Lussen in weg verraden komst van inbrekers

Detectielussen in het wegdek moeten criminelen die hun slag willen slaan bij bedrijven een halt toeroepen. Het signaleringssysteem, dat is ontwikkeld door TNO in Delft, kan de kosten ten gevolge van criminaliteit maar liefst halveren.

Op dit moment vindt in Almere een proef plaats met de lussen. Auto's die buiten werktijd rondjes blijven rijden rondom bepaalde bedrijven worden door de detectielussen waargenomen waarna bewakers in actie komen.

Bij TNO is men terughoudend met informatie over de exacte werking van de lussen. "Wij treden er nog niet mee naar buiten," laat een woordvoerster weten. "Het project bevindt zich nog niet in die fase waarin we alle details willen ventileren."

Schade
De schade die ondernemers op bedrijventerreinen oplopen is aanzienlijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat het middenbedrijf ieder jaar zo'n 800 miljoen gulden kwijtraakt door criminaliteit. De detectielussen hebben een directe relatie met het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Een onderzoek van MKB-Nederland leert dat vorig jaar 200.000 ondernemers (40% van het totaal) te kampen heeft gehad met enige vorm van criminaliteit. Dat is dan nog exclusief de interne fraudes en diefstallen.

Bij de vaak afgelegen bedrijventerreinen is de criminaliteit relatief hoog. Dieven komen er vrijwel altijd met de auto en verkennen de omgeving uitgebreid op camera's en alarminstallaties. De detectielussen signaleren deze ongewenste automobilisten op de momenten dat het normaliter doodstil is rondom de ondernemingen.

Secretaris A. Slingerland van de Amsterdamse Industrie Vereniging (AIV): "We hebben nu 's avonds, 's nachts en in het weekeinde permanent surveillancewagens rijden om alles scherp in de gaten te houden. Maar ieder nieuw middel om de pakkans van criminelen te vergroten is natuurlijk positief."