Bomdreiging: Alle IKEA's gesloten

ungabunga, Blizz, FHR, cybart, vettje, GTV, Cavemania, Psycho_Taz, t0n, oNNoZeLe en s0k hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Alle filialen van het meubelconcern IKEA zijn vandaag gesloten. De leiding van het bedrijf heeft dat besloten omdat er aanwijzingen zijn dat zich nog steeds een bom bevindt in ťťn of meer filialen van het bedrijf. De politie onderzoekt op dit moment alle tien de vestigingen.

De bommen zijn gevonden in de filialen van Amsterdam en Sliedrecht. De bom die in Sliedrecht is gevonden is ontploft tijdens het onschadelijk maken ervan. Daarbij zijn twee gewonden bij het Explosieven Opruimingscommando gevallen. Een 42-jarige man raakte lichtgewond en zijn 47-jarige collega liep oogletsel op.

In Utrecht is de parallelrijbaan van de A12 die vlak langs het IKEA-gebouw loopt afgesloten. Hoe het met de snelwegen bij andere IKEA-gebouwen zit is niet bekend.

Update 8:15
Andere meubelzaken in de buurt van de IKEA-winkels in Utrecht en Eindhoven waar bommen zijn gevonden zijn mogelijk ook gesloten. In Eindhoven zijn alle winkels op het meubelplein Ekkersrijt, aan de zijde van de IKEA ook niet toegankelijk. Het gaat dan om ongeveer tien winkels. Om welke andere winkels het verder precies gaat, is niet duidelijk. Medewerkers worden bij winkels in de buurt opgevangen.

Sneu detail is misschien dat vandaag in alle kranten een advertentie van IKEA staat: "Morgen tot negen uur open"

Update 8:25
In de IKEA-vestiging in Utrecht is zojuist een verdacht pakketje gevonden. Het deel van de A12 dat eerst gedeeltelijk was afgesloten wordt nu dan ook compleet afgesloten. De afsluiting zal naar verwachting ongeveer drie kwartier duren.

Update 9:45
Het pakketje dat gevonden is in Utrecht was volgens Radio 1 inderdaad een bom. De bom zal over een kwartier tot ontploffing worden gebracht op de parkeerplaats, waar de bom ook gevonden is.

Of het een zelfde soort bom is als die in de andere winkels, is niet bekend.

Update 10:15
Het Explosieven Opruimingscommando heeft het verdachte pakketje in Utrecht een paar minuten geleden gecontroleerd tot ontploffing gebracht op de parkeerplaats van de IKEA aldaar.

Andere nieuwsbronnen melden nu dat het niet om een bom hoeft te gaan, maar dat het pakketje ook een andere inhoud zou kunnen hebben.

Update 11:45
De IKEA's in Heerlen en Barendrecht zijn volledig gecontroleerd en veilig bevonden. Intratuin Heerlen wordt om 13:00 weer geopend. De IKEA's aldaar blijven waarschijnlijk de hele dag gesloten.

Men is bang grote verliezen te zullen lijden doordat de zaak vlak voor Sinterklaas zo lang gesloten is.

Update 12:00
Het verdachte pakketje dat twee uur geleden tot ontploffing is gebracht blijkt geen bom te zijn geweest, dit maakte een politiewoordvoerster zojuist bekend.

Reageren kan hier