Noorse neo-nazi's krijgen zwaardere straf

In Noorwegen hebben twee neo-nazi's in hoger beroep zwaardere straffen gekregen. Volgens het hof was het bewezen dat het om een racistische moord ging, en daarom werd de strafverzwaring opgelegd.

De twee mannen, Joe Erling Jahr (21) en Ole Nicolai Kvisler (23), staken vorig jaar Benjamin Hermansen dood. Zij werden in januari tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Veronica Andreassen (19) werd medeplichtig bevonden en kreeg drie jaar celstraf. Andreassen ging niet in hoger beroep.

Bij het hoger beroep besloot het hof de straf te verzwaren. Jahr krijgt nu achttien jaar cel, en Kvisler zeventien. Dit is minder dan wat de officier van justitie had geŽist, respectievelijk 21 en ruim 19 jaar celstraf. Volgens het hof was het bewezen dat de twee de moord pleegden uit racistische motieven. De twee daders waren aangesloten bij een kleine neo-nazistische organisatie en waren grotendeels te vinden in een appartement versierd met nazi-symbolen.

Naast een gevangenisstraf krijgen alle drie de daders een boete van 45.519 euro, plus rente. Deze moet aan de moeder van het slachtoffer worden betaald.