Rellen over brandstofprijzen in Indonesië

De oproerpolitie in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft maandag waarschuwingsschoten gelost om een betoging van zeker zevenhonderd studenten uiteen te drijven.Agenten schoten ook met rubber kogels op de jonge betogers, die ageerden tegen de forse verhoging van de brandstofprijzen. Om dezelfde reden legden buschauffeurs in acht steden maandag het werk neer.
In grote delen van de archipel is het onrustig door de eind vorige week ingevoerde stijging van liefst 30,1 procent van de brandstofprijzen. Indonesië stond onder grote druk van het Internationaal Monetair Fonds om de prijsverhoging door te drukken. Door de onrust maandag in Jakarta vielen zeker twaalf gewonden. Het land had tot dusver door enorme subsidies een van de laagste brandstoftarieven ter wereld. Maar door de economische crisis in het land kan de regering deze prijssondersteuning, die jaarlijks bijna tien miljard gulden kost, niet langer financieren. Een relatief klein bedrag wordt nu opzij gezet om de allerarmsten te helpen de prijsverhoging op te vangen.

Politie en leger in Jakarta hebben intussen 42.000 mensen in de hoogste staat van paraatheid gebracht. De onrust komt op het moment dat de landelijke politiek in een crisis verkeert. President Wahid hangt afzetting boven het hoofd en vrijwel het gehele kabinet is intussen vervangen.