Positief gebaar moskee totaal genegeerd

Het was zo goed bedoeld de actie van de 32-jarige Adem Arkin, cultureel-maatschappelijk uit Hoorn, om bij de plaatselijke Turke moskee alle Nederlandse omwonenden uit te nodigen voor een maaltijd aan het eind van de ramadan. Maar de respons uit de buurt was bedroevend: Helemaal niemand kwam opdagen.

Arkin wilde een positief geluid laten horen na alle nare berichten over rellen in Antwerpen, het drama in Venlo, de aanslagen in Bali; kortom om de gespannen verstandhouding tussen moslims en anderen te doorbreken. Maar daar stond hij dan, voor een lege zaal, terwijl hij toch 125 uitnodigingen bij mensen in de wijk rond de moskee in de bus had gedaan. ''Ik hoopte op zo'n 20% opkomst. Ik dacht nog voorzichtig: Als van elk huis twee mensen komen, kunnen we een mooi aantal van 50 verwachten. Maar de helft was ook goed geweest. Of 10 of zo. Maar helemaal géén reactie, dat hadden we toch niet verwacht''

Aan de maaltijd kan het volgens hem niet gelegen hebben: Döner kebab, rijst, linzensoep, salade en als toetje de Turkse zoete lekkernij baklava. Toch gaat Arkin niet bij de pakken neerzitten, het is te gemakkelijk volgens hem om te zeggen ''zie je wel, het heeft toch geen zin''. Volgend jaar wil hij het opnieuw proberen.

Inmiddels heeft de Turk een tweetal excuses mogen ontvangen van buurtbewoners, die zich achteraf zeggen te schamen voor de schandalig lage opkomst. De hoop is dat na het paginagrote interview vandaag met de Telegraaf zich wellicht nog wat buurtbewoners melden met ideeën, hoe het volgend jaar beter kan.