Kabinet gaat etherfrequenties toch veilen

Gert-Jan (astra)
Ondanks verzet van een meerderheid in de Tweede Kamer houdt het kabinet vast aan het veilen van etherfrequenties voor commerciële radiostations. Een veiling vindt echter pas plaats na de parlementsverkiezingen van 2002.

Volgens bronnen rondom het kabinet zal de ministerraad daartoe vandaag besluiten. De op handen zijnde beslissing moet voorkomen dat hetzij het kabinet, hetzij de Kamer groot gezichtsverlies lijdt, aldus deze bronnen.

De eerstverantwoordelijke bewindslieden, VVD-staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) en haar PvdA-collega Van der Ploeg (Cultuur), verwerpen pleidooien voor een herverkaveling van het radiolandschap via een soort wedstrijd. Deze zogeheten vergelijkende toets heeft de voorkeur van zenders als Sky Radio en Radio 538.

Volgens de commerciële stations is er wel degelijk een alternatief voor een veiling. De betrokken ministeries zien dat vooral als een vertragingstactiek van zenders om hun miljoeneninkomsten te beschermen.

Op aandrang van de Kamer hebben de bewindslieden De Vries en Van der Ploeg deze zomer nog eens advies ingewonnen bij allerlei deskundigen. Die kwamen, volgens ingewijden, tot de conclusie dat een herverdeling van schaarse radiofrequenties op grote juridische en technische problemen stuit.