Populaire werknemers maken sneller carrière

Hoe populairder je op het werk bent, hoe groter de kans op promotie is. Amerikaanse psychologen hebben ontdekt dat een aardige collega belangrijker is dan de eisen en vaardigheden die aan een goed betaalde baan worden gesteld.

Populaire collega's maken volgens onderzoekers van de universiteit van Columbia sneller promotie. Ook krijgen ze sneller een salarisverhoging dan bekwamere, maar minder populaire collega's.

Popie Jopie's worden door hun collega's beschouwd als betrouwbaar, gemotiveerd, serieus, slagvaardig en harde werkers. Ze worden voorgedragen voor snelle promoties en krijgen aanzienlijke salarisverhogingen.

Minder populaire collega's worden gezien als arrogant, slordig en manipulerend. Voor hen waren salarisverhogingen en promoties, ongeacht opleiding of ervaring, uitgesloten.

Volgens onderzoekster Melissa Tamkins zijn bekwaamheid en geschiktheid tegenwoordig niet meer genoeg voor een baan. "Omdat mensen tegenwoordig lange dagen maken, is het van vitaal belang dat ze zich op het werk gezellig gedragen", aldus de onderzoekster.

Vrouwen betalen de hoogste prijs als ze bij collega's niet in de smaak vallen. Als ze niet laten zien dat ze zorgzaam, begripvol, gevoelig en begaan met het lot van anderen zijn, kunnen ze promotie en salarisverhoging wel vergeten.