Homo's in veel landen gemarteld en vervolgd

Menno Deij had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gemarteld, mishandeld, aangerand, gedwongen medisch of psychiatrisch behandeld en uiteindelijk gedwongen hun land te ontvluchten. Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele en transseksuele vrouwen en mannen lopen in veel landen gevaar slachtoffer van ernstige mensenrechtenschendingen te worden, aldus Amnesty International.

In het rapport 'Crimes of Hate, Conspiracy of Silence' beschrijft de organisatie het lot van duizenden mensen die gemarteld of mishandeld zijn vanwege hun werkelijke of vermeende homoseksualiteit. Er wordt een patroon duidelijk van onwetendheid en vooroordelen die aanzetten tot homofoob geweld, onderdrukking en officiële discriminatie die het geweld toestaan en straffeloosheid.

In veel landen wordt homoseksuele geaardheid gezien als een zonde, ziekte, afwijking of anderszins als bedreiging van de sociale en maatschappelijke orde. Het idee dat een homoseksueel persoon minderwaardig is aan een heteroseksueel persoon ligt ten grondslag aan de discriminatie en onderdrukking van de hele groep.
Terwijl overheden mensenrechtenschendingen meestal verzwijgen, worden homoseksuelen in sommige gevallen juist openlijk onderdrukt. Zo riep president Nujoma van Namibië in maart politieagenten op homoseksuelen in zijn land te arresteren en gevangen te zetten. De minister van binnenlandse zaken riep op tot 'uitbanning' van homoseksuelen, met als gevolg een grote toename van arrestaties door paramilitairen van mannen met oorringen, op verdenking van homoseksualiteit.

In meer dan 70 landen worden homoseksuelen officieel gediscrimineerd en homoseksualiteit aangemerkt als misdrijf. Er kan gevangenisstraf (Jamaica, tot 10 jaar en dwangarbeid; Maleisië, tot 20 jaar), lijfstraf (Saoedi Arabië, zweepslagen; Iran, amputatie) of doodstraf (Afghanistan, Tsjetsjenië, Taiwan) voor opgelegd worden. Hierdoor bestaat de kans dat zowel overheidsfunctionarissen als burgers zich aangemoedigd voelen homoseksuelen als minderwaardig te zien. Mishandeling en marteling is dikwijls het gevolg, zegt Amnesty International.

Het rapport 'Crimes of Hate' bevat gedocumenteerde voorbeelden van marteling en mishandeling van homoseksuelen uit meer dan 30 landen. De totale omvang van het probleem is zonder twijfel groter.

De strijd tegen marteling en mishandeling van homoseksuelen maakt deel uit van de algehele strategie van Amnesty International tegen het martelen. In de huidige internationale Campagne Tegen Martelen van Amnesty International werken meer dan een miljoen leden samen aan dit doel.