"Fotorolletje Srebrenica opzettelijk vernietigd"

wander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het fotorolletje uit 1995 waarop foto's zouden staan van geëxecuteerde mannen in de destijds door Dutchbat beveiligde moslimenclave Srebrenica, is vermoedelijk met opzet vernietigd. Dat blijkt uit onderzoek van het gewraakte rolletje door het NOB.

W. Meuleman van het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) heeft het rolletje op verzoek van de actualiteitenrubriek Nova onderzocht. Meuleman zei dinsdag in het NOS-journaal dat het ,,haast niet anders kan'' dat met opzet alle emulsie van de filmstroken is gewist. ,,Als je een rolletje wilt vernietigen, moet je het zo doen'', zei Meuleman.
Nova heeft het rolletje gekregen van de maker, kapitein R. Rutten. Hij wilde met de foto's van door Serviërs vermoorde moslimmannen aantonen dat Dutchbat oorlosgmisdaden in VN-gebied heeft toegestaan. Het rolletje is destijds door de Militaire Inlichtingendienst in beslag genomen. Vorig jaar kreeg Rutten het terug van Justitie.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem stelde in 1995 vast dat de foto's bij het ontwikkelen waren mislukt. Niet door opzet, maar door onachtzaamheid van een laborant.
Voorzitter T. Heerts van de Algemene Federatie Militair Personeel (AFMP) liet in het NOS-journaal doorschemeren dat nooit duidelijk is geworden wat er precies met het rolletje is gebeurd nadat het door de Militaire Inlichtingendienst was opgehaald. ,,In de boezem van het onderzoeksteam van de Koninklijke Marechaussee dat destijds onderzoek deed naar het mislukken van het rolletje, bestaat nog steeds grote twijfel of er geen sprake was van opzet.''