Updates bommeldingen IKEA e.d.

Bij de IKEA in Duiven is een verdacht pakketje aangetroffen. Het Explosieven Opruimings Commando onderzoekt het pakje momenteel en is daar al sinds 14:15 mee bezig. Voor de rest is er nog niks over bekend.

In het kantoor van het ANP is niks gevonden en bleek dus een valse melding te zijn geweest. De NAM is niet ontruimd, maar het gebied waar het NAM-gebouw ligt is vrijwel compleet afgezet, en er is veel politie en marechaussee aanwezig. (met dank aan magito)

De IKEA's in Groningen, Eindhoven, Heerlen, Delft en Barendrecht zijn al volledig doorzocht. Er is niks gevonden, dus ze zijn veilig verklaard.

Even kort opgesomd voor degenen die het gemist hebben:

Echte bommen:
Amsterdam en Sliedrecht

Bommeldingen:
IKEA, het ANP, de NL ambassade in Oeganda en wellicht de NAM(?)

Veilig verklaard:
IKEA Groningen, Eindhoven, Heerlen, Delft en Barendrecht, het ANP-hoofdkantoor te Rijswijk én de NL Ambassade in Oeganda

Controle nog aan de gang:
Andere IKEA's en de NAM(?)

Update 16:45
De Telegraaf meldt dat de IKEA dinsdag al een dreigbrief heeft ontvangen. Daarin werd gewaarschuwd dat in de filialen in Amsterdam en Sliedrecht een bom zou liggen. Utrecht werd niet in de brief genoemd, aldus een woordvoerster van IKEA.

In de brief stond geen motivatie en de afzender is niet bekend. Na het ontvangen van de brief heeft IKEA direct de politie gebeld. "Die heeft vervolgens besloten dat het verstandig is om al onze tien vestigingen dicht te houden om ze te doorzoeken." Sinds middernacht is de IKEA bezig met het vormen van een crisisteam.

Update 17:00
Op het NOS-Journaal werd verteld dat een woordvoerster van IKEA in Oostenrijk, die ingelicht was over de complete situatie, haar mond voorbij heeft gepraat tegen de Duitse pers. In de dreigbrief aan IKEA werd ook om geld gevraagd. De actie blijkt dus om geld te gaan, en lijkt niet te doelen op het ontwrichten van de maatschappij.


Foto met dank aan Planet