FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 september 2001

Veroordeeld tot luisteren Polka

Een man in de Amerikaanse staat Ohio is veroordeeld tot het luisteren naar vier uur polkamuziek. De man reed met open raam en knallende stereo door een plaatsje, wat hem op een veroordeling kwam te staan. De man kon kiezen tussen een boete van 200 gulden of het luisteren naar polkamuziek.

De bijzondere rechtszaak werd behandeld door rechter John Nicholson, die de zaak beschouwt als een typisch geval van 'boontje komt om zijn loontje'. "Je kunt wel van je eigen muziek genieten, maar veel mensen willen jouw muziek niet horen", aldus Nicholson.

Naturisten 'opgesloten' op strand

Zo'n zestig naturisten waren gestrand op het naakstrand bij East Sussex, Engeland, toen gemeentewerkers de enige toegangsweg naar het strand hadden afgesloten. De enige manier om op het naakstrand te komen was via een trap vanaf de kliffen van East Sussex.

De gemeentewerkers hadden de trap verwijderd omdat die onveilig zou zijn. De naturisten moesten noodgedwongen zo'n zes uur wachten tot het eb was, waarna ze konden oversteken naar het nabijgelegen strand. De naturisten zijn van plan een proces aan te spannen tegen de gemeente.

WK voor Nederland heel ver weg

Het Nederlands elftal is zo goed als uitgeschakeld voor deelname aan het WK in Japan en Zuid-Korea. In Dublin verloor Nederland met 1-0 het belangrijke kwalificatieduel tegen Ierland. De enige treffer kwam van Jason McAteer, halverwege de tweede helft. Eerder kwam Ierland met tien man te staan nadat Gary Kelly van het veld werd gestuurd als gevolg van een tweede gele kaart.

Nederland begon voortvarend. Het had de eerste vijfentwintig minuten het beste van het spel. De ballen verdwenen echter steeds vlak naast het doel van de Ierse doelman Given. Nadat Arthur Numan een elleboogstoot kreeg, kantelde de wedstrijd. Nederland ging vanaf dat moment mee in het spel van de Ieren. Het spel werd grimmiger en onzorgvuldiger. Achterin was het alle hens aan dek om een tegentreffer te vookomen.

Na rust leek Nederland zich te herpakken. Via van Nistelrooij en Overmars kreeg het team twee goeie kansen. De zo fel verlangde goal bleef echter uit. Nadat de zwak spelende Kelly rood ontving leek de weg geplaveid naar een overwinning.

Het was echter niet het Nederlands elftal, maar het Ierse tiental dat de leiding nam. In de 68ste minuut kapte Finnan Cocu uit, gaf een voorzet die door de volledig vrijstaande McAteer werd afgerond.

Na deze teleurstelling ontketende Nederland een ware stormloop op het Ierse doel. De spelers ontbrak echter het geduld, overtuiging en raffinement om de Ierse muur te slechten. Kluivert en van Nistelrooij waren nog wel enkele keren dicht bij de gelijkmaker, maar het ontbrak het spitsenduo aan het nodige geluk. Scheidsrechter Krug onthield het Nederlands elftal nog een zuivere penalty.

Nederland is nu vrijwel zeker uitgeschakeld. Koploper Ierland is niet meer in te halen. Portugal kan nog slechts worden ingehaald als het in de resterende drie wedstrijden minimaal vier punten laat liggen. De kans dat dit gebeurt, is echter vrij klein aangezien nog slechts wedstrijden tegen zwakke tegenstanders op het programma staan.

Tennis: Hewitt in opspraak wegens racisme

Lleyton Hewitt is tijdens zijn optreden in de tweede ronde van het US Open tennistoernooi in opspraak geraakt. De Australiër werd beschuldigd van racistische opmerkingen, maar ontkende dit zelf na zijn moeizame vijfsets overwinning op de Amerikaan James Blake ten stelligste.

"Kijk naar hem en kijk naar hem", zei Hewitt tegen de umpire, wijzend op de zwarte lijnrechter en zijn eveneens zwarte tegenstander, "en vertel me wat de overeenkomst is". Hewitt verdedigde zich tijdens de persconferentie tegen aantijgingen van het verzamelde journaille. "Ik kom zelf uit een multiraciaal land en ik ben absoluut niet racistisch. Wat op de baan gebeurde, had niets met racisme van doen, het was iets tussen mij en de umpire. "Zijn tegenstander nam het incident vrij luchtig op. "Hij zei dat er een overeenkomst was tussen mij en de lijnrechter. Mij raakte het niet zo, ik wilde de wedstrijd winnen. Hewitt vocht ook voor de partij en stond in het heetst van de strijd waarschijnlijk niet stil bij politieke correctheid", aldus de Amerikaan, die weigerde zijn tegenstander te veroordelen

F1 : Verstappen in onzekerheid

Jos Verstappen heeft zich zaterdag in Spa niet rechtstreeks gekwalificeerd voor de Grote Prijs van België, zondag op het circuit van Francorchamps. Hij reed tijdens de kwalificatie bijna tien seconden langzamer dan Juan-Pablo Montoya, die zondag van poleposition start.

De slechte tijd van Verstappen kwam door een slechte afstemming van zijn Arrows-bolide en door moeilijke omstandigheden. Hij viel door zijn tijd van 2.02,039 buiten de reglementaire 107-procentsregeling, die voorschrijft dat de achterstand op de nummer 1 niet groter mag zijn dan genoemd percentage. Ook zijn Braziliaanse ploegmaat Enrique Bernoldi redde het niet met een tijd van 2.04,04. De Minardi's van Fernando Alonso (2.02,594) en Tarso Marques (2.04,204) waren eveneens te langzaam.

De directie van de Formule 1 moet nu beslissen of de vier coureurs zondag alsnog aan de start mogen verschijnen. Eerder in het seizoen mochten verscheidende andere coureurs bij ander Grand Prix's toch gewoon meedoen ondanks een tijd die buiten de 107-procentsregeling viel.

,,De auto liep heel slecht'', klaagde Verstappen na afloop. ,,Tijdens de vrije training had ik al last van een slechte voorwielophanging. Er zijn veel fouten gemaakt in onze voorbereiding. De regenval hielp ook al niet mee. Ik hoop maar dat ik zondag revanche kan nemen.''

Naast Montoya vertrekt Ralf Schumacher van de eerste startrij. Wereldkampioen Michael Schumacher staat als nummer drie op de tweede startrij.

UPDATE

De wedstrijdleiding in België besliste dat Verstappen en de andere drie coureurs alsnog aan de start mogen verschijnen. De commissarissen namen de bijzondere omstandigheden mee die tot de grote tijdsverschillen leidden. Het circuit was bijna de gehele kwalificatie nat. Toen de baan in de laatste minuten ineens snel opdroogde, schoten de tijden naar beneden.

Turkse politie arresteert duizenden Koerden

De Turkse politie heeft zaterdag duizenden Koerden aangehouden om betogingen te voorkomen. Vooral in Ankara en Istanbul trad zij hard op. 1 september, wereldvredesdag, is een protestdag voor de Koerden die streven naar autonomie of erkenning van hun rechten.

In Istanbul, de grootste Turkse stad, schoten agenten met traangasgranaten om ongeveer 2000 Koerden te verjagen die zich in een buitenwijk hadden verzameld. In Ankara bracht de politie aangehouden demonstranten per bus naar politiebureaus, omdat de gevangenissen overvol raakten. Zij heeft in de hoofdstad zeker zevenhonderd Koerden aangehouden.

De Koerdische partij Hadep zag daarom af van haar voornemen in de hoofdstad te demonstreren.

A t/m L als begin achternaam succesvoller

Mensen met een achternaam die begint met een letter uit de eerste helft van het alfabet zijn veel succesvoller dan lieden van wie de familienaam begint met een M tot en met Z.

Dat succes een simpel abc'tje is, blijkt uit een internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in de Britse Economist. De meeste presidenten, premiers, topbankiers, popartiesten en de superrijken hebben een ding gemeen: hun achternaam begint met een A tot en met L.

Van de Amerikaanse presidenten hadden er 26 een naam uit de eerste alfabethelft, tegen zestien uit de tweede. Voor zes van de huidige zeven leiders van de rijke G7-landen (Berlusconi, Blair, Bush, Chirac, Chrétien en Koizumi) geldt hetzelfde, net als voor de vijf 's werelds rijksten: Gates, Buffett, Allen, Ellison en Albrecht.

De alfabet-vlieger gaat ook op voor de presidenten van de drie grote centrale banken in de wereld, Greenspan (VS), Hayami (Japan) en de Nederlander Duisenberg (EU). Net als voor zeventien van de negentien Britse premiers in de 20e eeuw en veel popsterren, zoals alle leden van de Spice Girls.

Uitgezonderd Schermerhoorn, De Quay en Den Uyl, voldoen alle naoorlogse Nederlandse premiers aan dit plaatje: Beel, Drees, Cals, De Jong, Biesheuvel, Van Agt, Lubbers en Kok. Dat belooft weinig goeds voor Melkert.

De onderzoekers hebben ettelijke verklaringen voor de 'naamdiscriminatie'. "Veel docenten zetten leerlingen op alfabet in de klas om zich hun namen sneller eigen te maken. Daardoor zitten kinderen met namen uit het begin van het alfabet altijd vooraan, en kunnen ze dus beter opletten en communiceren met de docent."

Ook bij diploma-uitreikingen zijn namen tussen A en M altijd het eerst aan de beurt, op een moment dat alle aanwezigen nog aandachtig en enthousiast zijn. "Dat is goed voor hun zelfvertrouwen. Wie later komt, moet het altijd doen met een veel magerder applaus van een gapend publiek." En nog een reden: "Wie in de problemen zit, pakt de Gouden Gids voor hulp: iedereen begint vooraan te zoeken."

Naar zweet stinkende man geliefd bij vrouwen

Wie succes wil hebben bij de vrouwen, kan maar beter wat zweten. Dat zeggen enkele Zweedse wetenschappers. Een vrouw die een man met een luchtje ontmoet, krijgt volgens de Zweden een opstoot van bloed naar die delen van de hersenen die instaan voor de voortplanting. Het bericht stond vrijdag in The Daily Telegraph.

De Zweedse onderzoekers gebruikten een hersenscanner om na te gaan hoe de hersenen reageren wanneer een man of vrouw feromonen opsnuiven. Feromonen zijn seksuele lokstoffen zoals het mannelijke hormoon testosteron en het vrouwelijke oestrogeen. Die hormonen kunnen het hartritme en de ademhaling beïnvloeden. Uit het onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen totaal anders reageren op de hormonen. En opmerkelijk, dat de hersenactiviteit beperkt is tot die delen van de hersenen die de voortplanting regelen.

Bij vrouwen reageerden de hersenen enkel op geuren met veel testosteron. Oestrogeen lieten ze links liggen. Bij mannen was dat net omgekeerd. Zij gingen door het lint voor een portie oestrogenen. Voor testosteron haalden ze de neus op.
De Zweedse onderzoekers vinden het dan ook logisch dat parfums en aftershaves worden aangemaakt met feromonen. En omdat testosteron overvloedig aanwezig is in zweet, kan een echte vent op vrouwenjacht maar beter wat stinken.

Vanavond dan toch geen douche?

Algemene kennis eerstejaars niet best

Het is niet best gesteld met de de algemene kennis van eerstejaarstudenten van de Haagse Hogeschool. Dat blijkt uit een onderzoek van het blad Atrium van de hogeschool onder 150 nieuwelingen.

Zo ontbreekt het de studenten aan elementaire kennis over Europa en de euro. Slechts een kwart van de eerstejaars weet dat Zweden en Denemarken landen zijn die niet meedoen aan de euro. De rest gokt op onder meer Zwitserland en Noorwegen, terwijl deze landen zelfs geen deel uitmaken van de Europese Unie. Ook denkt ruim 60 procent dat Nederlandse bankbiljetten voor 2003 moeten zijn ingewisseld, terwijl dat nog kan tot 2032.

Daarnaast weten de studenten niet veel van de Nederlandse media. Slechts 10 procent is ervan op de hoogte dat de EO de grootste omroep is en dat de Volkskrant van origine een katholiek dagblad is.

Geschiedenis is ook een witte vlek in de breinen van de eerstejaars. Slechts 18 procent weet dat koningin Juliana regeerde van 1948 tot en met 1980. Het hoogst scoort nog de einddatum van de Tweede Wereldoorlog. 40 Procent kan ophoesten dat dat 15 augustus 1945 is. Toch denkt de meerderheid dat het 5 mei, 8 mei of zelfs 3 oktober was.

Met de politieke kennis is het beter gesteld. 60 Procent weet dat Klaas de Vries minister van Binnenlandse Zaken is. Nog beter scoort de burgemeester van Den Haag. Driekwart noemt Wim Deetman, hoewel een op de tien studenten nog altijd denkt dat Johan Stekelenburg niet in Tilburg maar in Den Haag de scepter zwaait.

De grote struikelvraag voor de studenten was de spelling van het woord biscuittje. Niemand had goed dat het verkleinwoord van biscuit met twee t's moet worden geschreven.

Aaliyah ten grave gedragen

Met een rouwplechtigheid, die enkel voor staatshoofden weggelegd leek, hebben familie, vrienden en de muziekindustrie afscheid genomen van Aaliyah. De soulzangeres kwam vorige zaterdag om het leven bij een vliegtuigongeluk op de Bahamas.

Twee schimmels trokken de met zilver beslagen lijkkist in een glazen koets door de ontruimde straten van Manhattan. Ongeveer 40 familieleden begeleidden de amper 22-jarige Aaliyah op haar laatste tocht. Duizenden fans overspoelden het parcours van de begrafenisonderneming naar de katholieke kerk St. Ignatius Loyola in de Upper East Side. De nabestaanden van Aaliyah hadden ongeveer 1.200 gasten uitgenodigd voor de plechtigheid. Onder meer de hiphoppers Sean (P. Diddy) Combs, Missy Elliot en Jay-Z, producer Timbaland en componist Quincy Jones woonden de dodenmis bij.

uiteenlopende verhalen over de oorzaak

Terwijl New York in rouwstemming verkeert, verschijnen de eerste verhalen over de oorzaak van de ramp in de media. Zo wordt algemeen aangenomen dat het maximaal toegelaten gewicht van het vliegtuigje van 3.150 kilo ruim overschreden werd, vooral door het gewicht van Aaliyah en entourage. Zo weet de New York Post dat beide bodyguards samen meer dan 300 kilo wegen. Bovendien brachten de zwarte kolossen het vliegtuig uit evenwicht, omdat zij door de smalle middengang genoodzaakt waren om achteraan bij de bagage plaats te nemen.

Der Spiegel Online heeft dan weer uitgevogeld dat de piloot slechts 12 dagen voor de fatale vlucht veroordeeld was tot drie jaar voorwaardelijke celstraf wegens cocaïnebezit.

J van Five leed aan anorexia

Het succes van boyband Five heeft bij bandlid J Brown tot ernstige psychische problemen geleid. De zanger onthulde dat hij een tijdje aan de vermagerings- ziekte anorexia nervosa leed, een aandoening die vooral bij meisjes voorkomt. 'Ik ben zeker acht maanden anorectisch geweest, ik at nog maar een halve boterham per dag', bekende J.

Daarnaast leed hij aan slapeloosheid. 'Daar begin ik nu pas overheen te komen. Ik voer wekelijks gesprekken met een psychologe en probeer overdag wat bij te slapen.'

De zanger vertelde ook dat meer leden van Five aanvankelijk moeite hadden om met het succes te leren omgaan. Collega Scott greep volgens J naar de fles om de spanning te verlichten. 'Als hij om 10 uur ’s ochtends de studio binnenkwam, had hij al een paar biertjes op'.

Acht hulpverleners voor rechtbank Taliban

De acht buitenlandse hulpverleners die ongeveer een maand in Afghanistan gevangen zitten, komen binnenkort voor de rechter. Volgens de Taliban-machthebbers is het onderzoek naar hen nagenoeg afgerond.

De hulpverleners - twee Australiërs, twee Amerikanen en vier Duitsers - behoren tot de christelijke organisatie Shelter Now. Ze werden samen met 16 Afghaanse collega's opgepakt omdat ze actief bezig zouden zijn geweest het christelijke geloof te verkondigen. Dat is verboden door de streng-islamitische Taliban.

Diplomaten hebben vorige maand vergeefs geprobeerd de buitenlandse hulpverleners vrij te krijgen. Ze kunnen tot jarenlange gevangenisstraffen worden veroordeeld; hun Afghaanse collega's moeten zelfs vrezen voor de doodstraf.
Vrijdag hebben de Taliban de kantoren gesloten van twee christelijke hulporganisaties omdat die banden zouden hebben met Shelter Now.

Voetbalrellen in Duitsland met Engelse 'fans'

Aan de vooravond van het WK-kwalificatieduel tussen Duitsland en Engeland is het in Frankfurt tot ongeregeldheden gekomen.

Zo'n 450 Duitse en 150 Engelse voetbalsupporters raakten 's avonds laat in het centrum van de stad slaags en richtten vernielingen aan. De politie hield dertig relschoppers aan. Het ging om fans die via Frankfurt naar München reisden, waar de wedstrijd vanavond wordt gespeeld.
Eerder op de dag waren in het Engelse Dover al bijna vijftig mensen gearresteerd. Daarbij ging het om supporters die zich in het verleden al eens schuldig hebben gemaakt aan vandalisme en daarom het land niet uitmogen.

Het Nederlands elftal speelt vanmiddag in Dublin de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Ierland. In de aanloop naar dat duel hebben zich tot nu toe geen incidenten voorgedaan.

Gijzelingsdrama als reality-tv in Brazilië

De Brazilianen werden donderdag getracteerd op spannende reality-tv. Maar deze keer was het wel heel erg echt: het gijzelingsdrama, waarbij mediamagnaat Silvio Santos werd vastgehouden, werd de gehele dag rechtstreeks op tv uitgezonden.

De media spreken van een "goed geregisseerde soap". Kijkers konden zien hoe het huis was omsingeld door politie, journalisten en helikopters. Santos werd de hele dag onder schot gehouden. Rond 19.00 uur gaf de dader zich bij de politie aan. De gijzelnemer had de week ervoor ook al de dochter van Santos gegijzeld en was er toen met 200.000 dollar vandoor gegaan. Dat salaris beviel de ontvoerder blijkbaar wel.

Dialyse apparatuur teruggehaald na doden

Na de dood van zeker tien nierpatiënten in Spanje is dialyseapparatuur van producent Baxter uit enkele ziekenhuizen teruggehaald. Volgens het Spaanse ministerie van Volksgezondheid vrijdag wordt nu onderzocht of er verband is tussen de doden en de apparatuur.

Het Spaanse filiaal van Baxter maakte eerder bekend dat de slachtoffers in Valencia en Madrid na behandeling sterke bijwerkingen hadden. De betreffende apparatuur is alleen aan ziekenhuizen in deze twee steden geleverd.

De Spaanse autoriteiten werden opgeschrikt toen alleen op woensdag al drie nierpatiënten stierven na een dialyse. Het wordt echter ook niet uitgesloten dat het verplegend personeel niet goed met de apparatuur is omgesprongen of dat het gebruikte water niet steriel was.

Laurus zet topman op straat

Het kwakkelende supermarktconcern Laurus heeft zijn enig overgebleven topman, Ole van der Straaten, op een zijspoor gezet. Jan Konings, een crisis-manager met een lange staat van dienst in het saneren van bedrijven, neemt het roer voorlopig over.

De raad van commissarissen constateerde de afgelopen week dat Van der Straaten het merendeel van de problemen bij Laurus aangerekend moet worden. Het concern is druk bezig met het ombouwen van al zijn supermarktformules (zoals Super de Boer, Edah en Groenwoudt) tot Konmar. Die operatie verloopt moeizaam. Al eerder moest een aantal topmanagers, onder wie tweede man Peter Stuyts, het veld ruimen. Van der Straaten heeft zich iets langer dan één jaar in het zadel kunnen houden.

Politie hervat zoekactie strand Nulde

De politie heeft in de omgeving van Strand Nulde zaterdagmorgen de zoekactie hervat in verband met de maandag gevonden romp van een jong meisje. Zij zoekt naar andere delen van het lichaam en naar sporen die met het misdrijf te maken kunnen hebben.

Honderd ME'ers en een helikopter zijn vrijdagmorgen de zoekactie begonnen. Die leverde tot nu toe niets op. Het gebied aan de Gelderse en Flevolandse kant van het Nuldernauw wordt uitgekamd.

Over de leeftijd en identiteit van het meisje dat in het water bij het strand werd gevonden door passanten, is nog niets bekend. De politie gaat er vanuit dat ze jonger is dan zeven jaar. Op het lichaam zijn geen sporen van seksueel misbruik gevonden. Vooralsnog zijn er geen overeenkomsten vastgesteld met kinderen die als vermist staan geregistreerd. Vergelijken is volgens een politiewoordvoerder lastig, aangezien er alleen een romp is gevonden.

Vrijdag is een onderzoek begonnen naar een relatie met de vondst van het hoofd van een kind donderdagavond bij een kade aan de Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Het is nog niet bekend of er een verband bestaat tussen beide zaken.

41 doden bij explosie speelhal in Tokyo

Bij een explosie en een brand in een speelhal op de derde verdieping van een druk uitgaanscentrum in Tokyo zijn zaterdagochtend vroeg 41 mensen omgekomen en tientallen mensen deels zwaar gewond geraakt, zo heeft de brandweer gemeld. Naar verwachting zal het aantal doden en slachtoffers nog verder oplopen. Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend.

De verdieping waar de explosie plaatsvond en de verdieping daarboven raakten na de explosie in brand. Bezoekers van de mahjongzaal sprongen van grote hoogte uit het gebouw op straat, aldus het persbureau Kyodo. Het gebouw in de wijk Kabukicho had slechts weinig ramen waardoor de slachtoffers nergens naar toe konden en door het vuur ingesloten raakten.

Ooggetuigen zeiden dat de explosie zich voordeed toen een personeelslid van de speelzaal de deur opendeed. Een getuige zei tegen de zender NHK dat de explosie veel weg had van een gasontploffing, maar de brandweer zei dat de oorzaak van de knal nog niet vaststaat.

In het gebouw waren meer speelzalen, restaurants en enkele seksbedrijven gevestigd. Kabukicho is een van de populairste uitgaanswijken van Tokyo.

Bootvluchtelingen toch aan wal

De rederij van de Noorse Tampa weigert de 433 vluchtelingen aan boord van het containerschip naar Nieuw-Zeeland en Nauru te brengen. ,,De enige oplossing is dat ze naar Australisch gebied worden gebracht'', aldus de woordvoerder van rederij Wallenius Wilhelmsen.

Premier John Howard kondigde zaterdag aan dat Nieuw-Zeeland en het eiland Nauru in de Grote Oceaan bereid waren alle vluchtelingen aan boord van het vrachtschip op te nemen. Premier Helen Clark van Nieuw-Zeeland bevestigde dat haar land 150 mensen onderdak zou verschaffen om humanitaire redenen en om Australië te ontlasten. De overigen zouden naar het slechts 21,3 vierkante kilometer grote Nauru worden gebracht.

De regering van Nieuw-Zeeland heeft daartoe besloten om humanitaire redenen en om Australië te ontlasten dat zich met een grote stroom vluchtelingen geconfronteerd ziet. ,,Iemand moet deze impasse doorbreken. Wij hebben deze impasse doorbroken. De vluchtelingen die naar Nauru gaan, zullen uiteindelijk worden verspreid, maar iemand moet eerst bereid zijn ze op te vangen'', aldus Clark.

De Verenigde Naties oefenden druk uit op Australië om de vluchtelingen tijdens de behandeling van hun asielprocedure onder te brengen op Christmas Island, dat ligt tussen Indonesië en Australië. Howard hield echter voet bij stuk: de illegale vluchtelingen kwamen zijn land niet in.

NMa doet invallen bij Telecombedrijven

De NMa heeft afgelopen dinsdag invallen gedaan bij KPN, Dutchtone, Ben, Telfort en Libertel. Er bestaat een vermoeden van prijsafspraken.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) doet geen uitspraken naar lopende onderzoeken. Gevraagd naar de aanleiding van onderzoeken, noemt woordvoerder Hans Jacobs klachten van consumenten als voorbeeld. "Maar in dit geval zouden dat ook de paginagrote advertenties van mobiele telefoonbedrijven en - winkels kunnen zijn waarin prijsverhogingen worden aangekondigd."

Jacobs wil echter geen rechtstreeks verband aangeven tussen deze advertenties en het huidige onderzoek. Vanaf 1 september worden mobieltjes fors duurder (tussen de 50 en 200 gulden), als gevolg van het terugdraaien van subsidies op de apparaten door de telecombedrijven. Dealers zullen dit rechtstreeks doorberekenen aan de consument.

Zo verlaagt KPN de subsidie met 15 procent en Dutchtone met 100 gulden per toestel.

Libertel-Vodafone, dat naar buiten is gekomen met het nieuws over het onderzoek, zegt in een persverklaring 'in volle openheid' meegewerkt te hebben aan de uitvoering van het onderzoek.

Alle bedrijven ontkennen dat ze onderling afspraken hebben gemaakt, alhoewel ze de schijn tegen hebben. "Er is geen sprake van afspraken, we volgen elkaar slechts op de voet. In dit geval was KPN als eerste met het verlagen van de dealerkortingen", zo zegt een woordvoerder van Ben.

Utrechtse studente vermist in Bangladesh

Sinds mei is de 29-jarige Esther de Vries uit Utrecht spoorloos. De studente theaterwetenschappen maakte een rondreis door Zuidoost-Azië. In haar laatste e-mail vertelde ze dat ze naar Bangladesh zou gaan. Nadat ze daar aangekomen was, is niets meer van haar vernomen.

De familie en vrienden van Esther zijn wanhopig. In januari van dit jaar vertrok de studente richting Thailand. Van daaruit ging ze door naar Laos en Vietnam. Op 24 mei liet ze via de e-mail weten dat ze naar Bangladesh zou afreizen, waar ze een dag later aankwam.

29 Juni las Esther haar mail voor het laatst; haar vriendinnen kraakten haar mailbox om achter deze gegevens te komen. In de hoofdstad Dakha heeft ze nog geld gepind. Op 12 juli is er nog 1200 dollar opgenomen. Dat is het laatste wat er van haar is vernomen.

Via het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade is er een onderzoek ingesteld door de lokale autoriteiten. Ook Interpol is bezig met de vermissingszaak. Maar tot nu toe heeft dat nog niets opgeleverd. Haar vriendinnen lieten het daar niet bij zitten en startten vanuit Nederland een zoekactie. Ze stuurden posters naar Bangladesh en stelden een internetsite samen. Tot nu toe zonder succes.

Openbaar vervoer wordt duurder

Het prijskaartje voor de bus, tram en metro stijgt volgend jaar met 4,5 procent. De prijsstijging is even hoog als het inflatiecijfer van dit jaar. Minister Netelenbos van Verkeer heeft hierover een akkoord bereikt met de gemeentelijke vervoerbedrijven en particuliere vervoerders.

De prijs van een 15-strippenkaart stijgt met 23 eurocent (0,51 gulden) naar 5,90 euro (13 gulden). Een maandkaart met een ster gaat 20,50 euro (45 gulden) kosten, 53 eurocent (1,17 gulden) meer dan nu. Het is voor het eerst dat consumentenorganisaties mee mochten praten over de tariefsverhogingen.

De Nederlandse Spoorwegen maakten eerder bekend af te zien van een verhoging van de tarieven. Ze zouden niet de gewenste kwaliteit kunnen leveren aan de consument.

'Code Red komt van Chinese universiteit'

Xglich had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het gevreesde computervirus Code Red komt mogelijk oorspronkelijk van een Chinese universiteit. Dat blijkt uit een rapport dat vrijdag door het Amerikaanse Congres is gepubliceerd.

Volgens een woordvoerder van het Congres is het virus waarschijnlijk 'ontworpen' op de universiteit van de Zuid-Chinese stad Kanton. Nadere details over het vermoeden werden niet gemeld.

De eerste Code-Redworm infecteerde 250.000 tot 300.000 computers en 150.000 websites, met name in Azië en de Verenigde Staten. De kosten voor het verwijderen van het virus liepen op tot zo'n 2,4 miljard dollar (ruim 5,7 miljard gulden). De gevolgen waren echter minder verwoestend dan aanvankelijk gevreesd. Alleen computers die werken met Windows NT of Windows 2000 zijn vatbaar.

Het computervirus Code Red is een virtuele worm. Het vermeerdert zich zonder menselijke tussenkomst via webservers, computers waarop websites draaien. De worm gebruikt een veiligheidslek in het veelgebruikte softwareprogramma Internet Information Server. Dit is een programma dat veelvuldig wordt gebruikt in combinatie met Windows NT en Windows 2000, van Microsoft. Dit zijn ook de Windows-versies die door de worm aangetast werden.

FOK! haalt bijna 7.5 miljoen views

In augustus heeft FOK! wederom een nieuw record gehaald en heeft daarmee het vorige record van de maand juli met ruim 1 miljoen views verbroken.

In totaal werden in de hete vakantiemaand 7.476.903 pagina's gelezen door FOK!kers (Gemiddeld bijna 3 pagina's per seconde).
Het forum nam een recordaandtal van 5.657.108 views voor haar rekening. De frontpage haalde een nieuw record van 1.819.795 views binnen.

Er waren in totaal slechts 4 dagen met (krap) minder dan 200.000 views. De 250.000 views werd 16 keer gehaald.
Recorddag was dinsdag 28 augustus. Het forum haalde toen een recordaantal van 229.590 views, terwijl de frontpage er 73.214 binnensleepte voor een totaal dagrecord van 302.804 (de eerste keer dat we de 300.000 passeerden).

Het record voor de frontpage viel een dag later, toen de fp 74.818 views behaalde.

De huidige records op een rijtje:
Maandrecord - Augustus 2001 - 7.476.903
Dagrecord fp - 29-08-2001 - 74.818
Dagrecord forum - 28-08-2001 - 229.590

Het gemiddelde aantal views in augustus per dag was 241.190 (182.487 voor het forum, en 58.703 voor de frontpage).

De complete crew is ontzettend trots op dit resultaat en we willen dan ook iedereen die aan de huidige stijging in populariteit heeft bijgedragen enorm bedanken.

Ik persoonlijk wil daarnaast de voltallige crew bedanken voor hun onuitputtelijke inzet. Zonder de crew had FOK! niet meer bestaan. Zonder de users had FOK! niet meer bestaan, maar gelukkig bestaan we nog steeds en worden we alleen maar groter.

Bedankt en hopelijk op naar het volgende record.

Danny (in naam van de crew)

Procter & Gamble snuffelen in vuilnis

Bedrijfsspionage is een normaal verschijnsel, maar Procter & Gamble heeft het blijkbaar wel heel bont gemaakt. De Amerikaanse gigant in consumentengoederen (Pantène, Ariël en Pampers) doorzocht de vuilnisbakken van concurrent Unilever.

Tot grote woede van Unilever, dat eist dat de verkregen informatie terugkomt. De zaak is donderdagavond in de openbaarheid gebracht door het Amerikaanse zakenblad Fortune. Dat beweert op zijn website dat Procter & Gamble Vietnamveteranen heeft ingezet voor de speurtocht. Zij doorzochten zelfs het vuilnis van Unilever en deden zich voor als marktanalisten om zo informatie te vergaren over shampoo's.

Het heeft op het hoofdkantoor van Procter & Gamble rode oortjes veroorzaakt. De wijze waarop de informatie binnenkwam, strookt niet met het beleid van het Amerikaanse concern, zo liet Procter & Gamble in een haastige verklaring weten. Drie werknemers zijn al ontslagen.

De beide concerns zijn nu op zoek naar een oplossing, aldus een woordvoerder van Unilever vrijdag. "Wij willen dat de belangen van Unilever goed worden beschermd en dat de vertrouwelijke informatie terugkomt." Welke informatie bij de grote concurrent is beland, weigert het Brits-Nederlandse concern te zeggen. Volgens betrokkenen bij de zaak betreft het beleid over marketing en merken.

Britse politie arresteert hooligans

De Engelse politie heeft 46 hooligans uit voorzorg opgepakt. Ze wilden naar München reizen voor de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd Duitsland - Engeland op zaterdag.

De autoriteiten herkenden de voetbalvandalen. Totaal werd 537 fans belet om naar Duitsland te reizen. Ze moesten hun paspoort inleveren en zijn verplicht zich zaterdag bij de politie te melden. De maatregel werkt tot nu toe. In München deden zich nog geen rellen voor.

Verdachte 7 moorden VS opgepakt

De politie in de Amerikaanse staat Iowa heeft de vermoedelijke dader gepakt die wordt verdacht van de moord op een man, een vrouw en haar vijf jonge kinderen. De lichamen werden donderdag gevonden in Sioux City.

De moeder en de kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar werden aangetroffen door een babysitter, aldus de Amerikaanse zender CNN vrijdag. Vlak daarna werd op de oprijlaan van een huis in dezelfde plaats ook de dode man gevonden. Alle slachtoffers zouden al enige tijd zijn overleden.

De politie vermoedt dat de 23-jarige gearresteerde man de dader is. De verdachte zou zowel de man als de vrouw met de kinderen kennen. De vrouw was mogelijk de vriendin van de dader. Over de aanhouding zijn geen nadere details gemeld.

In Sacramento, in de Amerikaanse staat Californië, werden eerder deze maand ook al zes familieleden gedood. De vermoedelijke dader, de Oekraïense immigrant Nicolay Soltys, werd donderdag opgepakt wegens verdenking van moord op onder anderen zijn zwangere vrouw en zijn 3-jarige zoon.

Een man uit de staat Texas bekende vrijdag de moord op vijf leden van zijn familie. Hij zit sinds donderdag vast op verdenking van de moord op zijn vrouw en twee kinderen. Vrijdag bekende hij deze moorden en hij zei bovendien zijn vader en zijn zus te hebben gedood. De lijken van de laatste twee werden vrijdag gevonden, de resterende drie afgelopen woensdag. Zijn vrouw en kinderen bleken eerder deze week door het hoofd te zijn geschoten, zijn vader en zus in oktober vorig jaar.

Het telegram is niet meer

Met een telegram aan koningin Beatrix heeft de opvolger van de PTT, het bedrijf TNT, een einde gemaakt aan het telegram oude stijl in Nederland. Tot vier uur vrijdagmiddag konden er nog ouderwets telegrammen worden verstuurd via de posterijen.

Vanaf zaterdag neemt het Groningse bedrijf Unitel de dienst over. Unitel verwacht minstens 10.000 telegrammen per jaar te verzenden. TNT is opgehouden met het telegram omdat er steeds minder gebruik van wordt gemaakt. Gingen er enkele jaren geleden nog ruim 200.000 per jaar de deur uit, de eerste vier maanden van dit jaar waren dat er 18.000.

De posterijen hebben ruim 150 jaar een concessie gehad voor de telegramdienst. Het Nieuw Republikeins Genootschap claimt het een-na-laatste telegram oude stijl te hebben verstuurd. Het genootschap, dat tegen de monarchie is, gaf enkele minuten voor vier uur opdracht voor een telegram aan premier Kok. De tekst bevatte onder meer de oproep: "Lang leve de republiek, laten we zeggen vanaf 2010."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.