FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 juni 2001

Na 8 jaar overeenstemming Cheers-robots

De acteurs van de tv-serie 'Cheers' hebben een overeenkomst bereikt met Paramount Pictures, die levensgrote robots van hen wilde maken. Die robots zouden de klanten moeten bedienen in de restaurants en luchthavenbars, die de studio uitbaat.

Maar George Wendt en John Ratzenberger, die respectievelijk Cliff en Norm speelden in de serie, dienden een klacht in. Volgens de Californische wet mag er geen winst gemaakt worden op afbeeldingen van mensen, zonder dat die daar zelf controle over hebben. Bovendien vonden de acteurs dat de robots niet echt gelijkend waren. Maar de studio haalde aan dat zij het intellectuele brein waren achter 'Cheers' en dat ze daarom recht hadden om de figuren ervan te gebruiken. De zaak ging al in 1993 lopen, kort voordat 'Cheers' na elf jaar voor de laatste keer op NBC werd uitgezonden. Nu is er dus een overeenkomst gesloten buiten de rechtszaal.

"Fotorolletje Srebrenica opzettelijk vernietigd"

wander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het fotorolletje uit 1995 waarop foto's zouden staan van geëxecuteerde mannen in de destijds door Dutchbat beveiligde moslimenclave Srebrenica, is vermoedelijk met opzet vernietigd. Dat blijkt uit onderzoek van het gewraakte rolletje door het NOB.

W. Meuleman van het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) heeft het rolletje op verzoek van de actualiteitenrubriek Nova onderzocht. Meuleman zei dinsdag in het NOS-journaal dat het ,,haast niet anders kan'' dat met opzet alle emulsie van de filmstroken is gewist. ,,Als je een rolletje wilt vernietigen, moet je het zo doen'', zei Meuleman.
Nova heeft het rolletje gekregen van de maker, kapitein R. Rutten. Hij wilde met de foto's van door Serviërs vermoorde moslimmannen aantonen dat Dutchbat oorlosgmisdaden in VN-gebied heeft toegestaan. Het rolletje is destijds door de Militaire Inlichtingendienst in beslag genomen. Vorig jaar kreeg Rutten het terug van Justitie.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem stelde in 1995 vast dat de foto's bij het ontwikkelen waren mislukt. Niet door opzet, maar door onachtzaamheid van een laborant.
Voorzitter T. Heerts van de Algemene Federatie Militair Personeel (AFMP) liet in het NOS-journaal doorschemeren dat nooit duidelijk is geworden wat er precies met het rolletje is gebeurd nadat het door de Militaire Inlichtingendienst was opgehaald. ,,In de boezem van het onderzoeksteam van de Koninklijke Marechaussee dat destijds onderzoek deed naar het mislukken van het rolletje, bestaat nog steeds grote twijfel of er geen sprake was van opzet.''

Kapot gehoorapparaat veroorzaakt overlast

Een kapot hoorapparaat heeft vannacht in Rosmalen verschillende mensen uit hun slaap gehouden. Toen agenten na een telefoontje over geluidsoverlast een kijkje ging nemen, hoorden ze al op straat het televisieverslag van een tenniswedstrijd.

Toen de agenten door de brievenbus keken zagen ze dat de bewoonster lekker onderuitgezakt op de bank tv aan het kijken was. Pas na vele malen bellen deed ze pas open. Het geluid van de televisie stond zo hard omdat haar hoorapparaat kapot was, vertelde ze.

Máxima breekt been bij bezoek aan Zweden

Rubbertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Máxima Zorreguieta, de verloofde van prins Willem-Alexander, heeft dinsdagmiddag haar rechterbeen gebroken. Zij is in Zweden tijdens een wandeling op een natte rots uitgegleden.

Máxima werd direct naar een ziekenhuis gebracht waar vlak boven de rechterenkel een breuk werd geconstateerd. Het been is in het gips gezet. Ze hoeft niet in het ziekenhuis te blijven.

Máxima is met de koningin, de Prins van Oranje, prins Constantijn en prinses Laurentien in Zweden ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk van het Zweedse koningspaar.
De verwachting is dat zij morgen in de loop van de dag naar huis terugkeert.

Zij was een beetje dom...

Romario wil superduo vormen met Ronaldo

Voetbal: Romario is in voor een uitstapje naar Internazionale. De Braziliaan wil in Italië een aanvalsduo vormen met zijn landgenoot Ronaldo.

Romario was eerder dit jaar in beeld bij Inter, maar trainer Tardelli sprak toen zijn veto uit. De Italiaanse club, die wellicht deze week Hector Cuper als opvolger van Tardelli presenteert, wil Romario voor een jaar huren. ,,Als het aanbod voor mijn club Vasco da Gama interessant is, dan ga ik'', zei de controversiële aanvaller. Net als Ronaldo begon hij zijn loopbaan in Europa bij PSV.

Huub van der Lubbe als Zombie

Zanger Huub van der Lubbe van De Dijk speelt de hoofdrol in de korte Nederlandse horrorfilm Rest in Peace, die deze zomer wordt opgenomen. Rest in Peace is geschreven en geregisseerd door Jan Doense. De vrouwelijke hoofdrol is voor Manouk van der Meulen.

Van der Lubbe, al twintig jaar de voorman van De Dijk, speelt een zombie die uit de dood herrijst om zijn overleden vrouw te bezoeken. Volgens regisseur Doense is de film een hommage aan horrorklassiekers als Frankenstein, Dracula en Night of the Living Dead. Rest in Peace wordt gemaakt in het kader van het NPS-project Kort! waarmee de omroep de aandacht voor de Nederlandse korte film wil bevorderen.

Eerder speelde de zanger onder meer in de met een Oscar bekroonde speelfilm De Aanslag. Van der Meulen is onder meer bekend uit series als Onderweg naar morgen en Spijkerhoek. Ook speelde zij al in de Europese horrorfilm State of Mind, die door Doense werd geproduceerd.

Rest in Peace gaat in september in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Daarna is de film in de bioscoop te zien en op een speciale website van de NPS. Verder komt er een dvd uit.

Jongeren liever geen beroepsmilitair

De meeste Nederlandse jongeren piekeren er niet over om een aantal jaar beroepsmilitair te worden. De 300.000 die er wel over nadenken, doen liever administratief of ondersteunend werk dan infanteriewerk in een vredesmissie. Dit blijkt uit een landmacht-onderzoek.

Het onderzoek is gepubliceerd is in het jongste nummer van het blad Civiel/Militair. Het blad van de Stichting Maatschappij en Krijgsmacht concludeert dat de gemiddelde BBT'er (beroepsmilitair bepaalde tijd) 23 jaar is, en thuis woont bij zijn ouders in de provincie. De opleiding is vbo, mavo of mbo. Een op de acht BBT'ers is vrouw. De belangstelling voor het leger onder Turkse jongeren groot.
Affiniteit met typisch militaire omstandigheden en activiteiten blijkt een cruciale factor voor wel of geen belangstelling. Je moet er iets mee hebben, met jongens onder elkaar werken, op bivak gaan, een uniform dragen, marsen lopen, omgaan met wapens. Hoe dichter dergelijke associaties raken aan de ultieme militaire opdracht, eventueel dodelijk geweld gebruiken, hoe meer mensen afhaken.

De meeste jongeren kunnen zich wel voorstellen in de verzorgende, ondersteunende of administratieve sfeer binnen de landmacht te werken. Functies met een operationele klank vinden ze minder aantrekkelijk. Dus wel: als chauffeur op een vrachtauto, of bij de geneeskundige dienst, maar al veel minder als chauffeur op een pantservoertuig of als bemanninglid van een tank of van een artilleriestuk. En als infanterist het allerminst. De naam gevechtsfunctie roept bij de Nederlandse jongeren zeer ongunstige associaties op, aldus Civiel/Militair.

Duitser naar Madonna in ruil voor sex

Het Duitse online-boulevardblad THEMA1 heeft dinsdag de winnaar bekendgemaakt van de omstreden 'In Bed with Madonna'-prijsvraag. In ruil voor seks met een redactielid krijgt de 26-jarige Aaron T. uit Frankfurt een vrijkaartje voor een van de concerten van de superster in Berlijn.

Redactrice en columniste Shelley Masters koos hem uit negentig mannen die zichzelf aan haar aanboden in ruil voor een kaartje. Zij was de populairste van de zeven redacteuren waaruit deelnemers konden kiezen.

De prijsvraag baarde veel opzien. De site van Thema1 kreeg ruim tien maal zoveel bezoekers als normaal. Dagelijks waren de webpagina's van het boulevardblad goed voor 500.000 hits.

Madonna geeft maandag in Berlijn haar eerste optreden van haar Duitse tour. De popster geeft vier concerten in Duitsland, die allemaal zijn uitverkocht.
Eerder deden de vele bezoekers de website van thema1 al crashen. (zie ook dit bericht)

Bill Gates zeer royaal voor aidsfonds

De Amerikaanse miljardair Bill Gates schenkt 100 miljoen dollar (ruim 250 miljoen gulden) aan het fonds van de Verenigde Naties voor debestrijding van aids en andere ziektes in de ontwikkelingslanden. Dat heeft de oprichter van Microsoft dinsdag in een verklaring bekendgemaakt.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties lanceerde de campagne in april. Volgens hem is er jaarlijks tussen de zeven en tien miljard dollar (circa 18 en 26 miljard gulden) nodig om de verspreiding van aids, malaria en tuberculose te stoppen. Op dit moment wordt hieraan per jaar een miljard dollar (ruim 2,5 miljard gulden) uitgegeven.

President Bush van de Verenigde staten zegde vorige maand al een bijdrage van 200 miljoen dollar (iets meer dan een half miljard gulden) toe aan het VN-fonds. De Europese Commissie maakte vorige week bekend geen geld te schenken omdat het fonds zich teveel richt op de bestrijding van aids.

Homo's in veel landen gemarteld en vervolgd

Menno Deij had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gemarteld, mishandeld, aangerand, gedwongen medisch of psychiatrisch behandeld en uiteindelijk gedwongen hun land te ontvluchten. Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele en transseksuele vrouwen en mannen lopen in veel landen gevaar slachtoffer van ernstige mensenrechtenschendingen te worden, aldus Amnesty International.

In het rapport 'Crimes of Hate, Conspiracy of Silence' beschrijft de organisatie het lot van duizenden mensen die gemarteld of mishandeld zijn vanwege hun werkelijke of vermeende homoseksualiteit. Er wordt een patroon duidelijk van onwetendheid en vooroordelen die aanzetten tot homofoob geweld, onderdrukking en officiële discriminatie die het geweld toestaan en straffeloosheid.

In veel landen wordt homoseksuele geaardheid gezien als een zonde, ziekte, afwijking of anderszins als bedreiging van de sociale en maatschappelijke orde. Het idee dat een homoseksueel persoon minderwaardig is aan een heteroseksueel persoon ligt ten grondslag aan de discriminatie en onderdrukking van de hele groep.
Terwijl overheden mensenrechtenschendingen meestal verzwijgen, worden homoseksuelen in sommige gevallen juist openlijk onderdrukt. Zo riep president Nujoma van Namibië in maart politieagenten op homoseksuelen in zijn land te arresteren en gevangen te zetten. De minister van binnenlandse zaken riep op tot 'uitbanning' van homoseksuelen, met als gevolg een grote toename van arrestaties door paramilitairen van mannen met oorringen, op verdenking van homoseksualiteit.

In meer dan 70 landen worden homoseksuelen officieel gediscrimineerd en homoseksualiteit aangemerkt als misdrijf. Er kan gevangenisstraf (Jamaica, tot 10 jaar en dwangarbeid; Maleisië, tot 20 jaar), lijfstraf (Saoedi Arabië, zweepslagen; Iran, amputatie) of doodstraf (Afghanistan, Tsjetsjenië, Taiwan) voor opgelegd worden. Hierdoor bestaat de kans dat zowel overheidsfunctionarissen als burgers zich aangemoedigd voelen homoseksuelen als minderwaardig te zien. Mishandeling en marteling is dikwijls het gevolg, zegt Amnesty International.

Het rapport 'Crimes of Hate' bevat gedocumenteerde voorbeelden van marteling en mishandeling van homoseksuelen uit meer dan 30 landen. De totale omvang van het probleem is zonder twijfel groter.

De strijd tegen marteling en mishandeling van homoseksuelen maakt deel uit van de algehele strategie van Amnesty International tegen het martelen. In de huidige internationale Campagne Tegen Martelen van Amnesty International werken meer dan een miljoen leden samen aan dit doel.

Laatste slachtoffer cafébrand thuis

Het laatste slachtoffer van de cafébrand in Volendam dat nog in het ziekenhuis lag, is dinsdagmorgen thuisgekomen, zo heeft de gemeente Volendam bekendgemaakt. De 15-jarige Jan Tol mocht het Zuiderziekenhuis in Rotterdam na bijna zes maanden verlaten.

Jan Tol was een van de slachtoffers die in de nieuwjaarsnacht door de brand in café De Hemel gewond raakte. In het revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee werken nog zeven jongeren aan hun herstel. Twee slachtoffers zijn onlangs opnieuw opgenomen in het ziekenhuis wegens complicaties aan de luchtwegen. Het is niet uitgesloten dat dat de komende tijd vaker voorkomt.

Bij de brand kwamen dertien jongeren om het leven en raakten bijna driehonderd cafébezoekers gewond.
Gisteren kwam al een ander slachtoffer voor het eerst naar huis.

Moordenaars Britse peuter snel vrij

De twee Britse jongens die in 1993 de peuter James Bulger doodsloegen, komen mogelijk binnen enkele dagen vrij, zo meldde de BBC dinsdag. Een commissie onderzoekt de komende dagen of Jon Venables en Robert Thompson voorwaardelijk in vrijheid gesteld moeten worden.

De twee jonge moordenaars lokten in 1993 de peuter mee uit een winkelcentrum naar de spoorbaan bij Liverpool en sloegen hem daar dood. Venables en Thompson, die inmiddels achttien zijn, lieten het lichaam van Bulger bij het spoor liggen.

Venables en Thompson werden aanvankelijk door een rechter veroordeeld tot acht jaar cel. De minister van Binnenlandse Zaken Michael Howard verzwaarde de straf daarna tot vijftien jaar, iets dat zijn opvolger Jack Straw bevestigde. De Britse opperrechter Lord Wolf verwierp oktober vorig jaar echter die lezing en bracht de straf weer terug naar acht jaar. Het zou niet goed zijn voor de tieners om in het slechte milieu van een gevangenis voor volwassenen terecht te komen.

De mogelijke voorwaardelijke invrijheidstelling van het tweetal heeft veel stof doen opwaaien in Groot-Brittannië. Maandag demonstreerden tegenstanders voor het kantoor van de commissie. De vader van James Bulger verklaarde in oktober na de uitspraak van Wolf al dat hij de tieners zou opjagen.

Plannen van de Britse overheid om de twee met een nieuwe identiteit onder te brengen in Australië of Nieuw Zeeland stuitten op bezwaren van de regeringen van die landen. Venables en Thompson zijn volgens Canberra en Wellington niet welkom.

Op last van een Britse rechtbank krijgen Venables en Thompson als ze vrij komen een nieuwe identiteit aangemeten. Betwijfeld wordt echter of hun echte namen lang verborgen blijven. Er is een verbod uitgevaardigd op het publiceren van informatie die de geheime identiteit van de twee in gevaar zou kunnen brengen. Een recente foto van Thompson zou echter al op het internet circuleren.

Celstraf voor arts met kinderporno

Huisarts R.W. uit Oss is dinsdag veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk, wegens het bezit van een omvangrijke collectie kinderporno en ontucht met enkele patiënten.

Officier van justitie J. Grimbergen eiste twee weken geleden vijf jaar celstraf tegen de 55-jarige huisarts W. Ook vond hij dat W. uit zijn ambt gezet moet worden. De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag bepaald dat de man vier jaar zijn beroep niet mag uitoefenen.

De rechters achten bewezen dat de huisarts uit Oss ontucht pleegde met enkele patiënten en pupillen van sportclubs die hij begeleidde. Van zeker één geval maakte W. met een verborgen camera video-opnamen. De rechtbank vindt dat W. met zijn handelen de beroepsgroep in diskrediet heeft gebracht.

Daarnaast legde W. de afgelopen deccennia een grote voorraad kinderporno aan, naar eigen zeggen om te voorkomen dat hij zichzelf anders aan kinderen vergreep. In de woning van de huisarts werden bijna honderd videobanden met kinderporno aangetroffen.

De politie kwam W. op het spoor na een tip van de Russische justitie. Die was er achter gekomen dat de Boschenaar kinderporno had gekocht bij de internationaal opererende Russische organisatie Blue Orchid. Deze bende bracht via internet schokkende kinderporno aan de man. De soms zeer jonge slachtoffertjes werden van spoorwegstations geplukt en meegenomen uit weeshuizen in Rusland.

De politie trof op de computer van W. ook duizenden foto's van misbruikte kinderen aan. Op een van de beelden is te zien hoe een volwassen man probeert een baby van een jaar te verkrachten. Op andere foto's staan jongetjes die aan de verwarming zijn vastgebonden en worden mishandeld.

Tiener vergeet webcam uit te zetten tijdens sex

Frank van Klaveren had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 17-jarige scholier uit Harderwijk had zich wellicht een ander debuut voorgesteld. Afgelopen zondag sloot de jongen op zijn kamer zijn pasgekochte webcam aan op de computer en zond zijn eerste beelden naar zijn homepage op internet. Hij begon met beelden van de huiskat en toonde trots de werking van het cameraatje aan zijn vader. Die waarschuwde hem daar mee uit te kijken.
Had hij maar beter geluisterd. Want niet veel later stuurde de jongen live beelden internet op van de vrijpartij met zijn eveneens 17-jarige vriendin. Hij had niet in de gaten dat zijn webcam nog aan stond.

Giftige spinnen bij huis Britse koninginmoeder

Vlakbij het buitenverblijf van de Britse koningin-moeder bij Windsor Castle even buiten Londen zijn onbekende giftige spinnen gevonden. Monteurs van de Britse telefoonmaatschappij vonden de dieren tijdens werkzaamheden bij Royal Lodge, zo meldde The Times dinsdag.

De rood-zwarte beesten hebben poten van een centimeter of tien en sterke kaken waarmee ze een gemene beet zouden kunnen uitdelen, aldus de monteurs die na hun ontdekking meteen een entomoloog (insectenkenner) inschakelden.

,,Ze waren zo groot en agressief dat geen van onze monteurs in de buurt wilde komen'', aldus een gezondheids- en veiligheidsdeskundige van British Telecom. ,,We hebben de werkzaamheden gestaakt totdat duidelijk is wat het precies zijn.''

De ingeschakelde entomoloog stelde vast dat de spinnen inderdaad giftig zijn en waarschuwde dat er misschien nog grotere in de buurt zitten. ,,We weten niet of de spinnen die we hebben gevonden helemaal volgroeid zijn'', zei Graham Smith. ,,Het is een zeer opwindende vondst omdat het waarschijnlijk een nieuwe soort betreft of een soort waarvan we dachten dat deze al duizenden jaren uitgestorven was.''

Populaire werknemers maken sneller carrière

Hoe populairder je op het werk bent, hoe groter de kans op promotie is. Amerikaanse psychologen hebben ontdekt dat een aardige collega belangrijker is dan de eisen en vaardigheden die aan een goed betaalde baan worden gesteld.

Populaire collega's maken volgens onderzoekers van de universiteit van Columbia sneller promotie. Ook krijgen ze sneller een salarisverhoging dan bekwamere, maar minder populaire collega's.

Popie Jopie's worden door hun collega's beschouwd als betrouwbaar, gemotiveerd, serieus, slagvaardig en harde werkers. Ze worden voorgedragen voor snelle promoties en krijgen aanzienlijke salarisverhogingen.

Minder populaire collega's worden gezien als arrogant, slordig en manipulerend. Voor hen waren salarisverhogingen en promoties, ongeacht opleiding of ervaring, uitgesloten.

Volgens onderzoekster Melissa Tamkins zijn bekwaamheid en geschiktheid tegenwoordig niet meer genoeg voor een baan. "Omdat mensen tegenwoordig lange dagen maken, is het van vitaal belang dat ze zich op het werk gezellig gedragen", aldus de onderzoekster.

Vrouwen betalen de hoogste prijs als ze bij collega's niet in de smaak vallen. Als ze niet laten zien dat ze zorgzaam, begripvol, gevoelig en begaan met het lot van anderen zijn, kunnen ze promotie en salarisverhoging wel vergeten.

Buren Bulgarije bang voor 'koningscoups'

In de Balkan-buurlanden van Bulgarije is gisteren met ijzig stilzwijgen gereageerd op de electorale monsterzege van oud-koning Simeon II.

Ook in Servië, Montenegro en Roemenië zijn koningen afgezet en verdreven door de communisten. De voorbeeldige comeback van Simeon kan wel eens voor meer 'koningscoups' zorgen, zo wordt gevreesd.

Simeon won in twee maanden de harten van zijn landgenoten. Weinig politici kunnen zeggen dat zij in zo'n kort tijdsbestek zo'n klaterende overwinning hebben geboekt.

Voor de Bulgaren is Simeon een belofte voor een betere toekomst, maar ook een man van wie men echt leiderschap verwacht en geen politiek gekissebis.

De Bulgaarse conservatieven (UDF) en oud-socialisten zijn verpletterd door de 'tsaar', zoals Simeon in Bulgarije wordt genoemd. Zijn Nationale Beweging Simeon II behaalde net geen absolute meerderheid, maar wel de helft van de 240 parlementszetels.

De Bulgaren willen hem een kans geven zijn belofte waar te maken binnen 800 dagen economisch en sociaal orde op zaken te stellen en de diepgewortelde corruptie uit te bannen. Net als de vorige regering wil Simeon zijn land laten aansluiten bij de Europese Unie. Mocht Simeon zijn doel bereiken en Bulgarije ook sociale stabiliteit bezorgen, dan wordt de voorbeeldfunctie van het land alleen maar groter op de Balkan.

Start Heidfeld niet tijdens Europese GP?

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is mogelijk dat Sauber coureur Nick Heidfeld de grand prix van Europa die dit weekend op de Nurnburgring verreden wordt zal missen. De Duitser voelt zich nog steeds niet lekker na zijn ongeluk tijdens de grand prix van Canada vorige week.

De Duitser raakte tijdens dat weekend tot twee keer toe de banden stapel. Een keer tijdens de kwalificatie en een keer tijdens de race. Het testen vorige week moest de Duitser ook al afzeggen. De klachten die de coureur zijn hoofdpijn en duizeligheid. Klachten die erop kunnen duiden dat hij een whiplash heeft.

Madonna fans doen website crashen

Fun L@vin CriminaL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse website Thema 1, die een ticket voor een uitverkocht Madonna-concert aanbiedt in ruil voor seks met een redactielid wordt meer dan een half miljoen keer per dag bezocht. Vorige keer begaven hun computers het zelfs even onder de massale druk. 120 lezers boden reeds hun lichaam aan in ruil voor het felbegeerde ticket. De aanvragen kwamen o.a uit Canada, Mexico, Singapore, Groot Brittanië, maar ook uit Nederland en België. Sommigen gaven gedetailleerde beschrijvingen van wat ze zouden doen als ze gekozen werden, anderen stuurden pikante foto's van zichzelf. De winnaar wordt deze week gekozen door een vrouwelijke redactrice.

Grote les voor Ict

famtie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nog niet zo lang geleden verdiende Mike Schlenz de kost met het installeren van computernetwerken, maar na drie maanden in zijn Honda Civic te hebben overnacht heeft hij zich dan toch maar bij de daklozenopvang gemeld.

John Sacrosante verdiende meer dan 100.000 dollar per jaar als database-ontwerper; zijn 39ste verjaardag vierde hij vorige week met zijn "broeders" in een kerkelijk opvanghuis.

Beide mannen zijn het slachtoffer geworden van de economische malaise in Silicon Valley in Californië, waar een verrassend hoog aantal voormalige IT-werkers de opvangcentra voor daklozen bevolkt, samen met psychisch gestoorden, alcoholisten, drugsverslaafden en andere pechvogels.

Onder de honderd bewoners van de Montgomery Street Inn en andere opvangcentra van de non-profitorganisatie InnVision in San Jose bevinden zich bijna dertig voormalige IT'ers. "Het zijn niet de gebruikelijke hobo's. De meesten zijn afgestudeerd", zegt directeur Robbie Reinhart, het Amerikaanse woord voor zwerver gebruikend.

Faillissementen onder dot-combedrijven hebben het werkloosheidscijfer in San Francisco in een jaar tijd met 18.000 mensen doen toenemen van 2,6 naar 4,2 procent. In Santa Clara County, het hart van Silicon Valley, steeg de werkloosheid naar 3,2 procent in mei. De meeste IT'ers die bij Reinhart aankloppen zijn door kleine, jonge bedrijven op straat gezet. Sommige bewoners hebben nog wel een baan, maar verdienen te weinig om zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Telefonische hulpdiensten in San Francisco en Santa Clara zeggen dat het aantal telefoontjes met betrekking tot werk van oktober tot april bijna verdubbeld is. De meeste bellers waren hun baan kwijt of vreesden binnenkort op straat te zullen staan.

Schlenz (35) verdiende als freelance-netwerkinstallateur en beheerder 60.000 dollar per jaar. Zijn klanten waren voornamelijk kleine bedrijven. Toen die over de kop gingen had hij geen werk meer.

"Ik ben naar alle banenbeurzen geweest. Ik heb op alle advertenties geschreven. Sommige grotere bedrijven namen contact met mij op, maar hielden mij maandenlang aan het lijntje. Afdelingen werden ingekrompen of uitbesteed. Personeelswervers hielden gewoon op met bellen." Schlenz heeft nog wat aandelen achter de hand, maar die zijn niet veel meer waard. "Ik heb de helft verkocht om te eten. Ik kon zelfs geen benzine meer kopen."

Toen zijn geld op was, zegde hij de huur van zijn flat op en kampeerde hij in zijn auto achter een boekhandel. Hij douchte bij de sportschool, waar zijn abonnement nog tot eind mei doorliep. Iemand vertelde hem dat hij eten kon krijgen in de Montgomery Street Inn, waar hij nu verblijft. Als vrijwilliger leert hij de andere bewoners hoe ze om moeten gaan met computers.

In de Inn mogen mensen een maand gratis verblijven. Daarna moeten ze 45 dollar per week betalen, werkloos of niet.

Sacrosante kwam op straat te staan kort nadat hij van San Jose naar Phoenix was verhuisd voor een project dat een half jaar had moeten duren. Hij kwam drie weken geleden terug naar San Jose, maar het werk dat hem daar beloofd was ging niet door. Met drie andere voormalige IT'ers die hij in de kerkopvang ontmoet heeft, wil hij nu een bedrijfje starten dat mobiele computersystemen aan de man gaat brengen. Silicon Valley blijft nu eenmaal Silicon Valley.

'Nepvinger' red Fortuna

KELDER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ruud Hesp was tegen Telstar de grote man bij Fortuna Sittard. De doelman redde zijn ploeg tot twee keer toe, waarvan één keer met dank aan zijn gebroken vinger. 'Ik raakte hem met mijn kunstvingertje!'

Negen minuten was het duel in de nacompetitie onderweg, toen Michel van Oostrum voor het eerst Hesp op zijn weg vond. De aanvaller van Telstar kreeg de bal vanaf de penaltystip niet langs de Fortuna-doelman. Halverwege de eerste helft leek Van Oostrum zijn ploeg toch op voorsprong te zetten, maar wederom weerhield Hesp op spectaculaire wijze Van Oostrum van een doelpunt. Met het puntje van zijn middelvinger tikte hij de bal over het doel. Maar dat extra stukje vinger was niet eens van Hesp zelf.

Van Oostrums halve omhaal werd namelijk onschadelijk gemaakt met dank aan een nepvinger, die als een onbreekbare beschermhoes om zijn gebroken middelvinger was geschoven. Door de beschermlaag was de vinger een centimetertje langer dan normaal en juist dat centimetertje was het verschil tussen een Telstar-doelpunt en de redding. Hesp kon het na afloop niet laten. 'Ik raakte hem met mijn kunstvingertje!', vertelde de Fortuna-doelman ook aan Van Oostrum. Het stukje nepvinger dat Fortuna in de Eredivisie had gehouden.

Cd etende schimmel

kazango had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Spaanse onderzoekers hebben een schimmel ontdekt die compactdiscs eet.

Dit maakte het wetenschappelijke tijdschrift Ciencia Digital bekend. De schimmel voedt zich met koolstof en stikstof in het polycarbonaat-laagje op cd's. Dit materiaal werd tot nu toe als bijna onverwoestbaar beschouwd.

De schimmel slaat pas toe onder tropische omstandigheden: Pas bij een temperatuur van dertig graden en een luchtvochtigheid van zo'n 90 procent loopt uw cd-verzameling gevaar. De schimmel zou ingezet kunnen worden om op natuurlijke wijze onbruikbare compactdiscs te vernietigen.

Mystery Land verloopt in goede sfeer

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het dansfestival Mystery Land in Biddinghuizen is zaterdag zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Naar opgave van de organisatie waren er circa 45.000 bezoekers.

Het openluchtfestival werd in de middag nog geplaagd door onweersbuien, maar hield het tot het einde, zes uur zondagmorgen, verder zo goed als droog. De politie nam kleine hoeveelheden drugs in beslag, maar spreekt van een ordentelijk verlopen feest zonder grote problemen.

Nationale en internationale publiekstrekkers lieten zo'n beetje alle stijlen binnen de dance aan bod komen. Ook was er theater en waren er bioscoopfilms te zien.

Rond zes uur was het feest afgelopen. De bezoekers zijn met bussen naar treinstations 't Harde en Lelystad gebracht, waar extra treinen de feestgangers verder huiswaarts brengen. Organisator ID&T verwacht nog zeker een week nodig te hebben om het feestterrein weer opgeruimd en in goede staat te krijgen.

Rijbewijs gehaald en meteen weer kwijt

Een 18-jarige jongen uit Genemuiden heeft het voor elkaar gekregen om binnen vier dagen nadat hij was geslaagd voor zijn rijexamen, zijn roze papiertje kwijt te raken aan de politie.

De jongen was erg blij met z'n rijbewijs en genoot er met volle teugen van. Toen hij op de Nieuwe Weg in Genemuiden een wedstrijdje hield met een vriend en dik 160 kilometer reed, ging het mis. Vlak achter het scheurende duo reed namelijk een onopvallende politiewagen. De 18-jarige en zijn 21-jarige kameraad konden meteen het roze papiertje inleveren. De officier van justitie bepaalt verder wat er gaat gebeuren.

Onderhandelingen Microsoft en AOL gestaakt

De twee giganten voerden de afgelopen tien weken taaie onderhandelingen, maar zijn er uiteindelijk niet uitgekomen. Centraal in de gesprekken stond de vraag onder welke voorwaarden de internetdiensten van AOL zouden kunnen worden geïntegreerd in het op 25 oktober verschijnende nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows XP.

Bij vorige Windows-versies had AOL een dergelijke voorkeurspositie, wat het internetbedrijf veel klanten heeft opgeleverd. Zij konden immers met één muisklik toegang krijgen tot AOL. Computers met Windows XP krijgen nu echter standaard geen AOL-icoontjes op het bureaublad, zodat computeraars meer moeite zullen moeten doen om de diensten van AOL te bereiken. Microsoft biedt zelf met AOL concurrerende diensten aan, zoals een eigen instant messenger.

Volgens America Online zijn de onderhandelingen op maar één punt vastgelopen: mediaspelers. Microsoft zou hebben geëist dat AOL haar steun aan de technologie van RealNetworks zou inruilen voor Microsofts eigen techniek. Op deze manier wilde Microsoft een dominante positie verkrijgen op het gebied van audio- en videosoftware, zo stelt AOL.

Voor AOL is RealPlayer de standaard audiospeler. De content van America Online is dan ook geschikt gemaakt voor de technologie van Real, iets wat AOL weigert op te geven. De stelling van AOL dat Microsoft het gebruik van Windows Media Player tracht te promoten middels bundeling met het eigen besturingssysteem en deals met derde partijen, roept herinneringen op aan de nog altijd lopende anti-trustzaak tegen Microsoft.

Microsoft geeft echter hele andere redenen aan voor het mislukken van de gesprekken met AOL. Er zou geen sprake zijn van één punt waarop de onderhandelingen zijn gestrand. Er worden verschillende kwesties aangestipt zoals de vraag of AOL een eigen icoon op de desktop mag hebben.

Voor Microsoft zou het belangrijkste punt zijn geweest de weigering van AOL op haar instant messaging-software te laten samenwerken met de IM-software van Microsoft. Hierover steggelen de partijen al tijden.

Microsoft stelt nog wel in een verklaring dat het bedrijf er alles aan zal doen om de diensten van AOL goed te laten werken op Windows XP.

Rellen over brandstofprijzen in Indonesië

De oproerpolitie in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft maandag waarschuwingsschoten gelost om een betoging van zeker zevenhonderd studenten uiteen te drijven.Agenten schoten ook met rubber kogels op de jonge betogers, die ageerden tegen de forse verhoging van de brandstofprijzen. Om dezelfde reden legden buschauffeurs in acht steden maandag het werk neer.
In grote delen van de archipel is het onrustig door de eind vorige week ingevoerde stijging van liefst 30,1 procent van de brandstofprijzen. Indonesië stond onder grote druk van het Internationaal Monetair Fonds om de prijsverhoging door te drukken. Door de onrust maandag in Jakarta vielen zeker twaalf gewonden. Het land had tot dusver door enorme subsidies een van de laagste brandstoftarieven ter wereld. Maar door de economische crisis in het land kan de regering deze prijssondersteuning, die jaarlijks bijna tien miljard gulden kost, niet langer financieren. Een relatief klein bedrag wordt nu opzij gezet om de allerarmsten te helpen de prijsverhoging op te vangen.

Politie en leger in Jakarta hebben intussen 42.000 mensen in de hoogste staat van paraatheid gebracht. De onrust komt op het moment dat de landelijke politiek in een crisis verkeert. President Wahid hangt afzetting boven het hoofd en vrijwel het gehele kabinet is intussen vervangen.

Reclassering faalt ernstig

De reclassering van gedetineerden schiet ernstig tekort. De gevangenissen en de reclassering helpen nog niet de helft van het geplande aantal gevangenen bij de voorbereiding op terugkeer in de maatschappij.

Vorig jaar kregen per dag slechts 165 gevangenen hulp, in plaats van de 372 die de reclassering zich tot taak heeft gesteld. Dat blijkt uit een evaluatie in opdracht van het onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Justitie.

Oorzaak van de slechte resultaten is dat gevangenissen en reclassering slecht samenwerken, en elkaar soms zelfs tegenwerken. De procedures en regels voor deelname aan de cursussen zijn nodeloos ingewikkeld, waardoor de hulp vastloopt. De bond van gedetineerden klaagde hierover al eerder.

Sinds 1 januari 1999 moeten alle gevangenen, uitgezonderd ex-tbs'ers, de mogelijkheid krijgen te werken aan hun succesvolle terugkeer in de samenleving. Zij hebben recht op een hulpprogramma, dat hen bijstaat bij het vinden van een baan en hen helpt zich 'normaal' te gedragen. Hulp bij afkicken, het opbouwen van zelfdiscipline, omgaan met geld en het beheren van een huishouding horen daarbij. Doel is te voorkomen dat daders direct na vrijlating in hun oude gedragspatroon vervallen, en terugvallen op criminaliteit als middel van bestaan.

De hulp blijft echter 'aanzienlijk achter bij de verwachtingen', stellen de onderzoekers. Alleen gedetineerden die zijn veroordeeld tot een minimale gevangenisstraf van één jaar komen ervoor in aanmerking. Doordat rechters steeds vaker straffen van minder dan een jaar cel opleggen, valt een kwart van de kandidaten weg.

Kamer voor ontslaan onwillige zieken

Zieke werknemers moeten, als het aan de Tweede Kamer ligt, onmiddellijk kunnen worden ontslagen als ze niet meewerken aan hun herstel of als ze aangepast werk weigeren.

Een Kamermeerderheid van VVD, D66 en CDA deed dit voorstel gisteren tijdens de behandeling van de wao-maatregelen van staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) en de nieuwe uitvoering van de sociale verzekeringen.

De regeringspartijen VVD en D66 hebben de handen ineengeslagen met oppositiepartij CDA om hun ideeën over de aanpak van het immer stijgende aantal wao'ers, dat gestaag de miljoen nadert, in de wet van Hoogervorst te krijgen.

Behalve het opheffen van het ontslagverbod willen de partijen dat de werkgever de plicht krijgt om aangepast werk aan te bieden aan ziek personeel. D66 ziet hiermee het recht op reïntegratie, een stokpaardje van het Kamerlid Schimmel, eindelijk geregeld.

Hoogervorst reageerde gisteren in de wandelgangen positief op de voorstellen. De VVD-bewindsman heeft voorgesteld dat werkgevers de loonbetaling aan onwillige zieken kan stopzetten. De Kamer gaat nog een stap verder. "Ik vind dat een goed signaal. Van mij mogen onwillige werknemers vanaf dag één worden aangepakt", aldus Hoogervorst in de wandelgangen.

Treinen NoordNed veelal kapot

Vervoersbedrijf NoordNed komt steeds meer in de knel te zitten. Door een enorm tekort aan materieel rijden er deze week zelfs geen treinen tussen Winschoten en Nieuweschans.

Dit was afgelopen vrijdag ook al het geval. Reizigers zullen worden vervoerd met bussen en moeten rekening houden met extra reistijd.

Maar niet alleen in Groningen heeft NoordNed problemen. Op het traject Leeuwarden-Harlingen Haven vielen gisteren ook meerdere treinen uit.

Op dit moment zijn 35 van de in totaal 88 treinstellen die in Groningen en Friesland rijden stuk. Elke dag lijken er meer treinen uit te vallen.

Het probleem van de kapotte treinstellen ligt volgens Krikke bij het onderhoudsbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen NedTrain. Het onderhoudsbedrijf heeft nog steeds geen kans gezien het materieel te repareren door een tekort aan personeel en onderdelen.

"We werken er allemaal hard aan, maar we kunnen op dit moment niets garanderen. Ik kan ook niet met zekerheid zeggen wanneer er weer treinen zullen rijden tussen Winschoten en Nieuwschans. We zijn nu wel op zoek naar een structurele oplossing. Het onderzoek naar de haalbaarheid van nieuwe treinstellen zal binnenkort ook afgerond zijn", zegt Krikke.

Voor reizigersorganisatie Rover is de maat vol. Ze wil compensatie voor de gedupeerde NoordNed-reizigers. Die zal zij ook krijgen van NoordNed. "Er zal een tegemoetkomingsregeling komen voor onze reizigers. Mensen die reizen met een strippenkaart hoeven in plaats van zes zones maar drie zones te betalen. Reizigers met een NS-treinkaartje mogen een gereduceerd kaartje kopen. Abonnementsreizigers krijgen per dag ƒ3,50 retour", zegt Krikke.

Volgens Rover zijn de problemen bij NoordNed nog maar het begin van een hoop ellende die de reizigers de komende jaren nog te wachten staat. Ze legt de schuld bij de overheid, die het openbaar vervoer wilde privatiseren.

Luchtballonvaarder stopt er mee

De avonturier Steve Fosset zag gisteren in Australië zijn droom wederom aan flarden slaan. Nog voor de start strandde de recordpoging, toen tijdens het opblazen een windvlaag de ballon omver woei, waardoor twee ankerlijnen knapten en de ballon op twee plaatsen scheurde.

Tot nog toe zijn alleen de Zwitser Bertrand Piccard en de Engelsman Brian Jones erin geslaagd in een ballon de aarde te ronden, in maart 1999 met de Breitling Orbiter. Fossett (57) wilde hun prestatie evenaren, maar dan solo. Ook zijn vier voorgaande pogingen waren mislukt.

Invoering Euro kost Justitie miljoenen

Justitie loopt door de invoering van de euro structureel 30 miljoen gulden mis omdat alle boetes na 1 januari naar beneden worden afgerond. Minister Korthals belooft aan de Tweede Kamer dat hij dit najaar aangeeft hoe hij dit ongeplande gat zal dichten.

Het kabinet besloot dit voorjaar af te zien van afronding naar boven van de boetes na omrekening van de gulden naar de euro na een storm van kritiek. Justitie wilde de maximumboetes in het wetboek van strafrecht vermelden in mooi afgeronde bedragen, maar dit kon de overtreder op 10 procent extra kosten komen te staan. De Tweede Kamer was ontstemd dat juist de overheid de invoering van de euro aangreep om prijzen te verhogen, terwijl het kabinet er bij ondernemers steeds op aandringt dit vooral niet te doen.


Korthals heeft nu de nieuwe tarieven bepaald. Een boete van 500 gulden kost omgerekend 226,90 euro. Het Openbaar Ministerie zal daar straks 225 euro voor vragen, terwijl eerst een bedrag van 250 euro de bedoeling was. Overtreders die nu een boete van maximaal 1 miljoen gulden krijgen opgelegd, kunnen na 1 januari 450.000 euro van hun bankrekening schrijven, in plaats van de voorgestelde half miljoen euro.

Om het verlies niet al te groot te maken, ziet de VVD-bewindsman ervan af om de bedragen niet af te ronden op een veelvoud van 5 euro, zoals hij eerst van plan was, maar op een (hele) euro. Anders had Justitie een strop van 80 miljoen gulden gehad. Dit heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat rijden door rood licht (nu 40 gulden) 17 euro gaat kosten in plaats van 15.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.