Turkse reality-soap bittere ernst

Rob (R@b)
Een Turks televisiestation brengt sinds kort een nieuwe reality-serie op de buis waarin twee echtparen het tegen elkaar moeten opnemen om te zien wie er het beste rond kan komen van het schamele Turkse minimumloon van zo'n 99 € (euro) per maand.

Deelnemer Engin Ozden loopt iedere dag vier uur van de studio naar zijn werk om zo'n 0.37 € te besparen op een buskaartje. Zijn tegenstanders, Hikmet en Suzan Kocaibrahimoglu, eten oudbakken brood en zitten 's avonds onder een straatlantaarn om elektriciteit te sparen. Beiden zijn sinds het begin van het programma, op 1 augustus, zo'n 9 kilo afgevallen. "Het is onmogelijk om van dit geld te leven. Het is een soort marteling", zei Suzan, die al een maand geen deodorant meer heeft gebruikt.

Het programma, dat dagelijks wordt uitgezonden op een commerciële zender, is echter bittere ernst voor honderdduizenden Turkse gezinnen met een minimuminkomen. Het weinige geld dat zij in handen hebben, wordt iedere maand minder waard als gevolg van de inflatie. Sinds het begin van de financiële crisis in februari is de Turkse lire 50 procent in waarde gedaald. De helft van de 65 miljoen inwoners van Turkije leeft van een maandelijks inkomen dat lager is dan 290 miljoen lire (ca. 252 €), ver beneden de armoedegrens van 688 miljoen lire (ca. 595 €) voor een familie van vier personen.