Filmster Babe dreigt te worden geruimd

Het varkentje dat de hoofdrol speelde in de film Babe, is het middelpunt van een rechtszaak in Groot-Brittannië. Zijn baas is naar de High Court gestapt om via de rechter de dreigende preventieve ruiming in verband met de mond- en klauwzeercrisis te voorkomen.

Volgens de advocaat van eigenaresse Rosemary Upton heeft het varken een betere zaak dan het kalf Phoenix dat dit voorjaar door een golf van publiciteit van preventieve ruiming werd gered. Het kalfje Phoenix overleefde een ruiming op een boerderij en stond vijf dagen naast zijn dode moeder voordat het werd ontdekt.

De zaak kreeg zoveel publiciteit dat het dier optimaal van de versoepelde regels kon profiteren die eind april van kracht werden rond de preventieve ruimingen. De Britse regering besloot uiteindelijk dat Phoenix mocht blijven leven.

Volgen de advocaat van het varken Grunty heeft de inspecteur die 14 juni besloot dat de boerderij waar de ster leeft, moet worden geruimd! , zijn beslissing op verkeerde gronden genomen. De eigenaresse had een besmette boerderij in de omgeving bezocht maar wel voldoende veiligheidsmaatregelen genomen. Ze had de dieren niet aangeraakt en had haar laarzen gedesinfecteerd voordat ze vertrok, aldus de raadsman.