Kwart bezoekers Werchter Nederlanders

Ondanks het feit dat er in Nederland steeds meer popfestivals worden georganiseerd bestaat 25% van de bezoekers van het Belgische Rock-festival in Werchter uit Nederlanders. Dit vertelde Werchter-organisator H. Schueremans.

"Voor veel mensen blijft een bezoek aan Werchter toch een beetje vakantie. Een weekendje weg van de drukte in de Randstad." Dit jaar is het festival van 29 juni tot 1 juli. Bands als Faithless, Sting, Tool, St. Germain, Stereo MC's, Roxy Music en Beck zijn de bekendste optredens op het podium. Om de vele Nederlanders tegemoet te komen, zijn er ook nog Nederlandse bands zoals Anouk en Krezip.

Schueremans weet nog niet zeker of het crowdsurfverbod, zoals dat in Nederland officieel bestaat, ook op zijn festival zal gelden. "Komende week zal ik overleggen met Pinkpoporganisator Jan Smeets. Van hem hoop ik te horen wat zijn recente ervaringen zijn met dat verbod. Maar ik constateer dat crowdsurfen de laatste tijd toch minder 'in' is."

Werchter (vroeger Torhout/Werchter genaamd) beleeft eind deze maand de 27e editie en in die kwart eeuw ontstonden in Nederland festivals als Drum Rhythm en Lowlands. Bovendien groeide Pinkpop van ééndaags naar een meerdaags festival. Toch blijven de Nederlanders naar België komen. "De gemoedelijke sfeer die we hier hebben zal daar ook aan bijdragen, al moeten we de laatste tijd steeds meer organiseren. Maar het festival is ook nooit uitgevonden als oase in de normale wereld."

Regels gelden natuurlijk ook voor popfestivals, erkent Schueremans. Het drama in Deense Roskilde, waarbij samengedromde mensen destijds letterlijk werden doodgedrukt, heeft dat volgens hem bewezen.

Net als de Nederlandse concertorganisator Mojo is Werchter overgenomen door het Amerikaanse bedrijf SFX. In België gebeurde die overname pas geleden. De organisator denkt desondanks dat het karakter van zijn festival behouden kan blijven. "In Nederland is Mojo ook gewoon Mojo gebleven. Dat is het beste bewijs dat het kan."