Fusiegesprekken KPN en Belgacom mislukt

Kris (KingShakur)
De telecombedrijven KPN en Belgacom hebben hun fusiegesprekken afgebroken. Volgens KPN zijn de moeilijke marktomstandigheden in de telecomsector een gecompliceerde factor gebleken in de onderhandelingen. De ondernemingen wisten op belangrijke punten niet tot overeenstemming te komen, aldus KPN vrijdag in een verklaring.

Half juni staken geruchten de kop op dat KPN aan het praten zou zijn met de Belgen. Op 24 juli bevestigde topman J. Goosens van Belgacom de gesprekken. In de tussentijd bleef de aandelenkoers van KPN maar dalen. Door die lagere beurskoers wilden de Belgen niet langer een fusie op basis van gelijkwaardigheid, maar een samengaan waarin Belgacom de meerderheid zou hebben. Voor KPN was dat niet aanvaardbaar.

Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de gesprekken in een beslissend stadium waren gekomen. "We zijn op een punt beland dat we ons afvragen: doe je het wel of doe je het niet", aldus een woordvoerder van KPN. De raad van bestuur van KPN geeft vrijdagmiddag een telefonische verklaring.

De koers van het aandeel KPN is vrijdag op de Amsterdamse effectenbeurs ingestort. Onmiddellijk nadat de mislukking van de fusieplannen met Belgacom bekend was geworden, schoot de koers omlaag naar 3 euro, na een slotnotering van 3,99 euro donderdag. De daling van rond 25 procent brengt KPN op de laagste beurskoers ooit. Bijna een uur later veerde het aandeel weer een beetje op tot rond het niveau van voor de bekendmaking. Toen schommelde de koers in de buurt van 3,30 euro. Tot nu toe was laagste koers 3,45 euro, precies een week geleden.