Khatami stevent af op overtuigende winst

De hervormingsgezinde Iraanse president Khatami stevent af op een overtuigende overwinning bij de presidentsverkiezingen in zijn land. De eerste uitslagen geven hem een zeer grote meerderheid van de stemmen in de twee belangrijkste provincies van het land.

Uit een peiling van het Iraanse persbureau IRNA krijgt Khatami circa driekwart van alle stemmen. Het persbureau liet woensdag en donderdag opinieonderzoek doen, waaruit bleek dat 74 procent van de kiezers de voorkeur geeft aan Khatami. De conservatieve kandidaat Ahmad Tavakoli zou 12 procent krijgen.

Khatami behaalde in 1997 70 procent van de stemmen. Als hij vrijdag evenveel of meer stemmen zou krijgen, wordt dat gezien als een grote overwinning voor de hervormers. Deze uitslag zou Khatami mogelijk ook meer speelruimte geven om hervormingen door te kunnen voeren.

De definitieve uitslag van de verkiezingen zal in de loop van vandaag bekend worden gemaakt. De kiesgang is pas geldig als de Raad van Toezicht op de Grondwet de uitkomst heeft goedgekeurd.