Pim Fortuyn 'Europees politicus van het jaar'

Pim Fortuyn is postuum uitgeroepen tot 'Europees politicus van het jaar'. Dit werd gisteravond in Brussel bekendgemaakt op een galabijeenkomst van het Brusselse weekblad European Voice.

Ruim 7500 lezers en kiezers deden mee aan de verkiezing via e-mail. Een geldbedrag van 5000 euro en een oorkonde werd gisteravond in ontvangst genomen door een medewerker van de Lijst Pim Fortuyn.

Er werden geen cijfers bekend gemaakt over het aantal stemmen dat Fortuyn behaalde. De organisatie denkt echter wel dat "er vanuit Nederland sterk campagne is gevoerd om per mail voor Pim Fortuyn te stemmen". De afgelopen dagen heeft de organisatie een extra controle uitgevoerd om eventuele dubbele stemmen te weren.

Wim Duisenberg, voorzitter van de Europese Centrale Bank, kreeg de titel 'Europees zakelijk leider van het jaar'. Marco Cappato, een Italiaanse radicale afgevaardigde in het Europees Parlement, werd gekozen tot 'Europeaan van het jaar'. Cappato pleit al jaren voor volledige legalisering van alle soorten drugs. Vanuit Italië werd sterk campagne gevoerd voor de openlijk biseksuele Italiaan.

'Europees diplomaat van het jaar' ging naar Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie. Margot Wallström werd 'Europees commissaris van het jaar', mede door haar activiteiten voor het milieu en het internationale klimaatverdrag.