Grote les voor Ict

famtie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nog niet zo lang geleden verdiende Mike Schlenz de kost met het installeren van computernetwerken, maar na drie maanden in zijn Honda Civic te hebben overnacht heeft hij zich dan toch maar bij de daklozenopvang gemeld.

John Sacrosante verdiende meer dan 100.000 dollar per jaar als database-ontwerper; zijn 39ste verjaardag vierde hij vorige week met zijn "broeders" in een kerkelijk opvanghuis.

Beide mannen zijn het slachtoffer geworden van de economische malaise in Silicon Valley in Californië, waar een verrassend hoog aantal voormalige IT-werkers de opvangcentra voor daklozen bevolkt, samen met psychisch gestoorden, alcoholisten, drugsverslaafden en andere pechvogels.

Onder de honderd bewoners van de Montgomery Street Inn en andere opvangcentra van de non-profitorganisatie InnVision in San Jose bevinden zich bijna dertig voormalige IT'ers. "Het zijn niet de gebruikelijke hobo's. De meesten zijn afgestudeerd", zegt directeur Robbie Reinhart, het Amerikaanse woord voor zwerver gebruikend.

Faillissementen onder dot-combedrijven hebben het werkloosheidscijfer in San Francisco in een jaar tijd met 18.000 mensen doen toenemen van 2,6 naar 4,2 procent. In Santa Clara County, het hart van Silicon Valley, steeg de werkloosheid naar 3,2 procent in mei. De meeste IT'ers die bij Reinhart aankloppen zijn door kleine, jonge bedrijven op straat gezet. Sommige bewoners hebben nog wel een baan, maar verdienen te weinig om zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Telefonische hulpdiensten in San Francisco en Santa Clara zeggen dat het aantal telefoontjes met betrekking tot werk van oktober tot april bijna verdubbeld is. De meeste bellers waren hun baan kwijt of vreesden binnenkort op straat te zullen staan.

Schlenz (35) verdiende als freelance-netwerkinstallateur en beheerder 60.000 dollar per jaar. Zijn klanten waren voornamelijk kleine bedrijven. Toen die over de kop gingen had hij geen werk meer.

"Ik ben naar alle banenbeurzen geweest. Ik heb op alle advertenties geschreven. Sommige grotere bedrijven namen contact met mij op, maar hielden mij maandenlang aan het lijntje. Afdelingen werden ingekrompen of uitbesteed. Personeelswervers hielden gewoon op met bellen." Schlenz heeft nog wat aandelen achter de hand, maar die zijn niet veel meer waard. "Ik heb de helft verkocht om te eten. Ik kon zelfs geen benzine meer kopen."

Toen zijn geld op was, zegde hij de huur van zijn flat op en kampeerde hij in zijn auto achter een boekhandel. Hij douchte bij de sportschool, waar zijn abonnement nog tot eind mei doorliep. Iemand vertelde hem dat hij eten kon krijgen in de Montgomery Street Inn, waar hij nu verblijft. Als vrijwilliger leert hij de andere bewoners hoe ze om moeten gaan met computers.

In de Inn mogen mensen een maand gratis verblijven. Daarna moeten ze 45 dollar per week betalen, werkloos of niet.

Sacrosante kwam op straat te staan kort nadat hij van San Jose naar Phoenix was verhuisd voor een project dat een half jaar had moeten duren. Hij kwam drie weken geleden terug naar San Jose, maar het werk dat hem daar beloofd was ging niet door. Met drie andere voormalige IT'ers die hij in de kerkopvang ontmoet heeft, wil hij nu een bedrijfje starten dat mobiele computersystemen aan de man gaat brengen. Silicon Valley blijft nu eenmaal Silicon Valley.