Rechtbankverbod voor agressieve broers

Straat- en contactverboden zijn er langzamerhand in alle soorten en maten. De Bossche politierechter mr. R. Pullens voegde daar gisteren een nieuwe variant aan toe: het rechtbankverbod. Twee Noord-Hollanders mogen het Bredase gerechtsgebouw niet meer in.

Het verboden toegang voor de gebroeders De V. geldt in elk geval op de dagen dat hun van drugscriminaliteit verdachte broer in Breda terecht moet staan. J. en F. de V. maakten vorige week dermate veel en ernstig stampei bij een dergelijke zitting dat rechters en officier van justitie het hazenpad kozen. Om vervolgens ontzet aangifte te doen van bedreiging en openlijke geweldpleging.
'Ik pak je wel, kom maar naar buiten, dan vechten we het uit' en 'Ik rijd je dood, zo een moet kapot'. Officier van justitie mr. R. Rammeloo vond het geen soort van bejegening van magistraten. "Rechters en officieren hullen zich niet voor niets in toga. Dat maakt hen onpersoonlijk. Door hen zo te bedreigen til je ze uit hun toga en dat is respectloos."
Politierechter Pullens was die verzuchting uit het hart gegrepen. "Rechters moeten na een zitting rustig naar huis kunnen fietsen. Er zijn landen waar ze zich alleen in kogelvrije auto's kunnen verplaatsen. Daar moeten wij niet heen."

De rechter verbiedt de gebroeders De V. om nog langer rechtszittingen waarbij hun broer als verdachte figureert bij te wonen. Daarnaast legde hij hen werkstraffen van 70 en 130 uur op, waarvan in beide gevallen tien uur voorwaardelijk.