FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 december 2002

Kluivert krijgt alsnog zijn goal

Kluivert krijgt zijn goal omdat hij dat zegt

Op de lijst van de all-time topscorers van het Nederlands elftal heeft Patrick Kluivert alsnog Faas Wilkes gepasseerd. In de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Duitsland maakte Kluivert naar eigen zeggen een doelpunt wat tot op heden gezien werd als een eigen goal van Marko Rehmer maar de KNVB heeft dit uiteindelijk toch toegekend aan de Oranje aanvaller.

De regel die de KNVB hanteert stelt dat de actie van de aanvaller essentieel geweest moet zijn voor het tot stand komen van het doelpunt, dus zonder die actie had het doelpunt dus niet kunnen vallen. In het deze zaak was dat inderdaad het geval volgens Kluivert.

Er staat op de lijst nu nog ťťn persoon boven hem te weten Dennis Bergkamp met 37 doelpunten.

Sinterklaas is jarig !!!

De Sint was deze keer enigzins laat,
door alle drukte was hij er even niet toe in staat.
Nu zijn de punten weer berekend,
en voelt de goede Sint zich weer uitstekend.
Jockey staat wederom bovenaan,
dus doe goed je best en ga achter hem aan.

Update
Intussen zijn de stats gemaakt,
dus ik heb dit keer niet verzaakt
Het kwam door een verkeerd SQL statement
En dat gaat mis, zoals bekend
Week nummer elf is nummer een op pagina twee
We kijken uit naar de punten van week 12 succes ermee

Sinterklaas veroorzaakt aanrijding

ODF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het paard van Sinterklaas is vandaag in Almelo betrokken geraakt bij een aanrijding.

De Sint kwam met paard en wagen voor een kruising op het Vincent van Goghplein stil te staan toen het paard schrok van de witte strepen op het wegdek en achteruit begon te lopen.

Een auto werd hierbij licht beschadigd. De 51-jarige bestuurder van de auto kwam gelukkig met de schrik vrij. Sinterklaas heeft zich op het politiebureau gemeld om aangifte te doen van de aanrijding.

Oplichting via veilingsite

Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Chris Chong Kim (27) uit Los Angeles is gisteren opgepakt op verdenking van diefstal en het organiseren van nepveilingen. Hij zou betrokken zijn in een van de grootste ontdekte internet fraudezaken.

Kim verkocht gedurende twee jaar op zijn eBay site Calvin Auctions high-end computers en diverse computeronderdelen. Na betaling ontvingen de kopers echter nooit de bestelde goederen.

eBay ontving in totaal meer dan 170 klachten van klanten over de gehele wereld waarbij de geleden schade per persoon tussen de 1900 en 6000 dollar bedroeg.

Kim kan een gevangenisstraf krijgen van 24 jaar als hij voor alle aanklachten wordt veroordeeld.

Nawijn niet welkom in Haags hotel

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Nawijn van Vreemdelingenzaken is niet meer welkom in Hotel Des Indes in Den Haag. De presentatie die Speakers Academy morgen over een boek over de LPF-bewindsman in het hotel zou houden moet daarom verplaatst.

Het hotel zou zich niet meer met Nawijn willen associŽren en heeft laten weten geen prijs te stellen op de komst van de demissionaire bewindsman.

Sinds Nawijn in een interview met Nieuwe Revu pleitte voor herinvoering van de doodstraf kreeg hij veel kritiek. Nawijn heeft gisteren laten weten zich mogelijk uit de politiek terug te willen trekken ondanks dat hij formeel gezien nog altijd de nummer een kandidaat is voor het lijsttrekkerschap van de LPF bij de komende kamerverkiezingen.

De presentatie morgen zal plaatsvinden in de fractiekamer van de LPF in het gebouw van de Tweede Kamer, zo meldt Speakers Academy in een persbericht.

Wetenschapper: 'UFO's in oude schilderijen'

Een Italiaanse wetenschapper zegt dat de oude Italiaanse schildermeesters UFO's in hun schilderijen schilderden, aldus de nieuwssite news.com.au .

De archeoloog Roberto Volterri, 56 jaar, zegt dat artiesten terug tot 1406 bewijs van 'vreemde objecten in de lucht' in hun schilderijen verwerkten om latere generaties te tonen dat deze objecten werkelijkheid zijn.

Het meest duidelijke voorbeeld is The Madonna and St John, geattributeerd aan Fra Fillippo Lippi (1406-1469) en bewaard in de Palazzo Vecchio in Florence. In het schilderij is een man en een hond te zien die naar een vliegende schotel kijken. Niet minder verbazingwekkend is een schilderij door Masolino de Panicale (1383-1447), The Miracle of the Snow, geschilderd in 1429 en bewaard gehouden in het Capodimonte museum in Napels. "Het schilderij toont een ware gebeurtenis in Rome in de tweede helft van de vierde eeuw" zegt Volterri. "Maar wat zijn deze donkere vliegende schotels in de lucht?".

Volterri zegt dat hij de afbeeldingen vergeleken heeft met foto's genomen in 1955 in Namur, BelgiŽ, waarvan gezegd wordt dat ze sigaarvormige UFO's tonen. In contrast daarmee toont het schilderij Glorification of the Eucharist door Bonaventura Salimbeni (1567-1613) in de kerk van San Lorenzo in San Pietro een object toont "wat erg lijkt op een object als de Russische Spoetnik."

Volterri zegt dat op het schilderij La Tebaide door Paolo Ucello (1397-1475) objecten in de lucht vliegen die indentiek zijn aan foto's van UFO's in de USA in de 50-er en 60-er jaren.

Martin Kemp, professor aan de Oxford Universiteit echter zegt dat de schilders slechts wolken schilderden.


The Madonna and St John door Domenico Ghirlandaio

Halsema over 5 jaar politica af [Update]

De net tot lijsttrekker van GroenLinks gekozen Femke Halsema stapt over vier jaar al weer uit de politiek. Vanmiddag zei Halsema in KRO's 1opdeMiddag: "Het laatste jaar betrap ik me er wel eens op dat ik een meer concrete bijdrage aan de samenleving zou willen geven. In een grijs verleden heb ik de lerarenopleiding gevolgd,toen was ik begin twintig en wilde ik absoluut geen leraar worden. Nu zou ik het best leuk vinden om voor de klas te staan."

Halsema zegt de politiek nog niet zat te zijn want ''Ik begin net als lijsttrekker. Maar je ziet vaak dat na een paar jaar politici door Den Haag worden ingekapseld, daarom wil ik over 4 of 5 jaar iets anders gaan doen".

Update

En een razendsnelle update: Halsema stapt over 5 jaar helemaal niet uit de politiek. Ze zegt dat de nieuwsberichten die daarover zijn verschenen berusten op ''een onhandig misverstand."

''Ik heb geen enkele einddatum in mijn hoofd'', zo verzekert zij.

Zie ook persbericht GroenLinks.

FOK! bereikt 1.000.000 pageviews per dag

Ruim 3 jaar na de start van FOK! werd gisteren de magische grens van 1.000.000 pageviews per dag doorbroken. Een jaar geleden was dat nog ongeveer 400.000. Met dit aantal pageviews per dag bevestigt FOK! haar status als ťťn van de grootste sites, gerund door vrijwilligers, die Nederland rijk is.

Bij deze willen wij, de gehele FOK! crew, iedereen die leest, post, discussieert of op wat voor manier dan ook gebruik maakt van FOK!, bedanken. Zonder jullie geen FOK!

Om te illustreren hoe FOK! is gegroeid in de afgelopen jaren hieronder een grafiek waarin het gemiddeld aantal dagelijkse pageviews per maand(!) wordt getoond.In de in lichtblauw gemarkeerde maanden was er niet of niet voldoende informatie om een juiste waarde te bepalen

Bali-arrestant geeft betrokkenheid toe

Eťn van de leiders van de Indonesische beweging Jemaah Islamiah is inderdaad betrokken geweest bij de bloedige aanslag op Bali, twee maanden geleden. Het gaat om Ali Ghufron, alias Mukhlas, die een paar dagen terug is gearresteerd. Twee weken terug werd ook al de 35-jarige imam Samudra, die gerelateerd wordt aan de militante moslimbeweging vastgezet. De afgelopen dagen zijn nog zo'n 10 arrestaties verricht.

Mukhlas heeft inmiddels bekend tot de radicale moslimorganisatie te behoren en een rol te hebben gespeeld bij de aanslagen op Bali. Volgens de politie zou hij bij vergaderingen zijn geweest, waarbij het doelwit van de aanslag werd gekozen. Hij zou onlangs ook de leiding hebben gekregen over Jemaah Islamiah, die banden zou hebben met het al-Qaedanetwerk.

In de zaak rond de aanslag op Bali zijn inmiddels verscheidene mensen opgepakt. Analisten denken dat de zaak met deze arrestaties nog niet is opgelost en waarschuwen dat de echte leiders waarschijnlijk nog steeds vrij rond lopen.

Jemaah Islamiah wordt door de meeste landen rond IndonesiŽ ook verdacht van het beramen van andere aanslagen op westerse doelen. De beweging streeft ernaar om van IndonesiŽ, MaleisiŽ en Singapore ťťn islamitische staat te maken.

Twee WK Hockey-babes uit de kleren

cHiel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee deelneemsters aan het WK in Perth, Nikki Hudson en Denise Marston-Smith, staan in gewaagde poses in verscheidene bladen - Hudson, Olympisch kampioene van 2000, zelfs poedelnaakt.

De twee blondines zeggen het in het belang van hun sport te hebben gedaan. Kijk naar ons, wij spelen hockey! ,,Er lopen prachtige speelsters rond. Dat mag je best tonen'', zegt de Australische Hudson. ,,En alle extra aandacht die je daardoor zeker krijgt, is meegenomen.''

,,Ik wil laten zien dat het hockey al lang geen ouderwetse bedoeling meer is'', verduidelijkt Marston-Smith, verdedigster van de Engelse ploeg. ,,We zijn young and funky!''

-
Zie voor uitgebreid artikel en ťťn foto'tje dit artikel uit het AD.

Poging tot liquidatie in Amsterdam

De5perado had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Amsterdam Buitenveldert, op de Willem van Weldammelaan, is vanmorgen een man neergeschoten die in een auto wilde stappen. De dader vluchtte daarna op een motor, het slachtoffer bleef zwaar gewond achter en ligt inmiddels in het ziekenhuis.

De schietpartij heeft alle kenmerken van een criminele afrekening. De neergeschoten man is Gijs van Dam junior, wiens vader al jaren een bekende is in de Amsterdamse onderwereld. Hij zou in het verleden zaken hebben gedaan met onder anderen Sam Klepper, die in oktober 2000 werd geliquideerd en met Heineken ontvoerder Cor van Hout, die tweemaal aan de dood bij een aanslag ontsnapte.

Sharon akkoord met vorming Palestijnse staat

De IsraŽlische premier Sharon heeft voor het eerst zijn ideeŽn voor een toekomstige Palestijnse staat geuit. Sharon is het eens met de vorming van een voorlopige staat, volgens de zones in de Oslo-akkoorden.

De premier zei dit op een verkiezingsbijeenkomt. Na de verkiezingen van 28 januari wil hij een regering die zich richt op de vrede in het Midden-Oosten, zoals die is opgesteld in een stappenplan door de Verenigde Staten. Hierin staat dat de Palestijnse staat op 40 procent van de Westelijke Jordaanoever en op driekwart van de Gazastrook kan worden gevestigd.

Omdat de rechtse partijen niets zien in het plan voor een Palestijnse staat, moet de premier na de verkiezingen een coalitie proberen te vormen met de Arbeiderspartij. De rechtse partijen zijn van mening dat Palestina een groot gevaar voor de veiligheid zou zijn.

Arafat zou, volgens Sharon, een symbolische rol moeten gaan vervullen. Daarnaast moeten er drastische hervormingen plaatsvinden en moet de staat gedemilitariseerd worden.

Nabil Abu Rudeina, Arafats adviseur, heeft al laten weten de plannen niet serieus te nemen. Hij noemt ze oud en zegt dat het stoppen van de bezetting de enige manier is om een einde te maken aan het geweld in IsraŽl.

Eindhovense politie laat criminelen lopen

Justitie zal een onderzoek instellen naar de Eindhovense politie. De politie was op de hoogte van een groep criminelen die een geldtransport van Brink's wilde overvallen. De criminelen zouden vorige week worden gearresteerd, maar dit is niet gebeurd.

Van Werkhoven, directeur van Brink's, zegt dat de politie al drie weken geleden op de hoogte is gesteld van een crimineel die geregeld een kijkje nam bij een geldautomaat wanneer die werd bijgevuld door het geldtransport. De politie zou niet tot handelen zijn overgegaan.

Om de politie alsnog te overtuigen werden video-opnamen gemaakt. De verdachten waren duidelijk in beeld herkenbaar, en werden later geÔdentificeerd. Het gaat om een groep vuurgevaarlijke criminelen, die ook al eerder zijn veroordeeld voor overvallen. Alhoewel de politie de melding serieus nam, is er nog steeds niet overgegaan tot arrestatie. De criminelen zijn wel op de hoogte gesteld dat ze in de gaten worden gehouden, aldus de politie.

De Telegraaf meldde dat de Eindhovense politie de verdachten te gevaarlijk vond om de arrestatie door normale agenten uit te laten voeren. Omdat een speciaal arrestatieteam op korte termijn niet beschikbaar was, werd niet overgegaan tot het oppakken van de mannen.

Justitie stelt nu een onderzoek in naar de gang van zaken. Craemer, hoofdofficier van justitie, zegt dat het wel vaker voorkomt dat criminelen niet worden gearresteerd. "Dan sta je voor een dilemma. Moet je wachten of ze daadwerkelijk in actie komen of wil je alle risico vermijden. In dat laatste geval moet je de zaak kapotmaken door de betrokkenen te vertellen dat we weten wat er gaande is."

Ook IKEA Boedapest ontving bommelding

In Nederland zijn de bommeldingen in de vestigingen van IKEA nog niet voorbij, of elders in de wereld komen opnieuw bommeldingen binnen.

In Boedapest ontving IKEA vanochtend een telefonische bommelding. Na ontruiming werd het gebouw grondig onderzocht, maar geen bom gevonden.

Gisteravond werd de brandweer in Boedapest op de hoogte gesteld van de bommelding. Een man zei te weten dat twee mannen explosieven in de vestiging van IKEA hadden verstopt.

IKEA Duiven vrijgegeven
De politie in Nederland heeft de IKEA in Duiven vrijgegeven. Volgens de politie waren er geen explosieven aanwezig. Of de vestiging direct opengaat is nog niet bekend.

Frequin enkele uren vast in cel Tokio

Willibrord Frequin, programmamaker voor SBS6, heeft gisteren een aantal uren in Tokio vastgezeten. Een woordvoerder van SBS Broadcasting bevestigde dit vandaag.

Voor 'De week van Willibrord' was Frequin in de Japanse hoofdstad om twee parachutisten die van een wolkenkrabber sprongen op te nemen. "De parachutisten waren er al vandoor toen de politie arriveerde, Willibrord stond er nog", aldus de woordvoerder. De beelden zullen zondag te zien zijn op SBS6.

Verdachte moord vrij door cellentekort

Een 23-jarige man uit Tilburg die van een moord wordt verdacht is wegens een tekort aan cellen vrijgelaten. Hij zat vast in de Nieuw Vossenveld gevangenis in Vught. "Een menselijke fout", zo zegt justitie. Volgens de directie van de gevangenis is er sprake van een communicatiestoornis.

De, nog steeds voortvluchtige man, had elders in het land een straf uitgezeten voor een ander misdrijf. Daarna werd de man overgeplaatst naar Vught, waar ze niet wisten dat de man ook een verdachte was voor een moord. Deze moord werd twee jaar geleden in Eindhoven gepleegd.

De man is al twee weken vrij. Gisteren zou de man zich moeten verantwoorden voor de moord in het arrondissementsrechtbank in Den Bosch. Daar zou de officier van justitie een celstraf van zeven jaar eisen. De 23-jarige man kwam echter niet opdagen.

Griepvirus treft Kongo

Het noorden van Kongo wordt geteisterd door een griepepidemie. In slechts ťťn maand tijd zijn er al meer dan duizend personen aan de ziekte overleden. Eerder werden de streken Bosobolo en Gemena door de epidemie getroffen. Nu lijkt Gbadolite aan de beurt te zijn.

De griep verspreidt zich razendsnel. Men vermoedt dat er inmiddels zo'n zesduizend mensen besmet zijn. De precieze aard is echter nog niet bekend. Een aantal deskundigen van Artsen Zonder Grenzen zijn momenteel bezig om uit te zoeken met welk griepvirus ze exact te maken hebben.

Staking luchtverkeersleiders Griekenland

Griekenland heeft te kampen met een staking van de luchtverkeersleiders. Naast een salarisverhoging willen ze vooral de inflatie van 3,6 procent gecompenseerd hebben. Dit heeft tot gevolg dat er de komende vierentwintig uur amper gevlogen zal worden. In Athene zullen bijvoorbeeld 360 van die geplande 400 vluchten komen te vervallen.

Niet alleen de luchtverkeersleiding wil compensatie. Ook de ziekenhuizen draaien zondagsdiensten en ministeries en scholen houden vandaag hun deuren gesloten.

Mixjes in 2003 nog iets duurder

Al eerder was op Fok! te lezen dat slijters massaal drank aan het inslaan waren omdat de accijns op de drank per 1 januari 2003 zou stijgen.

Door een foutje bij het ministerie van fincanciŽn stijgt de prijs van een mixdrankje, zoals bijvoorbeeld een breezer, niet met de eerder genoemde vijf maar met elf eurocent.

De fout is ontstaan doordat ambtenaren dachten dat er in de mixjes meer vergiste dan gedestilleerde alcohol zit. Dit bleek echter verkeerd. De accijns op vergiste alcohol is lager dan die van op gedestilleerd.

Het extra verschil levert een aantal ton extra op voor in de schatkist. In totaal levert de algehele accijns verhoging op alcohol de schatkist zo'n 70 miljoen euro op.

Inkomen daalt nog verder in 2003

Voor de meeste huishoudens pakt de daling in koopkracht volgend jaar nog slechter uit dan dat enkele weken door het kabinet werd aangegeven. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau.

Modale inkomens gaan ongeveer twee procent inleveren, in plaats van een eerder voorspelde anderhalf procent. Mensen met een uitkering gaan er ongeveer ťťn procent op achteruit, eerder werd voor deze groep een daling van 0,4 procent berekend. Ouderen gaan er tussen de 0,25 en een half procent op achteruit volgens de nieuwste berekeningen.

Spaarloon blijft toch 613 euro

Een bedrag van 615 euro, dat had volgens nieuwe berekeningen de nieuwe maximale inleg voor het spaarloon moeten zijn. Dit wordt verlaagd naar 613 euro omdat verzekeraars al hun folders hebben gedrukt en daarin het oude bedrag van 613 euro hebben gebruikt.

De staatssecretaris van financiŽn, Van Eijck, verklaarde gisteravond voor de Tweede Kamer dat hij had besloten het bedrag van de verzekeraars over te nemen in plaats van het nieuw berekende bedrag van 615 euro.

Vorige week zijn de vakcentrales met het kabinet overeen gekomen dat er 550 miljoen euro beschikbaar blijft voor het spaarloon. De inleg per werknemer leek uit te komen op 613 euro, maar nieuwe berekeningen kwamen op 615 euro uit.

De Kamer was het eens met Van Eijck en besloot van de verhoging af te zien. Hetgeen een meevaller is voor de schatkist, GroenLinks merkte op dat Nederland schijnbaar door folders geregeerd wordt.

Detailhandel profiteert van Sinterklaas periode

Ondanks dat het slecht gaat met de economie geniet de detailhandel voor het achtste jaar op rij een record omzet. Vooral de verkoop van DVDs zijn verantwoordelijk voor de omzet stijging.

De Raad Nederlandse Detailhandel noemt de stijging van tien procent verrassend. "Mensen zijn in deze sombere tijden blijkbaar op zoek naar gezelligheid thuis" aldus de directeur van de RND.

Rendlesham X-File onthult schokkende feiten

In de door het Ministry of Defence van het Verenigd Koninkrijk aangekondigd vrijgegeven 'X-file' [12345] omtrent The Rendlesham UFO Landing komen schokkende feiten aan het licht. CNN, Reuters, BBC en andere nieuwsbronnen hadden gemeld dat het document afgelopen weekend vrijgegeven zou worden, in het kader van "Freedom of Information Act".

Op 26 december 1980 patrouilleerden drie veiligheids-officieren door de bossen van Tengham Woods, wat een deel vormt van Rendlesham Forest, waar de aandacht gevestigd werd op een lichtgevend object. De drie mannen waren aan het patrouilleren tussen de twee militaire bases van RAF Bentwaters en RAF Woodbridge. Verder zegt het document dat radarstations het object gedetecteerd hebben, toen het boven de kust van Lowestoft vloog in de richting van Rendlesham. De drie veiligheids-officieren liepen richting het gloeiende object omdat ze in de eerste instantie dachten dat er een militair vliegtuig was neergestort of een noodlanding had gemaakt. De officieren schrokken toen ze een metaalachtig driehoekig object zagen met kleine wezens met grote ogen, die uit de bodem van het object via een straal neerdaalden. "They had heads out of proportions with their body, and their eyes were like inverted cat eyes".

De wezens leken bezig te zijn, mogelijk maakten ze reparaties aan hun voertuig. In de eerste instantie leken de wezens er zich niet van bewust dat de drie mannen keken wat ze aan het doen waren. De veiligheidsofficieren waren compleet gefocusd op de activiteiten bij het gloeiende object. Ze namen contact op met het hoofdkwartier van de basis, en rapporteerden wat ze aan het observeren waren, en verzochten om spoedeisende hulp. Bijna onmiddelijk arriveerde er assistentie, waaronder senior officiers. Het document rapporteert dat er later ooggetuigen gemeld hadden dat ze vreemde anomalieen gezien hadden, waaronder 'reality bending' effects, als tijdsverplaatsing. Een van de senior officieren was in staat met de wezens te communiceren.

Kolonel Charles Halt, base commander zegt dat het object later door de bomen vloog en in de lucht verdween. Er staat verder dat een onderzoek de volgende dag aangetoond heeft dat er abnormale stralingslevels aanwezig waren op de landingsplek. In dezelfde nacht van het gebeuren, werden er vreemde objecten gezien die zigzaggend door de lucht vlogen. Deze lichten braken uiteen in kleinere lichten en uiteindelijk verdwenen ze uit het zicht.

Halt heeft een 18-minuten durende audio cassette van de communicatie tussen basis en de officieren bij de UFO opgenomen wat in de nacht van de close encounter opgenomen zou zijn. Op de tape zijn verschillende seniour officieren te horen waaronder Halt, die via walkie-talkies met elkaar communiceren, toen ze door het bos liepen om het ongewone object te onderzoeken."It's coming this way. It's definitely coming this way... There's something very, very strange," zegt de deputy commander op een gegeven moment. De stemmen werden paniekerig toen een straal vanuit het object elektrische apparaten in de omgeving stoorde. Klik hier om een fragment te downloaden. Er wordt gemeld dat er foto's gemaakt zijn van dit object. Deze zijn niet vrijgegeven.

Er staat in het document dat de USAF niet akkoord ging met de verklaring dat de Orford Ness vuurtoren aangezien werd voor een UFO. Nochtans is er geen eenduidige verklaring wat het geweest zou kunnen zijn.

Barend en Van Dorp onderbreken winterstop

Barend en Van Dorp komen in januari een week lang terug op de buis, om uitzendingen te maken over de verkiezingen van 22 januari. Oorspronkelijk zou de late night talkshow op 20 december een 'winterstop' houden, om na een paar maanden weer verder te gaan, maar van 13 tot en met 22 januari komen Barend en Van Dorp nog even terug. Dit meldde een woordvoerdster van de HMG gisteren.

Op 3 januari zal RTL4 tevens het lijsttrekkersdebat, onder leiding van Rick Nieman en Frits Wester, uitzenden. Een avond voor de verkiezingen zal de NOS traditiegetrouw het grote lijsttrekkersdebat uitzenden. Ook Freek de Jonge is na het debat in een conference te zien op de televisie.

Veel programma's besteden extra aandacht aan de verkiezingen. De KRO zal zes lijsttrekkers in Netwerk uitgebreid belichten en in Lijst 0 gaan Katja Schuurman en Bridget Maasland de lijsttrekkers 'dichter bij de jeugd brengen'.

Noorse neo-nazi's krijgen zwaardere straf

In Noorwegen hebben twee neo-nazi's in hoger beroep zwaardere straffen gekregen. Volgens het hof was het bewezen dat het om een racistische moord ging, en daarom werd de strafverzwaring opgelegd.

De twee mannen, Joe Erling Jahr (21) en Ole Nicolai Kvisler (23), staken vorig jaar Benjamin Hermansen dood. Zij werden in januari tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Veronica Andreassen (19) werd medeplichtig bevonden en kreeg drie jaar celstraf. Andreassen ging niet in hoger beroep.

Bij het hoger beroep besloot het hof de straf te verzwaren. Jahr krijgt nu achttien jaar cel, en Kvisler zeventien. Dit is minder dan wat de officier van justitie had geŽist, respectievelijk 21 en ruim 19 jaar celstraf. Volgens het hof was het bewezen dat de twee de moord pleegden uit racistische motieven. De twee daders waren aangesloten bij een kleine neo-nazistische organisatie en waren grotendeels te vinden in een appartement versierd met nazi-symbolen.

Naast een gevangenisstraf krijgen alle drie de daders een boete van 45.519 euro, plus rente. Deze moet aan de moeder van het slachtoffer worden betaald.

'Omar waarschuwt VS voor aanval op Irak'

Mocht de Verenigde Staten Irak aanvallen, dan kunnen zij meer vijandschap, chaos en verwoesting tegemoet zien. Dit zou de Afghaanse leider Mullah Mohammed Omar hebben geschreven in een fax naar Al-Jazeera, een Arabische televisiestation.

"Amerika gebruikt het terrorisme als rechtvaardiging voor een oorlog tegen Irak (...) en de VS zullen daar slechts vijandschap, chaos en verwoesting voor terugkrijgen", zo staat er in de fax. Het televisiestation vermeldde niets over de herkomst van het document.

Het is nog onbekend of de leider van het voormalige Taliban-regime de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan heeft overleefd. Volgens de VS zouden Omar en Bin Laden, mochten ze nog leven, zich in het zuidwesten van Afghanistan, bij de grens met Pakistan, bevinden.

Linkse partijen hadden ook interesse Hirsi Ali

De SP en GroenLinks hebben beide Ayaan Hirsi Ali gevraagd kandidaat te zijn voor de Tweede Kamer-verkiezingen in mei dit jaar. Zij nam dit aanbod toen niet aan om inhoudelijke redenen. De Somalische politicologe zei dit woensdagavond in het RTL4-programma Barend en Van Dorp.

Neelie Smit-Kroes, prominente voor de VVD, wist Hirsi Ali eind oktober wel te overtuigen. Hirsi Ali werkte toen nog bij het wetenschappelijk bureau voor de Partij van de Arbeid. Neelie Smit-Kroes zocht Hirsi Ali in de Verenigde Staten op, en vertelde haar daar waar de VVD voor staat.

Hirsi Ali was na ernstige bedreigingen naar de Verenigde Staten gevlucht. Na haar kritische opvattingen over de positie van de vrouw in de islam werd ze met de dood bedreigd.
Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.