Oud-eigenaar SE Fireworks moet getuigen

De rechtbank in Almelo hoort de komende weken in totaal 55 getuigen in verband met de rechtszaak tegen de directeuren van SE Fireworks in Enschede. Behalve de eigenaren W. Pater en R. Bakker moet ook voormalig directeur H. Smallenbroek bij de rechter getuigen.

Niet alle getuigen worden tijdens openbare zittingen gehoord. Een aantal van hen wordt bij de rechter-commissaris ondervraagd, onder wie F. van Aggelen, oud-directeur van de Bouw- en Milieudienst Enschede. Hij legde na overleg met het gemeentebestuur zijn functie neer om de weg vrij te maken voor een cultuuromslag binnen het ambtenarenkorps.

Ook mensen van de plaatselijke brandweer en politie worden geacht zich bij de rechter-commissaris te melden, evenals majoor W. Ceelen van het Defensiebureau Milan die bedrijven in de vuurwerkbranche adviseerde en controleerde bij het verlenen van vergunningen.

Bakker en Pater, eigenaars van de vuurwerkfabriek, worden verdacht van brand door schuld en het overtreden van milieuvoorschriften. Op 13 mei vorig jaar ontstond brand op het terrein van het vuurwerkbedrijf. Die brand veroorzaakte enorme explosies waardoor de omringende woonwijk werd weggevaagd. Er vielen 22 doden, honderden mensen raakten gewond.