Acties tegen onnodig links rijden

Alex (L-X)
De politie gaat scherper controleren om onnodig en langdurig links rijden op autosnelwegen doeltreffend aan te pakken.

Automobilisten die niet naar rechts gaan als de rechter rijstrook vrij is, krijgen een boete van 180 gulden.

De politie zal weggebruikers met onopvallende auto's in de gaten houden. Sommige snelle politiewagens zijn uitgerust met videocamera's en opnameapparatuur, zodat aangehouden automobilisten direct hun verkeersovertredingen kunnen terugzien. De opnamen gelden als bewijsmateriaal. De meeste ongelukken op snelwegen gebeuren op de linker rijstrook.

Volgens minister Netelenbos (Verkeer) vallen door onnodig links rijden jaarlijks 23 doden en 1713 gewonden en raken ruim 10.000 auto's beschadigd. 90 Procent van de ongevallen kan worden voorkomen door voldoende afstand houden.

,,Sinds kort staat onnodig links rijden op nummer 1 van de ergernis-top-10 van automobilisten. Andere weggebruikers reageren vaak met bumperkleven, snijden en rechts inhalen'', aldus Netelenbos. De politieactie valt samen met de nieuwe voorlichtingscampagne tegen onnodig links rijden. Bestuurders blijven op de linkerbaan hangen omdat ze het te druk hebben met bellen of zitten te praten met passagiers. Anderen zijn bang niet meer te kunnen invoegen bij een volgende inhaalmanoeuvre of weten gewoon niet dat te lang links rijden strafbaar is.

Volgens J. Bennink van de politie kennen veel automobilisten de voordelen van het rechts rijden niet. ,,Het biedt meer overzicht op de weg, de weg wordt beter benut en de doorstroming verbetert. Ook heb je op de rechterstrook de mogelijkheid uit te wijken naar de vluchtstrook. Bij een constante snelheid op de rechterbaan bereikt een automobilist sneller zijn bestemming'', zegt hij.