Na de nederwiet nu ook belgawiet

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij onze zuiderburen wordt steeds meer illegaal hennep gekweekt; op kleine schaal voor eigen gebruik, maar ook op grote schaal voor export of de bevoorrading van de binnenlandse markt. Volgens de politie is de cannabisproductie in België tussen 1996 en 2000 gestegen met liefst 400%. In 1996 werden 63 plantages opgedoekt, in 1999 zo'n 730. Tijdens het eerste halfjaar van 2000 werden alleen al 12 hele grote plantages opgerold, samen goed voor 17.680 planten.

De toename van het kweken wordt ondermeer geweten aan de stengere controle in Nederland, waardoor kwekers over de grens gaan. Nogal wat grote plantages zouden volgens de politiediensten gestuurd worden door Nederlandse criminele organisaties. Die exporteren naar een aantal Europese regio's, onder meer naar Scandinavië. Verder is de teelt vrij eenvoudig, kost het relatief weinig investeringen en kan men een enorme markt bespelen.
Ook zou wiet binnen het criminele milieu meer en meer de plaats van geld innemen, wellicht omdat softdrugs ontsnappen aan de witwascontroles.

Keerzijde van de medaille is volgens justitie dat naar schatting 260.000 Belgen vrijwel dagelijks wiet gebruiken - binnen de jongerencultuur blijkt het een vaste waarde te zijn geworden - waardoor steeds meer mensen met verslavingsproblemen beroep moeten doen op professionele hulp.

In België staan op het kweken van hennep straffen van 6 maanden tot 5 jaar.