FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 juni 2001

Brand olieopslagplaats in Alkmaar

Dulcis, Redstudio, Tycho en Raptor2096 hadden allen het volgende nieuws voor ons:

In Alkmaar is vanavond rond half acht een grote brand uitgebroken bij het de olieopslagplaats op industrieterrein Overstad.

Bij het bedrijf Unil aan de Noorderkade liggen onder andere smeerolie en koelvloeistoffen voor de metaalindustrie opgeslagen. Ooggetuigen meldden meerdere explosies. Er zijn geen slachtoffers gevallen, aldus de waarnemend burgemeester van Alkmaar, H. Eggermont. Dit ondanks het feit dat er mensen op de treinrails stonden om wat te kunnen zien van de brand. De omgeving van het opslagplaats is afgezet.

Het bedrijfspand waar de brand uitbrak, is reeds volledig verwoest.
Meerdere brandweerkorpsen uit de regio bestrijden het vuur. Een politie-helikopter cirkelde rond om de brand van boven te observeren. De rookwolken waren vanaf kilometers afstand te zien. De brand heeft honderden toeschouwers getrokken.

Michael Schumacher op pole position

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Michael Schumacher mag morgen de grand prix van Canada vanaf de eerste positie starten. Hij was met een tijd van 1'15"782 de snelste coureur in zijn Ferrari. Opvallend was dat de Duitser daar maar 8 ronden voor nodig had. Tweede werd zijn broer Ralf Schumacher in zijn Williams BMW bolide. De derde plek werd op het laatste moment gereden door David Coulthard.

Jos Verstappen kende een goede training. De Nederlander zette een dertiende tijd neer met zijn OrangeArrows AsiaTech bolide. Dit was voor Verstappen zijn beste startpositie dit seizoen. Zijn teamgenoot Bernoldi zette een zeventiende tijd neer en was daarmee zes tiende langzamer dan de Hollander.

Tot tweemaal toe werd de race met een code rood stilgelegd. Eerst was het Rubens Barrichello die in de laatste bocht voor start/finish via de curbstone de buitenkant van de muur raakte. Daarna overkwam Nick Heidfeld precies hetzelfde. Met nog iets meer dan een minuut te gaan begonnen de wagens na deze code rood aan een optocht naar de vlag toe. De enige coureur die in deze lange rij wagens zijn tijd kon verbeteren was David Coulthard die vooraan reedt.

Kwart bezoekers Werchter Nederlanders

Ondanks het feit dat er in Nederland steeds meer popfestivals worden georganiseerd bestaat 25% van de bezoekers van het Belgische Rock-festival in Werchter uit Nederlanders. Dit vertelde Werchter-organisator H. Schueremans.

"Voor veel mensen blijft een bezoek aan Werchter toch een beetje vakantie. Een weekendje weg van de drukte in de Randstad." Dit jaar is het festival van 29 juni tot 1 juli. Bands als Faithless, Sting, Tool, St. Germain, Stereo MC's, Roxy Music en Beck zijn de bekendste optredens op het podium. Om de vele Nederlanders tegemoet te komen, zijn er ook nog Nederlandse bands zoals Anouk en Krezip.

Schueremans weet nog niet zeker of het crowdsurfverbod, zoals dat in Nederland officieel bestaat, ook op zijn festival zal gelden. "Komende week zal ik overleggen met Pinkpoporganisator Jan Smeets. Van hem hoop ik te horen wat zijn recente ervaringen zijn met dat verbod. Maar ik constateer dat crowdsurfen de laatste tijd toch minder 'in' is."

Werchter (vroeger Torhout/Werchter genaamd) beleeft eind deze maand de 27e editie en in die kwart eeuw ontstonden in Nederland festivals als Drum Rhythm en Lowlands. Bovendien groeide Pinkpop van ééndaags naar een meerdaags festival. Toch blijven de Nederlanders naar België komen. "De gemoedelijke sfeer die we hier hebben zal daar ook aan bijdragen, al moeten we de laatste tijd steeds meer organiseren. Maar het festival is ook nooit uitgevonden als oase in de normale wereld."

Regels gelden natuurlijk ook voor popfestivals, erkent Schueremans. Het drama in Deense Roskilde, waarbij samengedromde mensen destijds letterlijk werden doodgedrukt, heeft dat volgens hem bewezen.

Net als de Nederlandse concertorganisator Mojo is Werchter overgenomen door het Amerikaanse bedrijf SFX. In België gebeurde die overname pas geleden. De organisator denkt desondanks dat het karakter van zijn festival behouden kan blijven. "In Nederland is Mojo ook gewoon Mojo gebleven. Dat is het beste bewijs dat het kan."

Kim Clijsters verliest nipt van Capriati

Favoriete Jennifer Capriati heeft in een spannende, zenuwslopende finale nipt de Belgische Kim Clijsters verslagen. Hiermee werd de Amerikaanse winnares van Roland Garros, het grandslam tennistournooi In Parijs op gravel.

Clijsters verloor het eerste game en had het in het tweede, op eigen service niet makkelijk. Ze kreeg 4 breakpoints tegen, maar werkte die allemaal weg o.a. door een ace met de tweede opslag. Clijsters speelde complexloos en schijnbaar zonder zenuwen, Capriati was nerveuzer. Clijsters speelde naar de lijnen en hield Capriati erg diep op de court. Dankzij ook een sterke service won Clijsters zowaar zeven games op rij: setwinst in de 1e set dus met 6-1.

In de tweede set keerde het tij. Ook Capriati vond haar beste tennis terug en Clijsters kon niet meer de wet dicteren. Haar foutenlast lag ook iets hoger, en Capriati slaagde erin om bij 2-2 het lange vijfde game te winnen op
de opslag van Clijsters: het scharniermoment in de tweede set voor Capriati.

Hoogstaand, gelijkopgaand tennis in de beslissende set. Clijsters kon rekenen op een goede opslag en kwam voor de ogen van o.a. het Belgische prinsenpaar en premier Verhofstadt 5-4 en 6-5 voor, maar Capriati kraakte niet en brak bij 6-6 door de opslag van Clijsters, die net wat meer foutjes maakte. Maar in het volgende game, waarin Capriati voor de set mocht serveren, brak Clijsters terug. Vlot ging dat niet: pas bij het vierde breakpoint was het raak voor de Limburgse.
De stand was weer gelijk en de partij bleef maar duren. De spanning steeg ten top, de wedstrijd was intussen ruim twee uur ver en werd naast een mentale ook een fysieke uitputtingsslag. Bij 9-9 kreeg een wat onzeker serverende Clijsters 3 breakpoints tegen. Capriati benutte het eerste, maar Clijsters brak in de volgende game alweer terug.
Bij 10-10 verloor Clijsters weer haar opslag en Capriati dwong in het volgende game op ervaring twee matchpoints af. Het tweede was raak.

De eindstand van 12-10 in de derde set, is de hoogste score die ooit Op Roland Gaross in een vrouwenfinale is bereikt.

Executie Timothy McVeigh niet op video

De executie van Timothy McVeigh, die ter dood is veroordeeld voor de bomaanslag in Oklahoma City in 1995, mag niet op video worden opgenomen. Dit heeft een gerechtshof in Philadelphia besloten.

Het verzoek om video-opnamen te mogen maken was afkomstig van de advocaten van een andere terdoodveroordeelde. Die wilden de video gebruiken om aan te tonen dat de doodstraf gruwelijk is. Een rechter oordeelde donderdag dat de video-opname moest worden toegestaan, maar in beroep werd dat vonnis vrijdag ongedaan gemaakt.

Er bestaan overigens wel degelijk vide-opnamen van de dood op de electrische stoel. Ooit liet een gevangenisdirecteur in het geheim een hele executie op video vastleggen. Opnames daarvan belandden later op de video-serie ''Faces of Death''.

Dierenbescherming breekt met Beatrix

Koningin Beatrix is niet langer Beschermvrouwe van de Dierenbescherming. Dat is het gevolg van een besluit dat zaterdag is genomen tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren.

Het besluit werd genomen omdat de plezierjacht op de kroondomeinen nog steeds is toegestaan. Een meerderheid van de vergadering meent daarbij dat het feit dat leden van het koningshuis zelf deelnemen aan de plezierjacht niet langer te verenigen is met de doelstellingen van de Dierenbescherming.

Dochter Muhammad Ali verslaat Frazier

Laila Ali, dochter van de legendarische bokser Muhammad Ali, heeft Jacqui Frazier, dochter van de bokser Joe Frazier, op punten verslagen. Het gevecht over acht ronden had plaats in een indianenreservaat in de staat New York.

De kamp was in sporttechnisch opzicht niet opzienbarend. Wel was de atmosfeer geheel in stijl. In de speciaal opgezette tent waarin het gevecht werd gehouden zaten vele helden van weleer. Onder anderen Joe Frazier zelf, Carmen Basillio, Jose Torres, Sugar Ray Leonard en Felix Trinidad keken toe. Zij waren toch in de buurt, vanwege de jaarlijkse bijeenkomst voor de 'Hall of Fame', de historische eregalerij waarin elk jaar nieuwe namen worden opgenomen.

De wedstrijd

Vader Ali was niet bij de ring te vinden, hij had elders in het land verplichtingen bij een autosportwedstrijd in de NASCAR-klasse. Maar ook zonder de steun van haar vader wist de veel jongere Laila (23) haar 39-jarige opponente te verslaan. Al ging dat niet zo eenvoudig als ze vantevoren had gedacht. ,,Ik heb haar niet knock-out geslagen, terwijl ik dat wel had aangekondigd. Maar ze is een wilde'', vond Ali, die toegaf dat ze Frazier ietwat had onderschat.

Dat nam niet weg dat Ali meer van haar vaders bokscapaciteiten heeft meegekregen dan Frazier. De stoten van Ali waren krachtiger en gerichter. Op basis daarvan was ze de verdiende winnaar, al was de jury zeker niet volledig overtuigd. Twee juryleden hielden het op een gelijkspel, de derde gaf de doorslag en turfde 79 punten voor Ali tegenover 73 voor Frazier.

Het verleden

Soms viel er iets van de magie van weleer te ontdekken. Zo herinnerde Laila de kenners aan haar vader toen ze de linkerhand achter het hoofd van Frazier hield en er ondertussen met rechts bovenop stompte. Frazier deed aan de andere kant aan pa denken door steeds naar voren te bewegen en in de buurt van Ali te komen om haar met een linkse hoek te verrassen.

Zo was de vierde ontmoeting tussen beide boksfamilies een aardige knipoog naar het verleden. De drie gevechten tussen de vaders van beide vrouwelijke boksers zijn vermaard. In 1971 bracht Frazier Ali zijn eerste nederlaag toe. Bijna twee jaar later revancheerde Ali zich door zijn opponent op punten te verslaan. In 1975 won Ali opnieuw door een knock-out in de veertiende ronde. Het laatste gevecht had in Manilla plaats.

Vechthond bijt vinger af en hondje dood

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 76-jarige heer Tolhuizen is tijdens zijn dagelijkse wandeling door het Amsterdamse Florapark zijn trouwe hond én een vinger kwijtgeraakt toen een vechthond zijn poedel aanviel.

Zijn 9-jarige foxterrier Whisky, die hij tevergeefs uit de bek van zijn aanvaller probeerde te redden, heeft de aanval niet overleefd. Tolhuizen is volkomen overstuur van de gebeurtenis waarbij zijn troeteldier voor zijn ogen gedood werd. "Hij was meer dan een kind voor me. Die valse pitbull viel me aan en stortte zich op Whisky tot die buiten westen was", vertelt Tolhuizen aangedaan. "De pitbull was door het dolle heen. Op het roepen van zijn bazin reageerde hij niet. Die vrouw liep na het gebeurde zonder iets te zeggen verder", herinnert de geschokte Tolhuizen zich.

Omstanders zijn Tolhuizen te hulp geschoten. Zij alarmeerden politie en ambulance. In het AMC bleek dat zijn vinger niet meer te redden was.
De politie van bureau Klimopweg zoekt nog uit of de bazin van de vechthond iets verweten kan worden. In het Florapark geldt een verbod op het los laten lopen van honden.

Rechtbankverbod voor agressieve broers

Straat- en contactverboden zijn er langzamerhand in alle soorten en maten. De Bossche politierechter mr. R. Pullens voegde daar gisteren een nieuwe variant aan toe: het rechtbankverbod. Twee Noord-Hollanders mogen het Bredase gerechtsgebouw niet meer in.

Het verboden toegang voor de gebroeders De V. geldt in elk geval op de dagen dat hun van drugscriminaliteit verdachte broer in Breda terecht moet staan. J. en F. de V. maakten vorige week dermate veel en ernstig stampei bij een dergelijke zitting dat rechters en officier van justitie het hazenpad kozen. Om vervolgens ontzet aangifte te doen van bedreiging en openlijke geweldpleging.
'Ik pak je wel, kom maar naar buiten, dan vechten we het uit' en 'Ik rijd je dood, zo een moet kapot'. Officier van justitie mr. R. Rammeloo vond het geen soort van bejegening van magistraten. "Rechters en officieren hullen zich niet voor niets in toga. Dat maakt hen onpersoonlijk. Door hen zo te bedreigen til je ze uit hun toga en dat is respectloos."
Politierechter Pullens was die verzuchting uit het hart gegrepen. "Rechters moeten na een zitting rustig naar huis kunnen fietsen. Er zijn landen waar ze zich alleen in kogelvrije auto's kunnen verplaatsen. Daar moeten wij niet heen."

De rechter verbiedt de gebroeders De V. om nog langer rechtszittingen waarbij hun broer als verdachte figureert bij te wonen. Daarnaast legde hij hen werkstraffen van 70 en 130 uur op, waarvan in beide gevallen tien uur voorwaardelijk.

Tegenslag voor Delta radio

Het commerciële station Delta radio, wat een Nederlandse licentie bezit om op de langegolf uitzendingen te mogen verzorgen, heeft een ernstige tegenslag gekregen.
De bouw van vier 335 meter hoge zendmasten op de Veluwe is definitief van de baan. Het was de bedoeling dat de zender in Groot-Brittannië en delen van Nederland, België en Noord-Frankrijk te ontvangen zou zijn.

De voorgenomen bouw van de zendmasten leidde tot grote protesten, onder meer van de buurgemeenten en het actiecomité in Kootwijk (gemeente Barneveld). Gevreesd werd voor negatieve gevolgen voor de gezondheid en hinder van elektrische apparatuur. Ook Defensie verzette zich tegen de komst van de masten omdat wordt gevreesd voor storing van geleide wapens op het schietkamp Harskamp en de radar-installaties op het kamp Nieuw Milligen.

De Raad van State vindt dat de gemeente Apeldoorn, waar Kootwijk onder valt, terecht weigerde een vergunning voor de masten af te geven. De Raad van State verplichtte Apeldoorn wel de aanvraag voor de bouwvergunning opnieuw in behandeling te nemen. Ook het Verdrag van Rome (vrijheid van meningsuiting) moest worden meegewogen. De gemeente keurde de aanvraag vervolgens weer af. Delta Radio tekende vervolgens met succes beroep aan tegen het besluit bij de rechtbank in Zutphen. De Raad van State vernietigde in hoger beroep de uitspraak weer, waardoor Apeldoorn definitief in het gelijk is gesteld.

Uit zee

Naast Kootwijk probeert Delta Radio in de Noordzee, zo‘n 35 kilometer van de Zeeuwse kust, een zendplatform te bouwen. Ook hier loopt nog een aantal juridische procedures. Vooral vissers protesteren tegen de plannen, maar ook milieuorganisaties zijn fel tegen de 4 hoge masten in zee.

Delta radio heeft de langegolf licentie indertijd van Nederland verworven, omdat ons land geen gebruik maakt van de frequentie in die omroepband. De Nederlandse omroepen vinden een langegolfzender te duur, en zien het nut er niet van in.

Ruimtemissie naar Mercurius

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft het licht op groen gezet voor een onbemande missie naar de planeet Mercurius.

De satelliet Messenger zal in 2004 gelanceerd worden en zal in 2009 een jaar lang rond Mercurius draaien. De Nasa trekt 298 miljoen euro uit voor het project.

De kleine planeet Mercurius, die het dichtst bij de zon staat, is weinig bekend. In 1974 werd ze voor de eerste keer verkend door de Amerikaanse satelliet. Het oppervlak van Mercurius zou vooral uit ijzererts bestaan.

Meeuwen bezorgen man gebroken been

Komen ze niet in het nieuws door de loslopende scharrelkippen, dan is het wel door de stormmeeuwen. De bedrijven op industrieterrein Oudorp in Alkmaar blijken een lustoord voor broedende vogels.

En die laten niet met zich spotten. Dat merkte de 45-jarige distributiechef van het Noordhollands Dagblad Anton Frankenmolen uit Julianadorp donderdag toen hij vanaf zijn werk naar huis wilde rijden. Hij werd aangevallen door twee agressieve meeuwen en belandde in het ziekenhuis.
Vrijdag is hij vanuit het MCA naar het Gemini-ziekenhuis in Den Helder overgebracht voor een operatie aan een gecompliceerde beenbreuk.
Zijn collega Dirk Kortbeek, die hem naar het ziekenhuis begeleidde, vertelt wat er gebeurde. ,,Hij was op weg naar zijn auto toen er opeens twee meeuwen over zijn hoofd scheerden. Hij zag dat ze terugkwamen, hield zijn koffer boven het hoofd en hoorde nog een snavel tegen het kunststof tikken. Daarna verstapte hij zich brak hij zijn been.''
Het is volgens Kortbeek regelmatig voorgekomen dat personeelsleden van bedrijven op het complex worden belaagd door meeuwen. ,,Een paar keer per jaar toch wel. Maar als iemand struikelt komt het vooral door de schrikreactie. Je duikt instinctief even in elkaar als er zo'n meeuw krijsend over je heen vliegt. Het is dit jaar erger met de overlast dan anders omdat de meeuwen nu zelfs nesten op de grond maken.''

vogelwerkgroep

De vogelwerkgroep Alkmaar en omstreken heeft zich al twee jaar geleden teruggetrokken uit het overleg met gemeente en bedrijven over de meeuwen. Voorzitter Gerard Langedijk: ,,Het kostte ons te veel tijd. We zijn een vrijwilligersorganisatie. Maar ook al zitten hier verhoudingsgewijs veel meeuwen, ze zijn niet voor niets beschermd. In deze omgeving broedt veertig tot vijftig procent van de stormmeeuwen van Noordwest Europa. En van de stormmeeuw weten wij dat die mensen probeert weg te jagen van zijn broedplaats door schreeuwend over ze heen te vliegen. Ze hebben nog nooit iemand met de snavel geraakt. Het is eigenlijk best wel een vriendelijk meeuwtje als je hem vergelijkt met de zilver- en de mantelmeeuw.'

Khatami stevent af op overtuigende winst

De hervormingsgezinde Iraanse president Khatami stevent af op een overtuigende overwinning bij de presidentsverkiezingen in zijn land. De eerste uitslagen geven hem een zeer grote meerderheid van de stemmen in de twee belangrijkste provincies van het land.

Uit een peiling van het Iraanse persbureau IRNA krijgt Khatami circa driekwart van alle stemmen. Het persbureau liet woensdag en donderdag opinieonderzoek doen, waaruit bleek dat 74 procent van de kiezers de voorkeur geeft aan Khatami. De conservatieve kandidaat Ahmad Tavakoli zou 12 procent krijgen.

Khatami behaalde in 1997 70 procent van de stemmen. Als hij vrijdag evenveel of meer stemmen zou krijgen, wordt dat gezien als een grote overwinning voor de hervormers. Deze uitslag zou Khatami mogelijk ook meer speelruimte geven om hervormingen door te kunnen voeren.

De definitieve uitslag van de verkiezingen zal in de loop van vandaag bekend worden gemaakt. De kiesgang is pas geldig als de Raad van Toezicht op de Grondwet de uitkomst heeft goedgekeurd.

Winkel dicht na ongeregeldheden

Discounter Scapino heeft vrijdag de deuren gesloten van een filiaal aan de Slotlaan in Zeist. De loco-burgemeester van Zeist wil daarmee een einde maken aan de ongeregeldheden rond het filiaal, dat restpartijen kleding en schoeisel tegen stuntprijzen dumpt.

Het ging voor het eerst mis op 29 mei, toen een lange rij kooplustigen voor de deur van de vestiging met elkaar en de politie slaags raakte. De afgelopen week moest de politie opnieuw ingrijpen, onder meer op donderdag, toen geïrriteerd publiek met dranghekken begon te gooien.

Wat loco-burgemeester W. den Heyer betreft, mag de zaak woensdag weer open, op voorwaarde dat het afgelopen is met de rijen wachtenden voor de deur. Bedrijfsleider A. Chenan weet nog niet welke maatregelen hij moet nemen om dat te voorkomen. Hij is niet blij met de sluiting, maar ziet er wel een positieve kant aan. Chenan hoopt dat het publiek begrijpt dat als het weer mis gaat het afgelopen zal zijn met de stuntverkoop.
Overigens zou het filiaal sowieso in juli dichtgaan.

Vrijlating papon niet aan de orde

Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft vrijdag een verzoek tot vrijlating van Maurice Papon, die in Frankrijk wegens misdaden tegen de menselijkheid tot tien jaar gevangenisstraf is veroordeeld, van de hand gewezen.

Het hof oordeelde dat het feit dat Papon, die in de Tweede Wereldoorlog als politiecommissaris meewerkte aan de deportatie van joden, toen hij in 1998 werd veroordeeld al 88 was geen reden is om hem vrij te laten.

Papon stapte in januari naar het hof omdat hij meende dat zijn veroordeling in strijd was met de Europese mensenrechtenconventie, die een 'onmenselijke of vernederende behandeling of straf' verbiedt. Het hof wees erop dat geen van de 43 lidstaten van de Raad van Europa, die toeziet op de naleving van de mensenrechtenconventie, een maximumleeftijd kent waarop mensen gevangen gezet mogen worden. Ook is Papons hoge leeftijd naar het oordeel van het mensenrechtenhof gezien zijn gezondheidstoestand en omstandigheden geen reden voor vervroegde vrijlating.

Scholier schiet leraar dood

Een 16-jarige Kroatische scholier heeft vrijdag zijn aardrijkskundeleraar doodgeschoten en daarna met hetzelfde vuurwapen een einde aan zijn eigen leven gemaakt.

Het drama speelde zich af in de stad Varazdin. De leerling was kennelijk boos over een laag cijfer. De politie weet nog niet waar de jongen het wapen vandaan had.

Het is al de derde keer in een half jaar dat Kroatië wordt opgeschrikt door een dergelijk drama in de schoolsfeer, al vielen er tot nu geen doden. Premier Ivica Racan gaf een verklaring uit waarin hij dit geweld afkeurde. Hij riep de bevolking op verboden wapens bij de politie in te leveren.

Miljoen geboden aan verdachte Enschede

Hoofdverdachte De V. van de vuurwerkramp in Enschede kreeg in 1999 een miljoen gulden aangeboden voor het "platleggen van een bedrijf in Enschede". Dat blijkt uit informatie van de Criminele Inlichtingendienst (CID), meldde het tv-programma 2Vandaag.

De V. geeft in de CID-documenten een duidelijk signalement van de man die hem benaderde. Of De V. het geld ook heeft aangenomen, is niet duidelijk. In maart meldde de Volkskrant wel dat de Enschedeër een "verdacht grote som geld" op een Duitse rekening heeft staan.

Bij de explosie op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, op 13 mei van het vorig jaar, kwamen 22 mensen om het leven.

3 zetels haalbaar voor Leefbaar Nederland

De nieuwe politieke partij Leefbaar Nederland (LN) kan op dit moment op ongeveer drie zetels in de Tweede Kamer rekenen. De oprichters van LN hebben altijd gezegd dat hun missie pas is geslaagd als de partij tien zetels krijgt.

Medewerkers van de Universiteit van Amsterdam en bureau Interview, die onderzoek deden in opdracht van respectievelijk de Volkskrant en televisieprogramma Nova, kwamen onafhankelijk van elkaar tot de conclusie dat LN nu op drie zetels kan rekenen. Met de bekendheid van de partij van Vara-coryfee Jan Nagel en zanger/presentator Henk Westbroek gaat het goed. Bijna tweederde van de Nederlanders kent de partij. De partij congresseert morgen in Hilversum, onder meer over het programma en de lijsttrekker.
Op de website van LN konden leden vrij discussiëren over punten die in dat programma moeten staan. Omdat gisteren bleek dat bezoekers racistische taal uitten, is het discussieforum tijdelijk gesloten. Na het congres wordt het forum weer geopend, maar alle berichten zullen voortaan worden gecontroleerd.

Uit een rondgang langs stadsdelen in Amsterdam, blijkt dat lokale partijen die zich 'leefbaar' noemen, weinig op hebben met de landelijke partij.

Dochter Bush gestraft

De 19-jarige Barbara Bush, dochter van de president van de Verenigde Staten, is veroordeeld tot acht uur dienstverlening wegens drankgebruik onder de wettelijke minimumleeftijd. Bovendien moet zij een cursus over de gevaren van alcoholgebruik volgen.

Als zij voor 7 september het werk verricht en de cursus volgt, beschouwt de rechter haar zaak alsafgedaan. Barbara en haar tweelingzus Jenna waren eind vorige maand betrapt op het overtreden van de wet op alcoholhoudende dranken. Voor Jenna was dat de tweede keer. In een restaurant in Austin probeerde het tweetal drank te krijgen, iets wat in de staat Texas pas vanaf de 21e verjaardag is toegestaan. Jenna zou een geleend identificatiebewijs hebben getoond om de consumptie te bemachtigen.

De twee presidentsdochters moesten beiden op 18 juni voor de rechter verschijnen. Maar Barbara liet donderdag via haar advocaat weten dat zij zich neerlegt bij de aanklacht. De rechter deed daarom snel uitspraak.

Jenna Bush kan niet hetzelfde doen als haar tweelingzus omdat zij medio mei al een keer is veroordeeld wegens drankgebruik. Zij kreeg toen al acht uur dienstverlening en een verplichte cursus over de gevaren van alcohol. De rechter dreigde met een strafblad als zij opnieuw in de fout zou gaan. Daarom gaat zij zich nu verdedigen tegen de aanklacht omdat zij zegt niet schuldig te zijn.

'Ferdi E. hield deel losgeld achter'

De moordenaar van Gerrit-Jan Heijn, Ferdi E., heeft mogelijk een deel van de diamanten die hij na de ontvoering in 1987 als losgeld ontving, bewust voor de politie verborgen gehouden. E., die augustus dit jaar vrijkomt, zou de politie naar een verkeerde locatie hebben geleid, toen hij samen met hen de diamanten opgroef.

Dat vermoeden uit een destijds bij het onderzoek naar de zaak-Heijn betrokken politieman. De oud-diender, die anoniem wil blijven, zegt dat collega's twijfels hebben over E.'s onvermogen om een deel van de diamanten terug te vinden. Voor zover bekend zijn de edelstenen nog steeds niet terecht. Na zijn arrestatie wees E. volgens de ex-politieman agenten de plekken aan waar hij geld en diamanten verborgen had: in zijn auto, in zijn huis en in de bossen van de gemeente Renkum. De anonieme bron stelt dat E. de agenten feilloos naar een eerste kistje met diamanten leidde, maar vervolgens een tweede kistje niet kon localiseren.

De oud-politieman acht het onwaarschijnlijk dat Ferdi E. dat deel van de buit daadwerkelijk had begraven op de plek die hij aanwees, en speculeert dat E. in werkelijkheid het kistje even verderop heeft verstopt.

E. eiste drie weken na Heijns ontvoering een losgeld van zo'n 8,4 miljoen gulden aan contant geld en duizend eerste klas geslepen diamanten. Omdat de edelstenen moeilijk op korte termijn bijeen te krijgen waren, ging hij ten slotte akkoord met 1236 minder bijzondere diamanten, met dezelfde totale waarde van 7,7 miljoen gulden.

Gele kaart verstoort vakantiepret

Voetballer Erik Beers heeft een probleem. De inmiddels oud voetballer van amateurclub SRC uit Schagen, moest de KNVB fl. 34,50 betalen voor een gele kaart die hij in één van de laatste wedstrijden van het seizoen had gekregen. Op zich geen probleem. Acceptgiro invullen, opsturen en klaar is Erik zou je zeggen.

Zo gezegd zo gedaan en Beers ging rustig op vakantie. Maar toen bleek het toch mis te zijn gegaan. Beers had de acceptgirokaart verkeerd ingevuld en de KNVB had 3450 gulden van de toekomstige Wieringerwaardspeler ontvangen. Weg vakantiegeld. Een desperaat telefoontje vanaf de vakantiebestemming mocht niet baten. De KNVB, die toch al niet bekend staat om de vlotte afhandeling van zaken, had twee weken nodig om de zaak uit te zoeken. Hoe Erik het op vakantie zonder geld moest rooien, daar hadden ze geen boodschap aan. Lenen bij familieleden of kenissen, bleef waarschijnlijk de enige optie.

Kunstevenement heeft last van vandalen

Het kunstevenement Sonsbeek 9 in Arnhem heeft last van vandalisme op winkelcentrum Kronenburg, een van drie plekken waar kunstwerken zijn neergezet. De organisatie heeft inmiddels een werk van de kunstenares Antonietta Peeters weggehaald

Het kunstwerk werd tot drie keer toe in brand gestoken. Ook andere kunstwerken werden beschadigd. Van twee werken werden onderdelen gestolen (onder andere een lcd-scherm en een kamerjas) terwijl de projectie van Elske Neus met stukken klei werd bekogeld. Van een auto, onderdeel van een werk van Honoré d'O, werden de ruiten ingeslagen.

Risicoplek

De beeldententoonstelling Sonsbeek 9: Locus Focus, met 75 deelnemers, ging op 2 juni open. Artistiek leider Jan Hoet koos met opzet voor winkelcentrum Kronenburg als een van de lokaties omdat het geen voor de hand liggende plek voor kunst is. ,,We wisten dus dat er een risico aan verbonden was'', aldus een woordvoerster. ,,En eigenlijk is dat er altijd wel als je een buitententoonstelling houdt. Ook de kunstenaars weten dat. Er wordt door sommigen ook laconiek op gereageerd. Ze vinden dat hun werk er meer waarde door krijgt.''

De beschadigde werken zijn of worden hersteld. Verder zal Sonsbeek meer mensen inzetten om de werken te bewaken. ,,We maken toch al elke week een rondje om te zien of er schade is'' aldus de zegsvrouw.

Schelden in Tweede-Kamer mag

Iedere uitspraak van een Tweede-Kamerlid blijft in de toekomst behouden voor het nageslacht. Ook als het om minder fraaie uitdrukkingen gaat als scheldwoorden of beledigingen.

Het presidium van de Tweede Kamer wil dat voortaan alles wat in de Kamer wordt gezegd, wordt opgenomen in de stukken. Nu heeft de voorzitter van de Kamer de mogelijkheid om de griffiers te verbieden bepaalde uitspraken op te nemen. Dit kan bijvoorbeeld bij belediging van een collega, bij opruiing of wanneer de geheimhoudingsplicht rond bepaalde onderwerpen wordt geschonden. Het Kamerbestuur vindt deze mogelijkheid nu achterhaald.

Rode sticker voor lastige steuntrekkers

Lastige klanten bij de sociale dienst in Groningen krijgen een rode sticker. Dat meldt het Groninger Dagblad Stad.

Wanneer ze iets minder lastig zijn krijgen ze een gele. De stickers komen op het dossier dat door ambtenaren van de sociale dienst geraadpleegd wordt. De rode sticker is er voor klanten die agressief verdrag vertonen, zwaaien met vuurwapens of die gaan schelden of tieren. De rode sticker betekent dat ze zich zo ernstig hebben misdragen in het gebouw van de sociale dienst dat ze er drie tot zes maanden niet meer mogen komen. Door de sticker op het dossier te plakken weten de ambtenaren onmiddellijk dat ze praten met iemand die niet in het gebouw mag komen.

In Groningen hebben inmiddels 24 mensen een rode sticker op hun dossier. De maatregel is genomen na overleg met de cliëntenraad, waarin uitkeringsgerechtigden zijn vertegenwoordigd. Die is er mee akkoord maar vindt wel dat de sticker niet gebruikt mag worden na een emotionele uitbarsting van een klant die ten einde raad is. Alleen bij ernstige misdragingen wordt de sticker op het dossier geplakt. Aldus het Groninger Dagblad Stad

Zout strooien in de zomer

Door zout te strooien denkt de provincie Groningen gladde wegen in de zomer te kunnen voorkomen. De dienst beheer wegen en kanalen rayon Oost, heeft gistermorgen een eerste proef gehouden op de Lageweg in Wedde. Over een lengte van zeshonderd meter deed de strooiwagen exact hetzelfde wat hij in de winterperiode bij gladheid ook doet: zout strooien, dit tot grote verbazing van omwonenden.

Henk Braam, rayon uitvoerder, kan zich voorstellen dat het strooien van zout bij vijftien graden boven nul de wenkbrauwen van veel mensen doet fronsen, maar hij zegt de stellige indruk te hebben dat het strooien van zout, gladde wegen in de zomer voorkomt. Het gaat daarbij alleen om klinkerwegen met onkruid. ,,Het onkruid zorgt er voor dat deze wegen glad worden. Dat kan problemen veroorzaken voor het verkeer. Zout verteert het onkruid en is redelijk milieuvriendelijk.’’ Op de Lageweg is gistermorgen duizend kilo zout gestrooid.

Tot dusver bestrijdt de provincie de ‘zomergladheid’ met een uiterst arbeidsintensieve, en dus kostbare, methode. ,,We bestrijden het onkruid nu nog door het weg te branden. We zijn tot deze methode gedwongen, omdat we geen onkruidbestrijders mogen gebruiken.’’ Braam denkt een veel goedkopere werkwijze te hebben ontdekt, middels het strooien van zout. ,,Meer dan twintig jaar geleden werd dat ook al eens gedaan en met veel succes.’’ Als het strooien van zout daadwerkelijk aanslaat, verwacht Braam ‘s zomers ongeveer vier keer te moeten strooien om de zomergladheid te bestrijden.

Binnen een week verwacht Braam de eerste resultaten in kaart te hebben. Als zijn optimistische verwachtingen uitkomen, wil hij het experiment met de andere rayon-uitvoerders in de provincie bespreken. In Zuid-Oost Groningen heeft de provincie nog enkele klinkerwegen in beheer, waaronder een gedeelte in Sellingen en Vlagtwedde.

Shell en BP vinden duikboot

Op onderzoek naar een geschikte locatie voor een onderzeese pijpleiding in de Golf van Mexico, hebben de olieconcerns Shell en BP een niet alledaagse vondst gedaan. Op 1500 meter diepte stuitten ze op een Duitse onderzeeboot.

Het is de enige onderzeeër die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Golf van Mexico tot zinken is gebracht. Het schip, de U-166, werd door de Amerikaanse marine naar de kelder gejaagd kort nadat het het Amerikaanse schip S.S. Robert E. Lee met een torpedo tot zinken had gebracht.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.