderzoek pleiten.

Minister de Boer van Verkeer en Waterstaat liet kort geleden weten één miljard euro extra nodig te hebben om de projecten voort te zetten. GroenLinks is daar tegen en hoopt dat ook het parlement zich tegen extra geld uitspreekt. Daarnaast wil GroenLinks weten waarom er steeds meer geld nodig is voor de Betuwelijn en de HSL, en waarom de Kamer niet over de hogere kosten is geïnformeerd.

Al vanaf het begin kampen de Betuwelijn en de HSL met grote overschrijdingen in kosten. Daarom heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat alvast één miljard euro gereserveerd voor nieuwe tegenvallers.

De Tweede Kamerfracties CDA, VVD, LPF, PvdA, Groenlinks, D66 en de SP vinden dat 'te vaag' en vragen de Algemene Rekenkamer moet uitzoeken waar en in welke gevallen het geld gebruikt zal worden. De Kamer wil dat het rapport binnen twee maanden af is.

Peter R. De Vries pakt oplichtersduo op

Peter R. de Vries heeft in Rotterdam gisteren twee jeugdige oplichters aangehouden.

De Vries had in het kader van zijn SBS6 tv-programma incognito een deal gesloten met het duo, die via internet gsm's en laptops aanboden tegen verdacht lage prijzen. Nadat ze ruim 1.000 euro hadden gekregen maakten ze zich snel uit de voeten.

De Vries rende echter snel vanuit een opnamebus achter de daders aan en kon één van hen te pakken krijgen. Op weg naar het politiebureau zag hij de tweede verdachte lopen. Ook die werd uiteindelijk door De Vries zelf opgepakt.

Marijnissen wil verbod op gebruik benzine

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

SP-leider Jan Marijnissen wil dat er een verbod komt op het gebruik van benzine, diesel en steenkool. Daarmee wil hij gebruikers dwingen gebruik te maken van alternatieven, zoals auto's op elektriciteit. Marijnissen deed zijn uitlatingen in een interview met het ledenblad van de vereniging Natuur en Milieu.

De uitspraken van Marijnissen gaan verder dan het officiële verkiezingsprogramma van de SP. Daarin wordt gepleit voor het stimuleren van schone energiebronnen door het stellen van strengere eisen aan brandstofleveranciers. Ook wil de SP dat kolencentrales overstappen op aardgas en een hogere eigen productie van groene energie. Over een verbod op benzine of diesel staat echter niets vermeld.

Marijnissen vindt overigens wel dat iedere Nederlander recht heeft op een auto.

Regen van bommeldingen in Oeganda

Mescalino, RoelerMF en ANP had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Oeganda zijn de ambassades van Nederland en België ontruimd vanwege een bommelding. Ook kantoren van de EU en de Wereldbank in Kampala zijn om die reden ontruimd.

Tevens is een vestiging van het Britse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking in Oeganda ontruimd.

Update

Inmiddels is de Nederlandse ambassade doorzocht. Men heeft niets aangetroffen en het gebouw is weer vrijgegeven.

Nederland alert op komst AEL

De Nederlandse inlichtingendiensten houden de voorbereidingen van de Arabisch-Europese Liga (AEL) om zich in ons land te vestigen scherp in de gaten. In de loop van volgend jaar hoopt de beweging hier afdelingen te kunnen oprichten. Volgens AEL-voorman Abu Jahjah zijn er in Nederland al genoeg allochtonen die zijn beweging steunen.

Gisteren zei demissionair vice minister-president Remkes voor de EO televisie dat hij geen 'Antwerpse toestanden' in Nederland wil. De AEL wordt er daar van verdacht allochtone jongeren op te hitsen tot rellen. Ook volgt men middels burgerpatrouilles de politie om te zien of die zich niet te buiten gaat aan racisme bij de controle van meest jonge Marokkanen. De AEL keert zich ook fel tegen een Belgische film over een relatie van een moslimmeisje met een autochtone Belg. Jongeren verstoren de filmvoorstelling en bedreigen de hoofdrolspeelsters.

Remkes zei dat ''haat zaaien en integratie tegengaan absoluut niet kan''. Hij wilde in zijn uitlatingen niet zover gaan als minister Nawijn, die eerder gisteren liet weten dat de AIVD al daadwerkelijk onderzoek doet naar de AEL.

Eerder pleitte CDA Tweede Kamerlid Camiel Eurlings voor een verbod van de AEL.

Concorde deel van zijn staartroer verloren

TAmaru, Cipri, oldskool, Arnold, -=Chuckie=-, oX2, Superbossy en ronhui hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdag is bekend gemaakt dat een Concorde tijdens een vlucht een deel van zijn staartroer is verloren. Dit voorval vond plaats op een vlucht van Londen naar New York. De Concorde is eigendom van de maatschappij British Airways.

Vlak voor de landing in New York voelden de piloten van de Concorde een trilling. Dit had geen invloed op de landing van het toestel, het toestel is veilig door de piloten aan de grond gezet. Er zijn geen gewonden gevallen onder de 105 inzittenden van de Concorde.

NAM-terrein Assen afgezet

Sniffer, snoep.doc, Vettje en Jantenhove hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Assen werd vanochtend ook het gebouw van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ontruimd na een telefonische bommelding via alarmnummer 112. Of de bommelding iets te maken heeft met de bommeldingen bij de IKEA-winkels en ANP, is niet bekend.

Update 14:10

Het gebied rondom de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen is door de politie afgezet na 'een melding'. Een woordvoerder van de politie Drenthe wil niet zeggen of het om een bommelding gaat.

Het gebied is niet ontruimd. Er wordt gewoon doorgewerkt, maar er wordt niemand tot het terrein toegelaten. Ook zijn de afslagen Assen-Zuid van de A28 (Zwolle-Groningen) afgesloten.

Winny de Jong wil 14 zetels behalen

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Winny de Jong wil met 13 kandidaten, 14 Kamerzetels halen. De ex-LPF'er en aanvoerder van de tweemansfractie Groep-De Jong, trekt zich totaal niks aan van de peilingen, waarop ze op nul zetels staat, en is overtuigd van een gouden toekomst voor haar nieuwe partij Conservatieven.nl. De Jong heeft echter een rotsvast vertrouwen in de kiezer. "Alles is mogelijk. Dat heeft Fortuyn bewezen."

De Jong presenteerde gisteren in Den Haag haar kandidatenlijst voor de verkiezingen op 22 januari. Het belangrijkste verkiezingsitem van Conservatieven.nl is het tegengaan van de uitbreiding van de Europese Unie. "Het vorige experiment, de invoering van de euro, is ons ook slecht bekomen", aldus De Jong, die hoopt deel te kunnen nemen aan het volgende kabinet.

Op haar lijst staan drie mensen die op dit moment ook in de gemeenteraad van Leefbaar Rotterdam zitten. Op nummer twee staat internetondernemer en Rotterdams raadslid Michiel Smit. Smit deed opvallende en controversiële uitspraken over buitenlanders. Zo moeten allochtone jongeren met dure auto's volgens hem verplicht uitleggen waar ze het geld vandaan halen om dat te kunnen betalen. Hij wil zich in de kamer vooral bezighouden met veiligheid: "Ik woon in Rotterdam-West, midden in de teringzooi. Ik weet dus wat leeft op straat."

Voor de rest bestaat de lijst niet uit veel opvallende figuren, maar uit gewone mensen, zoals een leraar economie, een computertechnicus en haar partner André. Die staat met nummer 11 één plaats boven Cor Eberhard die nu samen met Winny de Groep-De Jong in de Tweede Kamer aanvoert.

LPF-olifant was illegaal aanwezig

TAmaru had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De olifant waarop onder anderen LPF-coryfee Mat Herben dinsdag voor de deuren van het partijcongres in de Utrechtse Jaarbeurs stapte, blijkt daar illegaal aanwezig te zijn geweest.

De gemeente Utrecht overlegt nu of de LPF een boete moet krijgen wegens het overtreden van de plaatselijke regels rond het welzijn van dieren. De gemeente eist namelijk een vergunning voor het gebruik van dieren voor vermaaksdoeleinden, en die was niet aangevraagd.

Medewerkers van de Dienst Stadsbeheer hebben ervoor gezorgd dat de olifant eerder vertrok.

Australische vrouwen uit de kleren voor regen

Musiquence en Phillip/Dwarsligger hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een regendans zou een eind moeten maken aan de enorme droogte die Australië al maanden in zijn greep houdt. Om dit bereiken heeft een groep Australische vrouwen besloten om naakt een regendans uit te voeren.

Eerder dit jaar boekten Nepalese vrouwen succes met hun regendans. Nadat de vrouwen klaar waren met dansen vielen spontaan de eerste druppels regenwater uit de lucht. Lyn Healy, woordvoerdster voor de Australische dames, hoopt dat de dames in haar land net zoveel succes zullen hebben. "We rijden naar een geheime locatie nabij de stad Ouyen waar we onze kleding uittrekken en de dans ten uitvoer zullen brengen," zo meldt ze.

Michael Jackson gebeten door spin

Patty en GTV hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ondersteund door een paar krukken verscheen Michael Jackson gisteren bij de rechtbank in Californië. Een beet van een spin blijkt de oorzaak te zijn. Wacko Jacko moest voor de rechter verschijnen omdat hij rond de millenniumwisseling een tweetal concerten had afgezegd.

"Het is een ernstige beet," Zo vertelde Michael toen de journalisten informeerden naar de reden waarom hij op krukken liep. "Het doet erg veel pijn en jullie zouden schrikken als ik mijn voet liet zien."

Marcel Avram, de organisator van de afgezegde concerten in Australië en Hawaii, eist een schadevergoeding van 21 miljoen dollar van de popster. Michael verklaarde deze optredens per telefoon te hebben afgezegd. Avram weet echter niets van een dergelijk telefoongesprek.

Hoofdkantoor ANP ontruimd

Het hoofdkantoor van het Algemeen Nederlands Persbureau is volgens Radio 1 op last van de Politie volledig ontruimd. Meer informatie over het hoe en waarom is niet bekend. Of dit iets met de bommeldingen bij de IKEA-winkels te maken heeft is dus ook niet duidelijk.

Update
Het persbureau zet haar berichtgeving vanuit de vestigingen in Amsterdam en Rotterdam voort. Rob de Spa, hoofdredacteur, zegt dat de binnenlandse nieuwsvoorziening geen gevaar loopt.

Zaterdag bevestigde minister Remkes al dat Nederland vorige week woensdag doelwit is geweest van verscheidene bomdreigingen.

Directeur Kok van ANP Radio zegt dat het pand vanochtend rond 9:00 uur op last van de politie is ontruimd omdat 'enkele zware bommen' in het pand aanwezig zouden zijn.

Ook andere panden in de buurt zijn ontruimd.

Update 10:30
Volgens RTL Text zijn er bronnen die zeggen dat er twee zware bommen zijn gevonden in het ontruimde ANP-gebouw.

Bomspecialisten zijn nog bij de IKEA in Delft. Daarna kunnen ze het ANP pas onderzoeken. Met name het onderzoek van de ballenbak zou veel tijd vergen.

Bommeldingen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.

Update 12:15
De Politie regio Haaglanden heeft een tweede groep bomexperts samengesteld die nu het ANP-gebouw gaan controleren.

Reageren kan hier

Bomdreiging: Alle IKEA's gesloten

ungabunga, Blizz, FHR, cybart, vettje, GTV, Cavemania, Psycho_Taz, t0n, oNNoZeLe en s0k hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Alle filialen van het meubelconcern IKEA zijn vandaag gesloten. De leiding van het bedrijf heeft dat besloten omdat er aanwijzingen zijn dat zich nog steeds een bom bevindt in één of meer filialen van het bedrijf. De politie onderzoekt op dit moment alle tien de vestigingen.

De bommen zijn gevonden in de filialen van Amsterdam en Sliedrecht. De bom die in Sliedrecht is gevonden is ontploft tijdens het onschadelijk maken ervan. Daarbij zijn twee gewonden bij het Explosieven Opruimingscommando gevallen. Een 42-jarige man raakte lichtgewond en zijn 47-jarige collega liep oogletsel op.

In Utrecht is de parallelrijbaan van de A12 die vlak langs het IKEA-gebouw loopt afgesloten. Hoe het met de snelwegen bij andere IKEA-gebouwen zit is niet bekend.

Update 8:15
Andere meubelzaken in de buurt van de IKEA-winkels in Utrecht en Eindhoven waar bommen zijn gevonden zijn mogelijk ook gesloten. In Eindhoven zijn alle winkels op het meubelplein Ekkersrijt, aan de zijde van de IKEA ook niet toegankelijk. Het gaat dan om ongeveer tien winkels. Om welke andere winkels het verder precies gaat, is niet duidelijk. Medewerkers worden bij winkels in de buurt opgevangen.

Sneu detail is misschien dat vandaag in alle kranten een advertentie van IKEA staat: "Morgen tot negen uur open"

Update 8:25
In de IKEA-vestiging in Utrecht is zojuist een verdacht pakketje gevonden. Het deel van de A12 dat eerst gedeeltelijk was afgesloten wordt nu dan ook compleet afgesloten. De afsluiting zal naar verwachting ongeveer drie kwartier duren.

Update 9:45
Het pakketje dat gevonden is in Utrecht was volgens Radio 1 inderdaad een bom. De bom zal over een kwartier tot ontploffing worden gebracht op de parkeerplaats, waar de bom ook gevonden is.

Of het een zelfde soort bom is als die in de andere winkels, is niet bekend.

Update 10:15
Het Explosieven Opruimingscommando heeft het verdachte pakketje in Utrecht een paar minuten geleden gecontroleerd tot ontploffing gebracht op de parkeerplaats van de IKEA aldaar.

Andere nieuwsbronnen melden nu dat het niet om een bom hoeft te gaan, maar dat het pakketje ook een andere inhoud zou kunnen hebben.

Update 11:45
De IKEA's in Heerlen en Barendrecht zijn volledig gecontroleerd en veilig bevonden. Intratuin Heerlen wordt om 13:00 weer geopend. De IKEA's aldaar blijven waarschijnlijk de hele dag gesloten.

Men is bang grote verliezen te zullen lijden doordat de zaak vlak voor Sinterklaas zo lang gesloten is.

Update 12:00
Het verdachte pakketje dat twee uur geleden tot ontploffing is gebracht blijkt geen bom te zijn geweest, dit maakte een politiewoordvoerster zojuist bekend.

Reageren kan hier
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.